کد خبر: 990754
تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۳
عباس حاجی نجاری
اگرچه ۴۰ روز برای قضاوت در مورد پیامد‌های اقدام جنایتکارانه امریکا در ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی وهمرزمانش زمان بسیار کمی است، اما همین دوران کوتاه نشان داد که اگر سردار سلیمانی در طول دوران حیات خود، چه در دوران دفاع مقدس و چه پس از آن در جایگاه فرماندهی نیروی قدس منشأ خدمات ارزشمندی برای اسلام، نظام جمهوری اسلامی ایران، نیرو‌های جبهه مقاومت وگسترش تفکر مقاومت در جهان بود، اما برکات خون شهید و تحولات ناشی ازشهادت او برای ایران و جهان کمتر از خدمات سردار سلیمانی در زمان حیاتش نیست و نشان داد که اگرچه سردار سلیمانی به آرزوی دیرینه خود در پیوستن به قافله شهدای انقلاب اسلامی رسید، اما خون او و دیگر شهدای مقاومت منشأ تحول عظیمی شد که ثمره آن احیای روحیات انقلابی، تحکیم و تثبیت نیرو‌های جبهه مقاومت و پیروزی‌های میدانی گسترده‌ای است که در همین زمان کوتاه می‌توان آثار درخشان آن را در منطقه دید.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در خطبه‌های نماز جمعه تهران در روز ۲۷ دی‌ماه در مورد این تحول بنیادین که خون شهید سلیمانی و دیگر شهدای مقاومت در روح و روان مردم ایجاد کرد، آن را ناشی از تازه شدن روحیه انقلابی ملت دانسته و می‌فرمایند: این تشییع عظیم و این حرکت الهی ملت، نشان‌دهنده باطن و معنویات تحسین‌برانگیز مردم و نشانه این واقعیت است که اراده الهی بر پیروزی ملت ایران تعلق گرفته است.

اما در عرصه میدانی تأثیر مهم شهادت سردار سلیمانی؛ تقویت روحیه وحدت و انسجام ملی در درون جامعه ایران بود. رستاخیزی که با حضور ده‌ها میلیونی مردم در تجلیل از شهید سلیمانی در ایران و عراق و دیگر کشور‌های منطقه اتفاق افتاد. تلاش‌های سالیان اخیر دشمنان در ایجاد انشقاق در جامعه ایران و در میان مسلمانان منطقه را نقش بر آب کرد. این حضور ده‌ها میلیونی از اقشار مختلف مردم در تشییع سردار سلیمانی و مطالبه انتقام سخت در دفاع از انقلاب و مقابله نظامی با امریکایی‌ها که نشان از آمادگی ملی برای یک مواجهه نظامی به رغم گذر نسلی دارد، نشان داد و که هنوز مؤلفه‌های قدرت نرم و ارزش‌های نظام اسلامی دستی برتر را در مواجهه با جنگ نرم و عملیات روانی گسترده دشمنان دارد و ظرفیت‌های عظیم انقلاب اسلامی در این میدان هنوز دست نخورده باقی مانده است.

اقدام قدرتمندانه نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در هدف قرار دادن پایگاه امریکایی عین الاسد به عنوان یک سیلی سخت، به تلافی اقدام بزدلانه سران حاکم بر کاخ سفید در ترور سردار سلیمانی اگر چه به پشتوانه دست قدرت الهی و حمایت‌ها و مطالبه مردمی صورت گرفت، اما دقت و شدت تخریب آن، توازن نظامی در منطقه را به نفع نظام اسلامی تغییر داد و باعث بر هم خوردن نظام محاسباتی دشمنانی شد که پس از ترور سردار سلیمانی تهدید کرده بودند که در صورت پاسخ ایران ۵۲ نقطه حساس و فرهنگی ایران را هدف قرار می‌دهند، اما به رغم هدف گرفته شدن دقیق پایگاه عین الاسد امریکا با موشک‌های دور برد ونقطه زن ایرانی، که مهم‌ترین وبزرگ‌ترین پایگاه نظامی این کشور در خارج از امریکا بود، نتوانستند واکنشی نشان دهند. این اتفاق مهم در عرصه نظامی محاسبات شیوخ منطقه را نیز تغییر داد و آن‌ها که در سال‌های اخیر با اتکا به حمایت‌های امریکا علیه ایران رجز می‌خواندند و تلاش داشتند به پشتوانه امریکایی‌ها ائتلاف نظامی علیه ایران در منطقه تشکیل دهند، آنگاه که فهمیدند که امریکایی‌ها به‌رغم توان ظاهری نظامی حتی قادر به حفاظت از پایگاه‌های نظامی خود نیستند، به تبع آن نمی‌توانند از آن‌ها محافظت کنند، محاسباتشان تغییر کرد و به همین دلیل است که بعد از شهادت سردار سلیمانی رفتار و گفتار آنان در مواجهه با نظام اسلامی تغییر کرده و دائماً دم از تنش زدایی می‌زنند.

تأثیر مهم دیگر خون شهید سلیمانی آشکار شدن ماهیت قدرت‌های سلطه برای مردم ایران به ویژه نسل‌های جدید است و آن تقویت درک مردم نسبت به ماهیت دشمنان انقلاب و انزوای تفکر غرب گرایی در ایران است. نکته‌ای که این روز‌ها اروپایی‌ها را به واکنش واداشته و صراحتاً به امریکایی‌ها فشار می‌آورند که تداوم این روند نه تنها به خودکفایی ایران منجر شده، بلکه طرفداران خط مذاکره در ایران تضعیف شده وبه یکپارچه شدن مردم ایران در حمایت از تفکر انقلابی و انزوای مدعیان اصلاح‌طلبی و تفکر غربی گرایی در ایران می‌انجامد. این روند سبب گردیده تا تلاش‌های دشمنان بیرونی و سرپل‌های داخلی آن‌ها برای ایجاد دوقطبی‌های کاذب؛ نظیر جنگ - سازش و یا مقاومت -مذاکره نقش بر آب شده و ظرفیت هواداران مقاومت وایستادگی در برابر نظام سلطه را در داخل افزایش داده است.

اما تأثیر خون شهید در منطقه و جهان کمتر از داخل ایران نیست. آنچه در تجلیل از سردار سلیمانی در کشور‌های منطقه به ویژه در عراق، سوریه، لبنان، یمن، پاکستان، افغانستان، هندوستان و... اتفاق افتاد، در عین اینکه نفوذ تفکر انقلاب اسلامی در میان کشور‌های مختلف جهان را نشان داد، در عین حال به تحولات مهمی در روند حرکت مقاومت در منطقه منجر شد. مصوبه مجلس عراق در زمینه ضرورت اخراج امریکایی‌ها و اجتماع عظیم مردمی در این کشور در حمایت از مصوبه مجلس و مطالبه خروج امریکایی‌ها، در واقع نقطه آغازی برای عملی شدن این گام بزرگ انقلاب در انتقام سخت است و بیانگر ورود منطقه به یک تحول جدید است. مضافاً بر اینکه تحولاتی که در جبهه میدانی در عرصه مقابله با گروه‌های تروریستی در سوریه در عراق اتفاق افتاد، نشان دهنده یک تحول مهم در عرصه میدانی است. در جبهه سوریه با پاک‌سازی بخش‌های باقی مانده این کشور از تسلط گروه‌های تروریستی تکفیری وحامیان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای آن‌ها و پیروزی‌های مقاومت مردم یمن در قبال ائتلاف امریکایی سعودی و.... همگی نشان داد که تصوری که امریکایی‌ها داشتند با ترور سردار سلیمانی قادر هستند روند پیروزی‌های جبهه مقاومت در منطقه را متوقف کنند، گمان باطلی است و مقاومت همچنان با الهام گیری از خون شهدای گرانقدر خود به ویژه سردار سلیمانی و ابو مهدی المهندس و دیگر یاران‌شان، همچنان پیشتاز است.

این واقعیت‌ها البته از چشم تحلیلگران ورسانه‌های غربی نیز دور نمانده وآنهارا نیز وادار به اعتراف به شکست امریکا وناکامی ترامپ در رسیدن به اهدافش در پس ترور سردار سلیمانی کرده است. نشریه امریکایی نشنال اینترست در این زمینه می‌نویسد: اقدام اخیر امریکا در ترور قاسم سلیمانی بیانگر شکست «فشار حداکثری» امریکا برای مجبور کردن ایران به مذاکره، از طریق تحریم‌های یک‌جانبه است. به رغم اعمال تحریم‌ها، ایران هیچ تمایلی برای مذاکره نشان نداده، بلکه برعکس این سیاست سبب شده است ایران تعهدات چندگانه خود را در توافق هسته‌ای، کنار بگذارد. این نشریه سپس می‌افزاید: ترور سلیمانی هیچ یک از اهداف امریکا را پیش نبرده- از جمله تغییر رفتار منطقه‌ای ایران یا پذیرش توافق جدید هسته‌ای، بلکه تنها ایران و متحدانش را تقویت کرده و به رفتار آن‌ها وجهه قانونی داده است. این اقدام همچنین اعتبار و نیز ظرفیت امریکا را در خاورمیانه تضعیف کرده است. نشنال اینترست همچنین از «تضعیف قدرت اصلاح‌طلبان»، «تبدیل حس ضد امریکایی به نیرویی قوی‌تر در نسل جوان» و «متحد ساختن دنیای شیعه در حمایت از مقاومت» به عنوان دیگر عواقب ترور سپهبد سلیمانی یاد کرد و می‌نویسد: ترور سلیمانی حس ضدامریکایی را در جوامع منطقه‌ای شیعه که ۴۰ درصد جمعیت خاورمیانه را تشکیل می‌دهد تشدید کرده است. رهبران برجسته شیعه نظیر آیت‌الله علی سیستانی در عراق، که میلیون‌ها مقلد در سراسر جهان دارد، با محکوم کردن این ترور، از سلیمانی به عنوان شهید یاد کرده‌اند. موقعیت سلیمانی به عنوان یک شهید، همراه با طرفداران گسترده در جوامع اصلی شیعه نشانه ضعف استراتژی امریکا در تسخیر قلب‌ها و ذهنیات مردم است.

نشریه فارن افرز ارگان شورای روابط خارجی امریکا نیز با اشاره به اینکه با این اقدام سیاست فشار حداکثری علیه ایران به پایان خود رسیده است، می‌افزاید: سیاست خارجی دولت امریکا اکنون فاقد اهداف سازگار، انسجام درونی و سنجش کافی پیش از تصمیم‌سازی‌های مهم است. این از هم گسستگی و ناسازگاری در هیچ زمینه‌ای به اندازه سیاست دولت ترامپ در برابر ایران آشکار نیست. فرضیه‌ای که این سیاست بی‌پایه و اساس را پیش می‌راند این بود که فشار تحریم‌ها یا ایران را به میز گفتگو‌ها باز می‌گرداند یا به‌طور کلی باعث فروپاشی رژیم می‌شود. دولت ترامپ فرضیه معکوس را که ایران به میز گفتگو بازنخواهد گشت و با ستیز نامتقارن، امریکا را به باتلاقی عمیق‌تر در منطقه خواهد کشانید اصلاً مورد توجه قرار نداد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار