کد خبر: 991240
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۳

یکی از جرائمی که به ویژه در میان جوانان بسیار به وقوع می پیوندد و مبتلابه بسیاری از پرونده های کیفری در مراجع قضایی است، جرم ضرب و جرح است. در این نوشتار علاوه بر تعریف دقیق و حقوقی ضرب و جرح، به تشریح مجازات هر کدام از این جرائم خواهیم پرداختدر ادامه با وکیل کیفری عدل جویان همراه باشید...

ضرب و جرح به چه معناست؟

ضرب به معنای زدن و یا افعالی از این قبیل است که منجر به نتایجی از قبیل تورم، کوفتگی، سیاه شدن، کبود شدن و ... گردد. با این حال جرح به معنای ایراد صدمه به دیگری است به نحوی که وی را دچار خونریزی، شکستگی و مسائلی از این قبیل نماید.

ضرب و جرح اصولا دو جرم متفاوت و با پایه یکسان می باشند. اصولا فردی که دچار جرح بر اثر افعال دیگری گردد، آثار ضرب نیز بر روی بدن وی قابل مشاهده بوده و می تواند با عنوان هر دو جرم، متهم را تحت پیگرد قضایی قرار دهد. اما ممکن است فردی طی ضربات وارده بر وی اقدام به شکایت کیفری از متهم نماید با این حال جرم جرح اتفاق نیافتاده باشد.

مجازات کلی ضرب و جرح عمدی و غیر عمدی

ضرب و جرح در برخی از موارد عمدی و با قصد سوء و با علم به عمل ارتکابی و نتیجه آن اتفاق می افتد و ممکن است در برخی از شرایط غیر عمد و بدون سوء نیت باشد. مجازات افعال عمد و غیر عمد در خصوص ضرب و جرح متفاوت است که در این زمینه می توانید از بهترین وکیل تهران نیز مشاوره دریافت نمایید.

در صورتی که ضرب و جرم به صورت عمدی صورت گیرد، مجرم علاوه بر پرداخت دیه به قصاص عضو نیز محکوم می گردد. با این حال در جرائم غیر عمدی قصاص موضوعیت نداشته و به هیچ وجه نمی توان مرتکب را به میزان جراحت وارده قصاص نمود. با این حال بنا بر درخواست مجنی علیه، دیه را باید پرداخت کرد.

مجازات تعزیری جرم ضرب و جرح

ماده 614 قانون مجازات اسلامی در خصوص مجازات تعزیری مجرم در جرم ضرب و جرح بیان نموده است:

هر کس به دیگری عمدا ضرب و یا جرحی وارد نماید که موجب نقصان و یا شکستن و یا از کار افتادن عضوی از اعضای بدن یا منتهی به مرض دائمی یا فقدان یا نقصان یکی از حواس ویا یکی از منافع یا زوال عقل مجنی علیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد، چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی علیه به پرداخت دیه نیز محکوم می‌گردد.

تبصره: در صورتی که جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نگردد و آلت جرح، اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد مرتکب به سه ماه تا یک سال حبس محکوم می گردد.

مجازات جرم ضرب ( مجازات ضربات فاقد جراحت )

مجازات جرم ضرب در صورتی که به تغییر رنگ منجر گردد به صورت ذیل محاسبه می گردد:

سیاهی پوست صورت: شش هزارم دیه انسان کامل
کبودی پوست صورت: سه هزارم دیه انسان کامل
سرخ شدن پوست صورت: یک و نیم هزارم دیه انسان کامل

محاسبه تغییر رنگ دیگر اعضای بدن، حسب مورد بر طبق نصف میزان مقرر شده بر موارد فوق انجام می گردد. لازم به ذکر است که مدت زمان وجود تغییر رنگ بر روی پوست، تاثیری بر کاهش و یا افزایش دیه نخواهد داشت.

 در دعاوی کیفری هرگز بدون وکیل در دادگاه حاضر نشوید که قطعاً متضرر خواهید شد . برای ارتباط با بهترین و باتجربه ترین وکیل کیفری تهران با گروه حقوقی عدل جویان از طریق شماره 44386581-021 تماس بگیرید و به صورت رایگان مشاوره حقوقی تلفنی دریافت کنید. همچنین جهت مشاوره آنلاین نیز می توانید وارد سایت گروه حقوقی عدل جویان ، به آدرس اینترنتی https://adljooyan.com شده و از قسمت پرسش و پاسخ حقوقی جواب سوالات خود را به دست آورید.  مشورت با وکیل پیش از هر اقدامی می تواند تاثیر بسیاری در روند رسیدگی و نتیجه دعوا داشته باشد.

مجازات قصاص در جراحات وارده بر دیگری

قصاص عضو یکی از چالش برانگیزترین مجازات های مقرر در قانون مجازات اسلامی است که شرایط خاصی را برای انجام آن در نظر گرفته اند. این شرایط عبارتند از:

جانی، پدر و یا اجداد پدری مجنی علیه نباشد.
باید قصاص با مقدار جنایت وارده برابر باشد.
محل عضو قصاص با مورد جنایت برابر باشد.
ترس از صدمه زدن به اعضای دیگر مجرم وجود نداشته باشد.
قصاص عضو سالم در برابر عضو ناسالم امکان پذیر نیست.
قصاص عضو اصلی در برابر عضو غیر اصلی امکان پذیر نیست.
امکان قصاص عضو کامل در برابر عضو ناقص وجود ندارد.

در صورتی که اعمال قصاص امکان پذیر نباشد، مجرم به درخواست مجنی علیه محکوم به پرداخت دیه می گردد.

انواع جراحت و تفاوت دیه در هر کدام از آن ها

جراحت انواع مختلفی دارد که در شرع و قانون مجازات اسلامی مورد اشاره واقع شده اند. این جراحات و دیه آن ها شامل موارد ذیل می باشند.

حارصه: خراشیدگی پوست بدون خونریزی (یک صدم دیه انسان کامل)
دامیه: جراحت سطحی به همراه پارگی گوشت و خونریزی (دو صدم دیه انسان کامل)
متلاحمه: بریدگی عمیق پوست و گوشت بدون سرایت به پوست روی استخوان (سه صدم دیه انسان کامل)
سمحاق: جراحت عمیق با سرایت به پوست روی استخوان (چهار صدم دیه انسان کامل)
موضحه: نمایان شدن استخوان (پنج صدم دیه انسان کامل)
مأمومه: آسیببه سر با سرایت به کیسه مغز (یک سوم دیه انسان کامل)
دامغه: شکستگی استخوان سر به علاوه پارگی کیسه مغز (یک سوم دیه انسان کامل به علاوه ارش)
جائفه: ورود هر نوع وسیله به داخل بدن انسان را جائفه می‌گویند. در صورتی که جائفه صرفا ورود وسیله از یک طرف به بدن انسان باشد، دیه آن یک سوم انسان کامل است. اگر از یک طرف وارد و از طرف دیگر خارج گردد، دو دیه جائفه است. اگر همراه با نقص و یا از بین رفتن عضو باشد مشمول ارش می‌گردد.
نافذه: به جراحتی گفته می‌شود که با فرورفتن وسایلی همچون نیزه و یا گلوله در دست و پا محقق می‌شود. دیه آن برای مرد یک دهم دیه انسان کامل و برای زن، ارش ثابت خواهد بود. حکم مربوطه برای اعضایی از بدن کاربرد دارد که دیه آن بیشتر از یک دهم باشد، در غیر این صورت به آن عضو ارش تعلق خواهد گرفت.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار