کد خبر: 992016
تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۴:۳۴
نظری بر یادمان علمی- تاریخی زنده‌یاد آیت‌الله علامه محمدتقی جعفری
محمدرضا کائينی
سرويس تاريخ جوان آنلاين:‌ در واپسین ماه‌های حیات زنده‌یاد علامه محمدتقی جعفری، کنگره‌ای در نکوداشت آن بزرگ انعقاد یافت که اثر مورد معرفی، یکی از منشورات آن است. جمعی از دانشوران و نامداران علم و فرهنگ، مقالاتی به این مجمع علمی اهدا کردند که تجمیع شده آن «شریعه خرد» را تشکیل داد. پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی که نشر این اثر را بر عهده داشت، در دیباچه‌ای بر آن در باب زمینه‌های برگزاری این کنگره و نیز انتشار این اثر آورده است: «بنا به تصویب شورای عالی تحقیقات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مقرر شد: به پاس تلاش نستوهانه دیرباز حضرت استاد آیت‌الله علامه محمدتقی جعفری و خدمات گرانسنگ معظم‌له به ساحت فکر و فرهنگ و معارف الهی کشورمان، کنگره نکوداشت منزلت علمی استاد که گامی است کوچک در تکریم مقام ارجمند دانش و دانشوری برگزار گردد، مقارن این کنگره و در پاسخ به درخواست حضرت حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای علی‌اکبر رشاد، ریاست محترم پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، از علما و اندیشمندان برجسته حوزه و دانشگاه مقالات بسیار ارزنده‌ای به دست آمد و زیر نظر ایشان تدوین شد و بدین هیئت که مشاهده می‌نمایید سامان یافت و با عنوان «شریعه خرد» آماده انتشار گردید. باشد که با بهره‌وری از ساحت پر برکت متفکرانی چونان استاد علامه محمدتقی جعفری که شریعه فیاض خردند و سرچشمه زلال اندیشه دینی، جان عطشناک جامعه دیندار و حقیقت‌جوی سیراب، سرچشمه خالص زلال دین، از ناپاکی‌ها پالوده و مسیر احیای همه جانبه دین هموارتر گردد.»

حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر صادقی رشاد که تدوین این اثر را بر عهده داشته است نیز در مقدمه خود بر این اثر تاریخی می‌نویسد: مجموعه‌ای که پیش‌رو دارید، حاوی عمده مقالاتی است که به خواهش حقیر، استادان و دانشوران ارجمند و نیز برخی از دانش فراگرفتگان محضر استاد‌- به بهانه برپایی کنگره نکوداشت منزلت علمی استاد، از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی‌- در اختیار گذاشته‌اند که به عنوان یادنگار این همایش علمی انتشار می‌یابد. در این تک‌نگاره‌ها به طور عمده، به مباحث فلسفی کلامی، حقوقی‌سیاسی و تاریخی و زیست‌نامه‌ای پرداخته شده است. از سروران و دوستان گرامی‌ام که پیشنهاد این کمترین را اجابت فرمودند سپاسگزارم، از عزیزانی که درج فرستاده آنان در این صحیفه میسور نگردید پوزش می‌خواهم، همچنین از همه همکارانم که در تدوین و نشر این یادنگار یاری‌ام کردند متشکرم.

بنده، نام «شریعه شهود» را بر این مجموعه برگزیده بودم که به اشاره لطف‌آمیز دانشور فکور و آزاداندیش، پژوهشگر علی مسلک ابوذر کیش، کاتب چیره خامه و نویسنده صاحب سبک، استاد محمدرضا حکیمی‌- حفظه‌الله تعالی‌- به «شریعه خرد» موسوم شد. حُسن ختام دیباچه را به مشک مشکین طغرای نادره زمان، نابغه دوران، متفکر مبتکر، فقیه متبحر، شهید جلیل‌القدر آیت‌الله سیدمحمدباقر صدر‌- قدس‌الله‌نفسه‌الزکیه‌- مشک اندود می‌کنیم. وی در نامه‌ای که به تاریخ ۱۳۴۵ ه. ش، در پاسخ به پیشنهاد استجازه برگردان «کتاب اقتصادنا» توسط جناب آقای سپهبدی، با تعابیری بلند و بحق، اینچنین استاد را ستوده است:

به پیشگاه برادر بزرگوار و پناهگاه آرزوها، فقیه، اصولی، فیلسوف، متکلم، حجت السلام‌و‌المسلمین، علامه شیخ محمدتقی جعفری‌- دام‌عزّه‌- با شادمانی نامه ارجمندتان را زیارت کردم و با همه اندیشه و عواطفم آن را خواندم؛ چگونه آن را اینچنین مشتاقانه نخوانم در حالی که آن پرتویی از نور کسی است که با علم و فضل و نظریات و تحقیقاتش بر گیتی نور افشانی می‌کند. من سپاسگزارم به خاطر اهتمام و لطف ارجمند شما درباره کتاب «اقتصادنا» و می‌خواهم به برادر فاضل عبدالعلی [سپهبدی]یادآور شوم که: ایشان چگونه در انتظار اجازه من به‌سر می‌برد، پس از آنکه از محضر شریف حضرتعالی چنین اجازه‌ا‌ی صادر شده بود! مایلم اعلام کنم: اجازه شما اجازه من و اراده شما اراده من، پذیرش و رضایت شما پذیرش و رضای من است، جانم به قربان تو برادرم! هیچ دلیلی بر درنگ در این کار، پس از رضایت شما نیست...».
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار