کد خبر: 992041
تعداد نظرات: ۱۳ نظر
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۰
سرمقاله مدیرمسئول
در چرایی کاهش مشارکت نمی‌توان تک عاملی یا تک‌زاویه‌ای به موضوع نگریست یا به توجیه جناحی آن بسنده کرد، اما می‌توان با صراحت گفت رد‌صلاحیت‌ها عامل آن نیست.
دکتر عبدالله گنجی
بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات دو گزاره برجسته شد. اول کاهش مشارکت نسبت به دوره قبل، دوم پیروزی حداکثری اصول‌گرایان. مشارکت در انتخابات نسبت به ادوار گذشته پایین آمده است. تا قبل از آن رکورد پایین‌ترین مشارکت ۵۱ درصد و بالا‌ترین آن ۷۱ درصد بوده است. اما انتخابات امسال زیر ۵۰ درصد آمد که باید حاکمیت همه زوایا و ابعاد و چرا‌های آن را به‌دور از فضا‌سازی‌ها بررسی و در روند اداره کشور لحاظ نماید. البته مقایسه با رأی پایین کشور‌های اروپایی برای یادآوری به گفتمان رقیب جهانی خوب است، اما نظام جمهوری اسلامی به عنوان مردمی‌ترین نظام سیاسی جهان نباید با این مقایسه خود را توجیه نماید. در چرایی کاهش مشارکت هم نمی‌توان تک عاملی یا تک‌زاویه‌ای به موضوع نگریست یا به توجیه جناحی آن بسنده کرد، اما می‌توان با صراحت گفت رد‌صلاحیت‌ها عامل آن نیست. چرا؟ اولاً روند رد صلاحیت‌ها با ادوار قبل تفاوتی نکرده است پس علت پایین بودن مشارکت این نیست. در تهران اصلاح‌طلبان حاضر، شناسنامه‌دارتر از اصلاح‌طلبان ۱۳۹۴ بودند. در سال ۱۳۹۴ حدود ۲۴ نفر به کلی گمنام بودند، اما این دوره چنین نبود. حداقل ۱۲ نفر از نمایندگان فعلی مجلس در لیست حضور داشتند. ثانیاً اصلاح‌طلبان در رقابت جدی هم کاندیدای پیروز دارند و هم کاندیدای شکست خورده، مثلاً در جایی مثل تبریز رأی اول را آوردند، اما همان‌جا هم، مشارکت پایین است. رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس فعلی در گرگان به میدان آمد و رقابت جدی وجود داشت، ایشان حدود ۴ هزار رأی کسب کرد، اما آنجا هم مشارکت پایین است. در شهرکرد مانند دو دوره قبل رقابت درون جریانی بود، اما در دوره قبل مشارکت بالاتر از اکنون بود؛ بنابراین چه رقابت درون‌جریانی بود چه برون‌جریانی، اصل مشارکت پایین آمده است و در سراسر کشور کاهش مشارکت از آهنگی موزون برخوردار است و حوزه‌هایی هم که رقابت جدی بود مشارکت کاهش یافته است. پس باید پذیرفت که رد صلاحیت‌ها امری تازه و جدید نبوده است و خاص همه حوزه‌های انتخاباتی کشور هم نبوده است.

قبل از پرداختن به چرایی کاهش، نکته دومی که باید تصمیم‌گیران کشور متوجه باشند اینکه سامانه رأی‌دهی بخشی از ملت الزاماً از تکلیف یا تلفیق حق و تکلیف تبعیت نمی‌کند. همچنان پایه رأی کشور متدینین هستند که نگاه شرعی و مناسکی به رأی دارد، اما سقف کسانی که در دهه ۶۰ این‌گونه رأی می‌دادند کاهش یافته است. رأی ۱۶ میلیونی مردم ایران به مقام معظم رهبری در سال ۱۳۶۰ -به‌عنوان اولین رئیس‌جمهور روحانی- نشان از غلبه تکلیف‌گرایان و متشرعین در رأی بود که به نظر می‌رسد این زایش کم‌رنگ شده است و بخش‌هایی از جامعه مانند طبقه متوسط صرفاً آن را حق می‌پندارند و شرایط زندگی و کشور در تصمیم‌شان مهم است.

از دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری مرحوم هاشمی با مشارکت ۱۵ میلیونی این مهم خود را نشان داد. رأی دادن برای نظام و مقابله با دشمن را لازم می‌دانند، اما کافی نمی‌دانند و تأثیر رأی را در زندگی خود می‌خواهند ببینند و اگر نبینند انگیزه آنان فرو می‌کاهد. نکته سوم هجمه‌های طرف‌های شناسنامه‌دار به ساختار‌ها و سازمان‌ها و برنامه‌های کشور است و اگر از آنان علت اقدام‌شان سؤال شود آن را احقاق حقوق ملت می‌دانند. حمله به صداوسیما با هدف بی‌اعتبارسازی آن، حمله به مجلس، دولت و شورای نگهبان کم نبوده است. آیا سرجمع این زد و خورد در رأی مردم تأثیر نخواهد داشت؟ حمله به شورای نگهبان و صداوسیما در مشارکت مردم بی‌تأثیر نیست؟ و، اما دلایل:

۱- بدون تردید پیدایش کرونا و بمباران رسانه‌های غربی وحشت عجیبی در مردم ایجاد کرد. قم که مرکز رأی متشرعین است با کاهش مشارکت جدی مواجه شد و این قابل تعمیم به همه کشور است. کرونا چنان برجسته شد که آن را معادل مرگ و سرطان معرفی کردند و زمینگیر کردن مردم در منازل کاملاً مشهود بود. حتی استرس کسانی که در صف‌های رأی حضور داشتند، ملموس و قابل درک بود.

۲- وعده‌های صریح و با اعتماد به نفس رئیس‌جمهور در هفت‌سال گذشته شرایطی را ایجاد کرد که کاندیدا‌هایی که درصدد قول و وعده برمی‌آمدند مورد تمسخر قرار می‌گرفتند و گوش‌ها از شنیدن وعده‌ها پر بود. باورناپذیری نسبت به امیدآفرینی ملموس بود. ناکارآمدی موجود چه واقعی باشد، چه توسط رسانه‌های دشمن و حتی داخلی برجسته شده باشد در ذهنیت اجتماع مؤثر واقع شده است. عدم وزیدن نسیم‌های امیدبخش از بخش‌های خدماتی و مولد کشور در این‌باره بی‌تأثیر نبود.

۳- عدم اطلاع‌رسانی تصمیمات بنزینی قبل از اجرای آن و تثبیت هفت‌ساله قیمت آن و رشد تصاعدی نوعی اعتراض میدانی در آبان‌ماه و نوعی اعتراض نهفته در انتخابات را به همراه داشت. بهره‌گیری رسانه‌های متعدد معاند از کشته‌های آبان‌ماه و هواپیمای اوکراینی نیز بی‌تأثیر نبود.

۴- حملات روحانی به شورای نگهبان و به سخره گرفتن انتخابات با ادبیاتی نظیر «انتصابات»، «تشریفات» و جرم شدن «جمهوری» در آینده هم بی‌تأثیر نبود. رشد رأی تا یک هفته بعد از سخنان روحانی در نظر‌سنجی‌ها متوقف شده بود و رسانه‌های معاند با صد‌ها برابر به آن ضریب دادند.

۵- یک روز قبل از انتخابات ده‌ها اصلاح‌طلب با نامه و پست‌های مجازی «تهدید به تجاوز» به یک خانم در زندان را برجسته کردند و از صبح انتخابات شجریان را تمام شده معرفی کردند. اگرچه این عوامل چندان مؤثر نیست، اما تأثیر حداقلی را نباید نادیده گرفت.

۶- مجلس فعلی نیز در ذهن اجتماع بی‌خاصیت جلوه نمود، چه در امر نظارت و چه در عرصه قانونگذاری گرهگشا نبود و خروجی برجسته‌ای نداشت. شاید نداشتن اکثریت همسو علت عدم خروجی جدی از آن بود، اما در مجموع در بین مردم و نخبگان بر سر ضعف مجلس اشتراک‌نظر وجود داشت. معرفی ۹۰ نماینده با کلیدواژه «فساد» نیز بی‌تأثیر نبود.

۷- به‌رغم اینکه اصلاح‌طلبان در تهران لیست قوی‌تر از ۱۳۹۴ داشتند، اما حامیان آنان کمتر مشارکت کردند. ناامیدی از فراکسیون امید مجلس و به سخره گرفتن «تکرار خاتمی» هم بی‌تأثیر نبود، به صورتی که خاتمی حاضر به تکرار آن خاطره نشد. درصورتی که حامیان جناح مقابل یکپارچه رأی دادند.

۸- چند میلیون ایرانی خارج کشور در انتخابات ریاست‌جمهوری می‌توانند شرکت کنند، اما در انتخابات مجلس خیر و وزارت کشور این تفاوت را لحاظ نکرده است.

حال جریان پیروز در شرایط سختی وارد مجلس می‌شود. تلنبار مطالبات، آسیب دیدن امید، فشار اقتصادی و روانی دشمن و بی‌ایده بودن دولت، مسائلی هستند که چشم‌های ملت برای اصلاح را به مجلس دوخته شده است. آزمون انقلابیون، آزمونی سخت، بزرگ و تاریخی است. برنامه، توکل، تلاش و اولویت‌شناسی کمک‌کننده است.
هدر دادن یک ساعت از وقت مجلس خسران است. حرف‌های تند از تریبون زدن به‌جای عمل مؤثر نیز می‌تواند مجلس جدید را به چالش بکشد.
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۳
SH
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
12
4
به نظرم امسال با این اتفاقات بدی که افتاد و فشار حداکثری تحریم ها ونارضایتی مردم باعث کاهش شدید حضور مردم در انتخابات شد گرچند مردم حوزه انتخاباتی ما (حوضه جنوب ایلام)با مشارکت بالای 70 درصد مثل همیشه گل کاشتن.
جعفر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۵۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
2
12
چرا خودتون رو گول میزنید؟؟کدام کرونا و کدام اصلاحات و اصولگراها؟؟ما از هر کی میپرسیم رای ندادند چون زیر فشار اقتصادی هستند.بیکاری؛گرانی؛خالی شدن سفره ها؛کشتار مردم گرسنه در ابان ماه اینها دلایل عدم رای دادن هست.به عنوان یک بسیجی که عمرم در پایگاهها گذشته میگم بفهمید اگر فکری اساسی برای سفره های خالی مردم نکنید انتخابات اینده مشارکت فلاکت بار تر از این هم خواهد شد و ابرو برای انقلاب و نظام نخواهد ماند.به خودتون بیایید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۲۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
2
10
چرا شوک بی اعتمادی مردم به اطلاع‌رسانی از سقوط هواپیما بعد از حضور گسترده مردم در گرامیداشت سردار شهید سلیمانی را ذکر نکردید؟
کم‌توجهی به پرونده‌های فساد از سوی نهادهای بیرون دولت و بی‌سلیقگی صدا و سیما در انتخاب مجریان سطحی‌نگر و بی‌اعتنایی به سلیقه مجری ورزشی و...
با این نوع قضاوت یکطرفه، تحلیل درستی از رفتار مردم نخواهیم داشت.
دهه شصتی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
0
6
تحلیل شما را خواندم، خوب بود ولی کامل نبود:
9- بیش از یک دهه در نظام جمهوری اسلامی ایران فعالیت داشتم، رشد کردم، یاد گرفتم و به میانه دوران خدمت خویش نزدیک شدم، فقط یک مسئله آزارم می دهد؛ اینکه چگونه در درگاه خداوند پاسخگوی این سوال باشم که برای مردم ایران چه کردم؟
بیش از چهل سال از انقلاب اسلامی می گذرد، هنوز دهه سی و حتی قبل از آن در حال خدمت هستند، حال آن که دهه چهل بازنشسته، دهه پنجاه در آستانه بازنشستگی و دهه شصت رو به افول هستند.
هیچ برنامه مشخصی برای هرم نیروی انسانی در جمهوری اسلامی وجود ندارد.
حال باید دید با این همه انگیزه فراوان و برنامه ریزی دقیق، دلیلی برای مشارکت بالا در مسایل سیاسی باقی می ماند.
فرید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
4
0
انتخابات با این نتایج یعنی ترامپ رییس جمهور نخواهد شد.
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
2
3
البته بنده و خانواده و همۀ بستگان و نزدیکانم در انتخابات شرکت نمودیم اما برادر محترم ! وقتی اکثر مسئولان حکومت و دستگاههای حاکمیتی بدترین ظلمها را در ابعاد مختلف به ملّت روا میدارند مثلاً مقامات قوّۀ قضائیه اهانت کثیف برخی عوامل دون مایۀ خود به شهدای عزیز و ظلم به خانواده های آنان و دیگر ایثارگران و رزمندگان و سرمایه گذاران واقعی انقلاب را مباح شمرده و بجای برخورد قاطع با عناصر موصوف، خانواده های مظلوم و محروم را مجازات می نمایند، پس توقع نداشته باشید که مردم دل خوشی از این حضرات و در انتخابات و سایر عرصه ها حضوری مشتاقانه داشته باشند. مسئولین نظام و حکومت باید درخیلی از رفتارهای خود تجدید نظر جدی بفرمایند. یک مشت اراذل و اوباش در وزارت ... و شرکت های منطقه ای ... در تهران و دیگر استانها نشسته و مشغول خیانت به مردم هستند و کسی از مقامات نظام هم کاری به خائنان ندارد آن وقت شما انتظار دارید ملّت از این آقایان ناراضی نباشند. چاپ و یا عدم انعکاس این پیام از آن ستون خیلی مهم نیست همین که شما متوجه باشید که چه اوضاع و احوال شرم آوری در کشور حاکم هست، برای بنده کافی است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
2
11
یکی از دلایل عدم مشارکت این است که مردم احساس میکنند که نهادهای انتخابی در این کشور در امور کشور زیاد دخیل نیستند و تصمیمات در جایی دیگر گرفته میشود.
قاسم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
1
0
جناب گنجی ابتدا باید گفت امار وزیر کشور معلوم نیست صحت داشته باشد بدلیل اینکه اگر هر شهرستان را جدا جدا امارشان را اگر درست باشد با هم جمع بزنید به عدد 24 میلیون نخواهید رسید.
دوم دلایلی را که بر شمردید میتواند مثبت باشد در کاهش حضور مردم ولی نکته اصلی اینجاست که دولت جناب روحانی به غیر از تخریب از یکطرف و مجلس هم تخریب گردیگر معاش مردم را کوجک کردند . کدام شفافیت در گفته های دولت سراغ دارید؟ کدام حرکت رو به جلوی دولت را سراغ دارید؟ دولت روحانی فقط ازدیاد فقر و اهتیاد و طلاق و دزدی و انبوه برونده های دادگاه ها را داشته و مسلم است که کمتر اشتیاق به رای نشان داده شد.
ناشناس
|
United Kingdom
|
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
0
0
حال جریان پیروز در شرایط سختی وارد مجلس می‌شود....
هدر دادن یک ساعت از وقت مجلس خسران است. حرف‌های تند از تریبون زدن به‌جای عمل مؤثر نیز می‌تواند مجلس جدید را به چالش بکشد.
سید کیوان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
0
0
باسمه تعالی
مقاله شما را خواندم و بنظرم در یک مجال کوتاه و در حد یک مقاله نسبتاً خوب به موضوع پرداخته شد. هر چند خیلی خوب بود که مشخص می شد هر یک از عواملی که در کاهش مشارکت مردمی ذکر فرمودید به چه میزان در این کاهش موثر بوده است ؟ از سوی دیگر معتقدم که پرداختن به این سئوال هم مهم است که
« آیا نظام دموکراسی یا به قول ما مردم سالاری می تواند حتی در شکل دینی اش ، انسانهای صالح و عالم را به قدرت برساند ؟ » واقعیت این است که به زعم مقاله شما و اظهارات مردمی ذیل آن ، پاسخ برای این سئوال حداقل به دلیل تجربه این چند ساله اخیر منفی است . خوب اگر با این نظام انتخاباتی نمیتوانیم حکومت صالحان را بصورت کامل و جامع تحقق بخشیم ، و نتیجه اش هم نارضایتی عمومی می باشد ، نباید فکری دیگر کرد ؟
حقگو
|
United Kingdom
|
۰۱:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۵
0
2
جناب گنجی در نظر سنجی گزینه های پیشنهادی شما را دیدم و توییتهای که زده اید من تعجب میکنم شما انگار داخل کشور نیستید ایا هیچوقت به غیر از فالورهای ارزشی اطرافت مردم دیگری با عقاید دیگری زندگی میکنند را دیده اید که بر این اب و خاک حق دارند میفهمی حق چیست حق ازادی بیان ازادی اندیشه اگر کسی با امثال شما همفکر نباشد ضد انقلاب وابسته بی بصیرت و هرانچه که خود ندارید مینامید پس هیچوقت چون مثل شما نمی اندیشند باور ندارید اگر به حرفم شک داری نتیجه طرز تفکر شماست که حقیقت را نمی بینید
علی
|
United Kingdom
|
۲۲:۰۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۵
2
2
یک عامل مهم را فراموش کردید. بسیاری که تصور می کردند نظام قابل اصلاح است اکنون به این نتیجه رسیده اند که اینگونه نیست. بنا براین با شرکت نکردن در آنچه شما انتخابات می خوانیدش امید به نشان دادن عدم مشروعیت این نظام به جهان دارند. خدا آن روزی را نیاورد که این دسته از مردم باین نتیجه برسند که این روش نیز پاسخگو نیست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of
۰۱:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
شما در انگلیس خوش باش
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار