کد خبر: 992408
تاریخ انتشار: ۰۵ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۲:۲۵
اميرعباس رسولي
سرویس سیاسی جوان آ‌نلاین: «ناکارآمدی و ناتوانی» ناشی از تئوری وابسته‌گرایی پیامد‌های فراوانی را برای کشور به همراه داشته است، به گونه‌ای که از سال ۹۲ تاکنون، مشکلات اقتصادی و معیشتی به طرز غیرقابل باوری در حال افزایش است و تحریم‌های بین‌المللی به شدت فزاینده‌تری رو به گسترش گذاشته است و در آخرین نمونه از پیامد‌های این تئوری، مشارکت انتخاباتی در برخی از استان‌های کشور کاهش قابل توجهی پیدا کرد.
ماه‌ها قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲، جریان غرب‌باور با القای ناکارآمدی نظام و گفتمان حاکم بر آن نزد افکار عمومی و معرفی نامزد‌های مورد حمایت خود در نقطه مقابل انقلاب و گفتمان انقلاب ضمن تلاش برای جلب آرای عمومی، بستر اجتماعی- سیاسی لازم برای عدول از اصول و مبانی انقلاب در عرصه داخلی و بین‌المللی را فراهم کرد.
طیف غرب باور داخلی بعد از مسلط شدن بر قوه مجریه و تا حدود فراوانی قوه مقننه طی شش سال گذشته و در واقع پس از توافق هسته‌ای فرصتی بهینه برای «عرفی کردن عبور از چارچوب‌های انقلابی، سیاسی و حتی مذهبی» را فراهم کرد و با پافشاری بر چنین مدلی جهت اداره کشور را ریل‌گذاری برای دستیابی به این هدف می‌داند.

نوشتن ضعف‌های خود به پای نظام
در تمام این مدت تلاش جهت القای این مسئله به افکار عمومی که حاکمیت سیاسی کشور بعد از حدود چهار دهه فاقد توان لازم جهت پاسخگویی به نیاز‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه است، اولویت سیاسی- اجتماعی این جریان است، در حالی که امروز بعد از گذشت شش سال اثبات شد که عواقب و پیامد‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی چنین الگویی برای اداره کشور حتی می‌تواند انتخابات و مشروعیت حاکمیت سیاسی کشور را نیز به خطر بیندازد در حالی که برخی از شخصیت‌های وابسته به این جناح طی روز‌های اخیر تلاش کرده‌اند با فرافکنی افکار عمومی نسبت به ناکارآمدی دولت و مجلس برآمده از جناح متبوع خود، به جای پذیرش ناتوانی دولت متبوع خود علت کاهش مشارکت انتخاباتی را رویکرد نظام اسلامی جلوه دهند.
در همین باره صادق زیباکلام می‌نویسد: «وقتی ۷۰درصد و در برخی شهر‌های بزرگ تا ۸۰درصد مردم در انتخابات شرکت نکرده‌اند، آیا پیروزی اقلیتی که در خوشبینانه‌ترین حالت حداکثر ۳۰درصد آرا را توانسته‌اند بالاخص در شهر‌های بزرگ کسب نمایند، خیلی جای تبریک و تهنیت و احساس غرور و سربلندی دارد» یا حمیدرضا جلائی‌پور، فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفته: «راه‌یافتگان به مجلس مورد حمایت اقلیت کوچکی از شهروندانند، برای مثال اکثر راه‌یافتگان به مجلس یازدهم از تهران فقط رأی کمتر از ۷درصد تهرانی‌های واجد حق رأی را دارند.»
این فعال سیاسی درباره علل کاهش مشارکت در انتخابات دوره یازدهم مجلس نوشته است: «بر اساس نظرسنجی‌ها مهم‌ترین علل رأی ندادن در این انتخابات به ترتیب «عدم تاثیرگذاری انتخابات در بهبود وضعیت کشور»، «عدم اعتماد به برگزارکنندگان انتخابات» و «نبودن کاندیدای مورد علاقه» است.

اصلاح‌طلبان در هر حالتی می‌باختند
اکبر ترکان مشاور سابق حسن روحانی در گفت‌وگویی به باخت ۳۰ بر هیچ اصلاح‌طلبان در مقابل اصولگرایان در انتخابات مجلس از حوزه انتخابیه تهران واکنش نشان داد.
وی با بیان اینکه عوامل مختلفی سبب این نتیجه شد، اظهار داشت: بخشی از اصلاح‌طلبان به دلیل رد‌صلاحیت نامزدهایشان در انتخابات مشارکت نداشتند، در حالی که اگر کاندیدا‌های اصلاح‌طلبان تأیید صلاحیت نیز می‌شدند، پیروز انتخابات اصولگرایان بودند، به عبارتی اصلاح‌طلبان در هر حالتی به اصولگرایان می‌باختند.
ترکان افزود: آن چیزی که اتفاق افتاد حضور مردم شریف ایران بر پای صندوق‌های رأی بود. حضور مردم در دوم اسفند قابل قبول بود و آنان نشان دادند که پای نظام جمهوری اسلامی ایران و رهبرشان ایستاده‌اند.
مشاور سابق حسن روحانی افزود: بخشی از اصلاح‌طلبان مثل حزب کارگزاران و سازندگی و اعتدالیان همچون حزب اعتدال و توسعه در انتخابات شرکت داشتند. به نظر من حق این بود که همه اصلاح‌طلبان در انتخابات حضور فعال داشته باشند. ما در یک تحریم همه‌جانبه از سوی دشمن هستیم. خودی‌ها دیگر نباید تحریم می‌کردند. باید در این شرایط پای نظام بایستیم و از آن دفاع کنیم.
ترکان خاطرنشان کرد: شورای نگهبان نباید خیلی سختگیرانه عمل می‌کرد، اما در عین حال مشارکت مردم در انتخابات مجلس قابل قبول بود.

ضعف عملکرد دولت عامل کاهش مشارکت
همچنین سیداحسان قاضی‌زاده‌هاشمی در گفتگو با مهر، درباره میزان مشارکت مردم در انتخابات، گفت: مردم از عملکرد اقتصادی دولت به ویژه در دو سال آینده به طور محسوسی ناراضی بودند و این موضوع عامل کاهش مشارکت مردم در انتخابات بود.
وی افزود: افزایش قیمت بنزین در آستانه انتخابات شوک بزرگی را به قیمت‌ها در بازار ارز و کالا‌های اساسی وارد کرد، از سوی دیگر دولت یارانه معیشتی را به صورت عادلانه پرداخت نکرد، همه این عوامل در کاهش میزان مشارکت مردم در انتخابات تأثیرگذار بود. مردمی که مشکل معیشتی داشته باشند و احساس کنند که صدای آن‌ها شنیده نمی‌شود، در انتخابات شرکت نمی‌کنند. قاضی‌زاده‌هاشمی گفت: متأسفانه دولت در حوزه اقتصادی بسیار ناکارآمد عمل کرد و به فکر حل مشکلات معیشتی کارمندان و کارگران نبود.
وی تصریح کرد: حاشیه‌سازی‌هایی مثل شیوع گسترده ویروس «کرونا» نیز موجب شد بخشی از مردم در انتخابات حضور نیابند، اما علت اصلی کاهش مشارکت مردم، ضعف عملکرد اقتصادی دولت و ناکارآمدی مجلس دهم در نظارت بر عملکرد اقتصادی دولت بود.

گرانی‌های یواشکی به مردم تحمیل می‌شود
اعتراض نسبت به عملکرد دولت در حوزه اقتصادی و معیشتی که نتیجه مستقیم آن کاهش مشارکت مردمی در انتخابات مجلس اخیر بود، اعتراضاتی را در مجلس شورای اسلامی نیز به همراه داشت و در خلال رسیدگی به کلیات بودجه سال ۹۹ برخی از نمایندگان نسبت به عملکرد دولت به شدت انتقاد کردند، به عنوان نمونه در ادامه جلسه علنی روز دوشنبه مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه سال۹۹، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه در مخالفت با کلیات بودجه، گفت: شاهد بالاترین تخلفات در تحقق بودجه سال۹۸ بوده‌ایم. یکسری گرانی‌های یواشکی به مردم تحمیل و از سوی دیگر یارانه‌ها نصف شده است.
وی افزود: تجمیع یارانه‌های نقدی و معیشتی موجب شده که یارانه‌ها نصف شود که این امر موجب نارضایتی مردم در سال آینده خواهد شد. این نماینده مجلس با بیان اینکه ۱۱۷هزار میلیارد تومان اوراق قرضه در بودجه۹۹ دیده شده که شش برابر عملکرد عمرانی سال۹۸ است، اظهار داشت: آینده کشور را به فروش گذاشته‌ایم.
فلاحت‌پیشه تأکید کرد: با گرفتن وام ۱۱میلیون دلاری کشور را مقروض کرده‌ایم و از سوی دیگر با افتخار از فروش املاک حرف می‌زنیم.
وی با انتقاد از عملکرد دولت در میادین مشترک، گفت: قطر روزی ۱۲۳میلیارد تومان بیش از جمهوری اسلامی از میادین مشترک برداشت می‌کند.

عامل شکست اصلاح‌طلبان در انتخابات
همچنین سید‌محمد حسینی دبیر کل کانون دانشگاهیان ایران اسلامی عملکرد نامناسب مجلس، شورای شهر و دولت فعلی را عامل شکست اصلاح‌طلبان در مجلس یازدهم دانست. حسینی در توئیتی در این باره نوشت: عامل شکست ۳۰ بر صفر جریان اصلاحات در تهران و کشور رد‌صلاحیت‌ها نبود بلکه دلیل اصلی عملکرد منفی لیست امید در مجلس و شورای شهر و نیز کارنامه تقریباً هیچ روحانی بود که موجب یأس مردم و عدم حضور هوادارانشان در انتخابات بود، البته جبهه انقلاب هم نتوانست این جماعت را همراه سازد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار