کد خبر: 992775
تاریخ انتشار: ۰۸ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۰:۲۳
تحت‌تأثیر ویروس کرونا
در اثر اشاعه ویروس کرونا در دنیا، بازار کسب و کار و سهام تحت‌تأثیر منفی قرار گرفت، به‌طوری که کاهش تقاضا در این بخش‌ها کاهش قیمت‌ها را در پی داشت از سوی دیگر بازار طلا به دلیل هجوم سرمایه‌ها به این پناهگاه امن با جهش قیمت مواجه شد، به‌طوری که هر انس در محدوده ۱۶۵۴۵ قرار گرفت.
هادی غلامحسینی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: به گزارش «جوان»، اثر منفی ویروس کرونا بزرگ‌تر از آنی است که کشور‌ها بتوانند حتی باوجود عدم ابتلا به این ویروس از این اثر منفی قسر در بروند، از این‌رو ویروس کرونا اقتصاد جهانی و بازار‌های جهانی را تحت‌تأثیر قرار داده‌است، به‌طوری که بازار‌های سهام بورس و کسب و کار با سقوط مواجه شده‌اند و از همین رو سرمایه که بسیار ترسو است، به بازار طلا به عنوان پناهگاه امن هجوم برده‌است، به همین دلیل بازار طلا با جهش قیمت‌ها مواجه شده‌است.

اگر چه ویروس کرونا در اقتصاد کشور‌ها اثر مشابهی، چون سقوط بازار‌های بورس و کسب و کار‌ها و جهش بازار طلا برجای گذاشت، اما بازارسهام در ایران اثر متفاوتی را تجربه می‌کند، به‌طوری که با رشد مواجه است، اما بازار ارز و طلا و سکه با جهش مواجه است.

روند متفاوت بازار سرمایه ایران در مقایسه با بازار‌های جهانی این باور را در میان کارشناسان اقتصادی پدید آورده‌است که یا بافت بازار سرمایه ایران بافتی متفاوت با اقتصاد‌های جهانی است یا اینکه برخی از سرمایه‌گذاران بی‌تفاوت به ریسک‌ها، چون اثر‌پذیری حوزه کسب و کار از ویروس کرونا ترجیح می‌دهند همچنان نقدینگی خود را به سهام تبدیل کنند. در این میان هر چند تا چندی پیش گفته می‌شد که بازار سرمایه در ایران در اثر رکود و سرکوب قیمت در بازارهایی، چون ارز و طلا و سکه با ورود نقدینگی مواجه بود، اما باید عنوان داشت که بازار‌های ارز و طلا و سکه با جهش قیمت مواجه شده‌اند و بازار نشان از ورود نقدینگی جدید به حوزه ارز، طلا و سکه دارد.

برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند اشخاصی که در یکسال اخیر از بخش بانک و بازار سرمایه در اثر سرمایه‌گذاری یکساله صد‌ها هزار میلیارد تومان سود به‌دست آورده‌اند، بخشی از سود خود را به ارز و طلا و سکه تبدیل می‌کنند که همین امر در کنار افزایش ریسک‌ها در اقتصاد و افزایش قیمت جهانی طلا و مقوله‌هایی، چون قرار گرفتن ایران در لیست سیاه اف‌ای تی اف و تشدید رکود در اقتصاد موجب هجوم نقدینگی به بازار ارز و طلا و سکه شده‌است.

گفتنی است طی یکسال گذشته تقریباً در حدود ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان در بخش سپرده‌های بانکی و گواهی سپرده بانکی وجود داشت که اگر به این حجم انبوه سپرده‌ها تنها در حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ هزار میلیارد تومان هم سود داده‌شود، باید پذیرفت که پول زیادی در رکود اقتصاد ایران از محل پرداخت سود سپرده بانکی در اقتصاد پدید آمده‌است. از سوی دیگر ارزش بورس تهران طی یکسال اخیر از محدوده ۸۰۰ هزار میلیارد تومان به محدوده ۱۹۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده‌است، این درحالی است که رشد بازار فرابورس نیز قابل‌ملاحظه بوده‌است که باید آنچه در حوزه بازار صندوق‌های سرمایه‌گذاری، تأمین سرمایه‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری نیز می‌گذرد مورد محاسبه قرار گیرد، اما بطور کل میانگین بازدهی بازار سرمایه نیز در یکسال گذشته بیش از ۱۵۰‌درصد بوده‌است که با توجه به مبادلات بیش از ۳۵۰‌هزار میلیارد تومانی در بازار بورس تهران طی یکسال اخیر، پیش‌بینی می‌شود بخشی از سود‌های به‌دست آمده در این بازار نیز به بازار ارز و طلا و سکه ورود داشته باشد.

گفتنی است که بازار بورس تهران عموماً در ساعات ابتدایی معاملات روزانه با ورود ۲۰۰ الی ۴۰۰ میلیارد تومان نقدینگی جدید روبه‌رو است که البته شاید به همین میزان نقدینگی نیز از بازار گاهی خارج شود، اما در کل وقتی بر خلاف سال‌های گذشته در اسفند ماه به جای خروج نقدینگی برای تأمین هزینه‌های شب عید سهامداران و سفر‌های خارجه شاهد ورود نقدینگی هستیم، به نظر می‌رسد همزمان با ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه شاهد خروج سر‌مایه از بازار سرمایه به مقصد ارز و طلا و سکه هستیم که به این مقوله باید ورود نقدینگی سرگردان به بازار‌های مذکور را نیز نشان داد.

عقب‌ماندگی سود سپرده بانکی و همچنین گواهی سپرده بانکی و سود واحد‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری بورسی از تورم عمومی موجب شده‌است کارشناسان پیش‌بینی کنند بازار ارز و طلا و سکه با هجوم گسترده‌تری از نقدینگی روبه‌رو شوند که آسیب‌های ویروس کرونا بر بازار کسب و کار و رشد قیمت جهانی می‌تواند بازار طلا را به معنی واقعی سکه کند. قیمت طلا، در معاملات روز چهارشنبه پس از هشدار امریکا در خصوص سرایت ویروس کرونا به این کشور که تقاضا برای خرید این فلز ارزشمند را تقویت کرد، بالا رفت.

به گزارش «ایسنا»، هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۳/ ۰ درصد رشد کرد و به ۱۶۳۹ دلار و ۷۴ سنت رسید. بهای معاملات این بازار روز دوشنبه تا مرز ۱۶۸۸ دلار صعود کرده‌بود که بالاترین قیمت در بیش از هفت سال گذشته بود، اما روز سه شنبه ۹/ ۱ درصد ریزش کرد. در بازار معاملات آتی امریکا، هر اونس طلا ۵/ ۰ درصد کاهش یافت و به ۱۶۴۱ دلار و ۸۰ سنت رسید. به گفته کایل رودا، تحلیلگر شرکت «ای جی مارکتس»، مردم نگران گسترش ویروس کرونا در سراسر جهان هستند. شاید بدترین سناریوی ممکن برای اقتصاد جهانی اتفاق بیفتد و این مسئله باعث شده قیمت طلا همچنان بالا بماند، زیرا همه نگران افت بازدهی سرمایه‌گذاری‌های دیگر هستند.

امریکا روز سه شنبه به شهروندانش هشدار داد برای انتشار ویروس کرونا در این کشور آماده شوند. بازار‌های سهام آسیایی با نگرانی‌ها نسبت به گسترش شیوع ویروس کرونا نزول شاخص‌های وال‌استریت را دنبال و سقوط کردند.

بر اساس گزارش رویترز، شیوع سریع ویروس کرونا و تأثیر منفی آن بر فعالیت‌های اقتصادی جهانی باعث شده‌است، انتظارات برای تسهیل سیاست‌های پولی به منظور حمایت از رشد اقتصادی توسط بانک‌های مرکزی جهان تقویت شود. نرخ‌های بهره پایین‌تر هزینه نگهداری طلا را که بازدهی ندارد، کمتر و جذابیت سرمایه‌گذاری در طلا را تقویت می‌کند. 

طبق نظرسنجی رویترز، تأثیر شیوع کرونا فراتر از چین خواهد بود و اکثر اقتصاد‌های بزرگ منطقه دچار کندی قابل توجه رشد یا رشد منفی خواهند شد. موجودی طلای «اس پی دی آر گلد تراست» که بزرگ‌ترین صندوق سرمایه‌گذاری تحت پشتوانه طلا در جهان است، روز سه‌شنبه ۷/ ۰ درصد رشد کرد و به ۰۹/ ۹۴۰ تن رسید که گویای تقاضای بالا برای طلا است.

در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس پالادیم برای تحویل فوری با ۳ /۰ درصد رشد، ۲۷۰۶ دلار و ۸۷ سنت معامله شد. هر اونس نقره برای تحویل فوری ۳ /۰ درصد افزایش یافت و به ۱۸ دلار و ۳ سنت رسید. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری با ۴/ ۰ درصد افزایش، به ۹۲۹ دلار و ۵۴ سنت رسید.

بازار‌های سهام از ترس کرونا سقوط کرد
سازمان بهداشت جهانی، در حال حاضر شیوع ویروس کرونا در چین را به عنوان یک فوریت بهداشت جهانی طبقه‌بندی کرده، زیرا این ویروس همچنان به سرعت در سراسر جهان در حال گسترش است.

انتشار اخبار مربوط به شیوع ویروس کرونا، به آرامی، بازار‌های سراسر جهان را تحت‌تأثیر قرار داده، همانطور که پس از زمان اعلام این اپیدمی، شاخص پیش‌بینی نوسانات در بورس اوراق بهادار به طور پیوسته افزایش یافته‌است. شاخص VIX مبتنی بر سهام ۵۰۰ شرکت برتر امریکایی است که میزان نوسانات بازار را طی سی روز نشان می‌دهد. در این شاخص، نمره زیر ۱۰ به معنای پایین بودن و نمره بیشتر از ۲۰ به معنای بالا بودن نوسانات بازار است. از آنجایی که اخبار مربوط به شیوع ویروس در اوایل ژانویه منتشر شده، شاخص VIX به طور پیوسته در هفته‌های گذشته صعود کرده و در نهایت در تاریخ ۳۰ ژانویه به بالاترین حد، یعنی نمره ۳۲ /۱۸ رسید. قابل ذکر است که این شاخص کمی آغاز به روند نزولی کرد، اما روند خود را در تاریخ ۲۰ فوریه از سر گرفت و با انتشار اخبار مداوم در خصوص شیوع کرونا در سراسر جهان، در حال حاضر به نمره ۵۰/ ۲۶ رسیده‌است.

سود‌های انباشته ۲۰، ۲۰ در چند روز از دست رفت
در بحبوحه نگرانی‌های روزافزون به واسطه شیوع ویروس همه‌گیر کرونا، بازار سهام در سراسر جهان در روز دوشنبه سقوط کرد و بسیاری از سود‌های انباشته شده در هفته‌های اول سال ۲۰۲۰ را از بین برد. بر اساس اطلاعات به دست آمده، شرکت‌های اپل، آمازون، مایکروسافت، فیس‌بوک و گوگل، وضعیت ناگواری را در بازار فروش روز دوشنبه تجربه کردند. گفتنی است که پس از اخبار نگران‌کننده منتشر شده از ایتالیا، کره‌جنوبی و ایران که طی چند روز گذشته تعداد مبتلایان در این کشور‌ها به ویروس کرونا در حال افزایش بود، با توجه به پیامد‌های اقتصادی این ویروس، سبب افزایش نگرانی سرمایه‌گذاران شد؛ زیرا در گذشته امید داشتند که این مسئله محدود به چین باقی بماند. قابل ذکر است که گروه غول‌های فناوری، در روز دوشنبه، چیزی به ارزش ۲۳۷ میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست دادند و از این پنج شرکت بزرگ، هر کدام بیش از ۴ درصد سقوط در ارزش سهام را تجربه کردند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار