کد خبر: 992995
تاریخ انتشار: ۰۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۰
انشقاق اوپک پلاس با مخالفت روسیه جهت کاهش ۶۰۰ هزار بشکه‌ای تولید
با تندتر شدن شیب کاهش قیمت نفت در بازار‌های جهانی، همه نگاه‌ها به نشست این هفته اوپک است؛ جایی که روسیه و عربستان قرار است بالاخره تصمیم نهایی خود را برای کاهش یا تثبیت سهمیه‌ها بگیرند.
سرويس اقتصادی جوان آنلاين: از ابتدای سال ۲۰۲۰ تا به امروز، قیمت نفت با کاهش ۲۰ درصدی مواجه شده؛ ویروس کرونا مهم‌ترین عامل در بروز چنین شرایطی بوده است. این ویروس که ابتدا در چین ظهور کرد حالا به بیش از ۴۵ کشور جهان تسری یافته و همین موضوع موجب بروز نگرانی‌های بسیاری شده است.

هفته گذشته بود که اسپوتیک در گزارشی نوشت افت بازار‌های مالی ناشی از مستولی شدن ترس شیوع ویروس کرونا بر آن‌ها باعث شد تا ۵۰۰ ثروتمند برتر جهان تنها در یک روز مجموعاً ۱۳۹ میلیارد دلار از دارایی خود را از دست بدهند، به‌گونه‌ای‌که جف بزوس، ثروتمندترین فرد جهان دیروز حدود ۵ میلیارد دلار ضرر کرد. شرکت‌های بزرگی نظیر اپل، هشدار دادند که شیوع ویروس کرونا می‌تواند به اختلال در زنجیره تأمین قطعات آن‌ها منجر و در نهایت به کاهش تولید منتج شود.

نقش مهم چین
پکن که در حال تبدیل شدن به قطب نخست اقتصادی جهان است، ظرفیت مصرف نفتش ۱۴ میلیون بشکه است که سهم وارداتش ۱۰ میلیون بشکه برآورد می‌شود. این میزان حالا با افت رو‌به‌رو شده که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر سایر بخش‌های اقتصادی جهان تأثیر گذاشته است.

مقامات این کشور در تلاش برای مهار اپیدمی ویروس کرونا محدودیت‌های سفر وضع کرده‌اند. قرنطینه شهرها، محدودیت سفر‌های داخلی و لغو هزاران پرواز از مبدأ و به مقصد چین، مصرف بنزین، دیزل و سوخت جت را در بیش از یک ماه گذشته کاهش داده است. به دلیل تقاضای ضعیف برای سوخت و کندی چرخ فعالیت صنعتی، پالایشگاه‌های چینی از سینوپک که بزرگ‌ترین پالایشگر نفت آسیاست تا پالایشگاه‌های مستقل در شاندونگ، ظرفیت تولید خود را کاهش داده‌اند. از سوی دیگر شرکت‌های بازرگانی کالا و غول‌های نفتی به سختی در تلاش برای یافتن خریدار برای محموله‌های تک نفت‌خام در خارج از چین هستند. در‌حالی‌که پالایشگاه‌ها نرخ تولید سوخت را کاهش داده‌اند، صادرات سوخت چین در پی افت تقاضای داخلی، افزایش پیدا کرده و به بازار‌های آسیایی سرازیر شده است که به نوبه خود شاهد افت تقاضا به دلیل شیوع ویروس کرونا هستند.

به گفته جف کوری، مدیر تحقیقات کالای بانک گلدمن ساکس، کندی فعالیت صنعتی چین بدترین شوک به تقاضا برای نفت در یک دهه گذشته بوده است.
روزنامه گلوبال تایمز به نقل از یک محقق در شرکت ملی نفت چین (CNPC) نوشت: «واردات نفت خام چین در فوریه بر مبنای سالانه ممکن است ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش پیدا کند، اما اگر اپیدمی ویروس کرونا مهار شود، واردات نفت این کشور در ماه‌های آوریل و می‌ممکن است بهبود پیدا کند».

مصیبتی به نام کاهش قیمت
آخرین اخبار از بازار حکایت از آن دارد که بهای معاملات آتی نفت برنت یک دلار و ۳۷ سنت معادل ۷/۲ درصد کاهش یافته و به ۵۰ دلار و ۳۶ سنت در هر بشکه رسیده است که پایین‌ترین قیمت در ۱۴ ماه گذشته است. قیمت نفت برنت که روز دوشنبه حدود ۲ درصد سقوط کرد، از ابتدای هفته جاری تاکنون حدود ۱۳ درصد کاهش را نشان می‌دهد که بزرگ‌ترین کاهش هفتگی از اواسط ژانویه سال ۲۰۱۶ است.
بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت یک دلار و ۳۳ سنت معادل ۸/۲ درصد کاهش یافت و به ۴۵ دلار و ۷۶ سنت در هر بشکه رسید. قیمت نفت آمریکا از ابتدای هفته جاری تاکنون حدود ۱۴درصد کاهش داشته که بزرگ‌ترین کاهش هفتگی از ماه می‌سال ۲۰۱۱ به این طرف است.

کار سخت عربستان
همزمان با این اتفاقات، عربستان برای متقاعد کردن روسیه برای کاهش بیشتر تولید نفت کار سختی را دنبال می‌کند. سعودی‌ها که برای سامان دادن به ارزش سهام آرامکو به دنبال افزایش قیمت نفت هستند، با مانعی بزرگی به نام روسیه مواجهند. سعودی‌ها که تا قبل از خصوصی‌سازی آرامکو از قیمت پایین نفت جهت حذف شیل نفت آمریکا از بازار سخن می‌گفتند و درست برخلاف روس‌ها قدم برمی‌داشتند، حالا با تغییر ۱۸۰ درجه‌ای در موضع خود به دنبال افزایش قیمت نفت جهت افزایش قیمت سهام آرامکو هستند.
روس‌ها، اما مخالف تشدید کاهش بیشتر تولید نفت هستند و معتقدند برای حذف شیل نفت از بازار قیمت‌ها نباید افزایش داشته باشد. به همین دلیل قرار است این هفته عربستان و روسیه تحت عنوان نشست اوپک پلاس دور یک میز بنشینند تا وضعیت را مشخص کنند.

به گفته منابع آگاه، شرکت آرامکوی سعودی قصد دارد در مارس به دلیل افت تقاضا، ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت کمتری به چین عرضه کند. محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک در مصاحبه‌ای در عربستان سعودی که مراسم حج خود را نیمه‌کاره گذاشت تا به هماهنگی نشست آینده اوپک کمک کند، اظهار کرد: «تعهد جدیدی در این گروه برای دستیابی به توافق در خصوص یک اقدام مشترک و خنثی کردن اثرات نوسان شدید در بازار نفت وجود دارد.»
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از منابع آگاه گزارش کرد عربستان سعودی مایل است تولیدکنندگان گروه اوپک پلاس شامل روسیه با کاهش گروهی تولید نفت به میزان یک میلیون بشکه در روز موافقت کنند.
با این حال الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه اختلاف میان دو کشور را رد و اظهار کرده که از سطح همکاری بسیار راضی است. براساس گزارش بلومبرگ، دبیرکل اوپک اظهار کرد که شراکت اوپک پلاس از زمان تشکیل خود در اواخر سال ۲۰۱۶، در متوازن کردن بازار‌های جهانی نفت موثر بوده است و همچنین به این هدف ادامه خواهد داد.

الکساندر دیوکوف، مدیرعامل شرکت گازپروم نفت در مصاحبه با کانال تلویزیونی روسیه ۲۴ اظهار کرد: «البته واکنش به شیوع ویروس کرونا احتمالاً ضروری خواهد بود، اما تصور می‌کنم واکنش به این وضعیت با اندکی تأخیر مناسب است، زیرا در حال حاضر ابهامات زیاد و اطلاعات متناقضی وجود دارد.» وی گفت: «در‌حالی‌که وضعیت در کشور‌هایی مانند کره‌جنوبی و ایتالیا وخیم‌تر می‌شود، اما آمار چین نشان می‌دهد که آن‌ها موفق شده‌اند روند شیوع این اپیدمی را آهسته کنند. در هر صورت زمان زیادی نگذشته است. هر ماه اتفاقی در بازار نفت روی می‌دهد و اگر اوپک پلاس بخواهد هر ماه به تغییرات واکنش نشان دهد، به بی‌ثباتی وضعیت منجر خواهد شد.»
بر اساس گزارش پلاتس، اکثر نمایندگان شرکت‌های روسیه اواسط فوریه اعلام کردند مایل هستند قرارداد اوپک پلاس پس از انقضا در پایان مارس، برای سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ تمدید شود، اما با کاهش بیشتر تولید موافق نیستند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار