کد خبر: 993407
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۳:۱۵
در موضعی همسو با دولت افغانستان
ایران واکنشی سرد به توافق امریکا با طالبان نشان داد و هرچند اعلام کرد «از هر تحولی که به صلح و ثبات در افغانستان کمک نماید استقبال می‌کند»، ولی تأکید کرد که «امریکا جایگاه حقوقی برای امضای قرارداد صلح یا تعیین تکلیف در مورد آینده افغانستان ندارد»؛ موضعی که بیش از هر دولت دیگری به موضع دولت افغانستان نزدیک است.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: امریکایی‌ها در توافق با طالبان تعهد کرده‌اند قبل از شروع مذاکرات بین‌الافغانی، ۵ هزار زندانی طالبان را آزاد کنند، ولی اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان دیروز تأکید کرد: «ر‌هایی زندانیان طالب در صلاحیت امریکا نه، بلکه در صلاحیت حکومت افغانستان است.»

به گزارش «جوان» وزارت خارجه عربستان از امضای توافق صلح میان امریکا و طالبان استقبال کرد و آن را به نفع صلح و امنیت منطقه و جهان خواند. در این بیانیه ابراز امیدواری شده که این توافق منجر به توافق جامع و دائمی درگیری‌ها شود و از طریق آن صلح همه نقاط کشور افغانستان را فراگیرد و به دستیابی به امید‌ها و آرمان‌های مردم افغانستان در توسعه و شکوفایی کمک کند. روس‌ها هم از توافق استقبال کرده و گفته‌اند که «این توافق می‌تواند مسیر سازش ملی در افغانستان را هموار کند.» ضمیر کابولوف که به نمایندگی از روسیه در مراسم امضای توافقنامه بین امریکا و گروه طالبان حضور یافته بود در جمع خبرنگاران گفت: «این اقدام مسیر برای گام‌های بعدی برای توقف جنگ و پیشبرد سازش ملی را که باید به جنگ داخلی در افغانستان پایان دهد، می‌گشاید.» کابولوف افزود: «باتوجه به این نکته، ارتباط امضای توافقنامه با منافع امنیتی روسیه کاملاً آشکار است.» با این حال، دولت افغانستان که پیش از این بار‌ها از ۱۸ ماه مذاکره مستقیم امریکا با طالبان ابراز نارضایتی کرده، دیروز هم نارضایتی خود را از برخی تعهدات این توافق ابراز کرد. امریکا در بخشی از توافق خود، به طالبان تعهد داده که پیش از شروع مذاکرات بین‌الافغانی که حدود دو ماه دیگر در اسلو انجام خواهد شد، ۵ هزار زندانی طالبان را آزاد کند، تعهدی که دولت افغانستان دیروز با آن مخالفت کرد. اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان دیروز در یک کنفرانس خبری گفت: «ر‌هایی زندانیان طالب در صلاحیت امریکا نه، بلکه در صلاحیت حکومت افغانستان است. غنی در یکی از تند‌ترین انتقادهایش از توافق با طالبان گفته که اگر شفافیت نباشد، موافقتنامه که پشت پرده امضا شود، فردا جنبه عملی‌اش مشکلات اساسی خواهد داشت. او گفته است: «من اراده ملت را تمثیل می‌کنم تا اهداف ملت را به دست آورم و تعیین کرسی من، صلاحیت هیئت نیست.» غنی افزود: «من فرد نیستم، من امروز مدافع حقوق طفل افغان، زن افغان و شهروند افغان هستم. اگر جمهوریت وجود نداشته باشد، رئیس‌جمهور معنایی ندارد.» او با اشاره به بخشی از توافق که امریکا در آن تعهد آزاد‌سازی زندانیان طالبان را داده گفته است: «هیچ نوع تعهد برای ر‌هایی ۵ هزار زندانی وجود ندارد و ما بار‌ها این موضوع را به صورت شفاف با خلیل‌زاد و مقامات دیگر شریک ساخته‌ایم.» رئیس‌جمهور افغانستان گفته که آزادی زندانیان طالبان به هیچ صورت به عنوان پیش شرط آغاز مذاکرات میان افغان‌ها مطرح نیست، ولی این را هم روشن کرد: «این موضوع می‌تواند در مذاکرات صلح میان افغان‌ها مطرح شود.»‌این در حالی است که دیروز «شیر محمد عباس استانکزی»، عضو ارشد مذاکره‌کننده طالبان گفته که امریکا متعهد شده زندانیان طالبان را تا ۱۰ روز آینده آزاد کند.

ایران دعوت نشد
طالبان قبل از امضای توافق دوحه گفته بود که برای حضور در مراسم امضای توافق از ۳۰ کشور و نهاد بین‌المللی دعوت شده که ایران در این فهرست نبوده است. ایران از کلیت توافق استقبال کرده و گفته که «از هر تحولی که به صلح و ثبات در افغانستان کمک نماید استقبال به عمل آورده و از تلاش‌هایی که در این راستا تحت رهبری و مالکیت افغان‌ها انجام پذیرد حمایت می‌نماید.» با این حال، تهران در موضعی که بیش از دیگران همسو با موضع دولت افغانستان است تأکید کرد: «امریکا جایگاه حقوقی برای امضای قرارداد صلح یا تعیین تکلیف در مورد آینده افغانستان ندارد.» وزارت امور خارجه ایران در بیانیه خود گفته است: «معتقدیم سازمان ملل متحد از ظرفیت‌های مناسبی برای تسهیل مذاکرات بین‌الافغانی و نیز نظارت و تضمین اجرای توافقات حاصله برخوردار است.»

ایران گفته اقدامات امریکا را، تلاشی برای مشروعیت بخشیدن به حضور نیروهایش در افغانستان می‌داند و با آن‌ها مخالف است و اضافه کرده است: «حضور نیرو‌های خارجی در افغانستان غیرقانونی بوده و از دلایل اصلی جنگ و ناامنی در آن کشور است. خروج این نیرو‌ها لازمه دستیابی به صلح و امنیت در افغانستان است و هر اقدامی که زمینه خروج این نیرو‌ها را فراهم کند به صلح در آن کشور کمک خواهد کرد.»

طالبان به کابل برمی گردد
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا اعلام کرده که خودش با رهبران طالبان در آینده نزدیک دیدار خواهد کرد. او انتقاد از توافقنامه میان امریکا و طالبان را نیز رد کرد. ترامپ که در کاخ سفید با خبرنگاران صحبت می‌کرد، گفت که این موافقتنامه به امریکا اجازه می‌دهد که نیرو‌های امریکا از ۱۳هزار به ۸ هزار و ۶۰۰ سرباز کاهش یابند. رئیس‌جمهور امریکا گفته که احتمال کاهش نیرو‌های بیشتر نیز وجود دارد، ولی امریکا در صورت لزوم می‌تواند به سرعت به افغانستان نیرو اعزام کند. اکثر جمهوریخواهان نیز از این توافق حمایت کردند. کوین مک کارتی، رهبر اقلیت جمهوریخواه در مجلس نمایندگان امریکا در توئیتی نوشت، پس از نزدیک به ۲۰ سال «اقدام امروز گامی مثبت بود، اما طالبان باید به جهانیان ثابت کند که برای صلح آماده است.» مایکل مک فال، سفیر سابق امریکا در روسیه در توئیتی نوشت، من هم خواستار خروج نیرو‌های امریکایی از افغانستان هستم، اما آیا امضای توافق با طالبان بدون حضور دولت افغانستان راه را برای صلح پایدار هموار می‌کند؟ شک دارم. برت مک گرک، تحلیلگر سیاست خارجی نیز در توئیتی تصریح کرد، عقب‌نشینی نیرو‌ها از افغانستان در قالب این توافق بسیار جامع‌تر از چیزی است که گفته شده است. این شامل خروج همه نیرو‌های امریکایی و ناتو ظرف مدت ۱۴ ماه می‌شود. این مسئله می‌تواند به تدریج موجب فروپاشی دولت، جنگ داخلی و بازگشت طالبان به کابل شود. بری مک کافری، از فرماندهان پیشین ارتش امریکا نیز در توئیتی نوشت: این صلح نیست بلکه عقب‌نشینی یکجانبه امریکا است. بوش، اوباما و ترامپ به دنبال گزینه نظامی بودند، اما هیچ حمایت داخلی برای تغییر راهبرد ایجاد نکردند. طالبان هیچ دلیلی ندارد که جنگی تمام عیار را آغاز نکند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار