کد خبر: 995234
تاریخ انتشار: ۲۴ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۶:۲۴
نگاهی به بدهی‌های میلیاردی و شکایت‌های بین‌المللی پرسپولیس
جدایی برانکو از پرسپولیس برای این تیم گران تمام شد، نه فقط برای اینکه، چون مرد کروات چهار قهرمانی برای سرخ‌ها آورده بود و با رفتنش ممکن بود ادامه این راه برای پرسپولیس اندکی دشوار شود، در واقع برانکو در زمان حضورش در پرسپولیس برای دریافت مطالباتش با باشگاه بسیار مراعات کرده بود...
دنیا حیدری
سرویس ورزش جوان آنلاین: حضور بازیکنان و مربیان خارجی در فوتبال ایران می‌تواند اتفاق خوبی باشد چراکه تبادل دانش روز دنیا و استفاده از توانمندی‌های فنی و تکنیک‌ها و تجربیات بین‌المللی را به دنبال دارد و همچنین می‌تواند باعث به‌روز شدن عملکرد فنی بازیکنان و مربیان ایرانی شود، با این وجود حضور خارجی‌ها در فوتبال ایران بیش از آنکه جنبه فنی داشته باشد، فرصتی طلایی برای بهره‌برداری مالی دلالان است؛ دلالانی که گاه به عنوان ایجنت‌های رسمی و غیررسمی و مدیربرنامه‌های کارکشته وارد میدان می‌شوند و گاه نیز تحت عنوان مدیر، مسئول و مربی رفت‌و‌آمد بازیکنان و مربیان خارجی به فوتبال ایران را به سودجویی کثیفی تبدیل کرده‌اند که سال‌هاست جز بدهی‌های هنگفت و پرونده‌های پرتعداد در فیفا، عایدی دیگری برای فوتبال ایران نداشته است. یکی از تیم‌هایی که در این زمینه ید طولایی دارد، پرسپولیس است. یکی از پرطرفدارترین تیم‌های فوتبال ایران که از سال ۸۲ تا به امروز، پرونده‌های شکایت بسیاری از آن روانه فیفا شده و علاوه بر پرداخت مبالغ هنگفت و نجومی، با محرومیت‌های متعددی، چون کسر امتیاز، جریمه مالی، محرومیت از جذب بازیکن داخلی و خارجی در فصل نقل و انتقالات و... مواجه شده است، اما نه جریمه‌های مالی سنگین توانست چاره کار شود برای آقایان تا هنگام عقد قرارداد با مربیان و بازیکنان خارجی جانب احتیاط را در نظر بگیرند نه محرومیت از پنجره‌های نقل و انتقالات و نه حتی کسر امتیاز.

۱- برانکو، مذاکرات بی‌نتیجه

جدایی برانکو از پرسپولیس برای این تیم گران تمام شد، نه فقط برای اینکه، چون مرد کروات چهار قهرمانی برای سرخ‌ها آورده بود و با رفتنش ممکن بود ادامه این راه برای پرسپولیس اندکی دشوار شود، در واقع برانکو در زمان حضورش در پرسپولیس برای دریافت مطالباتش با باشگاه بسیار مراعات کرده بود، اما بعد از آنکه به رغم ادعا‌های باشگاه به شکلی عجیب توسط عرب کنار گذاشته شد، نه فقط برای دریافت مطالباتش که برای گرفتن غرامت یک سال باقی مانده از قراردادش نیز از پرسپولیس شکایت کرد. با توجه به بالا بودن مطالبات پروفسور، نمایندگان پرسپولیس بار‌ها با برانکو پای میز مذاکره نشستند و مرد کروات در این نشست‌ها پذیرفت درصد کوچکی از قراردادش (۱۱۶ هزار یورو) را بخشیده و بقیه آن را هم طی دو سه قسط دریافت کند، اما پرسپولیس خواهان تخفیف ۵۰ درصدی بود و پرداخت بلندمدت که باعث شد طرفین به توافق نرسند.

عیدی یک‌میلیون یورویی
طلب برانکو از پرسپولیس بابت قراردادش و آپشن‌های آن که قهرمانی در لیگ، جام حذفی و نتایج لیگ قهرمانان آسیا را شامل می‌شد، ۶۱۵ هزار و ۸۷۲ یورو که پرسپولیس طبق حکم فیفا در پرونده سرمربی سابق خود و پانادیچ (مربی دروازه‌بانان) محکوم به پرداخت یک‌میلیون‌و‌٢١۵‌هزار‌و۴٨٠یورو شده که به این مبلغ باید اضافه طلب دیگر اعضای کادر فنی سرخپوشان در زمان این مربی کروات را نیز اضافه کرد (۲۰۵ هزار یوروی زلاتکو که ۱۰۵ هزار یوروی آن غرامت است، ۳۶ هزارو ۱۹۰ مارکوی بدنساز تیم) که البته ۵ درصد سود سالانه را نیز شامل می‌شود و همچنین هزینه‌های دادرسی پرونده در فیفا و حقوق وکیل که عیدی گرانقیمتی روی دست پرسپولیس می‌گذارد.

خطر محرومیت بیخ گوش پرسپولیس
این رقم البته می‌توانست خیلی بیشتر از این‌ها شود اگر فیفا تنها با ۵ /۱ ماه این قرارداد یک سال باقی مانده از قرارداد برانکو موافقت نمی‌کرد چراکه ادعای پرسپولیس مبنی بر فسخ یکطرفه این قرارداد از سوی برانکو توسط فیفا پذیرفته نشد، اما قرارداد برانکو را بعد از پیوستن به الاهلی فسخ‌شده قلمداد و تنها با دریافت ۵ /۱ ماه از یک سال باقی مانده قرارداد برانکو موافقت کرد که به نظر می‌رسد همین هم چیزی حدود ۱۰۰ هزار یورو برای پرسپولیس آب می‌خورد و این حکم گویا طی پروسه‌ای یک هفته‌ای از ۲۳ اسفند تا پایان این ماه به دست پرسپولیس برسد. اما مسئله مهم‌تر این است که در صورت تعلل در پرداخت بدهی، با توجه به پرونده‌های پرتعداد پرسپولیس در فیفا، سرخپوشان باید خود را آماده محرومیت‌هایی، چون کسر امتیاز، محروم شدن از دو تا سه پنجره نقل و انتقالات و حتی حذف از آسیا کنند!

۲- کالدرون، گرهی که با دست باز می‌شد

داستان این مربی آرژانتینی می‌شد خیلی ساده‌تر از این‌ها و تنها با پرداخت ۳۰۰ هزار‌دلار، (قسط اول) بسته شود. اگر این مبلغ طبق توافق‌های قید شده در قرارداد، قبل از پایان نیم‌فصل اول پرداخت می‌شد، در آن صورت سرخپوشان دیگر موظف به پرداخت رقم دیگری بابت غرامت نبودند، اما داستان با بی‌کفایتی‌های مدیریتی و بعد از آن سهل‌انگار‌ی‌های آقایان به پرونده‌ای پرهزینه برای پرسپولیس تبدیل شد.

فرصتی که سوخت
طبق توافقات انجام شده در قرارداد، پرسپولیس باید قبل از پایان نیم‌فصل نخست که در قرارداد پایان ماه دسامبر ۲۰۱۹ قید شده بود ۳۰۰ هزار‌دلار پرداخت می‌کرد. زمان پرداخت قسط دوم (۳۰۰ هزار‌دلار) در آغاز نیم‌فصل دوم و قسط سوم (۲۵۰ هزاردلار) قبل از پایان فصل ۲۰۲۰- ۲۰۱۹ بود که پرونده مالی ۸۵۰ هزاردلاری کالدرون را می‌بست، اما همانطور که پرسپولیس در صورت قطع همکاری قبل از پایان نیم‌فصل تنها موظف به پرداخت ۳۰۰ هزار‌دلار قسط اول بود، کالدرون نیز طبق بندی که در قراردادش درج شده بود، می‌توانست در صورتی که قسط اول را پیش از نیم‌فصل نخست دریافت نکند، قراردادش را یک‌طرفه فسخ و تمام مبلغ (۸۵۰ هزار‌دلار) را طلب کند، اما پرداختی‌ها به کالدرون در نیم‌فصل نخست در چند نوبت مجموعاً ۱۷۸ هزار‌دلار بود.

سهل‌انگاری ۵۵۰ هزار دلاری
اما مسئله مهم این بود که گفته می‌شد پنجم دی و زمانی که کالدرون قصد داشت ایران را ترک کند، هیئت مدیره برای حل مشکلات راهی منزل او می‌شوند و به دلیل انتقاد صریح این مربی از عدم دریافت مطالباتش، یکی از اعضای هیئت مدیره چکی به مبلغ یک‌میلیارد و ۵۰۰‌میلیون تومان به باشگاه می‌دهد تا ۱۲۵ هزار‌دلار (۲ هزار‌دلار بیشتر از طلب کالدرون) به حساب این مربی در قطر واریز شود، اما مبلغ فوق با تأخیری ۱۳ روزه، ۱۵ دی به حساب کالدرون واریز می‌شود تا او با استفاده از این تأخیر، بتواند براساس قراردادش، علاوه بر فسخ یک‌طرفه، کل مبلغ قرارداد را مطالبه کند. در حالی که اگر این پول پنج روز زودتر به حساب او واریز می‌شد، پرونده مرد آرژانتینی بسته می‌شد و طلبی ۸۵۰ هزار‌دلاری روی دست پرسپولیس نمی‌ماند. هر چند کالدرون طبق قول شفاهی عرب که به او وعده پرداخت پاداش هزارو ۳۰۰‌دلاری بابت هر برد را داده بود، خواهان دریافت پاداش بردهایش با پرسپولیس نیز هست که در صورت موافقت فیفا با این مسئله، پرسپولیس باید چیزی بیش از ۵۵۰ هزار‌دلار و جریمه دیرکرد و هزینه‌های دادرسی پرونده را به این مربی بپردازد!

۳- بودیمیر ۴۷۵ هزاریورو برای ۸۰ روز

بودیمیر خرید زمستانی پرسپولیس در سال ۹۷ بود که به دلیل تعطیلی لیگ و مصدومیت تنها چهار ماه در ایران حضور داشت و دست آخر هم با وجود اینکه یک سال از قراردادش باقی مانده بود، به دلیل عملکرد ضعیفش از جمع سرخپوشان کنار گذاشته شد، اما این مهاجم کروات که انتقالش به پرسپولیس سودی ۷۵۰ هزار یورویی برای دیناموزاگرب داشت، به دلیل عدم دریافت مطالباتش شکایتی ۸۰ صفحه‌ای به فیفا ارائه داد تا به مبلغ قابل توجهی در مقابل تنها ۸۰ روز حضور در ایران به جیب بزند! طلب بودیمیر، پنج ماه حقوق عقب‌افتاده ماهانه در نیم‌فصل دوم فصل قبل بود (از ۱۹ژانویه تا ۲۳ژوئن ۲۰۱۹) که شامل یک قسط ۲۵هزار یورویی، سه قسط ۲۶هزار یورویی و یک قسط ۱۹هزار یورویی (مجموعاً ۱۴۸ هزار یورو) بود. بودیمیر با استناد به حقوق معوقه خود (پنج ماه) با طرح شکایت به فیفا ضمن فسخ قرارداد یک طرفه، مطالبات قرارداد این فصل خود را هم طلب کرده بود که بر اساس آن فیفا پرسپولیس را به پرداخت ۳۲۷ هزار یورو بابت مابه‌التفاوت قرارداد این فصل بودیمیر با پرسپولیس و قرارداد او با تیم لکوموتیو بابت فصل ۲۰- ۲۰۱۹ محکوم کرد تا مجموع بدهی پرسپولیس به بازیکنی که کمتر از سه ماه در جمع سرخپوشان بود به ۴۷۵ هزار یورو برسد! حال آنکه قرارداد این بازیکن پیش از پیوستن به پرسپولیس سالانه ۱۴ هزارو ۴۰۰ یورو و بعد از پرسپولیس هم قراردادش سالانه ۲۱ هزارو ۶۰۰ دلار بود، اما حالا پرسپولیس تنها ۴۰ روز فرصت دارد برای پرداخت بدهی گزاف این بازیکن و در صورتی که بدهی در مهلت تعیین‌شده پرداخت نشود، این تیم از جذب بازیکن داخلی و خارجی در سه پنجره نقل و انتقالاتی محروم می‌شود؛ محرومیتی که البته به محض تسویه بدهی مرتفع می‌شود، البته گفته می‌شود باشگاه دیناموزاگرب هم ۱۲۵هزار یورو از باشگاه پرسپولیس بابت رضایتنامه بودیمیر طلبکار است که باید خیلی وقت پیش پرداخت می‌شد، اما هنوز شکایتی در این راستا باشگاه پرسپولیس را تهدید نمی‌کند.

۴- فرناندو گابریل، اعتراضی که به جدایی نرسید

فرناندو گابریل در نقل و انتقالات زمستانی لیگ چهاردهم و زمانی درخشان بود که به پرسپولیس پیوست، اما با این وجود اعتراض او به تعویض با پیام صادقیان در بازی با سپاهان به مزاج برانکو خوش نیامد تا به این دلیل که طاقت نیمکت‌نشینی نداشته و به درد پرسپولیس نمی‌خورد از جمع سرخپوشان کنار گذاشته شود.

طلبی که ۲ بار پرداخت شد
علی‌اکبر طاهری اولین مدیرعامل پرسپولیس بود که مدعی شد با دریافت مبلغی از اسپانسر پرسپولیس، پرونده هافبک برزیلی را بسته است، اما زمان مدیریت گرشاسبی، فیفا پرسپولیس را در خصوص پرونده این بازیکن تهدید به کسر شش امتیاز کرد. پرسپولیس مدارکی در این زمینه به فیفا ارسال کرد، اما مستندات نتوانست فیفا را قانع کند چراکه طبق قوانین ادعای باشگاه مبنی بر پرداخت مطالبات به مدیر برنامه برای ما قابل قبول نبود و بازیکن باید دریافتی را برای ما (فیفا) گواهی می‌کرد، اما مدیر برنامه‌های ایرانی این بازیکن از ۱۲۰ هزار‌دلاری که برای پرداخت به این بازیکن گرفته بود، تنها ۱۸ هزار‌دلار به حساب گابریل ریخته و مابقی را با این توجیه که از این بازیکن طلب داشته برداشته بود تا شکایت گابریل یک بار دیگر پرسپولیس را به چالش بکشد، البته مدیر برنامه‌های هافبک برزیلی مدعی بود مبلغی که برای تسویه‌حساب با گابریل دریافت کرده بوده بلاک شده و برداشت آن منوط به حل و فصل این پرونده بود. جدی بودن مسئله، اما باعث شد تا بعد از این اتفاقات، باشگاه پرسپولیس برای جلوگیری از تبعات انضباطی بدهی به گابریل، در دو قسط بخش دیگری از مطالبات این بازیکن برزیلی را به او بپردازد، اما عدم‌تسویه با این بازیکن بار دیگر پای فیفا را به میان می‌کشد.

۱۰۲ هزار دلار گمشده
دو هفته قبل خبر محکومیت ۲۳ هزار‌دلاری پرسپولیس در پرونده گابریل که مشمول ۵ درصد دیرکرد هم می‌شد (۲۵ هزار‌دلار) منتشر شد که طبق حکم فیفا، پرسپولیس ۴۵روز فرصت پرداخت داشت و در غیر این صورت از سه پنجره نقل و انتقالات ملی و بین‌المللی متوالی محروم می‌شود؛ محرومیتی که البته بلافاصله بعد از پرداخت وجه برداشته می‌شود. این در حالی است که قدوسی، روابط عمومی سابق پرسپولیس مدعی بود مصالحه توافق با گابریل از سوی باشگاه به فیفا ارسال شده، اما عدم ارسال آن از سوی گابریل باعث بروز این اشتباه شده است. اما هنوز تکلیف ۱۰۲ هزار‌دلاری که باید به این بازیکن پرداخت می‌شد، اما نشد، مشخص نیست.

۵- نیلسون کوریا طلبکار نجومی سرخ‌ها
 
نیلسون کوریا، گلر سابق و برزیلی پرسپولیس نیز یکی دیگر از شاکیان این تیم است. گلر محبوب و سیه‌چرده سرخپوشان که طلبی یک‌میلیاردی دارد، پیش‌تر نیز از این تیم به فیفا شکایت برده بود، اما هنوز موفق به دریافت طلب یک‌میلیاردی خود نشده است. این دروازه‌بان که سال ۹۱ به جمع سرخپوشان پیوست، در نیم‌فصل ۹۴- ۹۳ از این تیم جدا شد. در واقع این پرسپولیس بود که قرارداد این دروازه‌بان را یک‌طرفه فسخ کرد تا او نیز یکی دیگر از شاکیان خارجی این تیم در فیفا باشد. پس از شکایت نیلسون، فیفا پرسپولیس را به پرداخت مطالبات این دروازه‌بان برزیلی محکوم کرد، اما مسئولان وقت باشگاه با نیلسون مصالحه کردند تا حقوق وی پرداخت شود، با این وجود، اما کوتاهی در پرداخت مطالبات نیلسون بار دیگر پرونده او علیه پرسپولیس را در فیفا به جریان انداخت و حالا پرسپولیس باید یک‌میلیارد دیگر نیز بابت مطالبات این بازیکن به هزینه‌های هنگفتی که موظف به پرداخت است، اضافه کند! آن هم در شرایطی که مسئولان پرسپولیس زمان جدایی نیلسون می‌توانستند رضایت او را با پرداخت مبلغ ۱۵ هزار‌دلار جلب کنند، اما تعلل‌های همیشگی کار را به شکایت و جریمه ۱۰۰ هزار‌دلاری در نخستین حکم فیفا علیه سرخپوشان در این پرونده کشاند؛ حکمی که به دلیل عدم پرداخت حتی بعد از مصالحه، حالا بدهی این گلر برزیلی را به رقمی نجومی تبدیل کرده است!
 
خطراتی که پرسپولیس را تهدید می‌کند

پرونده‌های شکایت از پرسپولیس در فیفا یکی دو تا نیست، اما چند پرونده اخیر، نه فقط هزینه‌ای هنگفت و چند‌ده‌میلیاردی روی دست این تیم گذاشته است که حتی می‌تواند خطرات جدی نیز برای سرخپوشان داشته باشد که جریمه نقدی، محرومیت از دو تا سه پنجره نقل و انتقالات، کسر امتیاز و حذف از رقابت‌های آسیایی می‌تواند از جمله آن‌ها باشد، هر چند این نخستین بار نیست که پرسپولیس با چنین جریمه‌های سنگینی تهدید می‌شود. از سال ۸۲ که نخستین شکایت از پرسپولیس توسط وینکو بگوویچ در فیفا ثبت شد، شکایت‌های بسیاری علیه این تیم و به دلیل عدم‌پرداخت مطالبات بازیکنان و مربیان و صد البته بی‌کفایتی مدیران در عقد قرارداد‌ها در فیفا به ثبت رسیده است؛ شکایت‌هایی که هزینه‌های هنگفت و جریمه‌های سنگینی برای پرسپولیس داشته که از جمله آن‌ها می‌توان به کسر امتیاز از این تیم و همچنین محرومیت از پنجره نقل و انتقالات اشاره کرد؛ تجربیات تلخی که بدون شک اگر مورد توجه قرار نگیرد، بار دیگر برای سرخپوشان تکرار خواهد شد.

پرسپولیس و کسر ۶ امتیاز‌ها
نخستین بار سال ۱۳۸۴ بود که فیفا بابت شکایت کریستوفر ره بازیکن لیبریایی- فرانسوی از پرسپولیس امتیاز کم کرد. سال ۸۶ نیز فیفا به دلیل شکایت شرکت کوپیان شش امتیاز از پرسپولیس کسر کرد. سال ۸۷ هم البته پرسپولیس به کسر امتیاز از سوی فیفا تهدید شد، اما آن پرونده ختم به خیر شد. این تهدید به داستان مربی سرشناس هلندی که بهمن ۸۴ سکان هدایت پرسپولیس را به دست گرفت برمی‌گشت که خیلی زود و اردیبهشت ۸۵ سرخپوشان را ترک و برای دریافت مطالباتش به فیفا شکایت کرد، هر چند محمد‌حسن انصاریفرد، مدیرعامل وقت پرسپولیس، آن زمان مدعی شد که این مربی به فیفا شکایت نکرده، اما فروردین ماه سال ۸۷ بود که نامه تهدیدآمیز فیفا مبنی بر کسر شش امتیاز از سرخپوشان بابت عدم‌پرداخت طلب ۷۰ هزار یورویی آری هان به حبیب کاشانی، مدیرعامل وقت پرسپولیس ابلاغ شد؛ شکایتی که سر و صدای زیادی به پا کرد و دست آخر نیز با دستور محمد علی‌آبادی، رئیس وقت سازمان تربیت بدنی، طلب ۷۰ هزار یورویی آری هان پرداخت شد تا این پرونده از سوی فیفا مختومه اعلام شود و خطری بزرگ از بیخ گوش پرسپولیس بگذرد!

رافائل هپاتیتی و شاهکار مدیریتی
پرسروصدا‌ترین کسر امتیاز از پرسپولیس، اما به داستان رافائل برمی‌گردد و شش امتیاز کسرشده‌ای که مانع از قهرمانی پرسپولیس در زمان قطبی نشد یکی از جالب‌ترین پرونده‌های دلالی در فوتبال ایران و شاهکار مدیریتی بود. رافائل آدریوی نیجریه‌ای که در دوره اول مدیریت محمدحسن انصاریفرد و زمان حضور آری هان روی نیمکت پرسپولیس بود به این تیم پیوست؛ بازیکنی که قبل از پیوستن به جمع سرخپوشان در امارات کارگر بود و در صفحه شخصی خود التماس دعا داشت برای یافتن یک تیم! خیلی زود و قبل از رسیدن جواب تست‌های پزشکی قرارداد بست، اما این بازیکن بعد از رفتن آری هان به دلیل عملکرد ضعیف از پرسپولیس کنار گذاشته شد. شکایت این بازیکن برای عدم‌دریافت مطالباتش از پرسپولیس ۱۹۰ هزار یورو (۵۵ هزار یورو به رافائل و ۱۳۵ هزار یورو به شرکت کارگزار) آب خورد که عدم‌پرداخت آن در موعد مقرر، حکم بعدی فیفا را که کسر شش امتیاز بود در پی داشت، آن هم در سالی که با سپاهان برای کسب عنوان قهرمانی رقابتی تنگاتنگ داشت، با کسر شش امتیاز مواجه کرد، اما تلخ‌تر از هزینه ۱۹۰ هزار یورویی و کسر شش امتیاز این بود که رافائل هپاتیت B داشت و مسئولان وقت باشگاه پرسپولیس بدون گرفتن آزمایش پزشکی، با او قرارداد امضا کردند.

اشتباهاتی که نه تجربه می‌شود نه توبیخ
البته کسر امتیاز تنها جریمه‌ای نبوده که پرسپولیس را طی این سال‌ها نقره‌داغ کرده است، در این زمینه می‌توان به محرومیت از دو پنجره نقل و انتقالات بابت داستان طارمی که به دلیل جعل سند آقایان بود، اشاره کرد و پرداخت ۱۰ میلیارد به ژوزه مانوئل که به واسط بی‌کفایتی مدیریتی در سال ۹۵ رقمی گزاف به جیب زد، اما نه در خصوص پرونده‌های کسر امتیاز، نه محرومیت از پنجره نقل و انتقالات به واسطه جعل سند که آبروی فوتبال ایران را خدشه‌دار کرد و نه پرداخت رقم گزاف ۱۰ میلیاردی، مدیران نالایق پرسپولیس پای میز محاکمه کشیده نشدند تا پاسخگوی بی‌کفایتی‌های مدیریتی خود باشند که دیگر شاهد تکرار چنین سوءمدیریت‌های فاحشی نباشیم که علاوه بر تعدد پرونده‌های شکایت از فوتبال ایران در فیفا، هزینه‌های گزاف مالی و... را نیز در پی دارد؛ ارقامی نجومی که نه از جیب مدیران بی‌کفایتی که هنری جز ولخرجی ندارند که از جیب ملت و بیت‌المال می‌رود، بی‌آنکه آب از آب تکان بخورد!
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار