کد خبر: 1002870
تاریخ انتشار: ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۷
چین مقابل تحرکات امریکا اقدامات امنیتی خود را تشدید کرده است
تنش‌های امریکا با چین که از چند هفته قبل بر سر کرونا تشدید شده، با سرعت نه چندان آهسته‌ای در حال سرایت به حوزه‌های دیگر است.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: پکن دیروز هشدار داد که تصمیم امریکا برای محدود کردن صدور روادید برای خبرنگاران و برخی اتباع چینی را تلافی خواهد کرد تا سطح تنش بین دو طرف به اوجی کم‌سابقه برسد. پایگاه امریکایی فوربس هم یک سری تصاویر ماهواره‌ای منتشر کرده که نشان می‌دهد تحرکات نظامی چین در حوزه اقیانوس آرام و خاورمیانه رو به افزایش است و البته همه این‌ها همزمان با تصاعد حضور نظامی امریکا در دریای جنوبی چین است که به تشدید تنش‌های امنیتی بین طرفین دامن زده است.

به گزارش «جوان»، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا دیروز برای چندمین روز متوالی به دلیل کرونا به چین حمله کرد و البته این بار، شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس را خطاب قرار داد و گفت: «شبکه سی‌بی‌اس و برنامه ۶۰ دقیقه آن، امروزه همه توان خود را به کار گرفته تا از چین و همه‌گیری ویروس وحشتناک که به ایالات متحده و سایر کشور‌های جهان تحمیل شده، دفاع کند.» آژانس‌های اطلاعاتی امریکا هم با طرح اتهاماتی جدید گفته‌اند هکر‌های چینی به دنبال نفوذ در داده‌های امریکا درباره ویروس کرونا از جمله اطلاعات و تحقیقات مرتبط با واکسن این ویروس هستند. کریستوفر کربز، مدیر آژانس امنیت زیرساخت و امنیت سایبری امریکا گفته که سابقه طولانی چین در داشتن رفتار بد در فضای مجازی مشخص و واضح است و از این رو انتشار چنین اخباری نباید کسی را شگفت‌زده کند. پکن به طور مستقیم به این ادعای آژانس‌های اطلاعاتی امریکا پاسخ نداده، ولی وزارت خارجه چین با انتشار مقاله‌ای ۳۰ صفحه‌ای، ۲۴ دروغ امریکا تحت عناوینی، چون منشأ پیدایش کووید ۱۹، پنهانکاری اطلاعاتی، شفافیت چین و بازیچه قرار دادن سازمان بهداشت جهانی پرداخته است. وزارت خارجه چین در تلاش برای رد اتهامات امریکا مبنی بر اینکه این ویروس به عمد تولید شده و به نحوی از آزمایشگاه ویروس‌شناسی ووهان به بیرون درز کرده نوشته است که تمامی مدارک حاکی از آن هستند که این ویروس ساخته دست بشر نیست و این آزمایشگاه قادر به ایجاد یک ویروس جدید نیست. دولت چین همچنین در واکنش به تصمیم جدید امریکا برای محدود کردن صدور روادید برای خبرنگاران و برخی اتباع چینی، گفته که ناگریز از عمل متقابل در این زمینه است. «ژائو لی‌جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز از واشنگتن خواست هرچه سریع‌تر این اشتباه خود را جبران کند، زیرا در غیر این صورت چین هم انتخابی جز اقدام متقابل نخواهد داشت. دولت امریکا هفته قبل قانون جدیدی وضع کرد که به موجب آن صدور روادید برای خبرنگاران چینی به یک دوره ۹۰ روزه محدود می‌شد که از دیروز نیز اجرایی شد.

خروج از سنت دفاعی

چین به طور سنتی از ورود به سناریو‌های تنش‌زا با امریکا که ثبات اقتصادی‌اش را تحت تأثیر قرار داده، اجتناب کرده، ولی شواهد و قرائن نشان می‌دهد تحولات بعد از همه‌گیری بحران کرونا، در حال سوق دادن تصمیم‌سازان امنیتی در پکن در مسیری متفاوت از قبل است. وزارت امنیت چین هفته قبل هشدار داد که احساسات چین‌ستیزانه در دنیا در بالا‌ترین سطح بعد از حادثه میدان تیان‌آنمن در سال ۱۹۸۹ قرار گرفته و هشدار داده که دولت پکن، به دلیل شیوع ویروس کرونا باید برای وقوع بد‌ترین سناریو یعنی درگیری احتمالی با امریکا باشد. گلوبال‌تایمز هم روز جمعه گذشته در دو مطلب که گوشه‌ای از آنچه که در اذهان تصمیم‌سازان در پکن می‌گذرد را رونمایی کرده، از ضرورت افزایش تعداد کلاهک‌های پکن در زمانی نسبتاً کوتاه به عدد ۱۰۰۰ صحبت کرده و نوشت: «ما نیاز به یک زرادخانه هسته‌ای بزرگ‌تر با هدف مهار بلندپروازی‌ها و انگیزه‌های راهبردی امریکا در قبال چین داریم.» روز یک‌شنبه، به فاصله یک روز بعد از انتشار این مقاله گلوبال‌تایمز، روزنامه ژاپن‌تایمز خبر داد که امریکایی‌ها برای تغییر در موازنه قدرت موشکی در شرق دور به دنبال استقرار سامانه موشکی کروز در منطقه آسیا و اقیانوس آرام هستند. منابع امریکایی می‌گویند که چین هم در مقابل، اقدامات امنیتی خود را مقابل امریکا تشدید کرده است. پایگاه فوربس گزارش کرده که نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق چین (PLAN) در حوزه اقیانوس هند و خاورمیانه فعال‌تر شده و مجموعه‌ای از تصاویر ماهواره‌ای جدید را منتشر کرده که نشان می‌دهد چین در حال تقویت پایگاه پشتیبانی خود جیبوتی است. پایگاه جیبوتی اولین پایگاه نظامی خارجی چین است که در سال ۲۰۱۷ افتتاح شد و حالا تصاویر به دست آمده نشان می‌دهد که چینی‌ها در حال ایجاد دومین اسکله بزرگ به منظور افزایش چشمگیر ظرفیت این پایگاه هستند. این اسکله به حدی درازا دارد که بتواند پذیرای ناو هواپیمابر جدید چین و دیگر کشتی‌های جنگی این کشور باشد. به نوشته فوربس، یک مسئله نگران‌کننده برای ارتش‌های غربی، نزدیکی پایگاه‌های چین به تأسیسات آن‌ها است. پایگاه مذکور تنها حدود هفت مایل با یک پایگاه نیروی دریایی امریکا موسوم به «کمپ لمونیه» فاصله دارد.

چین گزینه اول جنگ است

سطح تنش‌های امریکا و چین در دریای جنوبی چین بیش از هر جای دیگری نگران‌کننده است. بر اساس گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، هم واشنگتن و هم پکن فعالیت‌های نظامی خود را در دریای چین جنوبی افزایش داده و این حضور در سال جاری میلادی نسبت به سال گذشته میلادی و با وجود شیوع ویروس کرونا بیشتر شده است. بعد از آنکه هفته قبل دو بمب‌افکن امریکایی در مأموریتی ۳۲ ساعته، بر فراز دریای چین جنوبی پرواز کردند، شنبه این هفته هم امریکا دو ناو جنگی «به نام‌های یواس‌اس امریکا» و «بانکر هیل» را وارد آب‌های مورد مناقشه در دریای جنوبی چین کرد که واکنش چینی‌ها را در پی داشت. بر اساس گزارش‌ها، سطح حضور امریکا در خارج نزدیک چین روندی تصاعدی گرفته تا جایی که ۳۹ پرواز در نزدیکی مرز‌های چین یا بر فراز قلمرو‌های مورد مناقشه در سال جاری میلادی انجام داده و این پرواز‌ها بر فراز دریا‌های چین جنوبی و شرقی و در نزدیکی هنگ‌کنگ و بر فراز تنگه تایوان صورت گرفته‌اند. فرد کاچر، فرمانده گروه ضربت اعزامی ۷ درباره عملیات در جریان امریکا می‌گوید: «نیرو‌های ما در هوا و دریا و در آب‌های بین‌المللی دریای چین جنوبی و بر اساس هنجار‌های مرسوم دریایی و قوانین بین‌المللی عملیات انجام می‌دهند»، ولی ناظران نگرانند که تشدید تنش‌ها در نهایت منجر به درگیری دو طرف شود. بلومبرگ نوشت که «ممکن است ایالات متحده وارد دوره‌ای نظیر آغاز جنگ سرد با اتحاد جماهیر شوروی شود.» کسانی مانند جان مرشایمر، حتی جنگ واقعی بین این دو را هم دور از ذهن نمی‌دانند. او گفته است: «من فکر می‌کنم محتمل‌ترین درگیری، درگیری بین ایالات متحده و چین است.» مرشایمر هرچند درباره گرم بودن جنگ میان دو طرف شک و تردید دارد، ولی تأکید می‌کند، چین و نه کشور‌های دیگر، یک طرف آن خواهد بود: «من باور دارم که اگر در آینده جنگی بین قدرت‌های بین‌المللی صورت پذیرد، اولاً جنگی تمام‌عیار نیست و ثانیاً چین در آن مشارکت خواهد داشت، نه روسیه.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار