کد خبر: 1003034
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۰:۲۵
عبدالله سوگند ریاست جمهوری را شکست و امروز یا فردا با غنی مصالحه می‌کند
عبدالله عبدالله بعد از نزدیک به سه ماه از اعلام دولت موازی در افغانستان که تا سوگند همزمان او با اشرف غنی در ۱۹ اسفندماه ۱۳۹۸ هم پیش رفت، با غنی به مصالحه رسیده و طی امروز و فردا، دو طرف یک توافق امضا خواهند کرد. ظاهراً اشرف غنی با اختصاص نیمی از پست‌های کابینه به عبدالله موافقت کرده تا این بار دکتر عبدالله، چیزی از رئیس‌جمهور بودن کم نداشته باشد.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: بعد از آنکه برخی منابع در تیم عبدالله عبدالله از دستیابی دو رقیب به متن توافقنامه خبر دادند، عزیز الله فضلی، مشاور وزارت دولت در امور صلح افغانستان نیز دیروز دستیابی دو طرف به یک توافق را تأیید کرد. بر اساس گزارش آریا نیوز، فضلی گفته که اختلاف‌های سیاسی که در افغانستان وجود داشت، رو به پایان یافتن است و با تمام شدن این اختلافات طی امروز یا فردا، توافق سیاسی بین عبدالله و غنی امضا خواهد شد. به گفته این مقام افغان، با پایان یافتن مشکل سیاسی، تیمی قدرتمند برای مذاکرات بین‌الافغانی از سوی حکومت تعیین خواهد شد و امیدواری‌ها برای برقراری آتش‌بس در روز‌های عید رمضان بسیار زیاد است.

چارچوب ۵۰-۵۰

در طرح نهایی که تحت عنوان «چارچوب موافقتنامه سیاسی» تنظیم شده و سایت خبرنامه افغانستان آن را نقل کرده، قرار شده عبدالله عبدالله، عنوان ریاست شورای عالی مصالحه را به عهده بگیرد و شریک قدرت در کابینه غنی شود. توافق انجام شده، چند رکن دارد که شامل ایجاد شورای عالی دولت، ایجاد شورای عالی مصالحه ملی، مشارکت سیاسی، ایجاد اصلاحات و البته مکانیزم نظارت بر اجرای این توافقنامه سیاسی نیز مشروح بیان شده است. عبدالله عبدالله در واقع به عنوان رئیس شورای صلح افغانستان، مرد شماره ۲ افغانستان خواهد بود، ولی با توجه به اهمیت فزاینده صلح در افغاستان که در روند مصالحه با طالبان کلیدی است، به نظر می‌رسد دکتر عبدالله توانسته خود را تا همپایگی با اشرف غنی بالا بیاورد. شورای عالی صلح ملی بودجه خاص و مستقل خواهد داشت که آن را حکومت افغانستان و اهداکنندگان بین‌المللی تأمین می‌کنند. چیزی که بیش از هر چیز قدرت عبدالله را در مقایسه با توافق قبلی افزایش داده، این است که اعضای کابینه ۵۰-۵۰ میان تیم غنی و تیم عبدالله تقسیم می‌شود. والیان ولایت‌ها براساس یک چارچوب مورد تفاهم دو طرف تعیین می‌شوند و در این بین، ژنرال عبدالرشید دوستم با فرمان رئیس‌جمهور غنی درجه مارشالی را دریافت خواهد کرد.

مرد شماره ۲، مرد شماره یک روند صلح

عبدالله و غنی هر دو خود را پیروز انتخابات ۲۶ مهر سال ۱۳۹۸ معرفی کرده بودند؛ انتخاباتی که کمتر از ۲۰ درصد مردم افغانستان در آن شرکت کردند. مصالحه عبدالله با اشرف غنی، به‌رغم موضع‌گیری‌های چندباره او بیان شده که گفته بود این بار مانند سال ۲۰۱۴ مصالحه نخواهد کرد. عبدالله در سال ۲۰۱۴ نیز پیروز انتخابات شده بود، اما با تقلب در روند شمارش آرا، در نهایت اشرف غنی پیروز انتخابات شد که این مسئله با مخالفت عبدالله و هوادارانش به اعتراضات سراسری در افغانستان منجر شد. آن زمان، جان کری، وزیر خارجه وقت امریکا بین دو طرف توافقی را منعقد کرد که طبق آن غنی رئیس‌جمهور و عبدالله رئیس اجرایی شد، اما در واقع قدرت اصلی در دست اشرف غنی بود و عبدالله عملاً از دایره قدرت به دور ماند. حالا به نظر می‌رسد این بار عبدالله توانسته با دستیابی به سمت ریاست شورای صلح و ۵۰ درصد اعضای کابینه، نفوذ قابل توجهی در دولت به دست بیاورد.

شورای عالی صلح افغانستان عالی‌ترین مرجع طرف مذاکره با طالبان است و اشرف غنی، رئیس‌جمهور نیز بخشی از این شورا محسوب می‌شود. هر نوع توافقنامه احتمالی صلح با طالبان هم زیر نظر این شورا امضا می‌شود و در حالی که ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان یک طرف امضای این توافق خواهد بود، از طرف دولت افغانستان نیز عبدالله عبدالله آن را امضا خواهد کرد.

افزایش ناامیدی‌ها به صلح

توافق دو رقیب ریاست جمهوری افغانستان در حالی تقریباً نهایی شده که صلح با طالبان وضعیت چندان مناسبی ندارد. شورای امنیت ملی افغانستان دیروز هم اعلام کرد که ۱۰۲ زندانی دیگر طالبان را نیز از زندان ر‌ها کرده است. در اعلامیه این شورا تأکید شده که طالبان هم باید بدون تعلل مطابق فهرست، اعضای نیرو‌های امنیتی افغانستان را از بند ر‌ها کند تا گفتگو‌های مستقیم آغاز شود. مارک اسپر، وزیر دفاع امریکا هم روز دو شنبه مصرانه تأکید کرد که پس از توافق امریکا و طالبان، طالبان از خشونت‌های خود نکاسته، هرچند به گفته او در این مدت نیرو‌های امریکایی را هدف قرار نداده‌اند. صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس‌جمهور نیز دیروز گفت که افزایش حمله‌های طالبان باعث شده مردم افغانستان به روند صلح بی‌باور شوند، اما روند صلح برای حکومت هنوز هم یک اولویت است و رئیس‌جمهور غنی بیشترین وقت خود را صرف این مسئله می‌کند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار