کد خبر: 1006689
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۴
ساعاتی پس از دستور رئیس‌جمهور به سرپرست وزارت صمت برای ساماندهی و کنترل قیمت‌ها در بازار لوازم خانگی، رئیس سازمان حمایت از تصمیمات جدید ستاد تنظیم بازار خبر داد و حداکثر افزایش قیمت مجاز را برای تلویزیون ۲۰درصد و برای سایر لوازم خانگی، ۲۵درصد اعلام کرد.
بهناز قاسمی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: افزایش قیمت انواع لوازم خانگی از اوایل اردیبهشت‌ماه کلید خورد. در آن زمان سخنگوی اتحادیه لوازم خانگی در گفتگو با رسانه‌ها نسبت به گرانی قیمت‌ها هشدار داد و از سازمان حمایت خواست با اصلاح قیمت موجود در سامانه ۱۲۴مردم را از بلاتکلیفی خارج کند و با بررسی افزایش هزینه‌های تولید، افزایش قیمت لوازم خانگی را مدیریت کند، اما این سازمان هیچ اقدامی انجام نداد و مثل همیشه سکوت کرد.

با رسانه‌ای شدن خبر افزایش نجومی قیمت لوازم خانگی در هفته‌های گذشته، باز هم رئیس‌جمهور به وزارت صمت دستور داد، دلایل افزایش قیمت‌ها را بررسی کند. ظاهراً این وزارتخانه که تا پیش از این فقط به جداسازی وزارت صنعت از بازرگانی فکر می‌کرد و تمامی مسائل مربوطه را رها کرده بود، این بار نیز مانند بازار خودرو و فولاد در انتظار دستور رئیس‌جمهور بود.

روزگذشته رئیس‌جمهور در تماس تلفنی با سرپرست وزارت صمت ضمن استماع گزارش وی در زمینه توسعه تولید لوازم خانگی و وضعیت بازار این محصولات در کشور طی ماه‌های اخیر، با اشاره به برخی گزارش‌ها درباره افزایش قیمت بعضی از کالا‌ها و لوازم خانگی، بر ضرورت اجرای نظارت دقیق و اقدام عاجل و سریع برای ساماندهی قیمت‌ها در این بخش تأکید کرد.

حسن روحانی با اشاره به افزایش تقاضا برای خرید لوازم خانگی پس از بازگشایی نسبی فعالیت‌ها و کسب‌و‌کار‌ها و رفع برخی محدودیت‌ها در این راستا اظهار داشت: باید با استفاده از توانمندی و ظرفیت ایجادشده برای تولید لوازم خانگی در داخل کشور و جلوگیری سریع از روند افزایشی قیمت این کالا‌ها در بازار، از به‌وجود آمدن تنگنا و مشکل برای مردم توسط برخی دلالان و افراد سودجو جلوگیری کنیم.

روحانی از سرپرست وزارت صمت خواسته است تا با هماهنگی با اصناف و اجرای نظارت‌های دقیق نسبت به کنترل و ساماندهی بازار لوازم خانگی اقدام و گزارش‌های مربوط را به جلسه روز یک‌شنبه ستاد اقتصادی دولت ارائه کند.

رئیس‌جمهور تأکید کرد: شایسته نیست با وجود تلاشی که تولیدکنندگان کشور به‌ویژه در ماه‌های اخیر در زمینه افزایش تولید لوازم خانگی باکیفیت داشتند، مردم برای خرید این محصولات دچار فشار و تنگنا باشند. باید تمام دستگاه‌های ذی‌ربط در دولت با همکاری سایر بخش‌ها این مشکلات را برطرف کنند.

ساعاتی بعد از انتشار خبر فوق، رئیس سازمان حمایت در جمع خبرنگاران از تعیین قیمت لوازم خانگی توسط ستاد تنظیم بازار خبر داد و اعلام کرد: در قیمت‌های لوازم خانگی بازنگری شده به طوری که تلویزیون حداکثر ۲۰درصد و سایر لوازم خانگی حداکثر ۲۵درصد مجاز به افزایش قیمت نسبت به بهمن ۱۳۹۷ هستند.

عباس تابش افزود: سازمان حمایت از ۲۰خرداد یک هفته به واحد‌های تولیدی فرصت داد که قیمت‌های جدید را در سامانه ۱۲۴ درج کنند، در غیر این صورت مشمول عرضه خارج از شبکه می‌شوند. قیمت‌ها به تفکیک برند در سامانه ۱۲۴ درج خواهد شد و برای توزیع‌کنندگان خرد و عمده قابل استناد است.

گزارش میدانی از بازار لوازم خانگی نشان می‌دهد که کالا‌های ایرانی تا حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد و کالا‌های خارجی که عمدتاً به صورت قاچاق وارد شدند تا ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است. با توجه به اظهارات تابش تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان لوازم خانگی که خودسرانه قیمت‌ها را ۲۰تا ۳۰درصد گران کرده‌اند، باید ظرف یک هفته آتی قیمت‌هایشان را اصلاح کنند.

فعالان بازار می‌گویند که شرکت‌های تولیدی در سال جاری حداقل سه بار برای مدت چهار تا پنج روز فروش خود را متوقف کردند و بعد از آن هر بار بین ۵ تا ۱۰ درصد قیمت خود را افزایش دادند. به طوری که در حال حاضر قیمت کالا‌های ایرانی در این بازار ۲۵ تا ۳۰ درصد گران شده است. به گفته یکی از آنها، الان هم برخی شرکت‌ها کالای خود را نمی‌فروشند تا مجوز افزایش قیمت را از سازمان حمایت دریافت کنند.

یکی دیگر از مغازه‌داران هم می‌گوید، برخی کالای قاچاق مربوط به قبل از خروج برند‌های کره‌ای از کشور است و بخش بیشتری از آن‌ها به صورت قاچاق وارد کشور شدند که اخیراً قیمت آن‌ها تا حدود ۱۰۰درصد نسبت به قبل از عید افزایش داشته است. نکته جالب هم این است، با وجود اینکه از دی سال گذشته اجرای طرح آیین‌نامه اجرایی شناسه‌های کالا و رهگیری آغاز و اعلام شد که لوازم خانگی فاقد شناسه کالا در سطح بازار کالای قاچاق تلقی می‌شوند و با فروشگاه‌ها برخورد می‌شود، اما مغازه‌داران به راحتی درباره افزایش قیمت کالا‌های قاچاق صحبت می‌کنند!

البته به نظر می‌رسد در مواردی افزایش قیمت تا ۵۰درصد هم در کالا‌های ایرانی اتفاق افتاده است. برای مثال یکی از مغازه‌دارانی که معتقد است کسادی بازار بعد از کرونا حداقل ۳۰درصد بیشتر از قبل شده، می‌گوید: قیمت یک یخچال ۱۴فوت ایرانی بهمن سال گذشته ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بوده، اما بعد از بازگشایی واحد‌ها به ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسیده و حالا قیمت آن ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است؛ یعنی قیمت آن بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است. همچنین به گفته وی، قیمت یک نوع ماشین لباسشویی ایرانی از ۵ میلیون تومان در بهمن ماه، حالا به ۷ میلیون تومان رسیده؛ یعنی ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته است.

یخچال و فریزر ۳۰۰ میلیونی هم داریم!

همچنین مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که قیمت یخچال و فریز سایدبای‌ساید ایرانی حدوداً بین ۱۵ تا ۲۱میلیون تومان و کالای خارجی از ۲۵ تا ۸۵ میلیون تومان است؛ البته یکی از مغازه‌داران می‌گوید که نمایندگی یک شرکت خارجی در ولنجک یخچال و فریزر سایدبای‌ساید ۳۰۰ میلیون تومانی هم می‌فروشد! قیمت یخچال و فریزر دو قلو ایرانی و خارجی نیز به ترتیب از ۱۴و ۲۳میلیون تومان شروع می‌شود.

ماشین لباسشویی ایرانی هم بین ۴ تا ۹ میلیون تومان عرضه می‌شود، اما مشابه خارجی آن ۸ تا ۳۰ میلیون تومان قیمت دارد. قیمت ماشین ظرفشویی نیز از حدود ۷میلیون تومان شروع می‌شود و به گفته مغازه‌داران کالای ۶۰ میلیون تومان هم در این بخش در بازار عرضه می‌شود. قیمت گاز فردار ایرانی هم از حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شروع می‌شود، اما مغازه‌داران می‌گویند که قیمت برخی گاز‌های خارجی به ۶۰ میلیون تومان هم می‌رسد.

افزایش قیمت فولاد دلیل گرانی

سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی مهم‌ترین دلیل افزایش قیمت لوازم خانگی را گران شدن فولاد در سال جاری عنوان کرده و معتقد است: با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه تولیدکنندگان پیشنهاد افزایش قیمت ۲۰تا ۳۰درصدی لوازم خانگی را به سازمان حمایت ارائه کردند و احتمالاً سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در هفته جاری تصمیم خود را اعلام می‌کند.

محمدرضا غزنوی در گفتگو با ایسنا، از افزایش قیمت ۵۰ درصدی فولاد و کمبود عرضه این کالا در سال جاری خبر داد و گفت: به نظر می‌رسد زیرساخت‌های بورس در حال حاضر مشکل دارد و شرکت‌ها باید بتوانند مانند خودروساز‌ها مستقیم با فولادسازی قرارداد ببندند. عده‌ای دلال خودشان را تولیدکننده معرفی می‌کنند و در بورس برنده می‌شوند و فولاد را در بازار گران‌تر به تولیدکنندگان می‌فروشند. سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی تأکید کرد: برای حمایت از مصرف‌کنندگان هر فردی، چه تولیدکننده و فروشنده که تخلف می‌کند و قیمت خود را غیرمنطقی افزایش داده نیز باید با او برخورد شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار