کد خبر: 1007021
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۹
بسیاری از انجمن‌هایی که ادعای حمایت از پژوهشگران و حقوق آن‌ها را در سطح بین‌المللی دارند، مقالات متعددی در دفاع از چندین اروپایی و امریکایی نوشتند که در ایران به دلایل قانونی بازداشت بودند. این مؤسسات، اما در قبال پرونده دکترعسگری یا دکتر سلیمانی که استاد دانشگاه و چهره‌های علمی زندانی در امریکا بودند، سکوت اختیار کردند.
عليرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین:  بررسی پرونده دکتر سیروس عسگری و تکرار بازداشت اساتید ایرانی، این احتمال را تقویت می‌کند که سرویس‌های اطلاعاتی امریکا، هدف قرار دادن دانشگاهیان ایرانی را در دستور کار قرار داده‌اند.

تصور امریکایی از استاد دانشگاه ایرانی

دانشمندانی همچون سیروس عسگری و مسعود سلیمانی که توسط امریکا زندانی و به انواع اتهام‌ها متهم می‌شوند و پس از مدتی، وقتی دیگر هیچ بهانه‌ای ندارند، آزاد می‌شوند.

اف‌بی‌آی بدون مجوز، به عناوین تمامی ایمیل‌هایی که توسط سرویس‌هایی، چون جیمیل و یاهو ارسال می‌شوند، دسترسی دارد، اما برای دسترسی به محتوای ایمیل‌ها باید مجوز بگیرد. در مورد پرونده دکتر عسگری، مأمور اف بی‌آی این مجوز را توسط یک داستان ساختگی به دست آورده بود.

یکی از استدلال‌های اف‌بی‌آی برای دریافت مجوز ورود به ایمیل‌های دکتر عسگری این بود که، چون استاد دانشگاه شریف است و از دولت ایران حقوق دریافت می‌کند، پس با دولت جمهوری اسلامی ایران ارتباط داشته و اطلاعات سری برای دولت ایران ارسال می‌کرده است!

سیروس عسگری، دانشمند ایرانی که اخیراً پس از تبرئه شدن در دادگاه فدرال و سپس شش ماه بازداشت بدون دلیل توسط اداره مهاجرت امریکا به کشور بازگشته است، هفته گذشته با علی باقری، دبیر ستاد حقوق بشر و معاون بین‌الملل رئیس قوه‌قضائیه دیدار کرد.

تقدیر از قاضی

عسگری با اشاره به اینکه برای اولین‌بار یک قاضی فدرال امریکایی به نفع یک ایرانی و علیه اف‌بی‌آی حکمی صادر کرده است، افزود: «اعتقاد دارم عملکرد این قضات مستقل باید مورد تقدیر قرار گیرد؛ در فرآیند دادرسی و با کمک تیمی از وکلای خبره، بی‌پایه و اساس بودن اتهامات وارده توسط اف‌بی‌آی به حدی آشکار شد که قاضی پرونده در دادگاه نهایی بلافاصله پس از ارائه شواهد توسط دادستان و بدون نیاز به ارائه شهود توسط وکلای من، اینجانب را از تمامی اتهامات تبرئه کرد.»

وی با بیان اینکه بعد از پیروزی در دادگاه فدرال، پلیس مهاجرت امریکا طی اقدامی عجیب و ناگهانی ایشان را بازداشت کرد و پناهجوی غیرقانونی (illegal immigrants) نامید، افزود: «در زمان بازداشت، بر اساس ویزای توریستی به همراه همسرم جهت بازدید از فرزندانم به این کشور سفر کرده بودم و درخواستی برای پناهجویی نداشتم، حتی بلیت برگشت به ایران را نیز تهیه کرده بودیم که خود نشان می‌داد مصداق پناهجو هم نیستم.»

غرض‌ورزی جریان فکری تندرو

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «به مأمور اداره مهاجرت گفتم چرا من را بازداشت می‌کنید؟ او در پاسخ گفت، چون می‌توانم و قانون این حق را به من داده است؛ وقتی به او گفتم همین قانون به تو اجازه داده به جای بازداشت، من را تحت‌نظارت تا زمان بازگشت به ایران آزاد کنی، چرا این کار را نمی‌کنی، از پاسخگویی درماند. به تأیید بسیاری از وکلای امریکایی که پرونده من را بررسی کرده‌اند، بازداشت من توسط اداره مهاجرت امریکا احتمالاً توسط همان جریان فکری تندرو انجام شده که پرونده من را از ابتدا به جریان انداختند.»

پروژه حساس و اف‌بی‌آی پرونده‌ساز

دکتر سال ۲۰۱۲ به اولین فرصت مطالعاتی‌اش در امریکا و به دانشگاه کیس وسترن رزرو می‌رود. پروژه‌ای که عسگری در آنجا روی آن کار می‌کند، مربوط به شناسایی مکانیسم یک رفتار عجیب در فولاد‌های ضدزنگ است؛ رفتاری که از شناخته‌شدن آن ۳۰ سالی می‌گذرد، ولی هنوز کسی مکانیسم‌اش را نمی‌داند: «سخت‌کاری سطحی فولاد ضدزنگ در دمای پایین.» دکتر مدتی روی این پروژه کار می‌کند و بعد به ایران بازمی‌گردد و مجدداً در سال ۲۰۱۷ تصمیم می‌گیرد برای سرزدن به فرزندانش که در امریکا مشغول به تحصیل هستند، به این کشور برود. به محض ورود به خاک امریکا دکتر را دستگیر می‌کنند و به ایالت اوهایو می‌فرستند، یعنی همان جایی که دانشگاه کیس وسترن قرار دارد. در واقع این‌بار سفر دکتر یک سفر خانوادگی است.

تبرئه استاد

در سال ۹۶ (۲۰۱۷) اداره تحقیقات فدرال رژیم امریکا موسوم به FBI، سیروس عسگری را متهم کرد در دوران فعالیت دانشگاهی‌اش در دانشگاه «کیس وسترن رزرو» اوهایو در سال ۹۱ (۲۰۱۲)، مبادرت به دور زدن تحریم‌های امریکا علیه ایران و سرقت اسرار تجاری کرده است! در اواخر سال ۹۸ بعد از بیش از دو سال محاکمه، سرانجام دادگاه فدرال و سپس دادگاه استیناف حوزه ششم امریکا، سیروس عسگری را از اتهامات وارده تبرئه کرد.

فرصت مطالعاتی یا طعمه؟

اما ماجرای این اتهام از این قرار بود که در مدتی که دکتر در امریکا نبوده FBI پرونده‌ای برای او تشکیل داده و در سال ۲۰۱۶ دکتر عسگری در دادگاهی به‌طور غیابی و بدون اطلاع و امکان دفاع محکوم شده است. او در فرصت مطالعاتی قبلی با شرکتی به نام سوج‌لاک کار کرده که در زمینه اتصالات مورد‌نیاز مهندسی شیمی مشغول است و کار دکتر مطالعه مکانیسم سخت‌کاری سطحی فولاد ضدزنگ برای این شرکت بوده است، ولی FBI او را متهم به سرقت اسرار تجاری این شرکت می‌کند. جالب آنجاست که این شکایت و اتهام از طرف شرکت مطرح نشده و خود دولت امریکا تحقیقات را انجام داده است. آنطور که افراد نزدیک به دکتر می‌گویند، دو مأمور پلیس FBI شهر کوچک کلیولند برای خودنمایی و ترقی رتبه این پرونده را علیه دکتر تشکیل می‌دهند.

هوشیاری دانشگاه‌ها

به گفته عسگری، پس از بازگشت ایشان به کشور، وکلای امریکایی که همچنان با ایشان در ارتباط هستند، ضمن ابراز تأسف از برخورد کشورشان با این دانشمند ایرانی اذعان کرده‌اند که «سیستم قضایی امریکا عدالت را در حق ایشان اجرا نکرده است.»

در روند سه ساله رسیدگی به پرونده قضایی این استاد دانشگاه در ایالات متحده این نکته چشمگیر است که در ابتدای فرآیند دادرسی، دادستان امریکایی بدون هیچ دلیلی از ارائه مدارک خودداری می‌کرد و رسیدگی به پرونده را شش ماه به تأخیر انداخت.

در میان شهروندان کشور‌های غربی، گوش شنوا برای شنیدن نقض حقوق بشر توسط این کشور‌ها وجود دارد و امید است دانشگاه‌های کشور بتوانند با پیگیری چنین پرونده‌هایی حقیقت را بازتاب دهند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار