کد خبر: 1010877
تاریخ انتشار: ۲۶ تير ۱۳۹۹ - ۰۶:۰۰
در میان مناطق مختلف دارای پتانسیل قوی کشاورزی، آذربایجان‌غربی دارای ویژگی‌های برجسته و منحصربه فردی است که آن را از دیگر استان‌ها متمایز می‌کند. این استان از نظر عملکرد و تولید برخی محصولات زراعی و باغی از استان‌های پیشگام و پیشرو محسوب می‌شود.
سید احمد هاشمی اشکا
سرویس ایران جوان آنلاین: یکی از عمده مشکلات صنعت کشاورزی در کشور، به بحث نگهداری و فرآوری محصولات پس از برداشت باز می‌گردد. موضوعی که در استان‌های مختلف و حتی مناطقی که دارای پتانسیل قوی در این زمینه هستند نیز به چشم می‌خورد. آذربایجان غربی از جمله استان‌هایی است که به استناد آمار، تولید شش‌درصد از محصولات کشاورزی کشور را بر عهده دارد. با این شرایط هر سال اخبار زیادی از هدر رفت محصولات کشاورزی آن بخصوص سیب و دیگر میوه‌های درختی‌اش به گوش می‌رسد. حالا مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی این استان اعلام کرده که توانایی فرآوری سالانه بیش از ۴ میلیون تن محصولات کشاورزی را دارند. اتفاقی که می‌تواند کمک بزرگی در جهت جلوگیری از هدر رفت محصولات و بازگشت سرمایه‌های روی زمین ریخته کشاورزان به جیب‌های‌شان شود.

در میان مناطق مختلف دارای پتانسیل قوی کشاورزی، آذربایجان‌غربی دارای ویژگی‌های برجسته و منحصربه فردی است که آن را از دیگر استان‌ها متمایز می‌کند. این استان از نظر عملکرد و تولید برخی محصولات زراعی و باغی از استان‌های پیشگام و پیشرو محسوب می‌شود. همجواری با سه کشور و گسترش صنایع تبدیلی و صادرات محصولات کشاورزی به کشور‌های اروپایی و آسیای میانه دورنمای روشنی از بخش کشاورزی استان را به نمایش می‌گذارد. بر اساس آمار‌ها نزدیک به شش درصد از محصولات کشاورزی کشور در آذربایجان‌غربی تولید می‌شود. این در حالی است که این استان فقط ۳/ ۲ مساحت کشور را در اختیار دارد. با این اوصاف وضعیت کشاورزی در شهرستان‌های آذربایجان‌غربی مطلوب ارزیابی نمی‌شود و به گفته کارشناسان باید بیش از این در حوزه کشاورزی استان توجه و سرمایه‌گذاری شود.
 
فرآوری، سدی در برابر هدر رفت محصولات

با فعالیت ۱۹۵ واحد تولیدی بزرگ فرآوری در آذربایجان‌غربی که ظرفیت فرآوری بیش از ۴ میلیون تن محصول کشاورزی را دارند می‌توان به آینده صنعت کشاورزی استان امیدوار بود. ولی این تعداد واحد در مقابل ظرفیت عظیم کشاورزی استان چیزی خاصی به شمار نمی‌آید و حتماً با حمایت‌های دولتی از سرمایه‌گذاران خصوصی وضعیت از این هم بهتر می‌شود. در همین رابطه مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه ۳۵۰ سردخانه در استان با ظرفیت ذخیره‌سازی بیش از ۹۰۰ هزار تن وجود دارد، گفته: «در صورت بهره‌گیری درست از این ظرفیت می‌توان از فساد محصولات کشاورزی جلوگیری کرد.» پرویز تومرایی با بیان اینکه اعطای وام برای تجهیز و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی توسط سازمان از جمله حمایت‌های است که برای افزایش حوزه فرآوری محصولات کشاورزی و جلوگیری از خام فروشی و فروش تازه خوری میوه انجام می‌شود، به ایسنا گفت: «تبدیل محصولات کشاورزی به چیپس میوه یا سایر فرآوری‌ها در کنار جلوگیری از هدر رفت محصول و فساد میوه، در آمد کشاورزان را نیز افزایش می‌دهد. در صورت بهره‌گیری درست از ظرفیت‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی استان بستر توسعه بخش کشاورزی استان فراهم می‌شود.» وی با بیان اینکه سالانه بیش از ۴ میلیون تن محصولات کشاورزی در آذربایجان‌غربی فرآوری می‌شود، ادامه داد: «با مدیریت اصولی محصولات کشاورزی و ذخیره‌سازی مواد اولیه و استفاده از ظرفیت‌ها در کنار جلوگیری از فساد محصولات باغی استان می‌تواند ارزش افزوده محصولات کشاورزی را بالا برد.» هم اکنون در بسیاری از روستا‌ها ظرفیت‌ها و عرصه‌های بالقوه تولید وجود دارد که یکی از علت‌های استفاده نکردن از این عرصه‌ها، نبود فناوری از مراحل تولید تا فرآوری در بخش کشاورزی است. به هر حال در کنار تمام کار‌های انجام شده، یک اصل مهم دیگر باید مد نظر باشد و آن هم اینکه توسعه مکانیزه از هدر رفت منابع انسانی، مواد اولیه و محصول جلوگیری می‌کند و موجب افزایش سرعت کار‌های اجرایی می‌شود، به‌طوری که تا پایان برنامه پنجم توسعه پیش‌بینی شده است مراحل کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی در آذربایجان‌غربی کاملاً مکانیزه خواهد شد. کاری که تحققش می‌تواند افق‌های روشنی را در توسعه همه جانبه بخش کشاورزی استان به وجود آورد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار