کد خبر: 1011782
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۳۱ تير ۱۳۹۹ - ۲۲:۴۳
اظهارات ضد و نقیض مسئولان در رابطه با وضعیت تحریم و تنگنای ارزی و اقتصادی موجب بروز آشفتگی در بازار‌ها شد و برخی از کارشناسان نیز فعال شدن دارندگان نقدینگی در بازار‌های ارز و طلا و سکه برای خرید را دلیل این رویداد عنوان می‌کنند
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: بازار ارز از پریروز تا ظهر روز گذشته برخلاف افسارگسیختگی و گریزپایی چند‌ماهه اخیر، ناگهان با سقوط تا ۵ هزار تومانی مواجه شد. اندکی بعد از آن سخنگوی دولت این کاهش و مهار را نتیجه زحمات دولت دانست، اما ظاهراً دولت یک زحمتکش دیگر هم دارد که در چند سال اخیر حکم مثل سائر را در میان مردم در سطحی‌گویی و وعده‌های خلاف واقع و بدون پشتوانه یافته است. جهانگیری ناگهان زحمت همکارانش را در دولت زیاد کرد و گفت: «به دلیل اهمیت و رعایت منافع و مصالح کشور نمی‌توانم ابعاد تحریم را تبیین کنم و با مردم شفاف حرف بزنم.» همین یک جمله ناگهان ورق را برای فرصت‌طلبان بازار ارز برگرداند و دلار میل به صعود کرد!

جهانگیری همان کسی است که روزی با شنل سوپرمن روی صفحات روزنامه‌های متملق دولت ظاهر شد تا شومن‌بازی به جای حکمرانی حکیمانه را اثبات کند، اما حالا که دوستانش می‌گویند او نامزد ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ می‌شود، به میدان آمده و صحبت از «ضرورت تغییر حکمرانی در کشور» می‌کند! کسی که چندی پیش در قامت معاون اول رئیس‌جمهور گفت حتی نمی‌تواند منشی خود را تغییر دهد، حالا درباره خود چه اندیشه‌ای کرده که به تغییر حکمرانی می‌اندیشد، ولی حتی قادر به درک تأثیر یک حرف نا‌به‌جای خود بر اقتصاد کشور نیست؟!

در این میان برخی ناظران بازار معتقدند نباید این حرف‌های سابقه‌دار جهانگیری را که هرازگاهی بر صفحات رسانه‌ها ظاهر می‌شود و می‌گوید «نمی‌توانم بگویم که چقدر ویرانیم»، ساده انگاشت و از سر استیصال و ضعف دانست بلکه به نظر می‌رسد بخشی از دولت که در تماس و لابی‌گری دائم با صادرکنندگان خصوصی و نیمه‌خصوصی هستند، به هیچ‌عنوان با کاهش نرخ دلار میانه خوبی ندارند و حتی اگر در بخش‌های دیگر دولت کسی بیاید و از زحمات دولت برای کاهش نرخ دلار بگوید یا وعده ریزش بیشتر بدهد، کسانی هم هستند که بلافاصله آهی از نهاد دلار زده خود بیرون می‌کشند و با توصیفی وحشتناک از اقتصاد و تحریم‌ها، پیمانه دلار را پر می‌کنند تا به سرمستی و بدمستی ادامه دهد! این کمترین انتظار صادرکنندگان و یک اقلیت دلال‌صفت از دولت است که دلار را در بالا نگه دارد، هرچند به سود ۸۰ میلیون ایرانی است که دلار نرخ پایین و معقولی داشته باشد.

حتی اگر این ادعای ناظران بازار و کارشناسان اقتصادی را باور نکنیم، باید از معاون اول پرسید چگونه ۴۰ سال در عرصه مدیریت کشور بوده‌ای و حالا هم دم از تغییر حکمرانی می‌زنی، اما سواد فهم و درک جملات خود را نداری که بدانی گفتن اینکه «نمی‌توانم بگویم ابعاد تحریم‌ها چگونه است» بسیار ویرانگرتر از آن است که چیزی را – هر چیزی که هست- بگویی؟!

اگرچه طی دو روز گذشته نرخ دلار از محدوده ۲۵‌هزار تومان به محدوده ۲۰‌هزار تومان نزول کرد و در پی این رویداد، بازار بورس و طلا نیز با افت نرخ‌ها مواجه شد، اما به دنبال انعکاس اظهارات ضدو نقیض مسئولان با محوریت وضعیت اقتصادی و ارز شاهد تقویت آشفتگی نرخ‌ها در بازار ارز و طلا بودیم که این وضعیت نشان از آن دارد که باید برای ایجاد ثبات اقتصادی بین مقامات دولتی هماهنگی در اظهار نظر انجام گیرد، زیرا نمی‌شود یک مقام مسئول از گشایش ارزی و افزایش عرضه ارز در بازار و ثبات قیمت‌ها سخن بگوید و یک مقام دیگر از تنگنا‌های شدید اقتصادی و ارزی غیرقابل بیان، ناله کند، این دست اظهارات ضد و نقیض می‌تواند جریان بازار‌ها را به طور کل تغییر دهد.

روز گذشته در بازار صرافی ملی نرخ دلار در محدوده ۲۰‌هزار تومان قرار گرفت و در بازار آزاد نیز شاهد دلار ۲۲ الی ۲۳ هزار تومانی بودیم. تعدیل بهای ارز با افت شاخص‌های بازار سرمایه و طلا همراه بود، اما از آنجایی که نرخ جهانی طلا روز گذشته رکوردشکنی کرد و در محدوده هزارو ۸۴۰ دلار در هر اونس قرار گرفت، نرخ‌ها در بازار طلا و سکه به طور مجدد تقویت شد.

در حالی که نرخ‌ها در بازار‌های ارز و طلا تا میانه روز گذشته کاهشی بود، اما بعد از ظهر شاهد ظهور آشفتگی در نرخ در بازار‌های مذکور بودیم. برخی از کارشناسان اقتصادی معتقد بودند اظهارات ضد و نقیض مسئولان در رابطه با وضعیت تحریم و تنگنای ارزی و اقتصادی موجب بروز آشفتگی در بازار‌ها شد و برخی از کارشناسان نیز فعال شدن دارندگان نقدینگی در بازار‌های ارز و طلا و سکه برای خرید را دلیل این رویداد عنوان می‌کنند.

در این میان عده‌ای از تحلیلگران نیز معتقدند برخی از کانال‌های خبری به گونه‌ای در ماجرای افت بهای ارز و طلا و سکه عمل کردند که گویی به شکل دستوری در حال کاهش نرخ‌ها بودند و اینگونه انعکاس نرخ شک‌برانگیز است که شاید افت بهای ارز و طلا مبتنی بر واقعیت‌های بازار نباشد، از این رو فعالان حوزه ارز و طلا طی دو روز گذشته بسیار با احتیاط اقدام به معامله کردند و باید دید چه اشخاصی توانستند در نرخ‌های بسیار پایین اقدام به جمع‌آوری ارز و طلا و سکه بکنند و آیا این اشخاص در حوزه واردات کالا‌های ضروری و اساسی فعال هستند یا اینکه سفته‌باز هستند. بدین ترتیب جا دارد سازمان امو مالیاتی خرید و فروش‌های روز‌های اخیر را جهت بررسی وضعیت معامله‌گران و اخذ مالیات مورد بررسی قرار دهد.

جهانگیری: نمی‌توانیم ابعاد تحریم فعلی را تبیین کنیم

در شرایطی که طی یکی دو روز گذشته شاهد تعدیل بهای ارز و به دنبال آن کاهش نرخ سایر کالا‌ها و خدماتی بوده‌ایم که به بهانه ارز جهش نرخ داشته‌اند، معاون اول رئیس‌جمهور گفت: «یکی از مظلومیت‌های مدیریت فعلی کشور این است که به خاطر مصالح و منافع ملی نمی‌تواند راجع به ابعاد مختلف این موضوع شفاف با مردم صحبت کند. حتماً پس از پایان تحریم‌ها به مردم خواهیم گفت که چه اتفاقاتی رخ داد و چه مسائلی پیش روی کشور به وجود آمد.»

همین اظهار نظر کافی بود تا جریان بازار ارز و طلا با تغییراتی مواجه شود، به طوری که نرخ‌ها کمی به اصطلاح بازاری‌ها سفت کرد.

از سوی دیگر با وجودی که نرخ دلار از ابتدای سال جاری از محدوده ۱۵ هزار تومان به محدوده ۲۵‌هزار تومان رسیده و طی یکی دو روز اخیر نرخ‌ها حدود ۱۵ درصد تعدیل شده است، سخنگوی دولت این رویداد را یک دستاورد برای بانک مرکزی معرفی کرد.

ربیعی: بانک مرکزی برای بازگشت ارز به قیمت واقعی تلاش کرد

علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت: «در جلسات پی‌درپی دولت، موضوع بازار هم مورد بررسی قرار گرفت و خوشبختانه منحنی ارز در حال پایین آمدن است و این در نتیجه تلاش‌های بانک مرکزی برای بازگشت ارز به قیمت واقعی خود است و در زمینه بازگشت ارزهایمان به کشور هم اقدامات مناسبی از سوی وزارت خارجه و اقتصاد انجام شده است.»

سخنگوی دولت عنوان کرد: «در کنار عامل‌های اقتصادی و تحریم‌ها در مورد بالا رفتن قیمت ارز، فشار روانی که در این زمینه وجود داشت و کار‌هایی که سودجویان و بدخواهان دنبال می‌کردند هم تأثیر داشت. قیمت واقعی ارز بسیار کمتر از قیمتی است که امروز در بازار است و این افزایش قیمت مصنوعی و ناپایدار است و هم طرف عرضه و هم تقاضا این را در بازار نشان می‌دهد.»

ربیعی تأکید کرد: «بالا بردن تولید داخلی نه تنها تقاضای ارز را کاهش داده است بلکه به پایین آمدن قیمت‌های کالا‌ها هم کمک می‌کند. انتظارات افزایش قیمت ارز و پیگیری ایجاد جو روانی درباره آن از سوی رسانه‌های خارجی و فضای مجازی سبب شد که مردم پول‌های ریز و خرد خود را هم به سمت این بازار ببرند.»

گشایش ارزی

مدیرکل بین‌الملل بانک مرکزی نیز از گسترش بیش از پیش همکاری‌های ارزی و بانکی میان ایران و عراق خبر داد و گفت: «در صورت تحقق این امر، حجم قابل توجهی از منابع ارزی که به چندین میلیارد دلار می‌رسد، وارد بازار شده و بخش زیادی از تقاضای ارز از این محل پوشش داده می‌شود.»

حمید قنبری که روز یک‌شنبه هفته جاری به همراه وزیر امور خارجه برای انجام مذاکرات بانکی به عراق سفر کرده بود، در این رابطه خاطر نشان کرد: «در این دیدار مذاکرات مفید و سازنده‌ای با طرف عراقی انجام گرفت که نتایج آن در سفر نخست‌وزیر عراق و هیئت همراه به تهران نهایی می‌شود.»

وی افزود: «انتظار می‌رود در صورت تحقق این امر، حجم قابل توجهی از منابع ارزی که به چندین میلیارد دلار می‌رسد، وارد بازار شده و بخش زیادی از تقاضای ارز از این محل پوشش داده شود.»

این در حالی است که سال گذشته تفاهمنامه روابط بانکی و مالی میان رؤسای بانک‌های مرکزی دو کشور به امضا رسیده بود و به گفته قنبری، مذاکرات روز یک‌شنبه هفته جاری در ادامه تفاهمنامه یاد شده و سفر ماه گذشته رئیس کل بانک مرکزی صورت گرفته است.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
0
0
براستی چرا دلار سقوط نمی‌کند در حالی که پر پرواز ندارد ؟!
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار