کد خبر: 1012982
تاریخ انتشار: ۰۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۱
مسئول امور مخازن نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اعلام کرد:
بیش از ۱۷۰ نسخة خطی و چاپ سنگی نفیس از شیخ شهاب‌الدین سهروردی در کتابخانة مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود که قدیمی‌ترین نسخة آن، به قرن هشتم برمی‌گردد.

مسئول امور مخازن نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اعلام کرد: شهاب‌الدين ‌ابوالفتوح يحيي‌بن حبش‌‌بن ‌اميرك سهروردی، در سال 549 ق ‌در سهرورد در اطراف شهر زنجان امروزي به دنیا آمد و با وجود كمي عمر حدود 50 كتاب به فارسي و عربي نوشت كه بيشتر آن‌ها به ‌دست ما رسيده است و در حال حاضر در گنجينة کتب خطي کتابخانة مرکزي آستان قدس رضوي نگهداري مي‌شود.

سيد محمدرضا فاضل هاشمي هم‌زمان با روز بزرگداشت شیخ شهاب‌الدین سهروردی، آثار شیخ اشراق را در موضوعات مختلفي خواند و افزود: آثار وي شامل کتب فلسفي و عرفانی، رسالاتي کوتاه به فارسي و عربي، حکايات رمزي از سفر نفس، رسالاتي در اوراد و ادعيه و اذکار، و ترجمه، شرح و تفسير بر قرآن کريم و کتب پيشينيان است.

وي با بیان این‌که یکى از آثار مهم شیخ اشراق التلویحات نام دارد، به قديمي‌ترين نسخة آن در کتابخانة مرکزي آستان قدس رضوي اشاره کرد و گفت: شرحی از این اثر با عنوان شرح التلویحات ابن کمونه در سال 705 قمری کتابت شده است و نسخه‌ای از تلویحات در سال 1090 قمری کتابت شده و تاج ماه‌بیگم در 1262 قمری آن را وقف آستان قدس کرده است.

وی از نسخه‌ای به قدمت قرن نهم یاد کرد و گفت: شرح هیاکل النور که شارح آن، محمدبن اسعد دوانی است و در زمان حیات شارح به سال 872 قمری در تبریز کتابت شده است، از نسخه‌های نفیس موجود است.

فاضل هاشمی اضافه کرد:دستور السلوک در موضوع اخلاق، به کتابت سال 903 قمری و رسالۀ یزدان‌شناخت که در شناسایی نفس انسان و چگونگی احوال وی پس از مرگ است و در 1001 قمری کتابت شده است، از دیگر نسخه‌های ارزشمند این مجموعه است.

همچنین مسئول امور مخازن نسخ خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی، اعلام کرد: بیش از 4هزار و 500 نسخه کتاب خطی با موضوع حکمت و افزون بر 2هزار نسخه در موضوع عرفان در این گنجینه در دسترس پژوهشگران و علاقه‌مندان قرار دارد.

گفتنی است، منابع ‌انديشه‌‌ سهروردی گوناگون بوده و ‌آثار و اشعار فراواني ‌به او ‌منسوب است که كهن‌ترين فهرست‌آثار وي ‌را شهرزوري‌ ارائه‌ و ‌تعداد آن را ‌مشتمل بر 46 عنوان ذکر کرده است. نظام فلسفي سهروردی بيشتر بر اشراق، مكاشفه، تصفيۀ نفس و اصول كشفي ذوقي بنا شده و سير و سلوك و شهودات دروني از مهم‌ترين عناصر نظام فلسفي او به شمار مي‌رود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار