کد خبر: 1014436
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۵:۳۰
ایالات متحده برای جبران مافات تنها به فعال‌سازی مکانیسم ماشه دل بسته است
طرح‌های ضدایرانی کاخ سفید در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران یکی پس از دیگری شکست می‌خورد و دولت ترامپ برای جبران این شکست‌های پیاپی اقداماتی را در دست بررسی و اجرا قرار داده است، از برکناری برایان هوک نماینده ویژه رئیس‌جمهور امریکا در امور ایران و رئیس «گروه اقدام ایران» در وزارت خارجه این کشور گرفته تا به رأی گذاشتن قطعنامه تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه کشورمان که قرار است سه‌شنبه جاری در شورای امنیت صورت بگیرد، البته فعال‌سازی مکانیسم ماشه نیز یکی دیگر از اقدامات مورد توجه دولت ترامپ خواهد بود.
سعید همتی
سرویس سیاسی جوان آنلاین: همچنین یکی دیگر از اقدامات کاخ سفید برای جبران شکست‌های خود، گسترش تحریم‌های ضدایرانی در حوزه تبادلات مرتبط با ۲۲ فلز است که ۱۰ مرداد رسانه‌ای شد و همانند ده‌ها تحریم ضدایرانی نمی‌تواند منشأ اثرات گسترده برای ایالات متحده شود.

طی چهار سالی که از عمر دولت دونالد ترامپ می‌گذرد، از شخص رئیس‌جمهور گرفته تا سایر مقامات رسمی دولت و کنگره این کشور بار‌ها از قریب‌الوقوع بودن رفتار ایران به دلیل افزایش فشار‌های اقتصادی سیاسی سخن به میان آوردند، به طوری که فروپاشی جمهوری اسلامی ایران را امری حتمی ارزیابی و عنوان «تابستان داغ» را فرآیندی حتمی برای تغییر رژیم در کشورمان عنوان می‌کردند.

ناکامی هوک در مواجهه با ایران

«برایان هوک» یکی دیگر از ناکامان رویارویی با جمهوری اسلامی ایران است که عطای حضور در کاخ سفید را به لقایش بخشید و به دلیل ناتوانی در پیشبرد طرح‌های ضدایرانی خود، از سمتش استعفا کرد، اما روزنامه «واشنگتن‌پست» به نقل از یک مقام ارشد سابق در دولت امریکا نوشت: از هوک خواسته شد استعفا کند تا مسئولیت شکست استراتژی واشنگتن علیه ایران، بر دوش وی بیفتد.

به گزارش تابناک، این مقام ارشد پیشین که خواست نامش فاش نشود به این روزنامه می‌گوید: «ایران محدودیت‌های غنی‌سازی، انباشت [اورانیوم]و توسعه سامانه‌های تأمین را شکسته است. طبق تمام داده‌های تجربی، وضعیت کنونی از زمان حضور امریکا در برجام بدتر است و آن‌ها به طرز چشمگیری اقدامات بد خود را افزایش داده‌اند. اگر به زعم شما این استراتژی موفق بود، نمی‌دانم چرا باید نماینده خود را اخراج کنید.» بر اساس این گزارش، برایان هوک از معدود مقام‌های امریکایی است که از خانه‌تکانی‌های دستگاه سیاست خارجی امریکا در امان مانده و بعد از اخراج «رکس تیلرسون» از سمت وزیر خارجه امریکا سمتش را حفظ کرده بود.

همچنین روزنامه نیویورک‌تایمز در این باره می‌نویسد: خروج هوک ۵۲ساله هر گونه شانس باقی مانده برای دیپلماسی با ایران قبل از اتمام دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ را از بین خواهد برد.

شعار‌های توخالی هوک در روز‌های پایانی

جالب این است که برایان هوک تنها چند روز مانده به اخراجش از کاخ سفید در موضع‌گیری خود علیه کشورمان می‌گوید: «ابزار‌های لازم را برای فشار بر ایران با هدف به دست آوردن نتایجی که در پی آن هستیم، به کار گرفته‌ایم. ترامپ به روشنی گفت که تهران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت.» وی که اصرار و پافشاری فراوانی برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه کشورمان داشت در همین موضع‌گیری نیز بیان می‌کند: «اکنون نیز رایزنی‌ها برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در جریان است. ایران در برابر درخواست‌ها برای گفتگو مقاومت می‌کند. نباید بگذاریم ایران ثروتمند شود چراکه در این صورت به سمت سلاح هسته‌ای خواهد رفت.» برایان هوک و بقیه کاخ سفیدنشینان طی چهار سال اخیر با خروج از برجام و بازگرداندن تحریم‌های ضدایرانی تلاش فراوانی را صورت دادند تا جمهوری اسلامی ایران حاضر به پذیرش شروط جدید مذاکرات غیرهسته‌ای شود؛ هدفی که تاکنون بدون نتیجه باقی مانده است.

قطعنامه جدید ضدایرانی به رأی گذاشته می‌شود

رایزنی‌های مورد نظر هوک برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ضدایرانی به گفته نشریه فارین‌پالیسی قرار است سه‌شنبه در قالب یک قطعنامه ضدایرانی در شورای امنیت سازمان ملل به رأی گذاشته شود؛ اقدامی که بر اساس موضع‌گیری مقامات روسیه و چین نمی‌تواند تأمین‌کننده اهداف ضدایرانی امریکایی‌ها باشد.

مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا نیز هفته گذشته در گفت‌وگویی اعلام کرد قطعنامه پیشنهادی این کشور برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران طی هفته جاری در شورای امنیت سازمان ملل به رأی گذاشته خواهد شد. این قطعنامه که برای تصویب به ۹ رأی اعضای شورای امنیت نیاز دارد در صورت کسب این تعداد آرا نیز احتمالاً با وتوی چین و روسیه مواجه خواهد شد.

امریکا پیش‌نویس قطعنامه جدیدی را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران میان اعضای شورای امنیت توزیع کرده است. به گزارش بلومبرگ، این پیش‌نویس تقریباً همان پیش‌نویسی است که دو ماه پیش توسط امریکا ارائه و با مخالفت روسیه و چین مواجه شد.

«مکانیسم ماشه» تنها امید امریکا برای مقابله با ایران

همانگونه که اشاره شد مقامات مختلف امریکا بار‌ها تهدید کرده‌اند در صورت عدم تصویب قطعنامه مورد اشاره، به مکانیسم ماشه مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ رجوع می‌کنند تا تمام تحریم‌های سازمان ملل از جمله تحریم‌های تسلیحاتی بار دیگر اجرایی شود تا مرهمی باشد بر زخم‌های امریکایی‌ها از ایران.

بر پایه چنین نگرشی، امریکا رأساً و نه در قالب به کارگیری فعال‌سازی چهارگانه حل و فصل اختلافات، باید شکایتی به شورای امنیت ارائه کند تا در ۳۰ روز پس از آن، قطعنامه تداوم تعلیق تحریم‌ها به رأی گذاشته شود. اگر در این مدت‌زمان چنین قطعنامه‌ای ارائه نشود، تحریم‌ها دوباره اعمال خواهند شد. اقدام مستقل امریکا بر این اساس صورت می‌گیرد که این کشور مدعی است با وجود خروج از برجام به دلیل اینکه عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است، همچنان یکی از طرف‌های قطعنامه محسوب می‌شود و می‌تواند مکانیسم ماشه را فعال کند. برخی منابع خبری نزدیک به کاخ سفید اظهار کرده‌اند ایالات متحده شکایت خود را تا پایان ماه آگوست (۱۰ شهریور) ارائه خواهد کرد تا ۳۰ روز مورد نظر، پیش از آغاز ریاست دوره‌ای روسیه بر شورای امنیت به اتمام برسد.

پیشنهاد مذاکره در آستانه خداحافظی با کاخ سفید

به رغم آنکه انواع و اقسام طرح‌ها و ایده‌ها برای استانداردسازی رفتار ایران و وادار کردن کشورمان به پذیرش مذاکرات جدید ایالات متحده با شکست مواجه شده و دولت ترامپ بر اساس برخی نظرسنجی‌های معتبر امریکا در آستانه خداحافظی از کاخ سفید است، اما با این حال رفتار و جهت‌گیری برخی جریانات سیاسی در داخل کشور با محوریت «تزریق بحران دست‌ساز به اقتصاد و معیشت مردم»، رئیس‌جمهور امریکا را همچنان به آغاز مذاکرات جدید با کشورمان امیدوار نگه داشته است، به طوری که ترامپ در آخرین موضع‌گیری خود در این باره می‌گوید: «اگر در انتخابات به پیروزی برسم و زمانی که این اتفاق بیفتد خیلی سریع با ایران به توافق می‌رسیم. آن‌ها کشورمان را تصاحب خواهند کرد. ایران دلش می‌خواهد من رئیس‌جمهور نشوم. ایران برای توافق با ما له‌له می‌زند، ولی می‌خواهند صبر کنند، چون ترجیح می‌دهند با جو بایدن توافق کنند.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار