کد خبر: 1014739
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۳:۵۹
در سایه فضای ملتهب سیاسی - اجتماعی لبنان، روز گذشته تیم تحقیقات درباره انفجار سه شنبه گذشته در بیروت، گزارش خود را تحویل شورای وزیران داد. در چنین شرایطی به‌رغم اینکه پیش‌تر رئیس‌جمهور امریکا از عمدی بودن این واقعه خبر داده بود، وزیر دفاع امریکا در گفتگو با شبکه خبری محبوب رئیس‌جمهور، از موضعی متفاوت گفت که مشخص نیست این حمله عمدی بوده است یا خیر.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: با گذشت یک هفته از انفجاری مهیب در پایتخت لبنان که شمار قربانیان آن ۱۶۰ نفر اعلام شده، این کشور عرصه وقوع مجموعه‌ای از تحولات شده است. دیروز حسن دیاب درحالی استعفا کرد که به نظر می‌رسید دیروز اندکی از شدت آن کاسته شده است. روز دو شنبه با پایان مهلتی که شورای عالی دفاع لبنان از ۵ آگوست (۱۵ مرداد) معین کرده بود، تیم تحقیقات درباره انفجار بیروت گزارش خود را به دبیرخانه شورای وزیران کابینه تحویل داد تا در کاخ بعبدا بررسی شود. این پرونده با پیشنهاد وزیر دادگستری لبنان، به شورای قضایی ارجاع داده شد. بنابر گزارش روزنامه الجمهوریه، انجمن قضات لبنان پیش از ظهر امروز (سه‌شنبه)، موضوع مهمی را در کاخ دادگستری بیروت اعلام می‌کند که گام مهم و بی‌سابقه‌ای در تاریخ دستگاه قضایی به حساب می‌آید.

چرخش موضع

در حالی که وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) پیش‌تر اعلام کرده بود که به طور قطعی نمی‌توان درباره دلیل انفجار در پایتخت لبنان اظهارنظر کرد، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا از قطعی بودن حمله خبر داده و گفته بود: «من با برخی از ژنرال‌های بزرگ‌مان دیدار کرده‌ام و آن‌ها احساس می‌کنند که این یک نوع رویداد از نوع انفجار مربوط به صنایع و تولیدات نبوده است. این گفته آنهاست و آن‌ها بهتر از من می‌دانند و به نظر می‌رسد که آن‌ها احساس می‌کنند این یک حمله باشد. این انفجار ممکن است حاصل از انفجار بمب بوده باشد.»‌با این حال گفت‌وگوی مارک اسپر، وزیر دفاع این کشور با شبکه خبری فاکس‌نیوز حاکی از این است که واشنگتن همچنان به موضع قابل تأمل خود درباره علت انفجار بیروت ادامه می‌دهد.. اسپر در این مورد گفت که هنوز مشخص نیست که انفجار سه شنبه گذشته در بندر بیروت «یک حمله عمدی» است یا «یک تصادف» و افزود: «ما هنوز نمی‌دانیم. در روز اول [انفجار]همانطور که رئیس‌جمهور ترامپ گفت ما تصور کردیم این یک حمله است. برخی از ما تصور کردیم که شاید این یک حمله به محموله سلاح حزب‌الله بوده است. شاید هم انفجار در یک کارخانه.»

زمینه‌چینی برای استعفا

حسن دیاب قبل از استعفای دیروز در طول روز‌های گذشته با تشدید تظاهرات در خیابان‌ها و استعفای تعدادی از وزرا، حسان دیاب، نخست‌وزیر لبنان برای ارائه استعفا تحت فشار قرار گرفته بود و تا روز دو شنبه به وی فرصت داده شده استعفای خود را تقدیم کند. در طول این مدت، منال عبدالصمد وزیر اطلاع‌رسانی، دمیانوس قطار وزیر محیط زیست و توسعه اداری، ماری کلود نجم وزیر دادگستری و غازنی وزنی وزیر دارایی لبنان استعفای خود را تقدیم دولت کردند. همراستا با این تحرکات برخی چهره‌های سیاسی هم از استعفای دولت حمایت کردند. ولید جنبلاط، رئیس حزب سوسیالیست ترقی‌خواه روز یک شنبه در جریان گفت‌وگوی تلویزیونی علاوه بر سرنگونی دولت، خواستار محاکمه دولت دیاب نیز شده بود. جنبلاط که از سرنگونی دولت با عنوان پیروزی بزرگ یاد کرده است، گفت: «این دولت را باید در داخل پارلمان سرنگون کرد.»‌وی در موضع‌گیری عجیب با اعلام اینکه توصیه‌ای برای دولت ندارد جز اینکه چوبه دار را برای وزرایش آماده کند، بر انجام تحقیقات بین‌المللی در انفجار بندر بیروت تأکید کرد. سمیر جعجع، رئیس حزب القوات اللبنانیه وابسته به جریان غربگرای ۱۴ مارس که متهم است در به راه انداختن آشوب‌های اخیر نقش داشته است، هم خواستار برگزار انتخابات پارلمانی زودهنگام بر اساس قانون فعلی این کشور و تغییر اکثریت پارلمانی شد.

حریری در اندیشه بازگشت

غسان سعود، نویسنده و تحلیلگر لبنانی در گفتگو با المیادین بازی سیاسی امریکا در لبنان را مورد توجه قرار داد و تأکید کرد که ایالات متحده، پرونده لبنان را برای رسیدن به اهداف سیاسی جدید، به دیپلماسی فرانسه واگذار کرد. سعود در این مورد به موضع‌گیری سعد الحریری، نخست‌وزیر پیشین لبنان و اتهام‌زنی وی به دولت اشاره کرد و گفت: «حریری تمایل به بازگشت به قدرت با یک پوشش فرانسوی دارد؛ با توجه به اینکه وی در گذشته در دوره نخست‌وزیری خود اشتباهات زیادی را در زمینه اداره جامعه داشته؛ اما امروز تمایل به بازگشت به قدرت را دارد.»‌وی تأکید کرد که در شرایط کنونی و بحرانی جامعه اعتراضات عده‌ای در خیابان‌های لبنان، کم اهمیت‌ترین موضوع در صحنه این کشور است. وی همچنین درباره خواست نخست‌وزیر لبنان برای برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمان هم گفت که این اقدام حسان دیاب با هیچ یک از مقامات سیاسی هماهنگ نبوده و برگزاری انتخابات طبق قانون فعلی، خودکشی کامل برای جریان ۱۴ مارس است.

سیاسی‌کاری نکنید

الکساندر زاسپکین، سفیر روسیه در بیروت نیز سیاسی‌کاری را خطری بزرگ برای لبنان می‌داند و معتقد است که دستگاه‌های امنیتی لبنان می‌توانند درباره انفجار بندر بیروت تحقیق کنند و گفت: «فعالیت‌های امریکا و انگلیس در سال‌های اخیر در تریبون‌های بین‌المللی نشان می‌دهد که از طریق کار با یک دستگاه خاص، اهداف سیاسی بزرگ حاصل می‌شود، همانطور که در سازمان منع سلاح‌های شیمیایی اتفاق افتاد؛ بنابراین ما از کسانی که خواستار این مسئله هستند می‌خواهیم موضوع را سیاسی نکرده و از آن برای اهداف سیاسی سوء استفاده نکنند.»

زاسپکین خاطرنشان کرد: «صحبت درباره وجود سلاح‌های حزب‌الله در بندر بیروت صحت ندارد، آن‌ها می‌خواهند از هر اتفاقی که در جهان رخ می‌دهد علیه حزب‌الله استفاده کنند و ما در روسیه از این موضع رنج می‌بریم. ما می‌دانیم که امریکا شروط غیرممکنی برای حزب‌الله و سلاح آن دارد و هیچ زمینه‌ای برای تحقق این خواسته‌ها در شرایط کنونی وجود ندارد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار