کد خبر: 1014788
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۲
خبرنگاری، حرفه ای که در امنیت و سلامت مردم نقش آفرین است

   هفدهم مرداد ماه سال 1377، محمود صارمی خبرنگار خبرگزاریِ جمهوری اسلامی، به همراه هشت نفر از اعضای کنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان به دست گروهک تروریستی طالبان به شهادت رسید. سال بعد و در اولین سالگرد شهادت این خبرنگار متعهد نظام جمهوری اسلامی ایران شورای فرهنگ عمومی 17 مرداد ماه هر سال را به عنوان روز خبرنگار نامگذاری کرد. ضمن گرامیداشت یاد و خاطره این شهید والا مقام و همه شهدای عرصه خبر و خبررسانی و تبریک این روز به خبرنگاران عزیز و گرامی در یاد داشت حاضر به اهمیت و نقش حرفه خبرنگاری در امنیت و سلامت مردم می پردازیم که از نظرتان می گذرد.

در خصوص جایگاه و مقام حرفه خبرنگاری باید اذعان کرد ، از اولین سفیران جهان هستی که امنای وحی بودند و از لاهوت آمدند تا پیامبران اولوالعزم که از ناسوت مامور شدند جملگی به نوعی خبرنگار بودند و پیش از آنان خداوند "لم یلد و لم یولد" خبرنگاری است که خود اولین خالق خبر است و اعزام کننده خبرنگاران بی شمار بوده و مستند ترین دفتر یادداشت خبریش هم قرآن کریم و مطمئن ترین خبرنگار اعزامیش حضرت محمد مصطفی (ص) است .

خبرنگار، به معنی درست کلمه، عنصری است که زبانش می تواند شمشیری باشد که قداره بندان روزگاران و قدرتمندان دوران ها را عاصی کند و کجی ها و کاستی هایشان را برملا سازد و چه بسا که بسیاری از آنان را به صراط مستقیم هم رهنمون باشد و بالعکس و قلمش تبری ستبر می شود که ناپاکی های گذشته ساکنان زمین را از حال و هوا، قول و فعل و گفتار و کردار آدم های حال و آینده، قطع کند و کجی ها و کاستی های هر عصر و هر فصلی را بعد از خودش به راستی و صافی مبدل کرده و صیقل دهد.

تاریخچه خبرنگاری

ریشه حرفه خبرنگاری به زمان های متمادی بر می گردد، در گذشته های دور جارچی ها به نوعی خبرنگار بودند و در کوچه ها و محله ها با صدای بلند توجه مردم را به خود جلب کرده خبر یا کاری را که در شهر و یا کاخ های حکومتی انجام می شد را به اطلاع مردم می رساندند. سالها گذشت تا اینکه با اختراع خط، اخبار بر روی پوست حیوانات نوشته و توسط عده ای که مسئول خبر رسانی بودند به اطلاع مردم می رسید.

با اختراع کاغذ، حرفه روزنامه نگاری در زندگی مردم جا باز کرد و تا امروز کوچکترین رویداد و حادثه ای به سرعت در فضای مجازی انتشار پیدا می کند و هر کسی گوی سبقت را از دیگری می رباید تا بتواند اولین کسی باشد که خبر یک حادثه یا اتفاق را منعکس می کند. امروزه دیگر خبرنگاری یک تخصص انحصاری نیست بلکه هر کس می تواند یک خبرنگار باشد به طوری که امروز با واژه های جدیدی همچون شهروند خبرنگار مواجه هستیم.

تعریف خبرنگار

خبرنگار کسى است که با اتکاء به ذوق و استعداد شخصي، پس از گذراندن دوره آموزش تخصصى و همچنين با توجه به مسئوليت اجتماعى که اين حرفه بر عهده او مى‌گذارد، وظيف تهيه، جمع‌آورى و تنظيم اخبار رویدادها و انتقال آنها را از طريق وسايل ارتباط جمعى همچون مطبوعات، راديو، تلويزيون و خبرگزاري به مخاطبان را بر عهده دارد.

چگونگی خبرنگاری از منظر قرآن کریم

قرآن کریم در بخشی از سوره حجرت بر توجه به منابع اخبار، به ویژه اخباری که از افراد نامطمئن به دست می رسد، همچنین پرهیز از انتشار اخبار مرتبط با زندگی خصوصی افراد تاکید دارد. در آیه 6 سوره حجرات آمده است: « ای کسانی که ایمان آورده اید اگر فاسقی برای شما خبری آورد، تحقیق کنید تا مبادا ندانسته به گروهی بی گناه حمله نکنید و بعد که اطلاع پیدا کردید از کار خود پشیمان شوید.»

این موضوع در شرایط کنونی که اخبار از منابع مختلف و گاه ناموثق منتشر و گاه خبری در کمتر از چند دقیقه در جهان پخش می شود بسیار اهمیت دارد. آنچنانکه شنوندگان خبر تا از صحت و سقم خبری مطمئن نشده اند نباید آن خبر را منتشر کنند.

با توجه به این آیه شریفه از قرآن کریم خبرنگاران باید در انعکاس اخبار امانت، صداقت و پاکی را رعایت کرده و در انتقال اخبار از جناح گرایی بپرهیزند. آنان باید در مسیر رسالت خود همواره به اصل «امانت داری» و جلوگیری از شایعه پراکنی توجه داشته و از عجله کردن در انتشار اخبار پرهیز کنند.

امروز در فضای مجازی اخبار بسیاری منتشر می شود، اما مشاهده می کنیم که پس از گذشت چند لحظه به سرعت مورد تکذیب قرار می گیرد، بنابراین خبرنگاران نباید در انتشار اخبار عجله داشته باشند.

نقش آفرینی خبرنگاران در جبهه سلامت

نقش بی بدیل خبرنگاران در بحران های مختلف بر کسی پوشیده نیست، خبرنگاران با رسالت خطیری که در این زمینه دارند می بایست همراه و همگام با مردم در وادی مطالبه گری گام بردارند. این قشر زحمت کش و تاثیر گذار در شرایط کنونی جامعه نیز با توجه به شیوع بیماری کرونا در هدایتگری اذهان عمومی و امنیت روانی، با انعکاس اخباری سالم و آگاه ساختن جامعه در خصوص این بیماری خاضعانه و خاشعانه همراه با مدافعان سلامت نقش ایفا می کنند.

اطلاع رسانی در شرایطی که بحران ابتلا به ویروس کرونا جامعه ایران را به شدت تهدید می کند، و بسیاری از مردم به نظر اطلاعات کافی  ندارند یا اهمیت لازم را برای مراقبت از سلامتی خود به کار نمی گیرند، یا خطر را جدی نمی پندارند، مهمترین و خطیرترین وظیفه خبرنگاران است.

این خبرنگاران و روزنامه نگاران هستند که می توانند پیام پزشکان و پرستاران و کادر درمانی مراکز نگهداری بیماران مبتلا به بیماری ناشی از ویروس کرونا را به سمع و نظر مردم برسانند و در زمان لازم توضیحات مناسبی را به آنها ارائه دهند تا از نکات پیچیده ابهام زدایی شود.

در این میان برخود لازم می دانم یاد و خاطره تعدادی از فعالان حوزه رسانه و خبرنگاران مظلومی که در راه انعکاس خبر و پیام سلامت به مردم دچار بیماری کرونا شده و جان خود را در این مسیر فدا کردند گرامی داشته و برای آنها علو درجات را از درگاه خدای متعال مسئلت کنم.

نقش آفرینی خبرنگاران در حوزه امنیت جامعه

خبرنگاران را باید در حقیقت پیشقراولان و طلایه داران جان برکف عرصه ‌دانایی و آگاهی بخشی جامعه دانست، این قشردر واقع دیدگان بینا و زبان صریح و گویای مردم هستند.

فعالان عرصه خبر و خبررسانی ، می توانند در تولید امنیت و ارتقای آسایش عمومی نیز نقش بی بدیلی ایفا کنند. این افراد از طریق همکاری و همراهی با پلیس، و اطلاع رسانی درست، دقیق، شفاف و سریع رویدادها و وقایع حوزه نظم و امنیت و انتقال صحیح پیام پلیس به گوش مخاطبان می توانند جامعه را به ساحل امنیت و آرامش رهنمون سازند.

امروزه مردم جامعه ما بیشتر از هر زمانی تشنه اطلاعات دقیق، شفاف و حقایق پیرامونی خود هستد و به دنبال راهکاری می گردند تا بتوانند از طریق آن فرصت های ارتکاب جرم را از مجرمان بگیرند و زندگی آرام و بدون دغدغه ای را برای خود رقم بزنند و در این میان کسی که می تواند به عنوان پل ارتباطی پلیس با جامعه عمل کند خبرنگار است. این خبرنگار است که می تواند با یک گزارش، یک عکس، یک خبر تحلیلی فرهنگ نظم و انضباط را در جامعه پیاده سازی کند.

امروزه حوزه ترافیک یکی از حوزه هایی به شمار می آید که به شدت نیازمند فرهنگ سازی از سوی رسانه ها است. آمارهای نگران کننده از تعداد بالای جان باختگان و مجروحان و مصدومان ناشی از حوادث رانندگی که بیشتر آنان هم به دلیل عدم رعایت قوانین و مقررات از سوی رانندگان، موتورسواران و عابران پیاده است، بخشی از آن مربوط به ایمن نبودن خودروهای داخلی و بخشی نیز به دلیل وجود جاده نا ایمن و نقاط حادثه ساز که بایستی خبرنگار در این حوزه با آگاهی بخشی و مطالبه گری عمومی نقش سازنده خود را ایفا کنند.

سخن آخر

باید متذکر شد، امنیت مقوله‌ای است که می‌تواند بسترساز و پیش نیاز بسیاری از فعالیت‌ها و اقدامات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه باشد و خبرنگاران نیز در تولید امنیت اجتماعی نقش بسزایی دارند. باید اذعان کرد که خبرنگاران همواره در ساختن افکار عمومی نقش بسیار مهمی دارند و در کشف جرائم به پلیس نیز کمک شایان توجهی می نمایند.

رعایت دو اصل صداقت و تعهد در انعکاس اخبار بویژه اخبار حوادث که به امنیت اجتماعی می انجامد، لازمه کار خبرنگاران به شمار می آید. آنچه در کشورهایی که مهد امنیت به شمار می روند بیش از همه به چشم می خورد احساس امنیت است که این امر تنها از طریق انعکاس صحیح و مناسب اخبار عملکرد و فعالیت های نیروی انتظامی صورت می پذیرد.

امید است با هوشیاری، بصیرت، تیزبینی و تلاش بیش از پیش خبرنگاران که دیدبانان امین جامعه هستند، شاهد توسعه روز افزون زمینه های دستیابی به اهداف و منافع ملی در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی باشیم.

در پایان یک بار دیگرهفدهم مرداد ماه روز خبرنگار که مصادف با ایام بابرکت عید سعید غدیر خم است را به همه خبرنگارانی که همواره پشتیبان و حامی نیروی انتظامی در انجام ماموریت های خود بوده و با قلم و تصویر خود به پلیس در خدمت رسانی بهتر به مردم یاری دادند تبریک و تهنیت عرض کرده و برای آنها آرزوی توفیق و سلامتی داریم.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر