کد خبر: 1015412
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۳:۰۰
کارشناس مسائل بین‌الملل مطرح کرد
کارشناس مسائل بین‌الملل، بر لزوم بررسی طرح خروج کشورمان از NPT در مجلس شورای اسلامی در صورت اعمال مکانیزم ماشه علیه ایران از جانب امریکا تأکید کرد.
سرویس سیاسی جوان آنلاین: دکتر فؤاد ایزدی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه مجلس در سال‌های گذشته بهتر می‌توانست عمل کند، گفت: ما تجربه برجام را داشتیم که مشکلاتی را برای کشورمان ایجاد کرد، به ویژه خسارتی که به صنعت هسته‌ای کشور وارد شد و منفعتی که در عمل نداشت یا تقریباً هیچ بود. با توجه به اینکه مجلس جدید شکل گرفته است می‌تواند ورود جدی‌تری به این مسئله داشته باشد.

عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، افزود: توافق زمانی اصالت دارد و مفید است که منافعی برای کشور تأمین کند والا خود توافق و برجام اصالت ندارد، منافع برجام در برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی تعریف شده بود، اما در عمل شاهدیم که در دوره پس از برجام تحریم‌ها به شدت افزایش یافت، فروش نفت با مشکل مواجه و صنعت هسته‌ای با عقب‌افتادگی مواجه شد، پس برجام خیلی به درد کشورمان نخورد و به این صنعت خسارت وارد کرد. وی افزود: از این منظر، برجام توافقی نیست که در قبال آن بخواهند دغدغه ویژه‌ای داشته باشند، چون خود توافق اصالت ندارد، بلکه منافع ناشی از آن است که باید برای کشور حاصل شود که چنین منافعی، خیلی حاصل نشده است.

این استاد دانشگاه گفت:، چون مسئولان دولت ممکن است به برجام اصالت دهند که لزوماً کار خوبی نیست؛ با توجه به آغاز به کار دور جدید مجلس و حضور شمار قابل‌توجهی نماینده جدید به نظر می‌رسد شایسته است که در برجام بازنگری کنند و کمیسیون‌های تخصصی به ویژه کمیسیون سیاست خارجی در خصوص مباحث سیاست خارجی، نگاه ویژه‌تری داشته باشند. وی تأکید کرد: مجلس شورای اسلامی با ورود به این عرصه می‌تواند نقش جدی‌تری در تأمین منافع ملی ایفا کند.

ایزدی در پاسخ به این پرسش که آیا بازنگری مجلس در برجام به معنی خروج از توافق هسته‌ای است، گفت: اکنون معتقد به خروج از برجام نیستم، اگر همان زمان که امریکا از برجام خارج شد ایران هم اعلام می‌کرد که در صورت خروج واشنگتن از برجام از توافق هسته‌ای خارج می‌شود مفید بود، یعنی روزی که ترامپ امضای کذایی‌اش را روبه روی دستورالعمل اجرایی قرار داد و از برجام خارج شد اگر ما هم در بازه زمانی چند ساعته خارج می‌شدیم، مؤثر بود. عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، افزود: اگر امریکایی‌ها احساس می‌کردند که با خروج از برجام ایران هم از آن خارج می‌شود، اصولاً چنین کاری نمی‌کردند، چون هدف شان این بود که امتیاز‌های بیشتری بگیرند در صورتی که تحلیل غلطی داشتند و طمع کردند.

ایزدی افزود: بر این اساس، اکنون خروج از برجام، خیلی دردی را دوا نمی‌کند، چون کشورمان به تعهداتش عمل کرده است و طرف مقابل باید به تعهداتش عمل کند. وی، بررسی خروج کشورمان از NPT در مجلس را ممکن دانست و تصریح کرد: NPT به درد ما نخورده و غیراز مزاحمت نفعی برای ما نداشته است.

ایزدی با تأکید مجدد بر لزوم بررسی خروج از NPT در مجلس افزود: برخی می‌گویند اگر اعلام کنیم که از NPT خارج شویم طرف مقابل ما را متهم به ساخت سلاح هسته‌ای می‌کند در حالی که چنین نیست و ما می‌توانیم در حین خروج از NPT همکاری خود را با آژانس ادامه دهیم و نظارت‌ها ادامه یابد منتها به صورت داوطلبانه. ایزدی گفت: زمانی که داوطلبانه همکاری کنیم طرف مقابل متوجه می‌شود که اقدامات داوطلبانه می‌تواند متوقف شود.

عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران افزود: بهانه‌گیری‌های سال‌های اخیر علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان به این علت بود که ایران رسماً عضو NPT است و طرف مقابل هم بهانه‌گیری می‌کرد. ایزدی گفت: یکی از مشکلات ما در سال‌های گذشته این بود که فعالیت‌های ضد ایرانی امریکا برای آنان هزینه خاصی نداشت به همین علت آنان دشمنی می‌کردند و، چون هزینه نمی‌پرداختند هر روز اقدام جدیدی علیه ما طراحی و اجرا می‌کردند. وی تأکید کرد: فعالیت‌های ضد ایرانی کاخ سفید زمانی متوقف یا کاسته می‌شود که طرف مقابل هزینه‌اش را پرداخت کند، پس مجلس می‌تواند به نحوی کارشناسی کند که اقدامات ما برای طرف مقابل هزینه داشته باشد و برای خودمان هزینه ایجاد نکند.

این استاد دانشگاه در پایان گفت: فعالیت‌های هوشمندانه برای مقابله با اقدامات ضد ایرانی کاخ سفید قابل تعریف است و خروج از NPT می‌تواند یکی از گزینه‌ها باشد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار