کد خبر: 1017065
تاریخ انتشار: ۰۵ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۹
پمپئو بعد از سخنرانی برای جمهوریخواهان تل‌آویو به خارطوم، منامه و ابوظبی رفت
وزیر خارجه امریکا بعد از سفر به سرزمین‌های اشغالی، سودان و بحرین، دیروز وارد امارات شد؛ سفری که به فاصله دو ماه و اندی مانده به انتخابات نوامبر ۲۰۲۰، حالا دیگر بی‌پرده‌تر از هر موقع دیگری در خدمت اهداف انتخاباتی دونالد ترامپ قرار گرفته است. مایک پمپئو با سخنرانی کم‌سابقه در کنوانسیون جمهوریخواهان که در قدس ضبط شده بود، تور عادی‌سازی خود را به کمپینی برای حمایت از رئیس‌جمهور امریکا تبدیل کرد.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: ظاهراً دونالد ترامپ که ازکره‌شمالی گرفته تا تهران و دمشق و از آنجا تا اروپا، به هیچ کدام از اهداف سیاست خارجی خود نرسیده، قصد دارد عادی‌سازی کشور‌های عربی منطقه را به یک دستاورد در انتخابات آبان ماه (نوامبر) تبدیل کند. ترامپ دو هفته قبل، توافق عادی‌سازی امارات با اسرائیل را به یکباره از جعبه جادوی خود در آورد و حالا هم مایک پمپئو را به منطقه اعزام کرده تا این طرح را با شتاب بین چند کشور دیگر پیش ببرد. پمپئو پیش از امارات به اسرائیل، سودان و بحرین رفته بود و به فاصله چند روز بعد از سفر او به امارات، یعنی دو شنبه آتی هم قرار است هیئتی ارشد از اسرائیل به همراه معاونان ترامپ به منظور انجام مذاکرات به ابوظبی بروند. دفتر نتانیاهو اعلام کرده که هدف سفر هیئت اسرائیلی به رهبری مئیر بن شبات، مشاور امنیت داخلی این رژیم که جارد کوشنر، مشاور ارشد ترامپ و آوی برکوویچ، فرستاده امریکا در امور خاورمیانه هم آن‌ها را همراهی می‌کنند، انجام مذاکرات است، ولی ظاهراً قرار است بحث فروش تسلیحات به ابوظبی نیز بررسی شود، به خصوص که مخالفت تل‌آویو با فروش جنگنده‌های اف-۳۵ امریکا به امارات، باعث ناراحتی اماراتی‌ها شده است.

سخنرانی انتخاباتی در کسوت وزیر خارجه

وزیر خارجه امریکا پیش از سفر به امارات به بحرین رفته بود، دولتی که از تغییر در روابط ابوظبی با تل‌آویو حمایت کرده یکی از نامزد‌های عربی در صف عادی‌سازی با رژیم صهیونیستی است. پمپئو در توئیتی درباره دیدار و گفتگو با «سلمان بن حمد آل خلیفه» ولیعهد بحرین نوشت که در این ملاقات با ولیعهد بحرین درباره اهمیت ایجاد صلح و ثبات منطقه‌ای و اهمیت وحدت خلیج فارس در مقابله با آنچه که «نفوذ بدخیم ایران» خوانده، صحبت کرده است. او درباره ملاقات با «حمد بن عیس آل خلیفه» پادشاه بحرین هم نوشت: «از او برای ادامه دوستی و همکاری استراتژیک خود تشکر کردم. ما همچنان به ایجاد صلح و امنیت برای پیشبرد وحدت بیشتر بین کشور‌های خلیج [فارس]و مقابله با تهدیدات ایران، متعهد می‌مانیم.» او نوشته است: «ما در حال حاضر بیش از هر لحظه‌ای به اتحاد خلیج [فارس]برای مقابله با ایران و ایجاد صلح و رفاه پایدار نیازمندیم. توافقات آبراهام (توافق رژیم صهیونیستی-امارات) نشان داد که صلح دست‌یافتنی است. غنیمت شمردن فرصت حیاتی است.» پمپئو قبل از بحرین هم به سرزمین‌های اشغالی رفته بود؛ سفری که با ارسال یک سخنرانی ضبط شده از قدس اشغالی به کنوانسیون انتخاباتی جمهوریخواهان، بی‌پرده‌تر از هر موقع دیگری در خدمت اهداف انتخاباتی ترامپ قرار گرفت. ظاهراً دیدار با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان نیز بخشی از سفر پمپئو بوده، ولی یک منبع اماراتی برجسته در گفتگو با روزنامه صهیونیستی اسرائیل الیوم گفته که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با حضور مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا در مقر این تشکیلات در رام‌الله مخالفت کرده است.

وزیر خارجه امریکا در عوض طی سخنرانی خود از قدس اشغالی که در تصویر پس زمینه آن «شهر قدیمی» قدس بود، خطاب به کنوانسیون جمهوریخواهان گفت: «من با شما از شهر زیبای اورشلیم صحبت می‌کنم، به شهر قدیمی نگاه کنید. من وظیفه مهمی به عنوان همسر سوزان و پدر نیک دارم. سوزان و نیک اکنون در امنیت بیشتری هستند و آزادی‌های آن‌ها تضمین شده‌تر است چرا که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا دیدگاه «اول امریکا» را عملی کرده است.» اشاره پمپئو به «سوزان پمپئو» و «نیک پمپئو» همسر و فرزندش در سخنرانی‌اش از قدس، برای بخشیدن جنبه‌ای شخصی به سخنرانی است تا ظاهراً سخنرانی تبلیغاتی او از قدس برای کنوانسیون جمهوریخواهان، تبلیغ وزیر خارجه امریکا برای ترامپ تلقی نشود. وزیر امور خارجه امریکا به ترامپ به خاطر میانجیگری اخیرش میان اسرائیل و امارات با هدف عادی‌سازی روابط تبریک گفت و با حمله لفظی به چین، ایران و روسیه و ورود به موضوعات سیاست خارجی نشان داد که سخنرانی او برخلاف ادعا، در کسوت وزیر خارجه انجام شده است. سخنرانی پمپئو پیش از آنکه عصر سه شنبه منتشر شود، تحت بازبینی شدیدی قرار گرفت، ولی مانع انتقاد‌های دموکرات‌ها نشد. دموکرات‌ها گفته‌اند که پمپئو این مصوبه انتخاباتی را نقض کرده که مقامات فدرال را از حق مشارکت در فعالیت‌های سیاسی در حالی که کارمند دولت هستند، منع می‌کند. آن‌ها می‌گویند که پمپئو در سخنرانی خود در کسوت وزیر خارجه از قدس بهره‌برداری سیاسی کرده است. رئیس دموکرات کمیته فرعی امور خارجه مجلس نمایندگان امریکا در امور نظارت و تحقیقات روز سه شنبه تحقیقاتی را درخصوص مشروعیت اظهارات پمپئو و اینکه کدام منابع وزارت خارجه و بودجه مالیات‌دهندگان برای این سخنرانی مورد استفاده قرار گرفته، آغاز کرد و وزارت امور خارجه امریکا گفته است: «پمپئو با ظرفیت شخصی خود اظهاراتش را ضبط کرد و هیچ‌یک از منابع این وزارتخانه برای این منظور استفاده نشده است.»

سودان و عربستان در صف عادی‌سازی

یک مقام ارشد امریکایی به شبکه خبری کان گفته که پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در مذاکرات عادی‌سازی روابط سودان با تل‌آویو حاصل شده و می‌توان انتظار امضای توافق در هفته‌های آینده را داشت، تا اهداف انتخاباتی ترامپ بیش از پیش نمایان شود. مقام‌های صهیونیست نیز مدعی شدند که پیشرفت در مذاکرات تل‌آویو با سودان در حال حاصل شدن است. مایک پمپئو روز سه‌شنبه، قبل از سفر به بحرین و پس از سفر به سرزمین‌های اشغالی، وارد خارطوم، پایتخت سودان شد. مایک پمپئو، نخستین وزیر امور خارجه امریکا است که پس از سال ۲۰۰۵ به سودان سفر می‌کند و مسئولان امریکایی و سودانی هم پیش از ورود پمپئو به خارطوم از عادی‌سازی روابط با اسرائیل و خروج سودان از فهرست کشور‌های حامی تروریسم به عنوان دو محور اصلی گفتگو‌های وزیر خارجه امریکا در این سفر یاد کرده بودند. گفته می‌شود طرح پیشنهادی امریکا برای حذف سودان از فهرست کشور‌های حامی تروریسم در ازای پرداخت غرامت ۳۳۰ میلیون دلاری این کشور به قربانیان امریکایی القاعده در سفر پمپئو نیز مطرح شده که به نوشته گاردین، باعث خشم مردم در این کشور فقیر حوزه شرق آفریقا شده است.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در پیامی توئیتری به طعنه نوشت: «به لطف وزیر امور خارجه پمپئو اکنون معیار اینکه کشوری از لیست تروریستی وزارت امور خارجه امریکا حذف شود یا به آن اضافه شود را فهمیدیم؛ ارتباط با اسرائیل. تهدید شماره یک هسته‌ای جهان، ناقض حقوق، اشغالگر غیرقانونی و موجودیتی تروریستی. جهان چگونه هنوز می‌تواند سیاست خارجی امریکا را جدی بگیرد.»‌علاوه بر سودان، دیروز فاش شد که عربستان هم در فهرست عادی‌سازی امریکا قرار داشته است. به نوشته سایت میدل ایست‌آی، ظاهراً قرار بوده سفر محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به امریکا برای دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل ۳۱ اوت برگزار شود. دیوید هرست، تهیه‌کننده این گزارش به نقل از منابعی اعلام کرد: محمد بن سلمان بعد از اینکه فهمید خبر به رسانه‌ها رسیده است، از این سفر منصرف شد. وی نگران بود رسانه‌ها به جزئیات سفر پی برده و سفر او به واشنگتن را به کابوس تبدیل کنند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار