کد خبر: 1018080
تاریخ انتشار: ۱۵ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۷
در سایه بحث‌های تکنیکی و محتوایی اتفاق می‌افتد
با آزادی اکثر زندانیان طالبان که از آن‌ها به عنوان «زندانیان خطرناک» یاد می‌شود، طی امروز یا روز‌های آینده مذاکرات دولت افغانستان با طالبان در دوحه قطر کلید خواهد خورد. عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان چراغ سبز نشان داده که در نتیجه گفتگو‌های صلح، در صورت نیاز قانون اساسی نیز ممکن است تعدیل شود، ولی ظاهراً طالبان هنوز بر سر اصل شروع مذاکرات و دستور کار آن نیز حرف و حدیث‌هایی دارد. در این بین، یک گزارش جدید که در نیویورک‌تایمز منتشر شده، نشان می‌دهد تعداد زیادی از اعضای آزاد شده طالبان به میدان نبرد برگشته‌اند.
علی قنادی
سرویس بین الملل جوان آنلاین: وزارت دولت در امور صلح افغانستان به خبرنگارانی که قرار بود این تیم را به دوحه همراهی کنند، گفته بود که هواپیمای حامل آن‌ها و اعضای هیئت مذاکره‌کننده روز جمعه ۴سپتامبر به قطر پرواز خواهد کرد، اما این سفر انجام نشد. این تعویق نشان می‌دهد، به رغم آزاد شدن زندانیانی که به زندانیان خطرناک طالبان معروف هستند، شروع مذاکرات در دوحه با چالش‌های جدی فنی و محتوایی روبه‌رو است. اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان در نشست کابینه گفته که «تمامی موانع» از سر راه مذاکرات صلح برداشته شده و این مذاکرات به‌زودی آغاز خواهد شد، ولی سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر گفته است برخی «مسائل فنی» باعث شده است که زمان آغاز گفتگو‌های صلح میان افغانی روشن نشود. برخی می‌گویند که مسائل فنی که طالبان از آن صحبت می‌کند، به اختلافات در داخل طالبان در خصوص ترکیب تیم مذاکره‌کننده برمی‌گردد، ولی بعضی‌ها هم می‌گویند که دلیل شروع نشدن مذاکرات این است که از نظر طالبان، هنوز همه زندانیان برای شروع مذاکرات آزاد نشده‌اند. بر اساس گزارش خبرگزاری جمهور، طی دو سه روز گذشته ۱۵۰ تن از مجموع ۳۲۰ زندانی خطرناک طالبان ر‌ها شده‌اند، ولی منابع داخل حکومت افغانستان نیز گفته‌اند که از مجموع ۴۰۰ زندانی خطرناک طالبان تنها هفت نفر آنان که متهم به قتل شهروندان فرانسوی و استرالیایی‌اند آزاد نخواهند شد. دفتر سیاسی طالبان در قطر اعلام کرد که تیم فنی این گروه تاکنون آزادی همه زندانیان توسط دولت افغانستان را تأیید نکرده و هر زمانی که این موضوع تأیید شد، تاریخ آغاز گفتگو‌های بین‌الافغانی اعلام می‌شود.

عبدالله: تغییر قانون اساسی هم ممکن است

دولت افغانستان برای شروع مذاکرات اشتیاق بیشتری از خود نشان می‌دهد، به خصوص که هفته قبل گلبدین حکمتیار فاش کرد که بعضی گروه‌های افغان از قبل مذاکرات خود با طالبان را شروع کرده‌اند و همین باعث شده که دولت افغانستان روند آزاد‌سازی زندانیان خطرناک را هم تسریع کند. اشتیاق دولت به شروع مذاکرات تا حدی است که روز چهار شنبه یک تیم فنی را به منظور فراهم‌سازی زمینه‌های هیئت مذاکره‌کننده به دوحه فرستاد، اما منابع حکومتی گفته‌اند که طالبان آماده آغاز مذاکره نیست. تازه وقتی که مذاکرات شروع شود، بحث‌های جدی‌تری درباره دستور کار آغاز خواهد شد. عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان دیروز اعلام کرد که با رفع آخرین موانع از سر راه روند صلح، این شورا منتظر آغاز روند گفتگو‌ها میان دولت جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان است و تأکید کرد: «آتش‌بس بحث مهم مذاکرات دولت جمهوری اسلامی افغانستان با گروه طالبان خواهد بود.» عبدالله نیز تأیید کرده که مذاکرات دولت با طالبان مراحل پیچیده‌ای دارد و هر مرحله آن امکان دارد زمانگیر باشد. با این حال، عبدالله عبدالله، در گفتگو با تلویزیون العربیه با گفتن اینکه در صورت نیاز، ممکن است قانون اساسی افغانستان نیز تعدیل شود، نشان داد که دولت افغانستان تا چه حد ممکن است از خود انعطاف نشان دهد. عبدالله به العربیه گفته که در گذشته، در مورد‌هایی طرفدار تعدیل قانون اساسی کنونی بوده و اگر در نتیجه گفتگو‌های صلح، ضرورتی برای تعدیل قانون اساسی باشد، باید از راه مشروع و مکانیسم تعریف‌شده انجام شود. این در حالی است که اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان، چند روز قبل گفته بود حفظ قانون اساسی این کشور خط قرمز مذاکره با گروه طالبان است. در حالی که طالبان بر تعدیل قانون اساسی در صورت شروع مذاکره اصرار دارد، به نظر می‌رسد درصورت ورود مذاکرات به بحث‌های محتوایی از این دست، روندی پر پیچ و خم در دوحه جریان خواهد داشت.

طالبانی که به میدان جنگ برمی گردند

صبح روز شنبه نیرو‌های طالبان به منطقه غوریان ولایت هرات حمله کردند که این حمله با واکنش ارتش افغانستان مواجه شد. این دست حملات طالبان طی هفته‌های اخیر ادامه داشته است. در حالی که امریکا و دولت افغانستان طالبان را متهم به نقض توافق صلح می‌کنند، معلوم نیست کسانی که حملات را انجام می‌دهند به بخشی از طالبان وابسته‌اند که در حال مذاکره است یا نه؟ از این گذشته، طی روز‌های اخیر، گزارش‌های جدی‌تری درباره بازگشت زندانیان آزاد شده طالبان به میدان‌های جنگ منتشر شده که این هم می‌تواند چشم‌انداز مذاکرات را تیره و تار کند. در گزارش محرمانه‌ای مایکل سمپل و فلیکس کوین که به یک نسخه آن به فارین پالیسی درز کرده، آمده که زندانیان ر‌ها شده طالبان دوباره نقش فعالی در جنگ گرفته و شماری از آنان از سوی نیرو‌های امنیتی کشته یا دوباره اسیر شده‌اند. در این گزارش با ۱۰۸ زندانی ر‌ها شده طالبان گفتگو شده و بیشتر از نیمی از آنان گفته‌اند که دوباره به صفوف جنگی طالبان برگشته یا به نحوی در فعالیت‌های جنگی نقش بازی کرده‌اند. بر اساس این گزارش، شماری از زندانیان ر‌ها شده که تصمیم به آغاز جنگ دارند به صفوف جنگی طالبان پیوسته‌اند آنانی هم که تمایلی به جنگ ندارند مواضع نظامی و سیاسی اختیار کرده‌اند که این خود به گونه‌ای فعالیت با طالبان را نشان می‌دهد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار