کد خبر: 1019148
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۱:۲۵
با اینکه طی چند سال اخیر، استان‌های مختلف ایران دوران پربارشی را تجربه کرده و نزولات آسمانی، زمین خشک و تشنه را سیراب کرد، اما نبود برنامه‌ای مشخص برای مهار آب‌های روان موجب شد نه تنها سیلاب‌هایی به راه افتاده و شهر‌ها و روستا‌هایی را ویران کند، بلکه بخش زیادی از آب‌های رسیده بر زمین نیز هدر رفته و نه به دریا برسند و نه تأثیری در جبران آب‌های از دست رفته سفره‌های زیر زمینی داشته باشند. حالا رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی از کاهش و ضعیف شدن بارندگی‌ها در ایران طی پاییز ۹۹ خبر می‌دهد که می‌تواند دوباره استان‌های کشور و بخصوص کشاورزی‌ها را به چالش بکشد.
سجاد مرسلی
سرویس ایران جوان آنلاین: بارش‌های سال‌های ۹۶ به بعد در استان‌های ایران در کنار حوادثی که به همراه داشت، شور و حال خاصی در میان کشاورزان به وجود آورد و این نعمات و نزولات آسمانی توانست بسیاری از زمین‌هایی که سال‌های سال لب تشنه بوده و خشکسالی را تجربه می‌کردند دوباره سیراب کرده و حتی به چرخه کشت و زراعت بازگرداند. آما در این میان آنچه که بیش از هر چیز دیگری به چشم می‌خورد بی‌برنامگی و نداشتن طرحی برای مهار آب‌های روان و حفظ آن‌ها بود. اما این تمام ماجرا نبود و از اواخر سال گذشته و با شیوع ویروس کرونا در کشور و توصیه‌های بهداشتی برای شستشوی زیاد دست‌ها و لوازم دیگر، مصرف آب به شدت بالا رفت و این مسئله برای کشوری مثل ایران که سال‌های سال با خشکسالی دست و پنجه نرم کرده و شهروندانش هم الگوی مشخصی برای مصرف آب چه در بخش زراعی و چه شهری و خانگی ندارند، بسیار سخت بود. تمام این ماجرا‌ها به یک طرف و رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی که از پاییز کم آب و بارش‌های ضعیف خبر داده در طرف دیگر. پاییز که برای ایرانیان با باران‌ها و طبیعت هزار رنگش تداعی می‌شود، دوباره اسیر کاهش بارش‌ها و کم‌آبی خواهد بود. اتفاقی که عوارضش حداقل یک سال گریبان استان‌ها را می‌گیرد.

پاییز ضعیف و کم آب در راه است

بارش‌های تابستانه مونسون که از سمت هند و پاکستان به سمت جنوب شرق ایران حرکت می‌کنند موجب بارش باران‌هایی در استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان می‌شوند که طی سال گذشته و نیم سال اول ۹۹ نه تنها چندین بار اتفاق افتاده بلکه سیلاب‌هایی نیز به همراه داشته است. با اینکه این بارش‌ها تداوم خواهد داشت، اما فعالیت مونسون در جنوب شرق کشور سبب می‌شود که سیستم‌های باران‌زا دیرتر از همیشه به ایران وارد شوند. به همین خاطر و با احتمال قوی بارش‌ها در ایران طی پاییز کمتر از حد نرمال است. بر همین اساس رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی می‌گوید که بارندگی‌ها در ایران طی پاییز ۹۹ کمتر و ضعیف‌تر از حد معمول خواهد بود و طی سه ماهه پاییز کم بارشی نسبی در اکثر استان‌های کشور حاکم است.

احد وظیفه با اشاره به اینکه طی هفته پایانی شهریور و دو هفته ابتدایی مهر ماه عمده بارش‌های کشور در نوار شمالی از جمله استان‌های ساحلی خزر، شمال آذربایجان‌غربی و آذربایجان‌شرقی و خراسان‌شمالی است، ادامه می‌دهد: «البته این بارش‌ها ضعیف‌تر و کمتر از حد نرمال خواهد بود و با وجود اینکه طی دو هفته ابتدایی مهر ماه بارش‌ها کمی بیشتر می‌شود، اما همچنان با بی‌هنجاری منفی بارش مواجه خواهیم بود.» به گفته کارشناسان هواشناسی و با استناد به الگو‌های بارشی ایران، آبان ماه همیشه ماه بارش برای شمال غرب و غرب کشور بوده، اما برای سال‌جاری و بر اساس اطلاعات ماهواره‌ای، پیش‌بینی می‌شود که در آبان و آذر، آنومالی بارش‌ها در این مناطق منفی و کم‌بارشی نسبی حاکم باشد. همچنین با توجه به اینکه بارش‌ها بین ایران و اروپای غربی حالت الاکلنگی دارد، و براساس مدل‌های اقلیمی بارش‌ها در اروپای غربی طی پاییز در شرایط نرمال و بیش از حد نرمال است، در نتیجه بارش‌ها در کل منطقه خاورمیانه از جمله ایران ضعیف است. رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی درباره وضعیت دمای هوا در مهر ماه نیز می‌گوید: «دمای هوا در نیمه غربی کشور حدود یک تا سه درجه سانتیگراد بیشتر از حد نرمال و در شرق کشور حدود یک تا دو درجه کمتر از نرمال و خنک‌تر از حد معمول خواهد بود.» به گفته وظیفه، دمای هوا در مناطق مرکزی کشور از جمله استان‌های تهران، البرز، قزوین، اصفهان طی مهر ماه در حد نرمال پیش‌بینی می‌شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار