کد خبر: 1019842
تاریخ انتشار: ۲۷ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۲:۳۰
گذر و نظری بر خاطرات زنده‌یاد بانو مریم بهروزی
شاهد توحیدی
سرویس تاریخ جوان آنلاین: زنده‌یاد بانو مریم بهروزی، در عداد فعالان نامدارِ پیش و پس از پیروزی انقلاب به شمار می‌رود. شرح زندگی پرتلاش و کارنامه پربار وی، می‌تواند الگویی برای زنان و بانوانی باشد که زیست دینی را در جامعه برگزیده‌اند و در جست‌وجوی نقشه راهی برای آن هستند. بخش مهمی از فعالیت مرحومه بهروزی، مربوط به تأسیس جامعه زینب (س) است. این جامعه، تشکلی سیاسی- مذهبی برای زنان است که به پیشنهاد آیت‌الله خامنه‌ای رئیس‌جمهور وقت به وجود آمد. این تشکل - که خانم بهروزی از مؤسسان و دبیرکل آن بود- نقش مهمی در فعالیت‌های انتخاباتی مجلس، ریاست‌جمهوری و شورای اسلامی شهر تهران داشته و همچنین برای ترویج فرهنگ اسلامی تلاش می‌کند. خوشبختانه آن مرحومه در دوره حیات خویش، خاطرات خویش را طی جلساتی باز گفته است. کتاب خاطرات او، به کوشش حکیمه امیری تدوین یافته و مرکز اسناد انقلاب اسلامی نیز آن را منتشر ساخته است. تدوینگر این اثر در دیباچه خویش بر آن، در باب چند و، چون تنظیم و تدوین خاطرات زنده‌یاد بهروزی چنین آورده است:

«فصل اول کتاب با عنوان تولد، خانواده و تحصیلات به معرفی پدر و مادر و فضای تربیتی و تحصیلات و ازدواج ایشان می‌پردازد و بخشی نیز فرزندان خانم بهروزی را معرفی می‌کند. فصل دوم تحت عنوان نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی مفصل‌ترین بخش کتاب است. در این فصل خانم بهروزی خاطرات خود را از سال ۱۳۴۱ و آشنایی با نهضت امام شروع می‌کند و تا ورود امام به ایران و ملاقات با ایشان به پایان می‌رساند.

فصل سوم با عنوان جامعه زینب (س) چگونگی تأسیس و فعالیت جامعه زینب را تشریح و به طور خاص یکی از تشکیلات سیاسی- مذهبی زنان را معرفی می‌کند.

فصل چهارم با عنوان نمایندگی مجلس شورای اسلامی یکی از فصل‌های مهم کتاب است که اطلاعاتی درباره فعالیت خانم بهروزی در مجلس اول تا چهارم شورای اسلامی دارد. در این بخش فعالیت‌های خانم بهروزی در مجلس در جهت دفاع از حقوق زنان و مأموریت‌های او برای شرکت در کنفرانس‌های بین‌المللی آمده، همچنین از رقابت‌های انتخاباتی گروه‌های سیاسی برای ورود به مجلس صحبت شده است. به علاوه برخی احزاب و گروه‌های سیاسی نیز معرفی شده‌اند و مطالبی درباره چگونگی شکل‌گیری آن‌ها گفته شده است.

فصل پنجم با عنوان احزاب و انتخابات به نقش جوامع همسو و اصلاح‌گر در انتخابات نهم و دهم ریاست‌جمهوری و فعالیت اصولگرایان در این دو دوره پرداخته و در پایان حوادث بعد از انتخابات سال ۱۳۸۸ تحلیل شده است. این کتاب براساس مصاحبه خانم بهروزی با مرکز اسناد انقلاب اسلامی در سال ۱۳۸۸ تدوین شده است. پس از پذیرفتن این طرح در اردیبهشت سال ۱۳۸۹ در ملاقاتی با ایشان، رضایتنامه خود را برای چاپ خاطرات در اختیار مرکز اسناد انقلاب اسلامی قرار دادند. در ۱۶ رمضان ۱۳۹۰ نیز طی ملاقاتی که در دفتر جامعه زینب (س) با ایشان داشتم، متن تدوین و تایپ شده خاطرات را برای مطالعه و اصلاحات در اختیارشان قرار دادم و ایشان نیز یک عدد لوح فشرده حاوی اسناد و مدارک شخصی و عکس‌های خود را جهت چاپ در کتاب در اختیارم قرار داد. براساس برنامه‌ریزی، قرار شد پس از مطالعه، ابهامات موجود در متن را اصلاح کند و در اختیار نگارنده قرار دهد، اما بیماری و وفات ایشان در روز ۲۹ بهمن ۱۳۹۰ این امر را میسر نساخت. جهت ادامه کار بار‌ها با خانواده ایشان تماس گرفتم، اما پاسخی دریافت نکردم. پس از هر بار تماس بی‌پاسخ نیز مراتب را به منشی ایشان در جامعه زینب (س) منتقل می‌کردم، اما در این کار نیز بی‌نتیجه بود. پس از انتقال مراتب به مرکز اسناد انقلاب اسلامی برخی ابهامات براساس منابع موجود برطرف شد، اما برخی دیگر همچنان در متن باقی است که به این ترتیب رفع تقصیر نموده و از خوانندگان پوزش می‌طلبم و برای خانم بهروزی که چهره‌ای شناخته شده در تاریخ انقلاب اسلامی بود و زحمات ایشان در متن خاطرات به‌خوبی مشخص است، از خداوند بزرگ طلب مغفرت می‌نمایم.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار