کد خبر: 1020398
تاریخ انتشار: ۰۲ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۷
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت:
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: مسجد ابوالخازن شهرستان بجستان به شماره 137 مورخ 1399/4/2در فهرست آثار واجد ارزش ملی ایران به ثبت رسیده و اکنون به استان ابلاغ شد.
ابوالفضل مکرمی فر با اعلام این خبر افزود: این اثر مسجد ابوالخازن به لحاظ موقعیت در استان خراسان رضوی، شهرستان بجستان، بخش مرکزی، دهستان جزین، روستای ابوالخازن (30 کیلومتری جنوب-غربی بجستان) و در پهنه غربی جاده اصلی روستا و داخل بافت اصلی روستا قرار دارد. 
وی ادامه داد: بر اساس کتیبه‌ای که در ضلع شمالی بنا قرار دارد این مسجد توسط علی جان بیک گلزاده پور در سال 1330 بناشده است. 
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی – فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی درباره مشخصات این اثر تاریخی گفت: فرم کلی پلان این بنا مستطیل شکل است و از نوع مساجد شبستانی و دارای حیاط است.
محمود طغرایی ادامه داد: مهم‌ترین دلیل ثبت این اثر،ادامه سنت معماری ساخت مساجد شبستانی جنوب خراسان متداول از دوره قاجار تا شصت سال گذشته در این منطقه است.این سنت در مصالح و طرح ادامه داشته است.
طغرایی تصریح کرد: نمای بیرونی بنا هنوز به قوه خود باقی است و از جنس آجر و ملاط گل و آهک است.
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی – فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: ورودی مسجد دقیقاً در مرکزیت ضلع جنوبی مسجد واقع‌شده است و یک در دیگر در ضلع غربی بنا قرار دارد.
طغرایی بابیان این‌که پوشش شبستان مسجد به‌صورت گنبد آجری است که بر روی چهارطاق جناقی بناشده است، افزود: شبستان اين مسجد داراي طاق و تويزه و داراي گنبدي عرقچين است که فضاي بزرگ مستطيل شكلی را پوشانده است.
وی اظهار کرد: در ضلع شمالی این شبستان و دقیقاً در امتداد در ورودی، منبر و محراب مسجد قرار دارد و منبر این مسجد از جنس آجر و دارای دو پله است.
طغرایی افزود: در انتهاي هر رديف از ستون‌های طاق دار طاقچه‌هایی با قوس نوع پنج و هفت کند بنا گرديده است که حرکت و تكرار تداوم ستون‌ها و طاق‌ها را تكامل بخشيده است. ابعاد ستون‌های این شبستان تقریباً 1.45*1 متر که به فاصله‌ تقریبی 1.70 متری از هم قرار دارند.
وی ادامه داد: در دیواره شرقی بنا، در مرکزیت فاصله بین ستون‌ها و امتداد قوس‌های جناقی پنجره به ابعاد 1.30*1 متر که از کوچه کناری مسجد نورگیری می‌کند تعبیه‌شده است.
طغرایی گفت: در بالای قسمت ورودی اصلی مسجد کتیبه‌ای سنگی قرار دارد که نام بانی مسجد، علی جان بیک گلزاده پور و سال احداث بنا 1330 حکاکی شده است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار