کد خبر: 1021704
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۹ - ۰۰:۴۳
مرکبات شمال را جواهرات باغات می‌نامند که هر سال با صادرات به آن سوی آب‌ها، ارزآوری خوبی برای کشور به همراه دارد. اما هدر رفت و ضایع شدن بین ۲۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن از این محصولات در مبدأ خسارت زیادی به باغداران وارد می‌کند. با اینکه امسال اتفاق خوبی رخ داده و به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران، میزان ضایعات محصولات کشاورزی و مرکبات کاهش داشته و از میان بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات مازندران میزان ضایعات به کمتر از ۵ درصد رسیده و حالا بیش از ۷۰ درصد مرکبات تولید شده در این استان قابلیت صادراتی دارد، اما واقعیت این است که نگاه صرف به صادرات در دراز مدت مشکل ساز خواهد بود و مسئولان باید با ایجاد زیرساخت‌ها و صنایع فرآوری علاوه بر اشتغالزایی میزان ضایعات را به صفر برسانند و درآمدزایی بهتری برای باغداران و کشور ایجاد کنند.
محمدرضا هاديلو
سرویس ایران جوان آنلاین: هر سال با فرا رسیدن فصل پاییز موسم برداشت مرکبات از باغات استان‌های شمالی هم آغاز می‌شود. در باغات شمال هم مثل هزاران نقطه دیگر ایران، پای دلالان و واسطه‌ها زودتر از مسئولان و برنامه‌ریزان به باغات کشیده می‌شود تا دسترنج باغداران را با بهانه‌های واهی با نازل‌ترین قیمت‌ها بخرند و از سوی دیگر در حالی‌که درصد قابل‌توجهی از محصولات به دلیل فراهم نبودن زیرساخت‌ها و صنایع فرآوری به ضایعات تبدیل می‌شود، مسئولان به فکر بازار‌های آن‌سوی آب‌ها هستند در حالی‌که پیشگیری از فاسدشدن محصول از فرآیند برداشت تا بازار می‌توان به اقتصاد استان کمک کرد. حدود ۱۰ سال است در مازندران کار ذخیره‌سازی مرکبات صورت می‌گیرد و انبار‌های فنی و سردخانه‌های خوبی ایجاد شده است و کشاورزان و باغداران نیز شرایط انبار محصول را آموخته‌اند. البته همه محصول تولیدی استان نباید در انبار ذخیره‌سازی شود و مصرف روزانه مرکبات بسیار زیاد بوده و از شهریورماه برداشت نارنگی شروع‌شده است.

افزایش ۵۰ درصدی صادرات

هر چند هر سال در کنار برداشت خوب مرکبات از باغات مازندران اعلام می‌شد بین ۲۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن از محصولات در داخل استان می‌پوسد و تبدیل به ضایعات می‌شود، اما امسال رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از کاهش میزان ضایعات محصولات کشاورزی و مرکبات در استان خبر داده است. عزیزاله شهیدی‌فر با اشاره به تولید بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات در استان گفت: «بیش از ۷۰ درصد مرکبات تولید استان قابلیت صادراتی دارد و برای صادرات این محصول برنامه‌ریزی لازم صورت گرفته است.» وی درباره ضایعات محصولات کشاورزی و مرکبات تصریح کرد: «در حال حاضر با توجه به رعایت کردن توصیه‌های فنی و کارشناسی میزان ضایعات به کمتر از ۵ درصد رسیده است.» این مسئول میزان صادرات مرکبات در سال گذشته را بیش از ۱۸۰ هزار تن ذکر کرد و با اشاره به رشد صادرات در سال قبل اظهار داشت: «پیش‌بینی می‌شود میزان صادرات در سال‌جاری ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته بیشتر شود.»

شهیدی‌فر با بیان اینکه برداشت محصولات نوبرانه و نارنگی پیش رس در استان آغاز شده است، افزود: «میزان تولید نارنگی امسال دارای رشد ۱۰ درصدی پیش‌بینی می‌شود.» رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران به ظرفیت ذخیره‌سازی محصولات کشاورزی از جمله مرکبات اشاره و اضافه کرد: «در حال حاضر توان ذخیره‌سازی انواع محصولات در انبار‌های فنی و سورتینگ‌ها به ۵/۱ میلیون تن رسیده است.» هر چند کاهش میزان ضایعات مرکبات می‌تواند خبر خوبی باشد، اما افزایش صادرات هرگز نمی‌تواند کمکی به افزایش درآمد باغداران منتهی شود. اگر زیرساخت‌ها و صنایع فرآوری مهیا شوند حتماً در کنار اشتغالزایی می‌توان اولاً میزان ضایعات را به صفر رساند و سپس درآمد بیشتری از محصولات برای باغداران و کشور ایجاد کرد. ضمن اینکه اصلاح و بهسازی باغات نیز باید در برنامه قرار داشته باشد. زیرا به گفته کارشناسان، چند سالی است که روند نوسازی و اصلاح باغات در حال انجام است ولی مردم باید از گسترش باغات به سمت پرتقال تامسون خودداری کنند و سازمان جهاد کشاورزی نیز الگوی کشت معرفی کند و نهال‌ها را در دسترس قرار دهد تا کشاورزان با تهیه آن نسبت به کشت اقدام کنند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار