کد خبر: 1022316
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۹
گزارش «جوان» از مجله رادیویی نیستان با دو دهه پژوهش در حوزه موسیقی
در طول این ۲۰ سال و از همان ابتدا برنامه نیستان یک برنامه خاص در حوزه موسیقی بوده که به مطالب تخصصی، ولی عامه پسند و قابل فهم، برای عموم می‌پرداخت
محمد صادقی
سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: مجله رادیویی «نیستان» به بررسی موسیقی فاخر و اصیل ایرانی با رویکرد آموزشی، پژوهشی و اطلاع‌رسانی می‌پردازد. رسالت برنامه نیستان، حمایت از موسیقی اصیل و فاخر ایرانی است و حضور کارشناسان خبره و آهنگسازان صاحب نام به اعتبار برنامه افزوده است؛ برنامه‌ای که در طول ۲۰ سال فعالیت مداوم به عنوان برنامه‌ای جریان‌ساز در حوزه موسیقی شناخته شده است.

در نیستان مجموعه‌ای از رویداد‌های موسیقی، تازه‌ها و آثار ارزشمند موسیقایی را می‌شنوید، این برنامه نگاهی به کارنامه هنری موسیقیدانان کشور دارد و با آن‌ها به گفتگو می‌پردازد و با چهره‌های مطرح موسیقی و تحلیل‌های کارشناسان هر شب به موضوعی خاص پرداخته می‌شود.

وحید رستگاری، تهیه کننده برنامه نیستان در گفتگو با «جوان» می‌گوید: هدف از ساختن برنامه نیستان این بود که احساس کردم جای یک برنامه تخصصی و موسیقی همه جانبه و چند‌وجهی در رادیو کم است، برنامه‌های موسیقی در شبکه بود، اما اغلب شنیداری بودند و برنامه موسیقی تحلیلی و خبری به آن صورت نداشتیم، این بود که در سال ۱۳۷۹ پیشنهاد این برنامه را ارائه کردم که مجموعه‌ای از بخش‌های خبری، تفسیری و شنیدنی موسیقی بود. وی درباره ویژگی‌های این برنامه می‌گوید: حضور هنرمندان تراز اول کشور و پرداختن و تحلیل موسیقی ارزشمند و تأثیرگذار در برنامه نیستان از ویژگی‌های شاخص آن است. در واقع برنامه نیستان بازتابی از وقایع مربوط به موسیقی کشور شده است و مخاطبان بسیاری دارد.

نیستان جریان‌ساز است

این تهیه کننده می‌افزاید: نیستان یک برنامه جریان‌ساز در حوزه موسیقی کشور است و دلایل ماندگاری آن را حفظ کیفیت، هویت، محتوا و سطح برنامه و مداومت در پخش این برنامه و همچنین حضور متخصصان موسیقی و حمایت مسئولان شبکه فرهنگ می‌دانم، از همان ابتدا این برنامه با کیفیت خوبی تقدیم مخاطبان می‌شد و در هر شرایطی برنامه نیستان پخش می‌شد و این باعث شد برنامه مورد توجه قرار بگیرد و با وجود اینکه ۲۰ سال از این برنامه گذشته، اما همچنان با کیفیتی در سطح خوب به روی آنتن می‌رود.

رستگاری با بیان اینکه حضور عوامل کاربلد و بسیاری از عزیزانی که به طور مدام در این برنامه حضور داشتند از نقاط قوت برنامه نیستان است، ادامه می‌دهد: حضور مداوم و همکاری استاد کیوان ساکت از همان ابتدا و تخصص و تعهد این موسیقیدان برای برنامه نیستان بسیار ارزشمند است که به صورت مداوم و روتین در برنامه نیستان در بخشی به نام از ایده تا اجرا از حضور ایشان بهره‌مند هستیم. استاد ساکت با ساز مفاهیم موسیقی و تکنیک‌ها و نغمه‌های متنوع موسیقی را در نیستان اجرا می‌کند و مردم بسیار از این بخش استقبال می‌کنند و دوست دارند.

معرفی آثار ارزشمند و هنرمندان شایسته

ندا رادمهر، گزارشگر و آیتم‌ساز جوان و خوش‌فکر برنامه نیستان به «جوان» می‌گوید: در برنامه نیستان متناسب با فضای برنامه و اتفاق‌های مهمی که در حوزه موسیقی رقم می‌خورد بخش‌هایی را تهیه می‌کنم. آیتم‌هایی با ساختار گفت‌وگویی که در آن با استادان سرشناس موسیقی، همچون استاد حسین علیزاده، استادفرهاد فخرالدینی، استاد چکناواریان، استاد هوشنگ ظریف، استاد شهداد روحانی و استاد علی رهبری گفتگو می‌شود. وی می‌افزاید: در آیتم‌هایی به صورت ویژه به معرفی هنرمندان حوزه موسیقی نواحی ایران -که کمتر از آن‌ها یاد شده است- می‌پردازم. رادمهر به اهمیت تنوع در آیتم‌های برنامه نیستان اشاره می‌کند و می‌گوید: برای اینکه مخاطبان با تکرار مواجه نشوند، تنوع مسئله بسیار مهمی است که در همه بخش‌های برنامه به آن اهمیت می‌دهم. انتخاب سوژه هم متناسب با فضای روز موسیقی پیش می‌رود. در نیستان تلاش می‌کنیم سوژه‌ها به صورتی انتخاب شوند که سلیقه مخاطبان عام و خاص در نظر گرفته شود و در عین حال تلاش می‌کنیم به عنوان رسانه، صدای هنرمندان باشیم و بتوانیم پلی بین مخاطب و هنرمند و البته مسئولین فرهنگی باشیم.

ندا رادمهر با اشاره به اینکه پرداختن به حوزه‌های مختلف فرهنگی و هنری همیشه ارزشمند است، ادامه می‌دهد: در برنامه نیستان تلاش می‌کنم به معرفی آثار ارزشمند و هنرمندان شایسته و واقعی بپردازم، هنرمندانی که باعث می‌شوند ذائقه شنیداری مخاطب رشد کند. هنرمندانی که خوب می‌دانم این روز‌ها نسل جوان در شناخت آثار با کیفیت موسیقایی آن‌ها دچار بلاتکلیفی و سردرگمی هستند و متأسفانه گاه نسل جوان، طرفدار خوانندگانی هستند که آثار آن‌ها حتی ارزش یک بار شنیدن هم ندارد! بنابراین، پرداختن به مقوله موسیقی و معرفی اصالت‌ها و ریشه‌ها از سوی اهالی رسانه و در برنامه‌ای مانند نیستان باعث افزایش سطح آگاهی نسل جوان می‌شود.

مطالب تخصصی را عامه‌پسند بیان می‌کنیم

فاطمه رکنی که از گویندگان پیشکسوت رادیو است و از همان ابتدا گویندگی برنامه را برعهده داشته، در این گفتگو می‌گوید: در طول این ۲۰ سال و از همان ابتدا برنامه نیستان یک برنامه خاص در حوزه موسیقی بوده که به مطالب تخصصی، ولی عامه پسند و قابل فهم، برای عموم می‌پرداخت. این برنامه تا به امروز فراز و نشیب‌های بسیاری را پشت سرگذاشته است. نیستان در میان مردم جای خود را پیدا کرده و اینکه برنامه نیستان توانسته به عنوان یک برنامه تخصصی موسیقی در بین مخاطبان جایگاه خود را پیدا کند و بعد از ۲۰ سال هنوز به جمع مخاطبان این برنامه افزوده می‌شود، بسیار ارزشمند است.

نیستان یک فرصت ایده‌آل است

محمد علی مرآتی، کارشناس موسیقی اقوام و عضو انجمن آهنگسازان خانه موسیقی به عنوان کارشناس نزدیک به سه سال است که حضور خود را در برنامه نیستان افتخاری غرورآمیز می‌داند.

مرآتی در گفتگو با «جوان» می‌گوید: این برنامه را همیشه دوست داشتم و از سال ۷۵ مخاطب این برنامه بودم. علاقه من به این برنامه باعث شد سهم کوچکی در این برنامه داشته باشم. رادیو فرهنگ، رادیویی است که بسیار به حس موسیقایی ایرانیان نزدیک است. از آنجایی که موسیقی شناسی یکی از رفتار‌های انسانی است، رادیو فرهنگ این نقش را یادآوری می‌کند و با تحلیل‌هایی که در برنامه‌های خود ارائه می‌دهد، در چند بخش حضور دارد که بخش موسیقی شناسی یکی از بخش‌های آن است و فکر می‌کنم مسیر اصلی رادیو فرهنگ همین باشد و من هم سعی کردم که در این بخش بنابر تخصص خود ورود کنم. وی ادامه می‌دهد: سعی شده است مبانی پژوهش را در ایران بومی سازی کنیم. خوشبختانه در دوره‌ای هستیم که پژوهش‌هایی اتفاق می‌افتد و سعی‌ام بر این بود که به‌هم‌ریختگی این روش‌ها را یادآوری کنم و با شنوندگان در میان بگذاریم و به معرفی کتاب‌هایی که در شناخت فرهنگ موسیقی ایران تاثیرگذار است، بپردازیم. در بخشی از برنامه وارد بحث فلسفه و موسیقی شدم و به صورت کلی از منظر زیبایی شناسی نیز حدود ۲۰ برنامه سعی کردم مثال‌های مختلفی به شنوندگان ارائه دهم.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار