کد خبر: 1023020
تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۵
همه نگاه‌ها به عربستان است، کشوری که بیشترین کاهش تولید نفت را در دنیا دارد و برخی معتقدند این کشور به زودی تولید خود را افزایش می‌دهد که منجر به کاهش قیمت نفت می‌شود
وحید حاجی‌پور

سرویس اقتصاد جوان آنلاین: وقوع طوفان در امریکا، تعطیلی برخی واحد‌های تولید نفت، اعتصابات نفتی در برخی کشور‌های نفتی، برنامه عربستان برای افزایش یا کاهش تولید و انتخابات امریکا تبدیل به مسئله اصلی بازار نفت شده است؛ بازاری که تا یک ماه آینده ممکن است دستخوش تغییراتی شود.


یکی از مهم‌ترین فاکتور‌هایی که بازار نفت طبق رسم رایج باید به آن واکنش دهد، انتخابات ریاست جمهوری امریکاست، اما این بازار برخلاف بازار طلا فعلاً موضع انفعالی درخصوص انتخابات ایالات متحده در پیش گرفته است.
این در حالی است که بازار طلا شرایط متفاوت‌تری را تجریه می‌کند. تحلیلگران بازار طلا که شمارش معکوس برای انتخابات ریاست جمهوری امریکا را آغاز کرده‌اند، می‌گویند: «اوضاع معاملات در هفته جاری تحت تأثیر تصویب یا عدم تصویب اقدامات محرک مالی پیش از انتخابات قرار خواهد گرفت.»


با این وجود بازار نفت همچنان نظاره‌گر اظهارات نفتی ترامپ و جو بایدن است؛ پیروزی بایدن در انتخابات به منزله پیروزی عظیمی برای تجدیدپذیر‌ها و بخش‌های انرژی پاک و خبر بدی برای نفت و گاز امریکا خواهد بود.


اوپک هم احتمالاً برای پیروزی بایدن دست به دعا برداشته است، زیرا اگر وی به ریاست جمهوری برسد، کنترل بازار بین‌المللی نفت دوباره به دست این گروه می‌افتد. طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی امریکا، تولید نفت امریکا از ۱/۱۳ میلیون بشکه در روز در مارس به ۷/۱۰ میلیون بشکه در روز در هفته منتهی به ۲۵سپتامبر نزول کرد که ناشی از کاهش تولید شرکت‌های نفت شیل بوده است.


بازار گاز طبیعی هم وضعیت بهتری از بازار نفت ندارد و تولیدکنندگان در وضعیت مشابهی به‌سر می‌برند. قطر در ماه مه اعلام کرد که به دلیل مبارزه برای سهم بازار با رقیبانی نظیر استرالیا، امریکا، روسیه و نروژ، صادرات LNG را محدود نخواهد کرد. این کشور که بزرگ‌ترین صادرکننده LNG در جهان است، اخیراً اعلام کرده به توسعه ظرفیت LNG خود خواهد پرداخت. در واقع قطر روی این موضوع حساب کرده که می‌تواند سایر تولیدکنندگان LNG را از طریق هزینه‌های پایین تولید و تولید میعانات و گاز نفتی مایع (LPG) مغلوب کند.


وضعیت کنونی بازار


همزمان با سردرگمی بازار نفت، اما یک اتفاق مهم موجب افزایش قیمت جهانی نفت شد؛ طوفان قدرتمند دلتا باعث بزرگ‌ترین تعطیلی بخش انرژی امریکا در خلیج مکزیک در ۱۵سال اخیر شده است و اغلب چاه‌های دریایی نفت و حدود دو سوم تولید گاز طبیعی این منطقه به علت طوفان تعطیل شدند.


طبق اعلام مرکز ملی طوفان امریکا، سرعت باد‌های طوفان دلتا به ۱۱۰مایل در ساعت می‌رسد و از سمت کامبه سمت لوئیزیانا در حرکت است. این منطقه از آن جهت حائز اهمیت است که بدانیم دلتا باعث تعطیلی ۶۹/۱ میلیون بشکه در روز از تولید نفت امریکا شد که این معادل ۹۲درصد تولید نفت منطقه خلیج مکزیک است. این بیشترین میزان تعطیلی تولید نفت از سال ۲۰۰۵ تاکنون است. در آن سال طوفان کاترینا بیش از ۱۰۰ چاه نفت دریایی را ویران کرد و تولید نفت این منطقه برای ماه‌ها مختل شد.


رابرت یاوگر، مدیر انرژی شرکت میزوهو سکیوریتیز در یادداشتی نوشت: افت نفت نشان می‌دهد بازار بیشتر از اینکه دغدغه توقف تولید را داشته باشد، نگران تعطیلی پالایشگاه‌ها پس از طوفان دلتا و روانه شدن نفت به مخازن است.
از سوی دیگر، نروژی‌ها نیز دست به اعتصاب گسترده‌ای در صنعت نفت زده‌اند که همین موضوع نیز به افزایش قیمت نفت طی چند روز گذشته دامن زده و قیمت هر بشکه نفت را به بیش از ۴۳ دلار رسانده است.


پشت سرگذاشتن بدترین دوره


محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک هم درباره آخرین تصمیم این سازمان برای آینده اظهار کرد: بدترین مقطع برای بازار نفت پس از سقوط تقاضا و ریزش قیمت نفت در اوایل سال به دلیل شیوع ویروس کرونا به پایان رسیده است. اوپک و متحدانش که به گروه اوپک پلاس معروف شده‌اند، در حال حاضر میزان عرضه را مجموعاً ۷/۷ میلیون بشکه در روز محدود کرده‌اند، اما با افزایش تولید نفت لیبی که از مشارکت در پیمان کاهش تولید معاف بوده و افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در سراسر جهان به چالش کشیده شده‌اند.


اوپک در گزارش دورنمای نفت جهان ۲۰۲۰ پیش بینی کرد، مصرف نفت از ۷/۹۰ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۰ به ۲/۱۰۷ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۳۰ افزایش خواهد یافت. این رقم ۱/۱ میلیون بشکه در روز کمتر از پیش بینی سال گذشته اوپک و بیش از ۱۰میلیون بشکه در روز کمتر از پیش بینی سال ۲۰۰۷ این گروه از میزان تقاضا در سال ۲۰۳۰ است.


در این بین همه نگاه‌ها به عربستان است، کشوری که بیشترین کاهش تولید نفت را در دنیا دارد و برخی معتقدند این کشور به زودی تولید خود را افزایش می‌دهد که منجر به کاهش قیمت نفت می‌شود. با این وجود بانک جی پی مورگان در گزارشی نوشته است با توجه به اینکه عربستان کاهش‌های بیشتری از سهمیه کنونی‌اش پیشنهاد می‌کند، بدترشدن چشم‌انداز تقاضای جهانی نفت، اوپک را بر آن خواهد داشت تا کاهش تولید نفت برنامه‌ریزی شده را در سال ۲۰۲۱ بیشتر کند.


با توجه به شدت گرفتن ابتلا به کووید - ۱۹ در فصل زمستان، برخلاف حس نسبتاً کاهشی که سرمایه‌گذاران در کوتاه‌مدت در مورد چشم‌انداز تقاضا دارند، ما بر احتمال اینکه عربستان کاهش‌های بیشتری در نشست ۳۰ نوامبر اوپک در نظر بگیرد، تأکید داریم.


جی پی مورگان اعلام کرد: مورد مدنظر ما، تغییر در افزایش تولید ۹/۱ میلیون بشکه در روز است که برای سال ۲۰۲۱ پیش بینی شده و سناریوی آن (در صورت بدتر شدن چشم انداز تقاضا) کاهش بیشتر تولید از سوی عربستان در میزان سهمیه خودش است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار