کد خبر: 1027045
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۹ - ۰۱:۱۵
نگاهی به تأثیر معنویات در سلامت جسم و روان
در سلسله تحقیقات و پژوهش‌های انجام شده از سوی کارشناسان و پژوهشگران، رابطه بین معنویات و سلامت جسم و روح به اثبات رسیده است. تحقیقات حاکی از این است که هرچه معنویات در آدمی بیشتر باشد، او از منظر روانی- فیزیولوژیکی سالم‌تر است. به تعبیر بهتر انسان‌ها با هر سن و سالی که دارند هرچه بیشتر پایبند به معنویات و در گیر و دار زندگی معنوی باشند، سر زنده‌ترند و با مشکلات زندگی بهتر و عاقلانه‌تر کنار می‌آیند
نادیا اسماعیلی
سرویس سبک زندگی جوان آنلاین: زمانی که به خلقت هستی و این جهان پهناور می‌اندیشیم، از نظم و ترتیب موجود در آن شگفت‌زده می‌شویم و برایمان وسعت دنیا و چگونگی کارکردش قابل فهم نیست. انسان به خود می‌بالد که در جهان به این بزرگی که حتی ابتدا و انتهایش مشخص نیست، در بین این همه شگفتی، نظم، خلقت آسمان‌ها، زمین و... او اشرف مخلوقات است. این موضوع به هر انسانی یادآور می‌شود با اینکه در جهانی با این وسعت همانند نقطه‌ای ریز روی تابلوی هستی است، اما از تمام این نقاشی دیدنی‌تر و خیره کننده‌تر است و البته علت آن هم چیزی جز قدرت تفکر، تعقل و انتخاب نهادینه شده در وجود ما نیست. انسان موجودی است با توانایی اندیشیدن و برخلاف تمام مخلوقات هستی که مانند دستگاه یا روباتی از قبل برنامه‌ریزی شده و به راحتی قابل پیش‌بینی و حدس هستند، انسان کاملاً غیر منتظره و با توانایی‌هایی منحصر به فرد خلق شده است. یکی از عجیب‌ترین ویژگی‌ها که ما را از دیگر مخلوقات متمایز می‌کند، بُعد معنوی ماست. انسان‌ها از دیرباز تاکنون در پی کشف راز خلقت خود بوده‌اند و برایشان جالب و با ارزش بود که خداوند متعال در بین این همه مخلوقاتی که دارد تنها با انسان‌ها از طریق فرستادن پیامبران، وحی، نزول قرآن، حمایت از ما هنگام بروز مشکلات، معجزه و... رابطه مستقیمی برقرار کرده است. از این رو این حمایت و این حس قوی باعث شده است ما در قالب ایمان، هر لحظه و در هر شرایط و مکانی همواره به یاد پروردگار خود باشیم و از او مدد و یاری بخواهیم. این ایمان به وجود آمده چنان شهامت و قدرتی به هر انسانی می‌دهد که توانایی مقابله با هر پیشامد و شکستی را داشته باشد. قدرتی که به ما نیروی برخاستن از زمین و ادامه راه زندگی را می‌دهد، همان باور به وجود پروردگار متعال‌مان است و معنویتی که به زندگی ما جان می‌بخشد.
 
معنویات از مهم‌ترین بخش‌های وجودی هر انسانی است. با ایجاد و پرورش این حس، ایمان در ما شکل گرفته و هرچه میزان شناختی که از بُعد معنوی خود داریم بیشتر شود، طنابی که واسطه رابطه‌مان با پروردگارمان است، ضخیم‌تر خواهد شد. سپس در این مرحله از ایمان‌مان به خداوند هستی، این پیوند آنقدر استوار خواهد شد که در هیچ کجا پایمان حتی برای لحظه‌ای هم نلغزد. برای محقق ساختن این امر خداوند را باید در هر نماز ستوده و با عبادات به طور مداوم به یادش باشیم تا در پی این اعمال روز به روز و لحظه به لحظه قدرت ایمان خود را افزایش دهیم.

انسان مسلمان همیشه و در تمامی لحظات زندگی‌اش پی در پی به یاد خداوند متعال است، اما گاهی اوقات فشار‌های حاکم بر جامعه و ناتوانی فرد در عدم پاسخگویی به نیاز‌های خانواده، همچنین فشار روانی ناشی از ناکامی در پیشبرد اهداف به قدری زیاد می‌شود که در صورت پایین بودن میزان صبر و بردباری باعث لغزش خواهد شد. چندی پیش کلیپی در همین خصوص در فضای مجازی منتشر شد که هر کس با دیدنش به حس و قدرت ایمان انسان‌ها در شرایط سخت پی خواهد برد. دوربین مداربسته فیلم فردی را که برای سرقت وارد مغازه شده بود ضبط کرد و پس از دیدن آن توسط صاحب مغازه به علت نکته جالبی که داشت در دنیای مجازی منتشر شد.

نکته جالب فیلم این بود که سارق زمانی که با شتاب و عجله در حال جمع کردن اجناس مغازه بود، به طور ناگهانی سر جای خود ایستاد و به میز خیره شد. پس از دقیقه‌ای قرآنی که روی میز بود را برداشت و آن را بوسید و بدون اینکه چیزی با خود ببرد از مغازه خارج شد. در آن لحظه دیدن کتاب مقدس خداوند متعال همچون تلنگری برایش شد و با اینکه رشته ایمانش ضخامت چندانی نداشت، اما چنان قدرتی داشت که او از کار خود احساس شرم و ندامت و با شرمساری مغازه را ترک کرد. پس اینگونه درمی‌یابیم که معنویات چطور می‌تواند حتی در زندگی روزمره ما تأثیرگذار باشد.

گرچه زندگی در دنیای امروزی سخت‌تر و دشوارتر از گذشته شده، اما بی‌شک به همان نسبت نیز رابطه ما با خداوند نزدیک‌تر شده است. خاطرم است بزرگی می‌گفت: «آنقدر گله نکن از مشکلات و با خود نگو من که همیشه سعی در نیکوکاری و دوری از گناه دارم، پس چرا خداوند من را از شر لحظات شوم و مشکلات رها نمی‌سازد؟ به یاد داشته باش که ما انسان‌ها بیشتر در لحظات گرفتاری‌مان خدا را یاد می‌کنیم و با او به صحبت و راز و نیاز می‌نشینیم. پس اگر مشکلی سر راهت پیش آمد بدان که خداوندت دلتنگ توست.»

در سلسله تحقیقات و پژوهش‌های انجام شده از سوی کارشناسان و پژوهشگران این حوزه کاربردی، رابطه بین معنویات و سلامت جسم و روح به اثبات رسیده است. تحقیقات حاکی از این است که هرچه معنویات در آدمی بیشتر باشد، او از منظر روانی - فیزیولوژیکی سالم‌تر است. به تعبیر بهتر انسان‌ها با هر سن و سالی که دارند هرچه بیشتر پایبند به معنویات و در گیر و دار زندگی معنوی باشند، سر زنده‌ترند و با مشکلات زندگی بهتر و عاقلانه‌تر کنار می‌آیند. مطالعات علمی دانشمندان و پزشکان نیز این موضوع را تأیید می‌کند که بین سلامت معنوی و کیفیت زندگی ارتباط مستقیمی هست و با افزایش معنویات، افسردگی کاهش می‌یابد و فشار خون منظم می‌شود و در نهایت سیستم دفاعی بدن قوای بیشتری برای ادامه حیات پیدا می‌کند. در یک کلام پژوهش‌های محققان نشان داده که معنویت تأثیر بسیار زیادی بر سلامت ذهن افراد دارد و آنان را از لحاظ روحی - روانی شاداب‌تر و سرحال‌تر می‌کند. پس از مهم‌ترین و اساسی‌ترین منابع قدرت در وجود هر فرد، ایمان و اعتقادات معنوی اوست.

برخی تعبیری اشتباه از ایمان دارند و معتقدند فرد مؤمن دچار محدودیت‌های بی‌شماری می‌شود. از نحوه لباس پوشیدن گرفته تا گفتار و کردار، اما هر چقدر هم که به اشتباه، مؤمن بودن را نشان از محدود شدن بدانیم و از این چشمه جوشان محبت و توجه دوری کنیم، باز زمانی فرا می‌رسد که تنها ایمان به خداوند آرامش‌بخش روح‌مان خواهد بود. برای مثال در آن لحظه که عزیزمان را از دست می‌دهیم، تنها حسی که قدرت شروعی دوباره را به ما می‌دهد، همان ایمان به خداوند متعال است. انسان‌ها به توجه، مورد لطف و احترام قرار گرفته شدن، دوست داشته شدن و... از سوی دیگران نیاز دارند و چه حسی بالاتر از حس خوب دوست داشته شدن از طرف پروردگار جهانیان؟ یادمان نرود ایمان و معنویات، نیاز ماست. بی‌شک زمانی فرا می‌رسد که ما نیاز به باور بیشتر و جامع‌تر ایمان‌مان پیدا می‌کنیم. چون بدون معنویات و بُعد معنوی کاملاً تهی هستیم.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار