کد خبر: 1028035
تاریخ انتشار: ۰۱ آذر ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۳
چرا رئیس‌جمهور امریکا حاضر به قبول شکست نیست؟
انتخابات سوم نوامبر گذشته از بازنده و برنده آن، یک چیز را به خوبی نشان داد؛ شکاف و دودستگی در جامعه امریکا بیشتر از آن حدی است که پیش از این تصور می‌شد.
مسعود حکیمی
سرویس بین الملل جوان آنلاین: با اعلام پیروزی جو بایدن در ایالت جورجیا، آرای الکترال او به ۳۰۶ رأی رسید که در مقابل ۲۳۲ رأی الکترال دونالد ترامپ حکایت از پیروزی قاطع بایدن دارد. نکته طنز قضیه اینجاست که ترامپ چهار سال قبل با تقریباً همین مقدار اختلاف در آرای الکترال رقیب انتخاباتی خود هیلاری کلینتون از حزب دموکرات را شکست داد. کلینتون با وجود ناباوری و تنها یک روز بعد از برگزاری انتخابات حاضر شد در یک سخنرانی کوتاه شکست خود را در انتخابات اعلام کند، اما این بار ترامپ حاضر نشد تا نتیجه انتخابات را بپذیرد. او با چالش تقلب گسترده و وارد کردن اتهام به رقبای دموکرات و حتی به فرماندار جمهوری‌خواه ایالت جورجیا بر این کمپ سعی کرده است مبارزه‌ای جدی و طولانی را از سر بگیرد و این موضوع نگرانی‌هایی را در میان نخبگان و تحلیلگران سیاسی در واشنگتن ایجاد کرده است که آیا او حاضر خواهد شد کاخ سفید را ترک کند؟ برخی مشاوران ترامپ گفته‌اند انتظار نداشته باشید او شکست را بپذیرد و بیشتر احتمال دارد او چیزی شبیه به این را بگوید: «ما نمی‌توانیم به این نتایج اعتماد کنیم، اما من آن‌ها را رد نمی‌کنم.» شاید ترامپ به این وسیله حاضر شود کلید کاخ سفید را در ۲۰ ژانویه به بایدن بدهد، اما چرا او به این نحو رفتار می‌کند؟

انتخابات ۲۰۲۴

روزنامه نیویورک تایمز در ۱۳ نوامبر گزارشی از نشست دو روز قبل در کاخ سفید منتشر کرد که ترامپ در آن نشست با برخی از مشاورانش صحبت کرده بود. بنا بر گزارش نیویورک تایمز، ترامپ به مشاورانش گفته بود اگر پیروزی بایدن به صورت رسمی تأیید شود، حضور خود را در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ به صورت جدی مورد بررسی قرار خواهد داد. برخی مشاوران ترامپ در مورد این نشست به نیویورک تایمز گفته بودند شانس تغییر نتیجه نهایی انتخابات ۲۰۲۰ بسیار پایین و کم است و او می‌داند همه چیز تمام شده و دیگر راهبرد مخالفت و رد نتایج انتخابات ۲۰۲۰ را در ایالت‌های حساس و سرنوشت‌ساز دنبال نخواهد کرد و «به جای این، امیدوار است حمایت طرفدارانش را همچنان حفظ کند.» این گزارش به خوبی علت رفتار نامتعارف ترامپ در روز‌های گذشته را روشن می‌کند. برای نمونه، او در پیام توییتری روز ۱۵ نوامبر نوشت: «او برد، چون این انتخابات تقلبی بود.» این پیام به عنوان اعتراف ضمنی ترامپ به شکست تلقی شد، اما او ساعاتی بعد پیام دیگری را توییت کرد: «او تنها در چشمان رسانه‌های خبری جعلی پیروز شده است. من هیچ چیز را نپذیرفته‌ام! ما راه طولانی در پیش داریم. این یک انتخابات تقلبی بود.» در واقع، شاید ترامپ قبول داشته باشد که در انتخابات شکست خورده است، اما نمی‌خواهد به شکست خود اعتراف کند تا از یکسو چهره رهبر مبارز را برای هواداران خود حفظ کرده باشد و از سوی دیگر، انتخابات تقلبی عنوانی باشد تا هوادارانش تحت آن آماده انتخابات چهار سال بعد باشند. این راهبردی است که ترامپ آن را بی‌توجه به شکاف و دودستگی در جامعه امریکا در نظر نگرفته است.

شکاف عمیق

انتخابات سوم نوامبر گذشته از بازنده و برنده آن، یک چیز را به خوبی نشان داد؛ شکاف و دودستگی در جامعه امریکا بیشتر از آن حدی است که پیش از این تصور می‌شد. این نکته‌ای است که رئیس‌جمهور پیشین امریکا باراک اوباما در جلد اول از کتاب خاطرات خود موسوم به «سرزمین موعود، A Promised Land» به روشنی در مورد آن گفته است و یقین دارد یک انتخابات واحد هم نمی‌تواند این مشکل را برطرف کند و می‌نویسد: «آنچه بیشتر از هر چیز ما را نگران می‌کند این است که دموکراسی ما به نظر می‌رسد در آستانه غرق شدن در یک بحران است. بحرانی که شهروندان را متفرق کرده و آن‌ها را در معرض خشم و بی‌اعتمادی قرار داده است.» شکی نیست که ترامپ واقف به این شکاف است و البته می‌خواهد با بهره‌برداری از آن هر طور که شده دوباره به کاخ سفید بازگردد. نگاهی به مجموع آرای ترامپ می‌تواند مایه امیدواری او باشد، چراکه شاید فکرش را هم نمی‌کرد بتواند ۱۶۱/ ۲۲۷/ ۷۳ رأی را به دست بیاورد. این نه تنها دستاورد قابل توجهی برای اوست بلکه رکوردی برای جمهوری‌خواهان نیز است. لازم به یادآوری است که ترامپ در انتخابات چهار سال قبل ۸۲۸/ ۹۸۴/ ۶۲ رأی به دست آورده بود و حالا با این میزان رأی می‌تواند امیدوار به پیروزی قاطع در انتخابات بعدی باشد. نکته قابل توجه این است که بایدن به دلیل کهولت سن بعید است بتواند کاندیدای انتخابات چهار سال بعد باشد و اغلب تحلیلگران او را رئیس‌جمهور یک دوره‌ای می‌دانند. از سوی دیگر، بعید به نظر می‌رسد دموکرات‌ها بتوانند در چهار سال بعد موج انتخاباتی امسال را به راه بیندازند هر چند اختلاف رأی آن‌ها با ترامپ با همین موج هم حدود ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار رأی است. اگر ترامپ بتواند با ادعای تقلب کاخ سفید را ترک کند خشمی را بین هواداران خود ایجاد می‌کند و این خشم عاملی برای حفظ آرای آنان برای او تا چهار سال بعد خواهد بود. بنابراین نمی‌توان گفت ترامپ و مشاورانش در استراتژی فعلی برای نپذیرفتن نتیجه انتخابات رفتاری اشتباه یا حتی ساده‌لوحانه در پیش گرفته‌اند بلکه به قول خود ترامپ «ما راه طولانی در پیش داریم.»

آمادگی مقدماتی

به نظر می‌رسد ترامپ و تیمش همین حالا قبل از ترک کاخ سفید مقدمات اولیه را برای این راه طولانی فراهم می‌کنند. روزنامه نیویورک تایمز روز دوشنبه ۹ نوامبر خبر از برنامه ترامپ برای تشکیل کمیته اقدام سیاسی، political action committee) PAC)، داد که به گفته خبرنگار این روزنامه مگی هابرمن، این کمیته‌ای با حمایت مالی فدرال است و می‌تواند ترامپ را در رأس حزب جمهوری‌خواه حتی بعد از ترک کاخ سفید حفظ کند. با وجود اینکه حمایت مالی محدود و در حد ۵ هزار دلار در سال است، اما باید در نظر داشت که محدودیتی برای تعداد حامیان وجود ندارد و دیگر کمیته‌های اقدام سیاسی هم می‌توانند از آن حمایت مالی کنند. در این صورت، ترامپ با تشکیل این کمیته در عمل یک منبع عظیم مالی برای چهار سال مبارزه انتخاباتی ایجاد کرده تا از آن هزینه سفرها، تجمعات، تظاهرات‌ها، نظرسنجی‌ها و مشاوره‌ها را تأمین کند جدای از اینکه با تکیه بر این کمیته قدرت خود را در حزب جمهوری خواه حفظ خواهد کرد تا رقیبی برای او در این حزب ایجاد نشود، بنابراین ادعای تقلب ترامپ حالا با این کمیته منبع مالی لازم را دارد تا در طول این چهار سال مدام تکرار شود و آرای او را حفظ کند. علاوه بر این، گفته می‌شود متحدان ترامپ به دنبال خرید یک شبکه تلویزیونی محافظه‌کار به نام نیوزمکس هستند که بعد از سوم نوامبر کاملاً در جبهه او بوده و از ادعا‌های ترامپ حمایت کرده است. به نظر می‌رسد پس از اینکه روپرت مرداک بعد انتخابات از ترامپ روگردان شد و رسانه‌های او از جمله فاکس‌نیوز دیگر از او حمایت نکردند، تیم ترامپ به فکر بلندگوی شناسنامه‌دار دیگری افتاده است تا برای حمایت از او جای فاکس‌نیوز را بگیرد. نکته جالب قضیه اینجاست که نیوزمکس در شهرک پالم بیچ ایالت فلوریداست و عمارت مارالاگو استیت ترامپ هم در این شهرک است. به هر صورت، نیوزمکس نخستین گام برای سر و صدای تبلیغاتی ترامپ در راه طولانی‌اش برای بازگشت به کاخ سفید است و باید انتظار شبکه گسترده رسانه‌ای داشت که با حمایت هوادارانش به راه می‌اندازد و به نظر می‌رسد حزب جمهوری‌خواه چنان مقابل او مستأصل شده است که چاره‌ای جز همراهی با او ندارد. به این ترتیب، شکست ترامپ در انتخابات سوم نوامبر ۲۰۲۰ می‌تواند تنها وقفه‌ای چهار ساله در جریانی ایجاد کند که به نام ترامپیسم خوانده می‌شود و به برکت دودستگی عمیق در جامعه امریکا، ترامپیسم آنقدر قدرت دارد که شخص ترامپ را به ریاست جمهوری‌اش در آینده امیدوار کند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار