کد خبر: 1028636
تاریخ انتشار: ۰۵ آذر ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۷
در مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی
مرکز نسخ خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی، نسخه‌های خطی منحصربه‌فردی در اختیار دارد که تفاسیر قرآن املا شده از سوی امام حسن عسکری (ع) به شاگردانشان و نامۀ ایشان به پدر شیخ صدوق، ازجمله این نفایس است

آثار خطی و چاپ سنگی متعددی با موضوع امام حسن عسکری (ع) در گنجینۀ رضوی موجود است که از مهم‌ترین آن‌ها تفسیر قرآن امام حسن عسکری (ع)، نامۀ امام حسن عسکری (ع) و وصیت‌نامۀ ایشان است که قدمت برخی از این آثار به قرن دهم هجری می‌رسد.

از نفیس‌ترین نسخه‌های منسوب به امام حسن عسکری (ع) در مرکز مخطوطات کتابخانۀ آستان قدس رضوی، تفسیر قرآن است که امام (ع) آن را در مدت هفت سال به دو تن از شاگردانشان به نام‌های «ابویعقوب یوسف بن محمد» و «ابی الحسن علی بن محمد» املا فرمودند. از این تفسیر نسخه‌های متعددی در مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود که نسخۀ شمارۀ 54680 م به کتابت سال 975 هجری قمری و نسخۀ شماره 1249 م به کتابت سال 992 هجری قمری بوده که به خط جعفربن محمد کتابت شده و از قدیمی‌ترین این نُسخ است.

نسخۀ دیگری از تفسیر امام حسن عسکری (ع) به روایت ابن بابویه (قرن 4 ه) است که چندین نسخه از آن در گنجینۀ رضوی نگهداری می‌شود و نسخه شمارۀ 20472 یکی از این نفایس است. این نسخه به زبان عربی و در سال 1019 هجری قمری به دست محمدصالح‌بن‌محمدحسین حافظ مشهدی به خط نستعلیق کتابت شده است.

همچنین تفسیر قرآن امام حسن عسکری (ع) توسط علی بن حسن زواری (968 قمری) با عنوان «آثار الأخیار» به فارسی ترجمه شده و نسخه‌‌های متعددی از این اثر نیر در گنجینۀ رضوی نگهداری می‌شود؛ نسخه‌ای از آن به شماره ثبت 1432 م در سال 1265 هجری قمری به خط نستعلیق کتابت شده است.

توقیع امام یکی دیگر از نفایس موجود در گنجینۀ رضوی است. توقیع، شامل نامه‌ای است که ایشان برای علی‌بن حسین بن بابویه (پدر شیخ صدوق) مرقوم فرموده و در آن وظایف او و سایر شیعیان را در اصول و فروع دین بیان نمودند. این نسخه در قرن 13 هجری قمری به خط نستعلیق کتابت شده و با شماره 39754 به ثبت رسیده است.

نسخه‌ای از ترجمۀ فارسی وصیت‌نامۀ امام یازدهم (ع) به کتابت قرن سیزدهم هجری قمری نیز در گنجینه موجود بوده که به خط نسخ بر کاغذ فرنگی کتابت و با شمارۀ 23513 م به ثبت رسیده است.

گفتنی است، کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی با بیش از یکصد هزار نسخۀ خطی کهن، یکی از قطب‌های فرهنگی منطقه به شمار می‌رود و این درحالی است که تمامی این نُسخ دیجیتال‌سازی شده و برخی از آنها از طریق کتابخانۀ دیجیتال آستان قدس به آدرس digital.aqr.ir در دسترس است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار