کد خبر: 1033660
تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۸
جنگل‌های ایران و بخصوص جنگل‌های شمال از جمله مهم‌ترین و کهن‌ترین منابع جنگلی به شمار می‌آیند که سال‌هاست به بهانه‌های مختلف از جمله ساخت جاده‌ها و شهرک‌ها یا برای فروش چوب‌هایشان چه قانونی و چه غیرقانونی درختانشان قطع و در معرض نابودی قرار گرفته‌اند. در کنار این عوامل باید به آتش‌سوزی‌هایی که در فصل گرما رخ می‌دهد نیز اشاره کرد که به خاطر طولانی شدن زمان رسیدن کمک، درختان زیادی را به خاکستر تبدیل می‌کند.
سيداحمد هاشمی اشكا
سرویس ایران جوان آنلاین: جنگل‌ها در حال از بین رفتن هستند. این جمله‌ای است که طی سال‌های اخیر به کرات شنیده‌ایم و البته فقط شنیده‌ایم. چون نه کاری برای احیای جنگل‌های از بین رفته صورت گرفته و نه برای حفظ باقیمانده این منابع طبیعی کاری انجام شده است. حقیقت این است که جنگل‌های شمال ایران به عنوان یکی از کهن‌ترین منابع جنگلی جهان به صورت‌های قانونی و غیرقانونی و حوادث و اتفاقات طبیعی در حال نابودی هستند و کسی صدای ناله درختان این جنگل‌ها را نمی‌شنود. روز گذشته رئیس مجمع نمایندگان مازندران نیز اعلام کرد سطح جنگل‌های شمال که جزو بکرترین نوع جنگل‌های جهان محسوب می‌شود از ۳ میلیون و۲۰۰هزار هکتار به ۲ میلیون هکتار کاهش یافته است.

جنگل‌های ایران و بخصوص جنگل‌های شمال از جمله مهم‌ترین و کهن‌ترین منابع جنگلی به شمار می‌آیند که سال‌هاست به بهانه‌های مختلف از جمله ساخت جاده‌ها و شهرک‌ها یا برای فروش چوب‌هایشان چه قانونی و چه غیرقانونی درختانشان قطع و در معرض نابودی قرار گرفته‌اند. در کنار این عوامل باید به آتش‌سوزی‌هایی که در فصل گرما رخ می‌دهد نیز اشاره کرد که به خاطر طولانی شدن زمان رسیدن کمک، درختان زیادی را به خاکستر تبدیل می‌کند.

به تمام این‌ها باید وضعیت آب و هوایی و اوضاع خشکسالی‌ها را نیز افزود. مجموعه عواملی که می‌توانند با حذف ریه‌های زمین خطراتی نظیر رانش زمین وقوع سیل را برای انسان‌ها به ارمغان بیاورند.
با این حال هنوز هیچ سازمان و نهاد و مسئولی پیدا نشده که به صورت رسمی وظیفه حفاظت از جنگل‌ها را برعهده گرفته و پاسخگوی از بین رفتن آن‌ها باشد. به همین دلیل طی سال‌های اخیر بیش از یک میلیون هکتار از جنگل‌های شمال کشور از بین رفته است.

روز گذشته رئیس مجمع نمایندگان مازندران با بیان اینکه سطح جنگل‌های شمال ایران که جزو بکرترین نوع جنگل‌های جهان محسوب می‌شود از ۳میلیون و۲۰۰ هزار هکتار به ۲میلیون هکتار کاهش یافته است، گفت: «مساحت عرصه‌های جنگلی کشور در سه دهه اخیر از ۱۸ میلیون هکتار به ۱۴ میلیون هکتار کاهش یافت.»
منصور علی زارعی میزان عرصه‌های جنگلی مخروبه در شمال کشور را افزون بر۶۰۰هزار هکتار اعلام و تصریح کرد: «عملیات حفظ و احیای عرصه‌های جنگلی باید با مشارکت روستاییان و جنگل‌نشینان اجرایی شود.» این نماینده مجلس، میزان عرصه‌های جنگلی مخروبه در شمال کشور را افزون بر۶۰۰هزار هکتار اعلام و اجرای طرح‌های ضربتی برای احیای این عرصه‌ها را ضروری دانست.

مشکل در سوء مدیریت‌هاست

مشکل جنگل‌های کشور سوء‌مدیریت‌ها و مسئولانی هستند که در حرف زدن، بیش از هر چیز دیگری مهارت دارند. این مسئولان معمولاً هیچ طرح و برنامه‌ای ندارند که نیاز به ارائه داشته باشد. بنابراین وقتی از مشکلات هر حوزه حرف می‌زنند ترجیحاً به اعتبارات و بودجه و نیازهایشان به حمایت‌های دولتی گریزی می‌زنند و نبودن پول را علت همه معضلات می‌دانند. رئیس مجمع نمایندگان مازندران نیز در رابطه با علت از بین رفتن جنگل‌های کشور، با اشاره به سهم ناچیز مازندران از اعتبارات ملی گفت: «هم اکنون بیش از ۵ هزار پروژه عمرانی نیمه تمام در مازندران وجود دارد که تکمیل و اجرای آن‌ها به ۱۶هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.» زارعی افزود: «میزان کنونی اعتبارات مازندران منطبق با روند خدمات‌دهی ملی این استان نیست.»

نماینده مردم ساری و میاندرود با اشاره به قابلیت‌های ممتاز مازندران در بعد ملی افزود: «گردشگری، کشاورزی، جنگل و دریا از مواهب طبیعی مازندران است که در شمار ظرفیت‌های ملی قرار دارند.»

وی به نارسایی‌های زیرساختی بخش گردشگری مازندران نیز اشاره و تصریح کرد: «امکانات زیر ساختی گردشگری در مازندران بدون برخورداری از حمایت‌های ملی دولت سالانه به گردشگران کشور اختصاص دارد در حالی که امکانات موجود برای جمعیت بومی این استان کافی نیست.» عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به شکنندگی ساختار زیست محیطی مازندران که در روند تغییرات سبک زندگی دچار آسیب شد، افزود: «عرصه‌های کشاورزی و جنگلی مازندران به دلیل جاذبه‌های منحصربه‌فرد و دست‌اندازی سوداگران در معرض تخریب و تهدید قرار دارند.» زارعی با اظهار نگرانی از روند تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی مازندران گفت: «بخش عمده این مشکلات ناشی از عدم حمایت جدی دولت از باغداران و کشاورزان است.» عضو کمیسیون نظارتی اصل نود مجلس با تأکید بر لزوم توجه به افزایش کارآمدی دستگاه‌های خدمات‌رسان گفت: «تلاش دستگاه‌های عمومی کشور باید بر افزایش رضایت‌مندی مردم متمرکز شود.»

زارعی با تأکید بر ضرورت هم افزایی برای حل مشکلات اساسی مردم، نوید داد که با تلاش مجمع نمایندگان مازندران سهم این استان از اعتبارات و حمایت‌های ملی دولت در برنامه هفتم توسعه افزایش خواهد یافت. هرچه هست، حرف است و دیگر هیچ و وعده و وعید‌هایی که نه به حفاظت از جنگل‌ها منتهی می‌شوند و نه درآمدی برای استان که بتواند روی پای خودش بایستند و با این همه ظرفیت چشم به پایتخت و کمک‌های دولتی ندوزد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار