کد خبر: 1033905
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۶
با اجرایی شدن قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها
یک ماه پس از آنکه رئیس مجلس شورای اسلامی، قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت را به دولت ابلاغ کرد، سخنگوی دولت روز گذشته اعلام کرد که «اعتبار آیین‌نامه قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها تأمین و فرآیند تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد آغاز شده است.»
سرویس سیاسی جوان آنلاین: به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، علی ربیعی از دستور رئیس جمهور برای تأمین اعتبار قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها خبر داد و گفت: در هفته گذشته نیز رئیس جمهور در نامه‌ای به جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در خصوص تأمین بودجه بخشی از این قانون در سال ۱۳۹۹ دستور لازم را داده است. همچنین رئیس جمهور در روز‌های گذشته دستور اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها را صادر و از ساعاتی (صبح دیروز) پیش فرآیند تزریق گاز شروع شد و تا ساعاتی دیگر اولین محصول اورانیوم غنی شده UF۶ به دست خواهد آمد. ربیعی تصریح کرد: کلیه این فرآیند پس از انجام اقدامات اولیه از قبیل اطلاع‌رسانی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تحویل پرسشنامه طراحی بر مبنای تعهدات پادمانی کشور صورت گرفته است. سخنگوی دولت تأکید کرد: مواضع دولت در خصوص این قانون به صراحت اعلام شده است. با این حال دولت خود را ملزم به اجرای قانون می‌داند.

پروسه ابلاغ، تنظیم آیین‌نامه و اجرای قانون

سوم دی ماه جاری، هیئت وزیران آیین‌نامه اجرایی قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران را تصویب کرد. پیشتر محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۱۲ آذر ماه گذشته، قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت را به رئیس جمهوری ابلاغ کرده بود. معاون اول رئیس جمهور نیز ۸ دی، آیین‌نامه اجرایی قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران را که به منظور رفع مؤثر تحریم‌ها و اجرای کامل برجام به تصویب هیئت دولت رسیده است، برای اجرا به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کرد.

مطابق آیین‌نامه یاد شده، سازمان انرژی اتمی ایران ملزم شد، گزارش جامعی از وضعیت موجود و نیز موارد نیاز به اورانیوم با غنای ۲۰ درصد و پیش‌نیاز‌های فنی و مالی آن‌ها و دیگر ابعاد مربوط را تهیه و ظرف دو ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن قانون به دولت ارائه می‌دهد. با تأمین اعتبار و پیش‌نیاز‌های فنی، سازمان فوق اقدامات لازم را برای غنی سازی به منظور استفاده صلح آمیز به عمل می‌آورد، طوری که ظرف یک سال، حداقل ۱۲۰ کیلوگرم مواد مقرر در ماده مزبور ذخیره سازی شود.

همچنین سازمان انرژی اتمی به منظور تحقق ایجاد ظرفیت تولید ماهیانه ۵۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده (LEU) پس از تأمین اعتبار نسبت به نصب و راه اندازی یک هزار ماشین آی-آر-تو-ام (IR۲M) و یک هزار ماشین آی-آر- سیکس (IR-۶) به ترتیب در بازه‌های زمانی سه ماهه و یک ساله اقدام خواهد کرد. علاوه بر این، سازمان مذکور نسبت به تکمیل فرآیند راه‌اندازی کارخانه تولید اورانیوم فلزی اصفهان اقدام می‌کند، طوری که در پایان مدت مقرر، کارخانه قابلیت بهره‌برداری داشته باشد. ضمنا سازمان مزبور موظف شده بود گزارش اقدامات انجام شده و اقدامات باقیمانده و نیز اقلام و منابع مورد نیاز تا مرحله بهره‌برداری از رآکتور خنداب و روند بهینه‌سازی آن را به تفکیک به دولت، ارائه و جدول زمان بندی مربوطه را برای ارائه به مجلس شورای اسلامی به دولت ارسال کند. همچنین دستگاه‌های ذی ربط، مشتمل بر وزارتخانه‌های نفت، امور خارجه، امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، سازمان انرژی اتمی و بانک مرکزی و معاونت حقوقی رئیس جمهور با محوریت وزارت امورخارجه موظف شدند گزارش‌های مربوط درخصوص اجرای تعهدات کشور‌های طرف برجام و رفع موانع مذکور را تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۹ ارائه کنند.

گزارش‌های مذکور توسط وزارت امورخارجه، تجمیع و جهت تصمیم‌گیری به دولت ارائه می‌شود. دولت ظرف مهلت باقی مانده براساس گزارش جامع دریافتی، با لحاظ مصوبات شورای عالی امنیت ملی و اهداف قانون و منافع و مصالح ملی تصمیم مقتضی را اتخاذ می‌کند. افزون بر این، وزارتخانه‌های دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح، دادگستری، نفت، امور خارجه، امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، سازمان انرژی اتمی و بانک مرکزی و معاونت حقوقی رئیس‌جمهور، پایبندی کشور‌های طرف برجام در زمینه رفع مؤثر تحریم‌ها و برخورداری جمهوری اسلامی ایران از حقوق و منافع اقتصادی و سیاسی را در بازه‌های زمانی مناسب از تاریخ لازم‌الاجرا شدن قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران را جهت اتخاذ تصمیم مقتضی به دولت گزارش می‌دهند. سازمان برنامه و بودجه کشور منابع موردنیاز اجرای قانون یاد شده را در لوایح بودجه سنواتی پیش بینی خواهد کرد.

صالحی: دست ما روی ماشه است

شنبه هفته جاری بود که رئیس سازمان انرژی اتمی در برنامه تلویزیونی «قرار قاسم» از نامه ایران به‌آژانس درباره تولید سوخت ۲۰ درصد خبر داد و گفت: ما باید مصوبه مجلس را اجرا کنیم، اما دولت آیین نامه‌ای در خصوص چگونگی اجرای آن ابلاغ کرده و بعد از آن رئیس جمهور باید دستور اقدام صادر کند.

دکتر علی اکبر صالحی در خصوص آغاز تولید سوخت ۲۰ درصد گفت: نامه‌ای به نماینده جمهوری اسلامی در وین داده‌ایم که تسلیم آژانس شود و بازرسان بیایند فک پلمب کنند. وی با بیان اینکه تحت نظارت آژانس در آینده نزدیک باید کپسول گاز اورانیوم را تعویض کنیم، تأکید کرد: ما باید مصوبه مجلس را اجرا کنیم، اما دولت نیز باید آیین نامه‌ای در خصوص چگونگی اجرای آن ابلاغ و بعد از آن رئیس جمهور باید دستور اقدام را صادر کند. رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: ما سرباز نظام هستیم و دستمان روی ماشه است. فرمانده باید دستور بدهد. ما خیلی سریع می‌توانیم کار را شروع کنیم.

قانونی برای صیانت از حقوق ملت ایران

فصل جدید فعالیت‌های هسته‌ای ایران پس از آن آغاز شده است که در پی خروج امریکا از برجام و از سرگیری تحریم‌های یک جانبه، تروئیکای اروپایی به هیچ یک از تعهدات یازده گانه برجامی خود عمل نکرد و تهران به ناچار پس از گذشت یک سال از خروج امریکا از برجام، گام‌های پنج گانه‌ای را در کاهش تعهدات هسته‌ای خود برداشت تا شاید برجام بار دیگر احیا شود. علاوه بر گام‌هایی که ایران بر اساس بند ۳۶ برجام برداشت مجلس شورای اسلامی نیز طرحی با عنوان اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران تصویب کرد که پس از تایید شورای نگهبان به دولت ابلاغ شد. به موجب این قانون دولت موظف است در صورت اجرا نشدن کامل تعهدات کشور‌های ۱+۴ در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و رفع نشدن کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فراورده‌های نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش آن، دو ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این قانون در مجلس شورای اسلامی، نظارت‌های فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند و سطح غنی سازی اورانیوم را به ۲۰ درصد برساند. از طرفی به نظر می‌رسد شکست فشار‌های حداکثری ترامپ در وادار کردن ایران به تغییر در برجام، این پیام را برای اروپایی‌ها دربرداشته است که راهی را نروند که ترامپ رفته است زیرا نتیجه‌ای نخواهد داشت.

اکنون این قانون در مسیر اجرا قرار گرفته و بر اساس مصوبه مجلس و آیین نامه اجرایی دولت، باید منتظر ماند، دستگاه‌های مسئول، پایبندی کشور‌های طرف برجام در زمینه رفع مؤثر تحریم‌ها و برخورداری جمهوری اسلامی ایران از حقوق و منافع اقتصادی و سیاسی در بازه‌های زمانی مناسب ارزیابی و گزارش کنند و بر اساس آن تصمیمات مقتضی اتخاذ شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار