کد خبر: 1034723
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۹ - ۲۲:۱۷
روز ملی صادرات زمان مناسبی برای شنیدن درد دل صادرکنندگان با دولتی‌ها و رفع مشکلات آنهاست که در دو سال اخیر به دلیل پاره‌ای از مسائل زمان کمتری برای انتقاد صادرکنندگان اختصاص می‌یابد. سال گذشته این روز با تأخیر برگزار شد امسال نیز این مراسم به جای اینکه توسط سازمان توسعه تجارت برگزار شود، به بهانه کرونا بسیار محدود توسط اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
بهناز قاسمی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: در یکسال گذشته در بخش صادرات غیر‌نفتی مشکلات بسیاری به وجود آمده اعم از محدودیت صادرات در برخی از کالاها، عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات و اختلافاتی که میان بانک مرکزی و صادرکنندگان به وجود آمده، همگی باعث منفی شدن تراز تجاری کشور شده‌است، به طوری که طبق آمار اعلام شده از سوی گمرک در ۹‌ماهه سال جاری ارزش تجارت خارجی کشور ۵۲‌میلیارد دلار بود که ۲۵‌میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار آن را صادرات و ۲۶‌میلیارد و ۸۰۰‌میلیون دلار آن را واردات تشکیل داده است. مقایسه صادرات غیرنفتی کشورمان با مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزن و ارزش به ترتیب ۱۷ و ۲۰ درصد کاهش نشان می‌دهد. جزئیات آماری گویای این است که پرونده تجارت خارجی تا پایان فصل پاییز با تراز منفی یک‌میلیارد و ۷۰۰‌میلیون دلار بسته شده است و پیش‌بینی می‌شود که میزان صادرات ما در سال جاری حتی از سال‌۱۳۹۰ هم کمتر شود و به عبارتی ما بعد از یک دهه تجارت با یک عقبگرد تاریخی مواجه شده‌ایم.

روز ملی صادرات زمان مناسبی برای شنیدن درد دل صادرکنندگان با دولتی‌ها و رفع مشکلات آنهاست که در دو سال اخیر به دلیل پاره‌ای از مسائل زمان کمتری برای انتقاد صادرکنندگان اختصاص می‌یابد. سال گذشته این روز با تأخیر برگزار شد امسال نیز این مراسم به جای اینکه توسط سازمان توسعه تجارت برگزار شود، به بهانه کرونا بسیار محدود توسط اتاق بازرگانی ایران برگزار شد. روز گذشته در بیست و چهارمین مراسم روز ملی صادرات، فرصتی پیش آمد تا معاون اول رئیس‌جمهور بعد از گذشت سه‌سال از تعیین ارز ۴هزارو ۲۰۰‌تومانی و حیف و میل بیت‌المال توسط سود جویان، در ماه‌های پایانی عمر دولت، عملکرد خود را توجیه و با مظلوم‌نمایی از مشکلات یکساله تجار و صادرکنندگان اظهار بی‌اطلاعی کند. سخنان اسحاق جهانگیری در این مراسم بیشتر شبیه ذکر مصیبت دولت در سال‌های اخیر بود تا رفع و رجوع مشکلات و چالش‌های بخش صادرات.

معاون اول رئیس‌جمهور خطاب به صادرکنندگان تأکید کرد که نباید از دولت انتظار رفع مشکلات موجود را داشته باشید، بلکه با بروز هر مشکلی راهکاری ارائه کنید. وی در ادامه گفت: امروز که در این جلسه حضور یافته‌ام مدام گلایه شنیده‌ام، اما انتظار داشتم که شرایط بخش خصوصی بهتر از این باشد و لذا یک مقدار نگران شدم، اما امیدوارم مشکلات زیاد نباشد و این گلایه‌ها به علت عدم برگزاری جلسات باشد. جهانگیری با تشکر از اتاق بازرگانی در برگزاری مراسم روز ملی صادرات افزود: دولت تصمیم گرفته امور بخش خصوصی را به خودشان واگذار کند، زیرا عملکرد بهتری از دولت دارند. وی گفت: ما از سال‌۹۷ سال‌های سختی را گذراندیم و سه‌سال نفسگیر بر همه گذشت. البته بر اساس برداشت شخصی باید بگویم که در سختی‌ها همه باید خودشان را خوب نشان دهند، اما در روز‌های سخت همه می‌خواهند از هر مسئولیتی فرار کنند.

به گزارش فارس، اسحاق جهانگیری در دفاع از تعیین ارز دولتی اظهار داشت: سال‌۹۲ در شهریور که کارمان را در دولت آغاز کردیم سه نرخ ارز در کشور وجود داشت، بعضی‌ها یک طوری صحبت می‌کنند که انگار اولین‌بار است که در جمهوری اسلامی یک نرخ ارز دستوری تعریف شده است. وی با تشریح عملکرد دولت‌های گذشته در خصوص نرخ دستوری برای ارز گفت: در هشت‌سال دولت موسوی نرخ ارز دستوری ۷‌تومان بود و نرخ آزاد ۲۰‌برابر ۱۴۰‌تومان بود. در دولت احمدی‌نژاد هم یک نرخ هزارو ۲۲۴‌تومان و یک نرخ ۲ هزارو ۴۷۷ و آزاد هم بیش از ۳ هزار تومان بود و در شهریور ما که شروع کردیم و با اینکه بسیاری می‌گفتند تند حرکت نکنید، اولین کار ما این بود که آن هزارو ۲۲۴‌تومان را برداشتیم و دو نرخ تعیین کنیم و دو تا نرخ ارز را به نرخ یکسان و با فاصله ۱۰ تا ۱۵‌درصد برسانیم.

معاون اول رئیس‌جمهور بیان داشت: در جنگ اقتصادی واقعاً شرایطی شده بود که تصور می‌شد که می‌خواهند اقتصاد کشور را در اردیبهشت ماه بپاشند و همه اخباری که از دستگاه‌های اطلاعاتی به ما می‌رسید، این بود که اقداماتی برای این کار‌ها انجام داده بودند و لذا مهمترین کار بانک مرکزی در آن موقع تزریق اسکناس در بازار بود و این مهمترین اقدام بانک مرکزی بود.

وی بیان داشت: در سال قبل از آن گاهی اوقات بانک مرکزی در روز ۱۵۰‌میلیون دلار در بازار دخالت می‌کرد و، اما موجودی ما در بانک مرکزی که حتی الان هم می‌ترسم که آن را بیان کنم محدود بود. در چنین شرایطی بود که اعلام کردند ترامپ می‌خواهد از برجام خارج شود، بنابراین دولت تصمیم گرفت به اتفاق آرا نرخ ارز ثابت ۴ هزارو ۲۰۰ نباشد و براساس تورم تغییر کند و لذا در مرداد ماه نرخ به ۴ هزارو ۴۰۰ رسید و در مرداد ماه در جلسه سران سه قوه با حضور رئیس کل بانک مرکزی سیاست ارزی اعلام شد و لذا در آن جلسه سران اعلام کردند که نرخ ارز ثابت همان ۴ هزارو ۲۰۰ تومان باشد. جهانگیری اظهار داشت: حالا همه می‌گویند که فلانی این کار را انجام داده است، در حالی که مواضع ما در مسائل اقتصادی روشن است.

صادرات نفتی کشور در سال جاری به کمتر از ۸‌میلیارد دلار رسید

معاون اول رئیس‌جمهور بدون اشاره به تراز منفی تجارت ایران در سال جاری بیان داشت: در سال‌های اخیر و قبل از این سه‌سال تحریم‌ها حداقل ۵۰‌میلیارد دلار صادرات نفت خام داشته‌ایم و در سال‌هایی حتی ۱۱۰ تا ۱۲۰‌میلیارد دلار درآمد ارزی از صادرات نفت داشته‌ایم و سال گذشته درآمد ارزی کشور از نفت ۸‌میلیارد دلار و امسال کمتر از ۸‌میلیارد دلار بوده‌است، بنابراین کالا‌های وارداتی از چه منابع ارزی وارد کشور شده است در ۹‌ماهه امسال ۸۵‌میلیون تن کالا از کشور صادر شده است.

وی افزود: این صادرات در حالی است که امریکایی‌ها هم کشتیرانی ما و هم بنادر ما را تحریم کرده‌اند، ضمن اینکه واردات حدود ۲۵‌میلیون تن هم به کشور داشته‌ایم، بنابراین جفاست که طوری در مورد بخش خصوصی صحبت کنیم که مردم فکر کنند یک عده چپاولگر وارد اقتصاد کشور شده‌اند که در حال چپاول اقتصاد کشور هستند. والله این ظلم به اقتصاد کشور است که با فعالان اقتصادی اینگونه برخورد شود.

بعد از برجام آمادگی پذیرفتن شرکت‌های خارجی را نداشتیم

وی اظهار داشت: شرایط سخت است، کالا گران شده است، طبیعی است. شرایط اقتصادی برای مردم سخت شده‌است، اما فعالان اقتصادی جان کنده‌اند و بنابراین الان وقت آن رسیده که سرتان را بالا بگیرید و بگویید جنگی که قرار بود ما را از پا بیندازد و اقتصاد ما را از پا بیندازد ما آن جنگ را اداره کردیم و نگذاشتیم این اتفاقات بیفتد.

وی با بیان اینکه دو، سه سال اخیر برای شما فعالان اقتصادی تجربه جدیدی است، بیان داشت: ما با آمادگی وارد برجام نشدیم کشور‌ها هجوم آوردند، بعد از برجام در حالی که آمادگی نداشتیم و بخش خصوصی هم آماده نبود و حتی در حد پذیرایی شرکت‌های خارجی آمادگی نداشتیم؛ لذا قرارداد‌ها عقب افتاد. الان اتاق‌های بازرگانی باید برای آینده آمادگی داشته باشند و حتی شنیده‌ایم شرکت‌هایی فضای گفتگو را آغاز کرده‌اند.
جهانگیری در زمینه رفع تعهدات ارزی بیان داشت: این موضوع را باید اتاق از بانک مرکزی دنبال کند و تمام تصمیمات با حضور اتاق بازرگانی اتخاذ می‌شود، آقای رزم‌حسینی نیز پیگیری‌های لازم را در این زمینه انجام می‌دهد و حتی گاهی اوقات به وی توصیه می‌کنم که با لحن تند با دستگاه‌ها برخورد نکند.

نتوانستیم در بازار روسیه فعال باشیم

وی بیان داشت: وقتی علیه روسیه تحریم اعمال شد، آن‌ها تصمیم گرفتند که کالا‌های خود را از ایران در بخش کشاورزی تأمین کنند، اما در این باره شرکت‌های بزرگی وجود نداشتند، بنابراین قرار بود شرکت‌های بزرگ صادراتی شکل گیرد.

جهانگیری اظهار داشت: صدور خدمات فنی و مهندسی در کشور‌های همسایه با مشکل روبه‌رو شد، بنابراین ما در بخش دولت و خصوصی نباید اجازه دهیم که صدور خدمات فنی و مهندسی متوقف شود یا با مشکل مواجه شود و این بخش حتماً باید جزو مهمترین صادرات ما باشد ضمن اینکه باید به صادرات محصولات دانش بنیان هم توجه شود. معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه اگر صادرات ایران تا پایان سال به حدود ۳۵‌میلیارد دلار برسد نسبت به ظرفیت رقم کمی است، گفت: باید راهکار پیدا کرد برای توسعه صادرات و مدام نباید از دولت انتظار داشت.

واکنش وزیر صمت به حواشی قیمت‌گذاری فولاد در بورس

وزیر صنعت، معدن و تجارت که این روز‌ها به دلیل موضع گیری‌اش در خصوص قیمت فولاد در بورس به شدت تحت فشار قرارگرفته‌است، گفت: در رابطه با آنچه در مورد فولاد در طول روز‌های گذشته مطرح شده باید تأکید کرد که این وزارتخانه به هیچ عنوان موافق قیمت‌گذاری دستوری نیست. من مخالف قیمت‌گذاری دستوری هستم و شیوه نامه‌ای که اجرای آن نهایی شده مربوط به سرپرست قبلی این وزارتخانه است. رزم حسینی افزود: در همه جای دنیا برای ورود کالا‌ها به بورس یک قیمت پایه تعیین می‌شود و این قیمت ارتباطی با قیمت‌گذاری دستوری ندارد، اما سهامداران خرد باید بدانند که این وزارتخانه با قدرت پیگیر منافع آنهاست. این اظهارات در حالی است که بر‌ای اولین‌بار، وزیرصمت در مقابل مصرف بالای انرژی در صنایع فولادی موضع‌گیری کرد و معتقد بود که باید رینگ قیمتی فولاد برای صنایع داخلی مجزا از قیمت‌های صادراتی باشد و همانطور که در زنجیره نخست فولاد، انواع یارانه‌های دولتی اختصاص دارد، در زنجیره‌های پایین‌تر نیز منتفع شده و در نهایت قیمت برای مصرف کننده کاهش یابد.

ابراهیمی: با عملیاتی‌کردن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به موفقیت رسیدیم

مدیرعامل گروه کارخانجات تراکتور گفت: افزایش تولید و صادرات در شرایط رکود اقتصادی و شیوع کرونا را مرهون توجه رهبری به تقویت تولید داخلی، استفاده از جوانان نخبه و انقلابی و استفاده از ظرفیت‌های قطعه‌سازان داخلی هستیم.

ابراهیمی در گفتگو با روزنامه «جوان» با اشاره به اینکه گروه کارخانجات تراکتور روز گذشته در مراسم روز ملی صادرات جزو صادرکنندگان برتر کشور شناخته شد، گفت: براساس منویات مقام معظم رهبری از ابتدا هدف را خودکفایی در تولید صادرات‌محور تعیین کردیم، از این‌رو به‌رغم رکود اقتصادی، نوسان‌های ارزی و شیوع کرونا توانستیم تولید داخل جهت عرضه در بازار داخلی و صادرات را افزایش دهیم.

مدیر گروه کارخانجات تراکتور با بیان اینکه دریافت لوح صادرکننده ممتاز کشور را مرهون عملیاتی کردن سیاست‌های رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی هستیم، اظهار داشت: پیش از این تولید تراکتور وابسته به واردات اقلامی از اروپا بود، اما با عملیاتی کردن شعار خودکفایی در تولید و استفاده از نخبگان جوان انقلابی و طراحان و تولیدکنندگان قطعه داخلی توانستیم هم تولید تراکتور را داخلی‌سازی کنیم و هم اینکه قیمت تمام شده و کیفیت را به شکلی درآوریم که تولید صادرات‌محور تقویت شود.

وی با اشاره به اینکه گروه تولیدی کارخانجات تراکتور با ۱۱ مجموعه تابعه و ۶ هزار نیروی ماهر کارگری سال ۹۸، حدود ۱۸ هزار دستگاه تراکتور تولید کرد، گفت: در سال ۹۹ تولید ۲۰ هزار دستگاه تراکتور هدف‌گذاری شد که عملیات تولیدی ۹ ماهه شرکت نشان می‌دهد هدف‌گذاری انجام گرفته محقق خواهد شد. ابراهیمی گفت: سال گذشته ۵۰۰ میلیارد تومان صادرات تراکتور داشتیم که در شش ماه ابتدای سال جاری به اندازه صادرات سال گذشته از محل فوق درآمد تحصیل شد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار