کد خبر: 1035557
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۰
محمدجواد ظریف روز گذشته برای پاسخ به دو سؤال نمایندگان مجلس به صحن علنی خانه ملت رفت و در هر دو مورد، نمایندگان از پاسخ وزیر خارجه قانع نشدند و در نتیجه، ظریف دیروز بهارستان را با دریافت دو کارت زرد از نمایندگان ملت ترک کرد.
سرویس سیاست جوان آنلاین: سؤال اول، مربوط به اظهارات ظریف پس از شهادت حاج‌قاسم سلیمانی و اعلام مذاکره مجدد با امریکا در موضوع برجام بود که توسط جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پرسیده شد و سؤال دوم پیرامون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه که از سوی فرهاد بشیری نماینده مردم پاکدشت در مجلس طرح شد.

آقای ظریف برجام مرد

جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی روز گذشته، در طرح سؤال خود از محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه اظهار داشت: سؤال من در بحث مصاحبه شماست که بعد از شهادت حاج‌قاسم سلیمانی اعلام کردید ما همچنان آماده مذاکره با امریکا هستیم؛ یک هفته قبل از آن هم در دوحه با «میگی برگمن» افسر رژیم‌صهیونیستی که عکس آن هم پخش شده است ملاقات کرده‌اید و این شهادت زیرساخت‌هایی فراهم کرد که آن زیرساخت توافق جامعی بود که نماد آن برجام بود؛ همان برجامی که شما چند روز قبل هم خطاب به اروپایی‌ها اعلام کردید ایران برجام را زنده نگه داشته است. جناب آقای ظریف برجام مُرد و این مجلس انقلابی از بوی گند آن که مردم را آزار داده بود با قانون انقلابی دفنش کرد، لذا خواهش می‌کنم دیگر تکرار نکنید.

وی گفت: جمعه بعد از شهادت سردار حاج‌قاسم سلیمانی ولی امر مسلمین خطبه‌های تاریخی نمازجمعه را خواندند که در آن خطبه رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند که جنتلمن‌های پشت میز مذاکره تروریست‌های فرودگاه بغداد هستند.

نماینده مشهد در مجلس شورای اسلامی در ادامه خطاب به ظریف گفت: شما و آقای روحانی در تحریف حقایق و فضایل انقلاب ید طولایی دارید، مقام معظم رهبری در پاسخ به شما مبنی بر انجام مذاکره فرمودند، کدام فرد عاقلی است که دوباره با کشوری که زیر تمام توافقات خود زده مذاکره کند، ما به هیچ وجه تجربه تلخ مذاکره چندسال اخیر با امریکا را تکرار نخواهیم کرد. اما باز هم شما با اشپیگل مصاحبه کرده و صحبت از مذاکره مجدد با امریکا آن هم بعد از شهادت سردار سلیمانی می‌کنید.

چرا دیپلماسی اقتصادی تقویت نمی‌شود؟

فرهاد بشیری نماینده مردم پاکدشت در مجلس شورای اسلامی هم در طرح سؤال خود از ظریف در صحن مجلس گفت: همه ما نمایندگان در جریان مشکلات مردم قرار داریم و مشکلات مشخص است؛ اگر بخواهیم گوشه‌گیر باشیم نمی‌توانیم با دنیا ارتباط برقرار کنیم و شیوه‌ای که آقای ظریف در پیش گرفته است، درست نیست. تاکنون هیچ مسئولی از وزارت امور خارجه به ما مراجعه نکرده و مدارک لازم را در حوزه اقدامات انجام شده در راستای دیپلماسی اقتصادی ارائه نکردند و هیچ‌گونه گزارشی ارائه نشده است. بر اساس اصل ۱۱ قانون اساسی دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است سیاست کلی خود را بر پایه ائتلاف و اتحاد ملل اسلامی قرار دهد و کوشش پیگیر به عمل آورد تا وحدت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهان اسلام را تحقق بخشد؛ شما در خصوص وحدت اقتصادی چه اقداماتی انجام دادید؟ ملت ما صلح طلب است و هرگز چشم طمع به آب و خاک هیچ کشوری ندارد، چرا شما این وحدت را در حوزه اقتصادی تقویت نمی‌کنید؟ همه دستگاه‌ها باید زیر بیرق وزارت امور خارجه در اوضاع مختلف از جمله حوزه اقتصادی در دنیا حرکت کنند و آنچه خیر و صلاح ملت ماست را پیگیری کنند.

ظریف: آن صهیونیست را نمی‌شناختیم

محمدجواد ظریف در جلسه علنی مجلس با اشاره به اظهارات کریمی قدوسی درباره ملاقات ظریف با فردی به نام برگمن یک هفته قبل از شهادت سردار سلیمانی گفت: ملاقات من نه یک هفته قبل از شهادت سردار، بلکه یک سال و نیم قبل از آن بود و برای آزاد کردن یک سلیمانی دیگر یعنی جناب آقای دکتر مسعود سلیمانی دانشمند بزرگ کشورمان که یک سال در بدترین شرایط اسیر امریکا بود. وزیر امور خارجه اضافه کرد: فردی که از طرف امریکا می‌خواست در این زمینه مذاکره کند آقایی را همراه خودش آورد که بعداً معلوم شد این آقا ۱۰ سال قبل از آن در رژیم صهیونیستی بوده است. او را نمی‌شناختیم. برای من راحت‌ترین کار این است که بنشینم و شعار بدهم ولی بالاخره آقای مسعود سلیمانی دانشمند ماست که در بند امریکایی‌ها بود. شما بپذیرید اگر حضرت آقا می‌فرمایند این‌هایی که پشت میز مذاکره می‌نشینند همان تروریست‌های بغداد هستند، من که مجبور هستم مقابل این‌ها بنشینم و با آن‌ها گفتگو کنم، من هم این را درک می‌کنم و اگر لبخندی پشت میز مذاکره می‌زنم برای این است که مقاومت مردم ایران را برابر زورگویی‌های آن‌ها نشان بدهم. من با صدام هم ملاقات و مذاکره کردم خیال می‌کنید خوشم می‌آمد با صدام مذاکره کنم؟ نه کار من است و ناگزیرم. چاره‌ای ندارم. این را به عنوان یک گناه از من ثبت نکنید ان‌شاء‌الله کفاره گناهان ما خواهد بود. ظریف گفت: سؤال این است آیا در پی قتل سلیمانی احتمال مذاکره با امریکا را رد می‌کنید؟ پاسخ من این بود نه! من هرگز این احتمال را که افراد رویکرد خود را تغییر داده و با واقعیات را دریابند، رد نمی‌کنم. برای ما مهم نیست چه کسی در کاخ سفید ساکن است آنچه مهم است نحوه رفتار آنهاست. خبرنگار در ادامه پرسید که امریکا سلیمانی را بابت مرگ صد‌ها نفر از سربازانش در عراق مقصر قلمداد کرده است؟ گفتم امریکا، اروپا و کل جامعه بین‌الملل به سردار سلیمانی به واسطه پیروزی بر داعش مدیون هستند.

دیپلماسی اقتصادی نیازمند همکاری همه

محمدجواد ظریف همچنین در پاسخ به سؤال فرهاد بشیری نماینده مردم پاکدشت و ورامین مبنی بر اینکه چرا دیپلماسی اقتصادی جدی گرفته نمی‌شود؟ گفت: دیپلماسی اقتصادی، بحث پیچیده‌ای است که نیاز به همکاری تمام ارکان کشور به ویژه دولت و مجلس دارد. امروز برای توضیح به مجلس نیامدم، بلکه درخواست کمک از مجلس را دارم. وزیر امور خارجه با یادآوری تغییر ساختار وزارت امور خارجه در سال‌های ۱۳۶۶ و ۱۳۶۷ و تبدیل آن ساختار منطقه‌ای افزود: در دوره اخیر به پیشنهاد مجلس مقرر شد معاونت اقتصادی احیا شود. برای این کار کل ساختار وزارتخانه تغییر کرد تا معاونت‌های اقتصادی و سیاسی ایجاد شود. همچنین یکی از باسابقه‌ترین سفرا که در آفریقا، اروپا، آسیا و روسیه سابقه سفارت داشت، به عنوان معاون اقتصادی انتخاب شد و در کنار آن اقدامات انگیزشی برای سفرا در نظر گرفته شد تا براساس دستاورد‌های اقتصادی ارزیابی شوند.

وی با بیان اینکه تاکنون اقدامات وزارت خارجه در حوزه اقتصادی ناموفق نبوده، اما به موفقیت مورد نظر نیز دست نیافته‌ایم، بیان کرد: رئیس مجلس پیشنهاد کرد وزارت خارجه مسئول کل روابط خارجی کشور باشد، این پیشنهاد مزایا و مشکلاتی دارد، اما نشان می‌دهد رئیس مجلس به مشکلات واقف است. من با کمال احترام برای آقای قالیباف، اعتقاد ندارم که روابط اقتصادی خارجی به وزارت خارجه محول گردد، چون وزارتخانه این توانایی را ندارد.

آماده تغییر نام وزارت خارجه هستیم

در این جلسه همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی فعالیت‌های معاونت اقتصادی وزارت خارجه را گامی در راستای پیشبرد مسائل اقتصادی کشور ذکر کرد و گفت: بحث من در گذشته هم این بود که نام وزارت امور خارجه را به وزارت امور خارجه و تجارت بین‌الملل تغییر دهیم، البته احتیاج به قانون است و باید مورد بررسی قرار گیرد.

قالیباف افزود: البته در اینجا منظور نیست که وزارت خارجه کار تجارت انجام دهد، سفرا و وزارتخانه‌های بسیاری از دولت‌های دیگر نقش اساسی در پیگیری، بازاریابی و ارتباطات حوزه تجارت بین‌الملل را پیگیری می‌کنند. در واقع اصول بستن قرارداد و انجام معاملات خارجی را وزارتخانه‌های تخصصی باید انجام دهند. اگر دولت لایحه‌ای داشته باشد و نظر وزارت امور خارجه باشد که تبدیل به وزارت امور خارجه و تجارت بین‌الملل شود، مجلس شورای اسلامی این آمادگی را دارد که همکاری‌های لازم را صورت دهد.

در پایان از نمایندگان مجلس در مورد پاسخ‌های وزیر خارجه رأی‌گیری شد که در هر دو مورد، اکثریت نمایندگان قانع نشدند و در نتیجه ظریف دو کارت زرد از مجلس گرفت.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار