کد خبر: 1036271
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۶
نگاهی به اظهار نظر مقامات نظامی کشورمان نشان می‌دهد رزمایش‌های اخیر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش نه تنها توانسته از هر گونه تجاوزی در ماه‌های پایانی دولت ترامپ علیه کشورمان جلوگیری کند بلکه از طرح گزینه نظامی به عنوان امری واقعی روی میز جلوگیری کند.
مهدي پورصفا

سرویس سیاست جوان آنلاین: «گزینه نظامی همیشه روی میز است». این عبارتی بود که به صورت مرتب در دوران اوباما تکرار می‌شد. منطق اصلی این واژه بر این راهبرد استوار بود که در کنار بحث تحریم‌های چند جانبه و سنگین و در کنار آن پیشنهاد مذاکره باید یک گزینه جدی نظامی هم برای هراس از ایران در دستور کار باشد.


این راهبرد حتی بعد از مذاکرات برجام نیز در دستور کار امریکایی‌ها قرار داشت به گونه‌ای که حتی برخی از تحلیلگران ایران‌ستیز خارج از کشور آن را متناسب با فضای مذاکره با ایران ندانستند. به عنوان مثال اکبر گنجی طی مقاله‌ای در سال ۹۳ با اشاره به اینکه ایران گارد خود را برای مذاکره باز کرده تهدیدات مداوم علیه ایران را متناسب با چنین سهل‌گیری از طرف ایران ندانست.


این تهدیدات مکرر علاوه بر اینکه به صورت مستقیم با مانور‌های پیاپی نیرو‌های امریکایی انجام شد به متحدان این کشور نیز این پیام را می‌داد که می‌توانند با استفاده از تهدیدات نظامی بدون هیچ‌گونه مشکلی برای عقب راندن ایران استفاده کنند.


تهدید نظامی در دوران مذاکره


یکی از خاطرات جالبی که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در دوران مذاکرات برجامی نقل می‌کرد مربوط به مطالبی بود که دو طرف برای بیان عواقب شکست مذاکرات و تهدیدات ناشی از آن بیان می‌کردند. در یکی از همین مشاجرات جان کری وزیر خارجه وقت امریکا به طور تلویحی از احتمال حمله به زیرساخت‌های هسته‌ای ایران سخن می‌گوید. در مقابل محمدجواد ظریف به تأسیسات هسته‌ای ایران در فردو اشاره می‌کند که در مقابل حملات احتمالی هوایی مقاومت بالایی دارد و در مقابل کری از بمب‌های ۱۵ تنی سخن می‌گوید که برای تخریب این تأسیسات ساخته شده است.


نکته جالب اینجاست که تمام این تهدیدات در دوره‌ای از سوی وزیر امور خارجه امریکا بیان شد که مذاکرات به صورت جدی در حال برگزاری بود و حتی برخی از تحریم‌های امریکا علیه ایران به صورت موقت کاهش یافته بود. با نگاهی به همین تحولات در همان زمان روشن می‌شود که اتفاقاً دولت اوباما نه تنها در بیان تهدیدات نظامی کوچک‌ترین تردیدی نداشت بلکه برنامه‌های جدی برای حملات نظامی علیه ایران نیز در دستور کار بود.


حتی در آن زمان برنامه‌ای با نام نیترور زئوس وجود داشت که در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای باید حملات گسترده‌ای علیه زیرساخت‌های ایران انجام می‌شد که شامل طیف گسترده‌ای از تأسیسات برق تا تأسیسات نظامی ایران می‌شد. البته در کنار این نباید از یاد ببریم که دوران اوباما علاوه بر تهدیدات نظامی آشکار، دورانی بود که عملیات‌های مخفی علیه ایران به شدت رشد یافت که یکی از نمونه‌های آن ترور دانشمندان هسته‌ای ایران با همکاری سازمان اطلاعات خارجی رژیم‌صهیونیستی بود.


البته در این میان آمادگی نظامی ایران نیز سبب شد، تا هیچ‌یک از این تهدیدات به صورت مؤثر قابلیت اجرا پیدا نکند، اما به خوبی ماهیت امریکا و دموکرات‌ها را نشان داد.


قمپز‌های نظامی رژیم صهیونیستی


یکی از نکات دیگری که در همان زمان به عنوان ابزاری علیه ایران مورد استفاده قرار گرفت تهدیدات نظامی رژیم صهیونیستی بود. در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ تهدیدات گسترده‌ای در خصوص احتمال حمله نظامی به ایران مطرح شد که در رسانه‌های بین‌المللی نیز انعکاس فراوانی پیدا کرد.


در این میان حتی برخی منابع از تعیین زمان حمله به ایران توسط اسرائیل سخن می‌گفتند. علاوه بر این مانور‌های فراوانی برای واقعی نشان دادن این حملات انجام شد. در یکی از این موارد نزدیک به یک‌صد فرونده جنگنده بر فراز دریای مدیترانه عملیات حمله از راه دور به همراه سوخت‌گیری را تمرین کردند. همچنین تمرین‌هایی برای هدف به حملات زیرزمینی در بیان‌نقب در جنوب سرزمین‌های اشغالی انجام شد.


با این حال خاطرات منتشر شده نشان می‌دهد که هیچ‌یک از این عملیات‌ها حتی به نقطه اجرا نیز نزدیک نشدند. در حقیقت از اساس نیروی هوایی این رژیم توانمندی حمله گسترده و مؤثر علیه ایران را به دلیل بعد مسافت ندارد. در کنار این مسئولان نظامی رژیم صهیونیستی از واکنش ایران به شدت در هراس بودند.
اهمیت این واکنش زمانی مشخص می‌شود که باراک اوباما به صراحت به این نکته اشاره کرد که در صورت انجام هر عملیاتی علیه ایران خاک سرزمین‌های اشغالی مورد حملات جدی از طرف ایران قرار می‌گیرد.


بایدن هم به دنبال راهکار اوباما


به نظر می‌رسد با به قدرت رسیدن بایدن باز هم راهکار مشابهی از سوی امریکایی‌ها و رژیم صهیونیستی در پیش گرفته شده است. در طول چند ماه گذشته رژیم‌صهیونیستی بار‌ها و بار‌ها از احتمال در دستور کار قرار گرفتن حمله مجدد نظامی به تأسیسات هسته‌ای نظامی ایران سخن می‌گوید. نشریه هاآرتص در گزارشی به این نکته اشاره می‌کند که ستاد ارتش رژیم صهیونیستی خواستار این شده است تا راهکار‌های نظامی برای حمله به ایران مورد بازبینی قرار گرفته، در اختیار کابینه این رژیم قرار بگیرد. از سوی دیگر این رژیم حملات جدیدی را علیه سوریه در پیش گرفته است.


در کنار آن برخی مقامات نظامی امریکا از این احتمال سخن گفته‌اند که در صورت عدم همراهی ایران با شروط امریکا برای برگشت به برجام و ادامه افزایش ظرفیت‌های هسته‌ای ایران مانند افزودن ماشین‌های غنی‌سازی بار دیگر تهدیدات نظامی در دستور کار امریکا قرار بگیرد. از همین رو بود که ایران برای نشان دادن آمادگی نظامی خود در مقابل هر تهدیدی سلسله مانور‌هایی را در مناطق مختلف ایران سامان داد.


این مانور‌ها علاوه بر حوزه‌های گوناگون در گستره وسیعی در جغرافیای ایران انجام شد که نشان داد نیرو‌های مسلح نظام جمهوری اسلامی ایران آمادگی بالایی دارند که می‌توانند برای هر اقدامی واکنش لازم را نشان دهند.


این آمادگی نظامی نه تنها می‌تواند نشان دهد که هر گونه حمله نظامی با عواقب جدی روبه‌رو شود، بلکه قادر است از به‌کارگیری کارت حمله نظامی روی میز مذاکره جلوگیری کند. در حقیقت نیرو‌های نظامی ایران عملاً میز مذاکره را به گونه‌ای چیده‌اند که دیگر حمله نظامی بهانه‌ای بر دررفتن از تعهدات و تهدید ایران نباشد.


در همین باره سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح کشورمان طی سخنانی با اشاره به این برنامه این رزمایش‌ها را نوعی بیمه کردن کشور در مقابل تهدیدات دانستند. البته ایشان به این نکته اشاره کردند که بخشی از این مانور‌ها به منظور جلوگیری از هر گونه شیطنتی از سوی دولت ترامپ در ماه‌های پایانی بوده که باز هم روشن شد بحث تهدیدات نظامی مسئله‌ای است که حتی طرف مقابل هم به عدم انجام آن باور داشت.


تهاجمی از طرف دشمنان نخواهد بود


سرلشکر باقری در نهمین جلسه هیئت امنای بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس با اشاره به رزمایش‌های ۲۰ روز اخیر نیرو‌های مسلح گفت: در طول دو ماه گذشته، جمهوری اسلامی ایران با تهدیداتی مواجه شد که طی آن رئیس‌جمهور بی‌خرد امریکا تهدیداتی را علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی مطرح کرد.


باقری با بیان اینکه فرد بی‌سوادی که امکان هرگونه اقدامی از سوی او می‌رفت در همان زمان به ظاهر قدرت‌نمایی‌ها و تلاش‌هایی را انجام داد، افزود: لازم بود تا نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران آمادگی‌های خود را در مقابل به نمایش بگذارند و در یک مدت فشرده ۱۵ روزه نیرو‌های مسلح با اقتدار ۱۰ رزمایش را در سراسر کشور برگزار کردند که بسیاری از آن‌ها با پیشنهاد و داوطلبی خود این نیرو‌ها بود.


رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح با بیان اینکه اقدامات فوق‌العاده‌ای در این رزمایش‌ها صورت گرفت که برخی از این اقدامات برای نخستین بار انجام می‌شد، افزود: این رزمایش‌ها در واقع قدرت و آمادگی جمهوری اسلامی و نیرو‌های مسلح را به جهان و دشمنان نشان داد و موجب دلگرمی ملت ایران و یأس دشمنان شد.


وی گفت: دشمن چند بار در خلال برگزاری این رزمایش‌ها از طرق مختلف اعلام کرد قصد هیچ‌گونه تهاجمی ندارد، اقداماتش صرفاً دفاعی است و نگران اقدامات هم‌پیمانان جمهوری اسلامی در سالگرد شهادت سردار سلیمانی بوده است. سرلشکر باقری بیان داشت: به هر صورت این آمادگی‌ها کاملاً ضرورت دارد و باید تداوم داشته باشد. ما از دفاع مقدس آموختیم که چنانچه هدف ما سربلندی و عزت کشور است، باید همواره آماده و قدرتمند باشیم و این توانمندی‌ها را به دشمنان نشان دهیم.


رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح خاطرنشان کرد: قطعاً حرکت توفنده انقلاب اسلامی و جست‌وجو و تلاش برای دستیابی به آرمان‌های این نظام الهی در کمال آرامش و امنیت ادامه پیدا می‌کند. وی در ادامه اظهار داشت: در چهلمین سالگرد دفاع مقدس قرار داریم و از زحمات همه دستگاه‌های لشکری و کشوری که برای گرامیداشت این مناسبت تلاش کردند، قدردانی می‌کنیم.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار