کد خبر: 1036432
تاریخ انتشار: ۰۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۲:۰۰
در حالی که اغلب بازار‌ها در نوسان قیمتی شدید به سرمی‌برند، شرکت بازرگانی دولتی اعلام کرد که براساس تحلیل انجام شده، مشکل پیش آمده در بازار روغن در نتیجه آثار انتظارات تورمی ناشی از اطلاع‌رسانی درباره آزاد‌سازی نرخ ارز کالا‌های اساسی در کمیسیون تلفیق مجلس طی بررسی بودجه سال ۱۴۰۰ است که با افزایش فشار تقاضا، بازار را از تعادل خارج کرده است.
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: طی ماه‌های اخیر به دلیل برنامه‌ریزی نادرست شرکت بازرگانی دولتی در تأمین به‌موقع ارز و واردات مواد اولیه روغن نباتی به یک‌باره تولید روغن کاهش یافت و بازار با کمبود مواجه شد، به‌طوری‌که یکی از کارخانجات تولیدی به دلیل کمبود مواد اولیه تعطیل شده و شاهد صف‌های طولانی خرید روغن بار دیگر در مقابل فروشگاه‌ها هستیم. تولید روغن نباتی جامد و نیمه‌جامد نیز متوقف شد و حدود یک ماهی است که به میزان بسیار محدود تولید آن از سر گرفته شده است.

در حال حاضر نیز به صورت بسیار محدود در محلات پایتخت و سایر استان‌ها به صورت ماهانه با قیمت ۶۵ هزار تومان حلب‌های ۳‌کیلویی توزیع می‌شود و قیمت آن در بازار آزاد به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است. روز گذشته شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران در اطلاعیه‌ای دلیل نوسانات تولید و قیمت روغن نباتی را تشریح کرد. در این اطلاعیه افزایش قیمت روغن به زمین مجلس پاس داده شده است.

براساس گزارش بازرگانی دولتی، میانگین تولید و توزیع روغن نباتی کشور طی چهار سال گذشته سالانه قریب یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن و میزان روغن خام تأمین شده برای کارخانجات از ابتدای سال‌جاری تاکنون قریب یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن بوده است.

از ابتدای سال ۱۳۹۹ روغن خام مورد نیاز کارخانه‌های روغن نباتی برای توزیع در شبکه‌های خانوار و صنف و صنعت از چهار محل واردات بخش خصوصی، استحصالی دانه وارداتی، استحصالی دانه داخلی و ذخایر راهبردی تأمین شده که با احتساب موجودی اول دوره میزان هزار و ۶۰۰ تن روغن خام مورد نیاز تولید روغن نباتی کارخانجات تأمین شده است و در حال حاضر روغن موجود در مخازن کارخانجات و مخازن بنادر بخش خصوصی و دولتی در شرایط مطلوبی قرار دارد.

با توجه به تحریم‌های ظالمانه استکبار جهانی علیه ملت بزرگ ایران و مشکلات مرتبط با تأمین ارز کشور، واردات روغن خام طی ۱۰ ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۴ درصد (۴۵۴ هزار تن) کاهش داشته که تدابیر دولت در مقابله با تحریم و حفظ و ارتقای ذخایر راهبردی کالا‌های اساسی کشور موجب شده کسری میزان واردات از محل ذخایر راهبردی به میزان ۵۲۳ هزار تن از ابتدای سال‌جاری تاکنون تأمین و توزیع شود و به منظور جبران تقاضا‌های مضاعف موجود و نیاز‌های پایان سال، برنامه توزیع ۳۰۰ هزار تن روغن خام مازاد بر توزیع قبلی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شده که در حال اجراست.

طی ۱۰ ماهه سال جاری با احتساب روغن استحصالی از محل دانه داخلی و موجودی ابتدای سال ۱۳۹۹ نزدیک هزار و ۶۰۰ تن روغن مورد نیاز کشور تولید و توزیع شده که بیشتر از ارقام تولید متوسط دوره مشابه چهار سال گذشته کشور می‌باشد. این در حالی است که ذخایر روغن کشور و میزان روغن خام تأمین ارز شده و در حال حمل به کشور در شرایط مناسبی قرار دارد و به لطف خدای متعال از وضعیت باثبات و قابل اتکایی برخوردار است.

نکته قابل توجه در تحلیل مشکل پیش آمده در بازار روغن، آثار انتظارات تورمی ناشی از اطلاع‌رسانی گسترده و متراکم در خصوص آزاد‌سازی نرخ ارز کالا‌های اساسی در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی طی بررسی بودجه سال ۱۴۰۰ است که فشار بسیار سنگینی بر تقاضای بخش صنف و صنعت و خانوار به بازار تحمیل و عملاً بازار را از حالت تعادل خارج کرده است.

در آخرین جلسه تنظیم بازار کالا‌های اساسی که در دفتر معاون اول رئیس‌جمهور برگزار شد، صراحتاً اعلام شد دولت هیچ تصمیمی به منظور تغییر ارز کالا‌های اساسی از جمله روغن خام را نداشته و امید است با کاهش انتظارات تورمی ناشی از این تدابیر در آینده نزدیک بازار روغن به آرامش برسد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار