کد خبر: 1038595
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۲
اعضای شورای شهر تهران با اکثریت آرا لایحه واگذاری مراکز بهاران را به سازمان بهزیستی رد کردند. در دو سال اخیر از هشت مرکز بهاران؛ دو مرکز به بهزیستی واگذار شده‌بود. در این مدت سازمان بهزیستی حتی یک خودکار هم در مراکز بهاران متعلق به خود جابه‌جا نکرد و فقط بهره‌برداری تبلیغاتی از این مراکز انجام داد. بهزیستی حتی در این دو سال اجازه بازدید شورای شهری‌ها را از این مراکز هم نداد.
عليرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین: اعضای شورای شهر پایتخت، اخیراً با ۱۸ رأی لایحه «مجوز واگذاری حق بهره‌برداری از هشت مرکز بهاران به سازمان بهزیستی» را رد کردند؛ اتفاقی که گلایه مقامات دولتی در وزارت رفاه و سازمان بهزیستی را به همراه داشت. مجتمع‌های مهارت‌آموزی و کارآفرینی بهاران از سال ۹۴ فعالیت خود را در پایتخت با هدف توانمند‌سازی و آموزش معتادان بهبود یافته آغاز کردند. در این مراکز قرار بود با کمک کارآفرینان محلی و مددکاران، معتادان بهبود یافته را برای بازگشت دوباره به زندگی و حضور در جامعه آماده کنند.

توافقی که شورای شهر را دور زد

بر اساس برنامه‌ریزی‌هایی که در سال ۹۴ انجام شده‌بود؛ قرار بود در هر یک از مناطق بیست‌و دو‌گانه شهر تهران دو مرکز بهاران وجود داشته‌باشد. این اتفاق رخ نداد و تا پایان سال ۹۶ فقط ۲۲ مجتمع مهارت‌آموزی و کارآفرینی راه‌اندازی شد. تا سال گذشته ۱۰ مجتمع بهاران فعال بود و امسال فقط هشت مرکز فعال است.
پس از مدتی از آغاز فعالیت این مراکز، حواشی مختلفی درباره کارکرد آن‌ها از سوی مسئولان مختلف هم به راه افتاد. استفاده نکردن از داروی متادون و نداشتن مجوز از سازمان بهزیستی از جمله انتقاد‌هایی بود که برخی مسئولان دولتی درباره مراکز بهاران مطرح می‌کردند.

سال گذشته معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با استانداری توافقی ترتیب داد تا براساس آن تمامی مراکز بهاران به سازمان بهزیستی واگذار شود. کمیسیون فرهنگی شورای شهر، اما با انجام این کار مخالفت کرد.

از مهم‌ترین دلایل مخالفت شورا این بود که طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی، باید از تمرکز دولت ملی کاسته و به اختیارات و مسئولیت‌های محلی اضافه شود. یعنی واگذاری مراکز به بهزیستی که با اراده معاون فرهنگی و اجتماعی شهردار در حال رقم خوردن بود، دقیقاً عکس این رویکرد بود. در واقع معاون شهردار با این اقدام در حال کاستن از قدرت محلی مردم و افزودن به قدرت دولت بود.

هیچ فعالیتی در این مراکز انجام نمی‌شود

زهرا صدراعظم نوری روز گذشته با بیان اینکه بر اساس توافقات گذشته، قرار بر این شد که مراکز بهاران شهرداری در اختیار سازمان بهزیستی قرار گیرد، به خبرگزاری مهر گفت: «طبق قانون نیز شهرداری موظف به انجام این امر است. این موضوع در صحن شورا نیز مورد بررسی قرار گرفت. تمام ابعاد این موضوع بررسی شده و براساس گزارش‌ها تاکنون شهرداری دو عدد از مراکز بهاران را به بهزیستی واگذار کرده‌است، اما در حال حاضر هیچ فعالیتی در این مراکز انجام نمی‌شود و بهزیستی هیچ بهره‌برداری از آن‌ها نمی‌کند.»

رئیس کمیته خدمات شهری شورای شهر تصریح کرد: «براساس جمع بندی کمیسیون‌های اجتماعی، سلامت و معاونت اجتماعی قرار بر این شد که شش مرکز دیگر و این دو مرکز واگذار شده نیز باید در اختیار شهرداری باقی بماند و شهرداری خود از آن‌ها استفاده کند، بنابراین شهرداری لایحه مجوز استفاده و واگذاری هشت مرکز بهاران را رد می‌کند.» حجت نظری، عضو شورای شهر هم در دویست و هفتاد و دومین جلسه این شورا که دیروز برگزار شد، گفت: «درباره این لایحه مکرراً بحث شده‌است. این موضوع در جلسات هم‌اندیشی هم مطرح شده‌بود.» سپس محسن هاشمی، رئیس شورای شهر در واکنش به گفته نظری گفت: «شما که در جلسات هم‌اندیشی شرکت نمی‌کنید!»

نظری نیز در پاسخ گفت: «بنده اوایل که جلسات حقیقتاً هم اندیشی بود در آن‌ها شرکت می‌کردم، اما بعد‌ها این جلسات از خیراندیشی به بد‌اندیشی تبدیل شد، به همین دلیل نیز حضور نیافتم.»

به رئیس شورا هم اجازه بازدید نمی‌دهند

نظری درباره موضوع مراکز بهاران افزود: «بهزیستی از این فضا‌ها استفاده نمی‌کند. دو مرکز در قالب طرح بهاران به بهزیستی واگذار شد و از دو سال پیش تاکنون سازمان بهزیستی حتی یک خودکار در این دو مجموعه جابه‌جا نکرده و به نظر می‌رسد که این واگذاری‌ها صرفاً یک امتیاز برای آقایان است، اما مشخص نیست با آن چه می‌کنند. به علاوه سازمان بهزیستی می‌خواهد این مراکز را تحویل بگیرد و برای فعالیت ان جی او‌ها (مراکز مردم نهاد) استفاده کند، این در حالی است که شهرداری خود در حال انجام این امر است.»

نظری که ریاست ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمان‌های مردم‌نهاد شهر تهران را هم بر عهده دارد، تصریح کرد: «ما پیش‌تر فضا‌هایی را به بهزیستی داده‌ایم مثل مرکز یاسر، اما در این مرکز حتی به ما اجازه بازدید نمی‌دهند و بدون ایجاد هماهنگی، حتی به رئیس شورای شهر هم اجازه بازدید داده نمی‌شود.

درخواست من این است که به این واگذاری‌ها پایان دهیم. این سلیقه رئیس وقت سازمان رفاه، خدمات و مشارکت اجتماعی شهرداری تهران بود؛ چراکه خودش نیز پیشتر در سازمان بهزیستی بود و با توافق با آقای استاندار اقدام به این واگذاری کرده‌بود.»

هیچ توجهی به خانواده معتاد نمی‌شود

بهاره آروین، دیگر عضو شورای شهر هم گفت: «در توضیحات این طرح آمده که واگذاری‌های قبلی بی‌ثمر بوده‌است، اما سؤال من این است که اگر شهرداری گزارش کم‌کاری بهزیستی را تهیه کرده، چرا لایحه آورده و باید خودش مراکز را باز پس گیرد.»

رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر افزود: «اگر سازمان بهزیستی توان استفاده از این مراکز را ندارد، نباید مراکز را واگذار کنیم، اما طبق قانون ما متولی حوزه نیستیم، بلکه دستگاه همکاریم و شهرداری باید لایحه را پس بگیرد. ما باید در حوزه آسیب‌ها مشارکت کنیم؛ چراکه هر جا خودمان وارد شدیم، نتوانستیم موفق عمل کنیم. ما باید شفاف‌سازی کنیم که آیا این مراکز فایده‌ای داشته‌است یا خیر.»

در ادامه جلسه شورای شهر، ناهید خداکرمی هم گفت: «متأسفانه در ستاد مواد‌مخدر زحمات زیادی کشیده‌می‌شود، اما تمرکز روی معتاد است و هیچ‌توجهی به خانواده فرد معتاد نمی‌شود و تنها در حال فربه کردن دولت هستیم. اگر این افراد به بهزیستی سپرده شوند، شهرداری نمی‌تواند از این افراد و خانواده آن‌ها حمایت کند.»

در مجموع مشخص است که اعضای شورای شهر با فربه کردن دولت مخالف و معتقدند که سازمان بهزیستی به جای بنگاهداری باید خودش آسیب‌های اجتماعی را رفع و رسیدگی کند. کما اینکه هم اکنون هم این سازمان در بحث بسیار مهم کودکان کار درمانده و بهتر است بار بازگرداندن معتادان بهبود یافته به جامعه را دیگر به دوش نکشد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار