کد خبر: 1039656
تاریخ انتشار: ۰۵ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۹
بسیار مشخص است که اختلاف سنی دو سال تفاوت چندانی در درک و پویایی افراد برای فهم مسائل، ایجاد نمی‌کند و تنها باعث می‌شود بخشی از علاقه‌مندان مستعد در حرفه معلمی ناخواسته از این گردونه خارج و به اجبار در رشته‌های دیگر مشغول به تحصیل شوند
عليرضا سزاوار

سرویس جامعه جوان آنلاین: پس از گذشت هفت سال از اعتراض جوانانی که عاشق معلم شدن هستند، سرانجام آموزش و پرورش رأی به افزایش سن ورود به دانشگاه‌های فرهنگیان و شهید رجایی را صادر کرد. دانشگاه فرهنگیان از سال ۹۲ با اضافه کردن شرط حداکثر ۲۲ سال برای ورود، موجب شده بود تا دلایل زیادی همچون سربازی، بی‌عدالتی بین شهر‌های مختلف در تعداد جذب و غیره، مانع ورود بسیاری از جوانان علاقه‌مند به حرفه معلمی شود.

وزیر آموزش و پرورش در نشست خبری خود در روز ۱۹ بهمن ماه اعلام کرد که سن ورود به دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی به ۲۴ سال افزایش پیدا کرد. به گفته این مقام آموزشی، سال گذشته متقاضیان زیادی خواستار این تغییر بودند و نظر کارشناسی شورای عالی آموزش و پرورش هم بر افزایش این سن بود.


در حسرت معلمی


برای معلم شدن در آموزش و پرورش دو راه وجود دارد که یکی از طریق دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی و راه دوم آزمون استخدامی است. ورود به دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی به عنوان دانشجو معلم، بهترین شیوه استخدام در دستگاه تعلیم و تربیت کشور است. این دانشگاه‌ها مزایای متعددی دارد از جمله اینکه دانشجویان از همان بدو ورود به این دانشگاه‌ها به استخدام آموزش و پرورش درآمده و حقوق می‌گیرند و دانشجویان پسر هم خدمت سربازی را در همان دوره معلمی سپری می‌کنند.

 

سال ۱۳۹۲ مصوبه‌ای عجیب در دولت یازدهم، اعتراض بسیاری از جوانان علاقه‌مند به شغل معلمی را درآورد و باعث شد امید تعدادی از داوطلبانی که ماه‌ها برای شرکت در رشته و دانشگاه مورد علاقه‌شان تلاش می‌کردند، ناامید شود.


مصوبه جدید به این شکل بود که شرط سنی پذیرش در دانشگاه فرهنگیان از ۲۴ سال به ۲۲ سال کاهش پیدا کرد و دیگر داوطلبان بیشتر از ۲۲ سال نمی‌توانستند در این دانشگاه درس بخوانند و تنها برای رسیدن به شغل معلمی باید منتظر آزمون‌های استخدامی می‌شدند.

 

دلایل دانشجویان معترض


توجیه مسئولان برای ایجاد چنین مصوبه‌ای این بود که هر چه سن پایین‌تر باشد، فرد آمادگی بهتری برای فراگیری دانش دارد و هر چقدر فرد مسن‌تر باشد، برای یادگیری و نهایتاً یاددهی به دانش‌آموزان با مشکل مواجه می‌شویم.


آن‌ها معتقد بودند که معمولاً دانش‌آ‌موزان در سن ۱۸سالگی دیپلم می‌گیرند و تا ۲۲ سالگی برای شرکت در کنکور مدت زیادی فرصت آمادگی دارند؛ بنابراین مدنظر قراردادن شرط سنی ۲۲ سال کاملاً منطقی است.
در حالی که جوانان بسیاری به دلیل مشکلات متعدد در زندگی یا زود سربازی رفتن یا بی‌عدالتی بین‌شهر‌ها و استان‌ها در تعداد جذب معلمی در سال‌های مختلف، نتوانسته‌اند به دانشگاه‌های تربیت دبیر شهید رجایی یا فرهنگیان راه یابند. این افراد حالا با شرط سنی حتی با معدل بالا نیز همچنان در حسرت دانشجو معلمی می‌مانند.


دانشجویان معترض به این مصوبه نیز دلایل قابل قبولی داشتند. به طور نمونه آن‌ها معتقد بودند از آنجا که میانگین سن فارغ‌التحصیلی ۲۸ سالگی است، داوطلبان تا سن ۲۴سالگی هم می‌توانند به دانشگاه راه یابند و در سن فارغ‌التحصیلی (یعنی ۲۸سالگی) دوره تحصیل خود را به پایان برسانند.


بی‌خبری یکی از اعضای هیئت امنای دانشگاه


سختگیری درباره کاهش سن داوطلبان ورود به دانشگاه‌های معلمی موجب شده بود، در این مدت که ظرفیت پذیرش دانشگاه فرهنگیان بالا رفته بود داوطلبان بیشتری برای پذیرش در این دانشگاه شرکت کنند و رتبه‌های عجیبی به آنجا راه یابند.


تا زمانی که ظرفیت پذیرش کم و شرط سنی ۲۴سال مطرح بود، متقاضیانی با رتبه‌های عالی در دانشگاه فرهنگیان پذیرش می‌شدند، اما با گذاشتن شرط سنی ۲۲ سال و افزایش ظرفیت دیگر از این خبر‌ها نبود و دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی گاهی تا رتبه‌های بالای ۱۱ هزار را نیز ثبت‌نام کرده بودند.
اسفند ماه سال گذشته بود که علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و یکی از اعضای هیئت امنای دانشگاه فرهنگیان در برنامه پرسشگر شبکه آموزش، لب به سخن گشود و هنگام سؤال مجری برنامه درباره این موضوع نه تنها مرهمی برای دغدغه داوطلبان نشد بلکه حاشیه دیگری را هم به راه انداخت، آن هم اینکه از چنین موضوعی اطلاع ندارد و نمی‌داند که این درخواست در دستور کار جلسات هیئت امنای دانشگاه قرار دارد یا خیر؟


در حالی که مهم‌ترین تصمیمات اجرایی و عملیاتی دانشگاه‌ها بر عهده هیئت امنای دانشگاه‌ها گذاشته می‌شود و عجیب بود که در این باره یکی از اعضای هیئت امنای دانشگاه فرهنگیان برای چنین موضوعات مهمی که دغدغه دانشجویان است در بی‌خبری به سر ببرد و اظهار بی‌اطلاعی کند؟


منتقدان در آن زمان همین موضع را با جدیت پیگیری و اعلام کردند که اگر مسئولان دانشگاهی به واسطه داشتن یک مسئولیت وزارتخانه‌ای توانایی و فرصت مدیریت و تصمیم‌گیری در مناصب دیگر را ندارند آیا بهتر نیست که آن را برعهده دیگران بسپارند تا ضمن رسیدگی و بررسی اتفاقات و حاشیه‌ها، عده‌ای از دانشجویان و داوطلبان را از سردرگمی نجات دهند؟

 

نامه‌ای با امضای ۵ هزار جوان


در نهایت همان موقع، کار به جایی رسید که سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت هم وارد کارزار شود. این نهاد در نامه‌ای به دبیر شورای عالی آموزش و پرورش برای رسیدگی به درخواست تعداد زیادی از معترضان به موضوع تقلیل شرط سنی پذیرش در دانشگاه فرهنگیان، خواستار حل مشکل دانشجویان شد.


عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور در گفتگو با خبرگزاری فارس در خصوص موضوع درخواست تعدادی از جوانان علاقه‌مند برای افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان اظهار کرد: «چندی پیش نامه‌ای با امضای ۵ هزار جوان علاقه‌مند به تحصیل در دانشگاه فرهنگیان به ما ارجاع شد که خواستار افزایش سقف سن ورود به این دانشگاه تا ۲۴ سال تمام بودند.


این خواسته جوانان مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد در گذشته سن ورود به دانشگاه فرهنگیان تا ۲۴ سال بود و از سال ۹۲ به بعد سقف سنی به ۲۲ سال کاهش یافت و این در حالی بود که ظرفیت پذیرش ۵/۲ برابر شد یعنی دایره پذیرش به رقم افزایش ظرفیت، کمتر شد.»


علی امرایی افزود: «معتقدیم خواسته این جوانان با توجه به اینکه قبلاً هم افزایش سن تا ۲۴ سال بود، خواسته نامعقولی نیست ضمن اینکه سن استخدام در حال حاضر ۳۰ سال است و افزایش سن تا ۲۴ سال آسیبی به نظام آموزشی نمی‌زند. چرا آموزش و پرورش دامنه انتخاب خود را افزایش نمی‌دهد در این حالت افراد علمی‌تر و باهوش‌تر وارد آموزش و پرورش می‌شوند و به این جوانان علاقه‌مند هم فرصتی برای سنجش خود جهت حضور در دانشگاه فرهنگیان و شغل معلمی داده می‌شود.»


اعتراض‌هایی که نتیجه داد


وی با بیان اینکه با محدودیت حداکثر سن ۲۲ سال و احتساب ۳۰ سال خدمت در آموزش و پرورش، کارمندان آموزش و پرورش در سن ۵۲ سالگی بازنشسته می‌شوند، افزود: «این سن دوران پختگی و میانسالی هر شخص به شمار می‌آید و در متون علمی ۴۵ تا ۵۵ سالگی در چرخه زندگی انسان معاصر پربازده‌ترین دهه عمر شناخته شده است، بنابراین افزایش محدودیت سنی از ۲۲ سال به ۲۴ سال در جهت استفاده بیشتر از تجربیات معلمان پخته و کار آزموده ارزیابی می‌شود. بسیار مشخص است که اختلاف سنی دو سال تفاوت چندانی در درک و پویایی افراد، برای فهم مسائل، ایجاد نمی‌کند و تنها باعث می‌شود بخشی از علاقه‌مندان مستعد در حرفه معلمی ناخواسته از این گردونه خارج و به اجبار در رشته‌های دیگر مشغول به تحصیل شوند.»


عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت کشور تصریح کرد: «پیگیری‌هایی از دانشگاه فرهنگیان و شورای عالی آموزش و پرورش انجام دادیم، اما به رغم همراهی آن‌ها هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم. از وزیر آموزش و پرورش می‌خواهیم که با افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان تا ۲۴ سال تمام، این فرصت را به جوانان علاقه‌مند به شغل معلمی بدهند تا بار دیگر خود را برای حضور در این شغل باارزش محک بزنند.»


اکنون با تغییر شرط سنی به ۲۴ سال فرصت بیشتری در اختیار علاقه‌مندان به این رشته و تحصیل در دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی قرار داده می‌شود. بنابراین در سال‌های آینده هم امکان شرکت مجدد در کنکور برای علاقه‌مندان به دانشجو معلمی وجود دارد. به خصوص اینکه قبولی در کنکور سال‌های اخیر بسیار سخت شده و استرس و نگرانی هم برای کنکوری‌ها وجود دارد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار