کد خبر: 1040491
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۴
اولین‌های عملیات خیبر
غلامحسین بهبودی
سرویس ایثار و مقاومت جوان آنلاین:  عملیات خیبر در تاریخ دفاع مقدس ویژگی‌هایی دارد که آن را خاص و ممتاز می‌کند. در این مجال کوتاه، نگاهی گذرا به برخی از این ویژگی‌ها می‌اندازیم.

اولین عملیات سالانه

عملیات خیبر اولین عملیات سالانه کشورمان است. پیش از انجام خیبر، عملیات‌های بزرگ و سرنوشت‌ساز کشورمان با فاصله چند ماه از هم انجام می‌گرفتند، اما به دلیل عدم الفتح در عملیات رمضان، والفجر مقدماتی و عملیات والفجریک و همچنین به دلیل طولانی شدن جنگ در شرایط تحریم‌ها، فرماندهان تصمیم گرفتند با شناسایی‌های گسترده و تجمیع مهمات و نیرو‌ها یک عملیات بزرگ، اما تأثیرگذار انجام دهند که منجر به عملیات خیبر شد. سپس، چون این عملیات به همه اهداف از پیش تعیین شده نرسید، تصمیم گرفته شد تا هر سال یک عملیات بزرگ انجام شود. به این ترتیب خیبر اولین عملیات بزرگ سالانه جنگ لقب گرفت.

اولین عملیات آبی- خاکی

عملیات خیبر اولین عملیات آبی - خاکی کشورمان هم به شمار می‌رود. پیش از خیبر، تمامی عملیات‌های قبلی روی خشکی انجام گرفته بودند. البته در عملیات رمضان دشمن منطقه عملیاتی را به آب بست، ولی این موضوع در بخشی از منطقه عملیاتی صورت گرفت و بنای رزمنده‌ها نیز عملیات در یک منطقه خشکی بود. بعد از عملیات خیبر در منطقه هور که پوشیده از نیزار و همین طور نهر‌های فصلی است، عملیات بدر، کربلای ۴ و کربلای ۵ نیز با عبور از آب همراه با آموزش و حضور نیرو‌های آبی- خاکی انجام گرفتند.

اولین بمباران گسترده شیمیایی

در جریان عملیات خیبر، بعثی‌ها برای اولین بار به طور گسترده از بمب‌های شیمیایی استفاده کردند. بهره‌گیری دشمن از تسلیحات شیمیایی از ماه‌های اول جنگ انجام گرفته بود، اما در عملیات خیبر، استفاده افراطی و گسترده دشمن از بمب‌های شیمیایی به حدی بود که برای اولین بار تعدادی از نهاد‌های بین‌المللی به این موضوع واکنش نشان دادند. هرچند واکنش‌های بین‌المللی منجر به صدور قطعنامه شورای امنیت نشد، اما همین واکنش منفعلانه مجامع جهانی باعث جری‌تر شدن بعثی‌ها و تکرار فاجعه خیبر در عملیات بعدی از سوی آن‌ها شد.

اولین فرمانده لشکر شهید

در میان فرماندهان لشکر سپاه، شهید حاج محمد ابراهیم همت فرمانده لشکر ۲۷ محمدرسول الله (ص) اولین فرمانده لشکری است که در عملیات خیبر به شهادت رسید. وی که پس از اسارت حاج احمد متوسلیان به فرماندهی تیپ ۲۷ رسیده بود، این تیپ را به سطح لشکر ارتقا داد و همراه نیروهایش در چند عملیات مهم و تأثیرگذار، چون رمضان، والفجر ۲ و... شرکت کرده بود. پس از شهادت محمد ابراهیم همت، در سال‌های بعد نیز سپاه باز طعم شهادت فرماندهان لشکر خود را چشید. شهید مهدی باکری فرمانده لشکر ۳۱ عاشورا در اسفند سال ۶۳، شهید عباس کریمی فرمانده لشکر ۲۷ (جانشین همت) در اسفند ۶۳ و حاج حسین خرازی فرمانده لشکر ۱۴ امام حسین (ع) در اسفند ۶۵ از دیگر فرماندهان لشکر سپاه بودند که در خلال دفاع مقدس به شهادت رسیدند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار