کد خبر: 1040938
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۲:۴۰
علاقه وافر بایدن به اعمال تحریم‌های ضدایرانی؛ این‌بار تمدید «فرمان وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران»
جو بایدن ۴۵ روز پس از تکیه بر مسند قدرت سند ۲۲ صفحه‌ای سند امنیتی موسوم به «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» دولت خود را انتشار داد که چهار بار نام ایران در زیر‌مجموعه «تهدید‌های جدید و در حال تغییر» که ثبات منطقه را به چالش می‌کشند، آورده می‌شود.
سعید همتی

سرویس سیاست جوان آنلاین: هر چه از زمان ریاست جمهوری جو بایدن در کاخ سفید می‌گذرد، رویکرد‌های ضدایرانی‌اش به همان میزان گستره بیشتری به خود می‌گیرد. بایدن نه‌تن‌ها به متن توافقنامه هسته‌ای که دونالد ترامپ از آن خارج شده بود، بازنگشته و هیچ علاقه‌ای برای احیای آن ابراز نکرده است، بلکه تأکید می‌کند که تحریم‌های ایرانی لغو و یا تعلیق نیز نخواهد شد. تصمیمات و مواضع چند روز اخیر جوبایدن نشان می‌دهد براساس دکترین سیاست خارجه ایالات متحده امریکا هر فردی در جایگاه ریاست جمهوری این کشور قرار بگیرد، موظف و مکلف است «تضعیف و فروپاشی جمهوری اسلامی ایران» را به‌عنوان یکی از اهداف ثابت و غیر‌قابل تغییر خود قرار دهد و از هیچ کوششی برای دستیابی به چنین هدفی فروگذار نکند.


این دقیقاً نقطه مقابل القائات سیاسی و جناحی یک جریان در داخل کشور است که همچنان تلاش می‌کنند رویکرد‌های جمهوریخواهان و دموکرات‌ها را در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران بسیار متفاوت نشان دهند؛ رویکردی که در انتخابات اخیر امریکا و پیروزی جوبایدن کاملاً مشهود بود.


«ایران‌ستیزی» از سند امنیت ملی تا فرمان وضعیت اضطراری ملی


جو بایدن ۴۵ روز پس از تکیه بر مسند قدرت سند ۲۲ صفحه‌ای سند امنیتی موسوم به «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» دولت خود را انتشار داد که چهار بار نام ایران در زیر‌مجموعه «تهدید‌های جدید و در حال تغییر» که ثبات منطقه را به چالش می‌کشند، آورده می‌شود.


بایدن همچنین جمعه فرمان وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران را بار دیگر تمدید کرد. اعلام وضعیت اضطراری در قبال ایران به ۱۰ روز پس از اشغال لانه جاسوسی امریکا توسط جیمی کارتر، رئیس‌جمهور وقت امریکا بازمی‌گردد که از آن زمان تاکنون ادامه یافته و به‌موجب این فرمان، تمامی دارایی‌های ایران در خاک امریکا توقیف می‌شود و این وضعیت اضطراری هر ساله از سوی همه رؤسای جمهور امریکا تمدید شده است.
بایدن در سند راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی درباره لزوم مقابله با جمهوری اسلامی ایران می‌آورد: «ما در همکاری با شرکا و متحدان خود، تلاش می‌کنیم از دیپلماسی برای رسیدگی کردن به برنامه هسته‌ای ایران و دیگر فعالیت‌های ثبات‌زدای آن استفاده کنیم. در خاورمیانه، ما حضور نظامی خود را به سطح مناسبی که شبکه‌های تروریستی بین‌المللی را مختل کرده، با ستیزه‌جویی ایران مقابله نموده و منافع حیاتی امریکا را حفظ کند، تغییر می‌دهیم.»


اقتدای بایدن به اوباما و ترامپ


رئیس‌جمهور امریکا در تشریح چرایی تمدید «وضعیت اضطراری ملی» که پیش از این توسط رؤسای جمهور امریکا نیز یکی پس از دیگری تمدید شده بود از بایسته‌های مقابله گسترده با جمهوری اسلامی ایران سخن به میان می‌آورد، به‌گونه‌ای‌که کم‌ترین تفاوتی حتی در لفظ و لحن نیز میان او و اوباما و ترامپ نمی‌توان مشاهده کرد.


بایدن در بخشی از سند می‌گوید: «اقدامات و سیاست‌های حکومت ایران همچنان تهدیدی فوق‌العاده و غیرمتعارف علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده محسوب می‌شود. [از این رو]فرمان وضعیت اضطراری ملی امکان توقیف دارایی‌های حکومت ایران و همچنین تحمیل تحریم‌های اقتصادی علیه اقتصاد ایران را فراهم می‌سازد.» در ادامه این اطلاعیه آمده است که «شخص رئیس‌جمهور امریکا بنا به همین دلایل، تمدید وضعیت اضطراری ملی اعلام شده در دستورالعمل ۱۲۹۵۷ در قبال ایران و همچنین حفظ تحریم‌های جامع علیه ایران را برای پاسخگویی به این تهدید، ضروری تشخیص داده است.»


در‌حالی‌که برجام تنها بخش کمرنگی از فرمان‌های اجرایی رؤسای جمهور ایالات متحده که پیرو این وضعیت اضطراری ملی اعلام شده بود را به حالت تعلیق درآورده بود، باراک اوباما وضعیت اضطراری علیه کشورمان را فوراً بعد از برجام تمدید کرد آن هم با این توجیه رسانه‌ای که رابطه ایران و امریکا هنوز به وضعیت عادی نرسیده و فرایند عملی شدن توافق‌هایی که در تاریخ ۱۹ ژانویه ۱۹۸۱ برقرار شده است، هنور در حال پیگیری است. باراک اوباما درباره علت تمدید این قانون آن هم بعد از امضای سند توافق هسته‌ای با ایران می‌گوید: «روابط ما با ایران به حالت عادی بازنگشته است و روند اجرای توافقات با ایران (الجزایر) از سال ۱۹۸۱ در جریان است. به همین دلیل من مصمم هستم که ادامه وضعیت اضطراری علیه ایران ضروری است.»


دونالد ترامپ نیز همانند باراک اوباما عمل می‌کند و با تمدید این قانون بیان می‌کند: «روابط ما با ایران هنوز عادی نشده است و روند اجرای توافق ۱۹ ژانویه ۱۹۸۱ میلادی با ایران ادامه دارد. به همین دلیل، وضعیت اضطراری ملی اعلام شده در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ و اقدامات اتخاذ شده در آن تاریخ برای مقابله با آن شرایط اضطراری، باید فراتر ۱۴ نوامبر سال ۲۰۲۰ نیز ادامه یابد؛ بنابراین مطابق با بند ۲۰۲ قانون اضطرار ملی، من به مدت یک سال دیگر اجرای موارد اضطراری ملی در قبال ایران، اعلام شده در دستورالعمل ۱۲۱۷۰ را تمدید می‌کنم.»


ادامه تحریم‌های ایران امری ضروری است!


جو بایدن آنگونه در «فرمان وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران» تأکید می‌کند که اعمال تحریم‌های ضدایرانی یک اصل و ضرورت است. او در نامه خود به رؤسای سنا و مجلس نمایندگان امریکا نوشته که فعالیت‌ها و سیاست‌های دولت ایران «تهدیدی غیرعادی و استثنایی» علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد امریکا به شمار می‌آید و ادامه وضعیت اضطراری در ارتباط با ایران و نیز ادامه تحریم‌های این کشور امری ضروری است!


وزیر خارجه امریکا نیز در گفتگو با شبکه PBS در پاسخ به اینکه «آیا کاهش تحریم ایران را بررسی می‌کنید؟» می‌گوید: «کاهش برخی تحریم‌ها در مقابل اقدامات ایران خواهد بود، اما تا رسیدن به چنین نقطه‌ای، فاصله بسیاری وجود دارد. ایران در مسیر اشتباهی در حرکت است و برنامه هسته‌ای خود را خطرناک‌تر کرده است.»

نقش تحریم در دستیابی بایدن به اهداف ضدایرانی


تصمیمات و مواضع رئیس‌جمهور فعلی امریکا طی هفته‌های اخیر نشان می‌دهد که مناقشات هسته‌ای موشکی و منطقه و حتی حقوق بشری میان ایران و ایالات متحده امریکا نه‌تن‌ها طی ماه‌های اخیر رو به کاهش نخواهد گذاشت، بلکه با توجه به قطعاتی که دولت بایدن برای پازل ضدایرانی خود چیده است، سطح و گستره بیشتری به خود خواهد گرفت.


بایدن به برجام منقضی شده برای امریکایی‌ها با کیفیت مورد‌نظر یک جریان سیاسی در داخل کشور بازنخواهد گشت؛ چراکه کماکان توانسته با نقش‌آفرینی اروپایی‌ها ایران هسته‌ای را مهار کرده و صنعت هسته‌ای کشورمان را تعطیل نگه دارد. مناقشات موشکی و منطقه‌ای را نیز از مسیر اجماع‌سازی بین‌المللی و در نهایت با وضع قطعنامه‌های شورای امنیتی که رویه‌های حقوقی آن از سال‌های قبل و توسط اوباما و ترامپ پایه‌ریزی شده است، هدایت خواهد کرد. برای دستیابی به چنین اهدافی بایدن ابزار اثرگذار خود را که همان «تحریم‌های ضدانسانی» است و به‌زعم آن‌ها منتهی به تعدیل حاکمیت سیاسی کشور و امتیازدهی خواهد شد، کاهش نخواهد داد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار