کد خبر: 1040950
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۴
بررسی استفاده از تولیدات داخلی در ورزش در گفت‌وگوی «جوان» با محمد تابع، دبیر اجرایی کمیته ملی پارالمپیک
اخیراً کمیته ملی پارالمپیک از تولیدات مرتبط با ورزش جانبازان و معلولان رونمایی کرد؛ تولیداتی از جمله ویلچر، تجهیزات دوومیدانی، بوچیا و. از آنجا که ملی‌پوشان برای حضور در تورنمنت‌های بین‌المللی به ابزار استاندارد نیاز دارند، این تولیدات با رعایت اصول و استاندارد‌های بین‌المللی ساخته شده‌اند. محمد تابع، دبیر اجرایی کمیته ملی پارالمپیک در گفتگو با «جوان» از برنامه این نهاد ورزشی در حمایت از تولیدات داخلی صحبت کرد.
شیوا نوروزی

سرویس ورزش جوان آنلاین:حمایت از تولیدات داخلی از آن دست موضوعاتی است که جای بحث فراوان دارد. در شرایطی که تحریم‌های ظالمانه و گرانی ارز شرایط اقتصادی کشور را سخت کرده است، لزوم توجه هرچه بیشتر به این موضوع بیش از پیش احساس می‌شود. این روز‌ها ورزشی‌ها تلاش می‌کنند تا به نوبه خود با بها دادن به تولیدکنندگان ایرانی، هم سهمی در حرکت چرخ اقتصاد داشته باشند و هم تجهیزات مورد نیاز ورزشکاران را تأمین کنند. با اینکه غربی‌ها خیال می‌کنند با تحت فشار قرار دادن کشورمان مردم ایران را ناامید خواهند کرد، اما برخلاف توهم آن‌ها چرخ تولید ما از حرکت نایستاده و پیشرفت‌های خوبی در زمینه‌های مختلف داشته است. اخیراً کمیته ملی پارالمپیک از تولیدات مرتبط با ورزش جانبازان و معلولان رونمایی کرد؛ تولیداتی از جمله ویلچر، تجهیزات دوومیدانی، بوچیا و.... از آنجا که ملی‌پوشان برای حضور در تورنمنت‌های بین‌المللی به ابزار استاندارد نیاز دارند، این تولیدات با رعایت اصول و استاندارد‌های بین‌المللی ساخته شده‌اند. محمد تابع، دبیر اجرایی کمیته ملی پارالمپیک در گفتگو با «جوان» از برنامه این نهاد ورزشی در حمایت از تولیدات داخلی صحبت کرد.

کمیته ملی پارالمپیک برای استفاده و حمایت از تولیدات داخلی چه قدم‌هایی برداشته است؟

بحث تولیدات داخلی را از فرمایشات حضرت آقا در سال جهش تولید الهام گرفتیم و تلاش کردیم که نیازهایمان را مرتفع کنیم. در حقیقت باید یک جایی این کار را می‌کردیم که دیگر فقط یک مصرف‌کننده نباشیم. برای تهیه تجهیزات دوومیدانی اقدام کردیم و بالاجبار باید یکسری وسایل استاندارد را در اختیار ورزشکاران حرفه‌ای‌مان قرار می‌دادیم؛ چراکه مسابقات بین‌المللی با تجهیزات ساخت یک برند خارجی خاص برگزار می‌شود. دو سال طول کشید تا این تجهیزات از شرکت نوردیک به دستمان برسد. برای خرید ست وزنه‌برداری نیز همین مشکل را داشتیم. یکی از شگرد‌های شرکت‌های تولید‌کننده برای حفظ جایگاه و بازار خود، اعمال برخی تغییرات در تولیداتشان است. از آنجا که درگیر بحث تحریم‌ها هستیم، شرکت‌های خارجی این تجهیزات را به ما نمی‌فروشند. از طرفی ما نمی‌توانیم به ورزشکار بگوئیم بدون تمرین با ابزار آن برند خاص در مسابقات شرکت کند. از هر راهی رفتیم نتوانستیم تجهیزات خارجی را تهیه کنیم، اما با بررسی وسایل و نقشه‌هایی که از طراحی آن‌ها به دست آوردیم، مهندسی معکوس کردیم.

رونمایی از تجهیزات ایرانی پارالمپیک نقطه عطفی برای ورزش کشور بود. کمیته ملی پارالمپیک برای رسیدن به این موفقیت چه مسیری را طی کرده است؟

در این بحث وزارت صنایع، دفاع و پشتیبانی خیلی به ما کمک کردند و با شیوه مهندسی معکوس خیلی زود به نتیجه رسیدیم. در عرض سه ماه موفق به تولید میز پرس وزنه‌برداری با همان آلیاژ و استاندارد بین‌المللی شدیم. حتی ناظر کمیته بین‌المللی پارالمپیک (IPC) در مسابقات قهرمانی کشور که هفته گذشته با استفاده از میز پرس تولید ایران برگزار شد، حضور داشت و از اینکه فهمید این میز ساخت شرکت الیکوی سوئد نیست، متعجب شد. این میز توسط ناظر IPC تأیید شد. وزارت صنایع و دفاع به خاطر امکانات و تجهیزاتی که داشتند، همکاری بسیاری خوبی در تولید میز پرس وزنه‌برداری داشتند. هدف بعدی تولید توپ‌های رشته بوچیا بود. ورزش پارالمپیک برای شدید‌ترین معلولیت‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد. عزیزان ما در رشته بوچیا به توپ و رمپ ویژه این رشته نیاز داشتند. با توجه به گرانی ارز و تحریم‌ها باز هم مهندسی معکوس را در برنامه قرار دادیم و از همان وسایلی که داشتیم استفاده کردیم. یک سال زمان برد تا نمونه داخلی وسایل بوچیا تولید شود. ویلچر یکی از ابزار مهم رشته بسکتبال با ویلچر است که قیمت بالایی دارد. خوشبختانه آن را نیز تولید کردیم. در رشته تیراندازی کمبود فشنگ یکی از معضلاتمان است. با دستور وزیر ورزش و با هماهنگی وزیر محترم صنایع دفاع و پشتیبانی، تولید فشنگ به سمت استانداردسازی رفت تا بتوانیم از فشنگ‌های داخلی در تمرینات استفاده کنیم. در بحث مسابقات باید از همان فشنگ‌های خارجی استفاده کنیم، ولی در بعد تمرینی اینگونه می‌توانیم نیازمان را مرتفع کنیم.

استفاده از تجهیزات ساخت داخل چه تأثیری در ترویج ورزش همگانی دارد؟

در تولید دیسک، وزنه و نیزه دوومیدانی هم همین کار را انجام دادیم و تولید شروع شد. در ادامه، تولید اسنوبورد را برای رشته اسکی در دستور کار داریم و تلاش و هدفمان این است که روزی به بحث خودکفایی برسیم تا ورزشکارانمان برای ورود به ورزش، لنگ داشتن تجهیزات نباشند. در بحث ترویج و همگانی کردن ورزش باید به بحث تولید داخل اهمیت دهیم تا تجهیزات و ابزار به راحتی در اختیار عموم قرار بگیرد. با توجه به نامگذاری سال ۹۹ به نام «جهش تولید» سعی کرده‌ایم این جهش را داشته باشیم تا هرچه سریع‌تر به سمت خودکفایی گام برداریم. در بحث تولید برخی از ابزار‌ها شاید تکنولوژی و ابزار لازم را نداشته باشیم به همین خاطر نمی‌توان زمان معینی را مشخص کرد، ولی قطعاً به سمت خودکفایی حرکت می‌کنیم.

بخش خصوصی نیز در این زمینه با کمیته ملی پارالمپیک همکاری می‌کند؟

بخشی از تولیدات از جمله رمپ بوچیا و میز پرس با همکاری صنایع دفاع و پشتیبانی بوده است و بخشی دیگر با همکاری بخش خصوصی. خوشحالیم که شرکت‌های خصوصی نیز در این مسئله راغب هستند. در تولید اسنوبورد، ویلچر و توپ بوچیا بخش خصوصی فعال بود. ما از همکاری هر بخشی که بتواند به تولیدات داخلی ورزش جانبازان و معلولان کمک کند، استقبال می‌کنیم. حضرت آقا در فرمایشاتشان تأکید کردند که یک کارگر ایرانی سرکار باشد و تولید کند. ما نیز این رهنمون را سرلوحه قرار می‌دهیم.

با توجه به شرایط اقتصادی چطور موفق به جلب نظر اسپانسر‌ها و بخش خصوصی شده‌اید؟

انصافاً بخش خصوصی در موضوع تولید وسایل ورزشی با رغبت به سمت ما آمدند و مشارکت بسیار خوبی داشتند. حتی بخش زیادی از هزینه‌ها را متقبل شدند. خدا را شکر دید مثبتی به ورزش جانبازان و معلولان دارند که این باعث افتخار ماست.

در بحث کلان، حمایت از تولیدات داخلی در حوزه ورزش کافی بوده است؟

بله، وزیر ورزش، دکتر علینژاد، معاون وزیر و آقای خسروی‌وفا، رئیس کمیته ملی پارالمپیک حمایت‌های لازم را داشته و هیچ وقت نه نیاورده‌اند و همواره ما را ترغیب کردند. در ادامه بحث مشارکت فدراسیون‌ها مطرح است و آن‌ها نیز باید برای تولید تجهیزات داخلی راغب باشند. به عنوان مثال فدراسیون قایقرانی برای تولید قایق و پاروی ایرانی قدم برداشته و این مسئله واقعاً خوشحال‌کننده است. برای ورود به ورزش قهرمانی موضوع ورزش آماتوری مطرح است و در بحث آماتوری به ملزومات نیاز دارد و ما می‌توانیم از تولیدات داخلی استفاده کنیم. اگر سایر فدراسیون‌ها نیز در این مسیر گام بردارند، ما هم در بحث پارالمپیک از آن‌ها حمایت خواهیم کرد.

از نظر اقتصادی استفاده از ابزار ایرانی تا چه اندازه به سود ورزشکاران است؟

قطعاً با مبالغی به مراتب پایین‌تر از تولیدات خارجی می‌توانند نیازشان را برطرف کنند. ضمن اینکه در همکاری با صنایع دفاع یا بخش خصوصی، تولید‌کننده برای جذب اسپانسر تعدادی از تولیداتش را رایگان به ما می‌دهد و ما نیز آن‌ها را بر اساس اولویت‌ها در اختیار استان‌ها قرار می‌دهیم.

تولیدات داخلی در بخش پارالمپیک استاندارد‌های بین‌المللی را دارند و می‌توانند با برند‌های خارجی رقابت کنند؟

بعد از تولید موفق میز وزنه‌برداری می‌توانم ادعا کنم که تولیدات ما قابلیت رقابت با نمونه‌های خارجی را دارد؛ چراکه نماینده کمیته بین‌المللی پارالمپیک شخصاً در مسابقات حضور داشت و این وسایل را تأیید کرد. اگر تأیید نماینده IPC را نداشته باشیم نمی‌توانیم از تولیداتمان در مسابقات بین‌المللی استفاده کنیم. به استاندارد‌های بین‌المللی نزدیک شده‌ایم، ولی در برخی موارد هنوز مشغول کار هستیم؛ نیزه دوومیدانی یکی از این موارد است. با این حال شرکت‌های معتبر خارجی انحصار تجهیزات مسابقات را در اختیار دارند و روی استفاده از برند‌های خاص تأکید می‌شود. این موضوع روی ورزشکاران تأثیر می‌گذارد و فکر می‌کنند اگر با آن برند خارجی تمرین نکرده باشند، عملکردشان در مسابقات خارجی تحت تأثیر قرار می‌گیرد. این ذهنیت وجود دارد و فعلاً باید بخشی از وسایل خارجی را برای ورزشکاران حرفه‌ای تأمین کنیم.

تأکید روی استفاده از ابزار و وسایل خارجی در ورزش ایران وجود دارد. این ذهنیت را چطور باید در ورزشکاران و مدیران ورزش تغییر داد؟

این ذهنیت باعث شده ورزشکاران به خرید جنس خارجی راغب باشند حتی اگر از کیفیت آن نیز مطلع نباشند! ولی در کمیته ملی پارالمپیک و با حمایت رئیس این کمیته بحث استفاده از تولیدات داخلی در دستور کارمان است به ویژه در بحث البسه. محصولات با کیفیتی در داخل تولید می‌شوند که رشته‌هایی، چون کشتی، وزنه‌برداری و والیبال در رقابت‌های بین‌المللی هم از آن‌ها استفاده می‌کنند و با برند ایرانی به میدان می‌روند. ما نیز در حال بررسی برند‌های ایرانی با توجه به رشته‌های پارالمپیکی هستیم، پارچه‌های مختلفی را تست کرده و برای استفاده از البسه ایرانی به توافقاتی هم رسیده‌ایم. این تولیدات از نظر کیفیت توانایی رقابت با برند‌های خارجی را دارند. اگر الان از آن‌ها حمایت نکنیم، تولیدات ما فرصت رقابت با تولیدات خارجی را پیدا نخواهند کرد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار