کد خبر: 1041607
تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۲
نزدیکی هر چه بیشتر ایران و روسیه و شکل‌گیری بلوک‌های جدید منطقه‌ای به ویژه با حضور دیگر قدرت‌های بزرگ و نوظهور آسیایی، نویدبخش تقویت و تثبیت روند‌های چندجانبه گرایی در سطح جهانی خواهد بود؛ امری که در تقابل مستقیم با منافع و خواسته دولت جدید امریکاست

سرویس بین الملل جوان آنلاین: کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه به تازگی در مقاله‌ای، پیش‌بینی کرده است روابط ایران و روسیه آینده درخشانی را تجربه خواهد کرد. جلالی در این مقاله ابتدا، به مواجهه حداکثری دولت بایدن با روسیه نوین اشاره کرده و می‌نویسد: «ریشه دکترین مقابله هژمون جهانی غرب با روسیه که امروز در دولت بایدن تبدیل به مواجهه حداکثری با حاکمیت روسیه شده است را باید مشخصاً در راهبرد اتحاد آنگلوساکسونی انگلیس و امریکا برای تضعیف و اضمحلال یک روسیه بزرگ و قوی جست‌وجو کرد.» او معتقد است: «دولت بایدن تصمیم قطعی خود را برای مواجهه حداکثری با دولت روسیه نوین به رهبری پوتین گرفته است که شامل گسترش تحریم‌ها علیه روسیه، تقویت حضور نظامی در مرز‌های روسیه به ویژه در اوکراین، گرجستان، دریای سیاه و همچنین راه‌اندازی اغتشاشات و شورش‌های خیابانی با هدف انجام انقلاب مخملی در روسیه با تکرار مدل اوکراین و گرجستان است.»


سفیر ایران معتقد است: در راه‌اندازی و هدایت اغتشاشات و شورش‌های خیابانی مشابه آنچه از ماه ژانویه سال ۲۰۲۱ در روسیه آغاز شده در دستور کار سرویس‌های اطلاعاتی غربی قرار گرفته است؛ با این تفاوت که این بار نه با تکیه بر توان و ظرفیت احزاب غربگرا، بلکه بر مفاهیم و شعار‌های دارای مقبولیت اجتماعی مانند عدالت، مبارزه با فساد و تبعیض و... متمرکز شده‌اند و هدف اصلی این روند که پیش‌بینی می‌شود تا انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ تداوم داشته باشد، شکستن و مخدوش کردن تصویر قهرمان پوتین در میان مردم روسیه برای تأثیرگذاری بر نتیجه انتخابات و در نهایت براندازی حکومت روسیه نوین از داخل این کشور است.» جلالی همچنین ضمن بازخوانی اظهارات علنی وزیر خارجه روسیه درباره اروپا از جمله اینکه «از روابط روسیه و اتحادیه اروپا هیچ چیز باقی نمانده است» تنش‌های دو طرف را «نوک کوه یخی راهبرد واکنش‌های روسیه» می‌داند.


آموزه ترومن


سفیر ایران در روسیه سپس رویکرد ایرانی غالب نخبگان سیاسی و امنیتی امریکا اعم از جمهوریخواه و دموکرات را بر اساس این آموزه «هری ترومن» سی‌وسومین رئیس‌جمهور امریکا خلاصه کرده است: «جنگ را به سرزمین آن‌ها ببرید و اجازه ندهید و نگذارید که جنگ را به خانه شما بیاورند، آن‌ها را در موضع دفاعی قرار دهید و هرگز برای هیچ چیز از آن‌ها عذر خواهی نکنید.» او هماوردی ایران با امریکا در آوردگاه غرب آسیا را در محور‌های حفظ تمامیت ارضی ایران حفظ استقلال ایران و پیشرفت و توسعه پایدار ایران ذکر کرده و نوشته است: «ایران در این هماوردی چند استراتژی را همزمان دنبال کرده است: اول؛ افزایش دائم قدرت بازدارندگی ایران به اتکای خود. دوم؛ تلاش برای خنثی‌سازی اثرات جنگ اقتصادی امریکا. سوم؛ توسعه درازمدت و پایدار روابط با قدرت‌های بزرگ در سطح منطقه و بین‌المللی شامل روسیه و چین. چهارم: باز نگه داشتن پنجره مذاکره با امریکا در چارچوب دیپلماسی هماوردی.» نتیجه‌گیری سفیر ایران این است: «بدون شک هماوردی راهبردی ایران با امریکا در غرب آسیا نتیجه‌ای جز پیروزی «شیر در این بیشه» نخواهد داشت و این فرصت تاریخی نباید با ساده‌لوحی نابود شود.»


به نوشته جلالی، ایران امروز با اتکا بر توان داخلی خود با ایجاد قدرت بازدارندگی از یک طرف و نیز دور زدن مؤثر تحریم‌های امریکا و از سوی دیگر تعامل سازنده و پایدار با سایر کشور‌های قوی و پیشرفته جهان، همه مقدمات لازم را برای گذار ملت ایران به آینده‌ای درخشان آماده کرده است.


رویکرد امریکا مقابل ایران


سفیر ایران سپس در باره رویکرد‌های ایالات متحده علیه روابط ایران و روسیه نوشته که ایالات متحده برای جلوگیری از تعمیق روابط ایران و روسیه چند رویکرد و خط‌مشی را همزمان دنبال کرده و می‌کند. کاظم جلالی می‌گوید: «رویکرد درازمدت امریکا خط‌مشی تبلیغاتی و عملیات روانی در هر دو کشور روسیه و ایران برای تخریب روابط و همکاری دو کشور نزد نخبگان، افکارعمومی و رسانه‌ها به‌صورت متقابل و موازی در قالب انجام پروژه «ایران هراسی» در کشور روسیه و انجام پروژه «روسیه هراسی» در کشور ایران است.» وی می‌نویسد:

«آرزوی امریکایی‌ها (و البته انگلیسی‌ها بیشتر) عبارت از این است که با بستر‌سازی روس‌هراسی و نفرت از روسیه در داخل ایران نه تنها در دوران بقای نظام جمهوری اسلامی ایران مانع عمیق شدن روابط ایران با روسیه نوین شوند، بلکه همه چیز را در ایران آماده کنند که با تغییر حکومت در ایران (به خیال خام خود) و روی کار آوردن حکومتی غربی در ایران بلافاصله مانند مدل گرجستان که سفارت روسیه را در تفلیس تعطیل کردند و بستند، در تهران هم سفارت روسیه را ببندند. پس از اوج‌گیری همکاری نظامی، امنیتی و سیاسی ایران و روسیه که از سپتامبر ۲۰۱۵ با ورود روسیه به جنگ داخلی سوریه در کنار ایران شکل جدی‌تری به‌خود گرفت، امریکایی‌ها با نگرانی جدی از همسویی و همکاری تهران و مسکو بیش از پیش درصدد تضعیف و تخریب روابط این دو همسایه بزرگ برآمدند.» سفیر ایران در مسکو به کنگره امریکا در ماه مه سال ۲۰۱۶ به قانون کنگره امریکا به نام «قانون گزارش همکاری ایران و روسیه» اشاره می‌کند که بر اساس مفاد آن وزارت دفاع و وزارت خارجه و جامعه اطلاعاتی امریکا باید با ردیابی و رصد کردن همکاری بین ایران و روسیه، اطلاعات مربوط به سطح و عمق و نوع این روابط را به‌طور منظم گزارش کنند. این قانون مصوب کنگره، مبنای تشدید اقدامات تمام وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی دولت ایالات متحده برای انجام مأموریت تضعیف و تخریب گسترش همکاری و تعمیق روابط بین ایران و روسیه قرار گرفته است. پس از این در یک‌سال بعد یعنی در ماه ژوئن ۲۰۱۷ «قانون مقابله با دشمنان امریکا از طریق تحریم‌ها موسوم به قانون کاتسا» علیه ایران و روسیه در کنگره امریکا به تصویب رسید تا از طریق تحریم با آنچه اقدامات خطرناک و دشمنانه این کشور‌ها در قبال امریکا و متحدانش خوانده شده‌است، مقابله کند. سفیر ایران معتقد است فصل مشترک سیاست امریکا علیه ایران و روسیه به مسئله تحریم و به نوعی «قانون کاتسا» برمی‌گردد که ایالات متحده به واسطه نقش‌آفرینی کنگره علیه برخی دولت‌ها که آن‌ها را دولت‌های دشمن تعریف می‌کرد، اعمال کرده است. به عقیده سفیر ایران، رویکرد مستمر امریکایی‌ها (و البته انگلیسی‌ها بیشتر) جلوگیری از عمیق شدن روابط اقتصادی و فرهنگی و مردمی ایران و روسیه است. تعمیق روابط اقتصادی ایران و روسیه حتماً راهی مؤثر جهت خنثی‌سازی تحریم ها‌ی یکجانبه امریکا محسوب می‌شود.


او می‌نویسد: «با توجه به اراده جدی رهبران دو کشور برای توسعه مناسبات دوجانبه، نزدیکی هر چه بیشتر ایران و روسیه و استحکام پایه‌های مردمی روابط دوجانبه به ویژه در عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از جمله راهکار‌های مهمی است که لازم است در دستور کار دولتمردان دو کشور قرار گیرد. بدیهی است نزدیکی هر چه بیشتر ایران و روسیه و شکل‌گیری بلوک‌های جدید منطقه‌ای به ویژه با حضور دیگر قدرت‌های بزرگ و نوظهور آسیایی، نویدبخش تقویت و تثبیت روند‌های چندجانبه گرایی در سطح جهانی خواهد بود؛ امری که در تقابل مستقیم با منافع و خواسته دولت جدید امریکاست که شعار «رهبری جهان» و به بیان دیگر «یکجانبه گرایی» را سرلوحه سیاست‌های جهانی خود قرار داده است.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار