کد خبر: 1042102
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۲
سازمان بسیج عشایر با برنامه‌ریزی در نظر دارد با حمایت از کوچ‌نشینان، توانمندی‌های آنان را در زمینه‌های مختلف به منصه ظهور برساند. بر همین اساس اوایل هفته جاری و با مشارکت بخش خصوصی و همکاری سپاه استان ایلام، اولین مسابقه پشم‌چینی مکانیزه کشور با هدف معرفی ظرفیت‌های صنعت پشم و کرک دام سبک در اشتغالزایی روستایی و عشایری و درآمدزایی برای فعالان این عرصه در ایلام برگزار شد.
محمد‌رضا هاديلو
سرویس ایران جوان آنلاین: در حال حاضر ۷ /۱ درصد جمعیت کشور در جامعه عشایری زندگی می‌کنند که در ۲۷ استان کشور پراکنده هستند. این جامعه مرکب از ۱۰۳ ایل، ۵۸۶ طایفه، ۱۰ قوم مانند لر، ترک، کرد، کرمانج، بلوچ، سیستانی، بویراحمدی، ترکمن، آذری، قشقایی و عرب هستند که حدود ۵۹‌درصد سرزمین کشور در قلمرو آنان قرار دارد. با توجه به اینکه عشایر یک‌چهارم گوشت مورد نیاز کشور را تولید می‌کنند، به عنوان بزرگ‌ترین مجموعه دامدار و دامپرور به شمار می‌آیند؛ قشری که به گفته مسئولان بسیج عشایر، توانایی خودکفا کردن ایران در تأمین گوشت مورد نیاز تمام شهروندان را دارد. حالا سازمان بسیج عشایر با برنامه‌ریزی در نظر دارد با حمایت از کوچ‌نشینان، توانمندی‌های آنان را در زمینه‌های مختلف به منصه ظهور برساند. بر همین اساس اوایل هفته جاری و با مشارکت بخش خصوصی و همکاری سپاه استان ایلام، اولین مسابقه پشم‌چینی مکانیزه کشور با هدف معرفی ظرفیت‌های صنعت پشم و کرک دام سبک در اشتغالزایی روستایی و عشایری و درآمدزایی برای فعالان این عرصه در ایلام برگزار شد.
 
چند روز پیش بود که سازمان بسیج عشایری کشور با مشارکت بخش خصوصی و با همکاری سپاه استان ایلام، با هدف معرفی ظرفیت‌های صنعت پشم و کرک دام سبک در اشتغالزایی روستایی و عشایری اقدام به برگزاری اولین مسابقه پشم‌چینی مکانیزه در کشور کرد.

مسابقه‌ای که هدف اصلی آن تشویق و ترغیب کارآفرینان به استفاده از ظرفیت صنعت پشم در کارآفرینی و درآمدزایی عنوان شده بود.

مسئول بسیج عشایری کشور در گفتگو با «جوان» با بیان اینکه با توجه به مشکلات اقتصادی کشور به ویژه در حوزه اشتغال و با عنایت به اهمیت راهبردی (جهش تولید) که از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به عنوان شعار سال مطرح شد، اجرای طرح‌های توانمندسازی و اشتغال پایدار امری لازم است، می‌گوید: «ظرفیت‌های بزرگی در جوامع روستایی و عشایری جهت ایجاد اشتغال و درآمدزایی وجود دارد که از آن جمله می‌توان به صنایع دستی، گردشگری، گیاهان دارویی و موارد دیگر اشاره نمود ولی مردمان این جوامع تولیدکننده، دچار مشکلات اقتصادی و بیکاری هستند و در بعضی موارد متأسفانه مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شده‌اند و به شهر‌های بزرگ و کلانشهر‌ها مهاجرت می‌کنند. در حالی که در صورت ایجاد زیرساخت اشتغال‌های کوچک، حاضرند با افتخار در مناطق روستایی و عشایری مشغول انجام فعالیت‌های اقتصادی و تولید شوند.»

از سنتی تا صنعتی با کارآفرینی و درآمدزایی

سالانه حدود ۶۲‌هزارتن کرک و پشم در کشور تولید می‌شود که از طریق رونق صنعت فرآوری پشم می‌توان در گروه‌های شغلی مختلفی مانند نخ‌ریسی، رنگرزی، قالی‌بافی، صنایع دستی و دیگر صنایع ایجاد اشتغال نمود.
با وجود چنین ظرفیت بزرگی در اشتغالزایی، تاکنون توجهی به ایجاد زنجیره ارزش و ایجاد تنوع شغلی در این زمینه نشده است، لذا اجرای طرح‌های فرآوری پشم و کرک دام سبک، تولید محصولات متناسب با سلیقه مشتریان و تکمیل زنجیره تأمین از تولید تا فروش، در این حوزه ضروری است و سازمان بسیج عشایری قصد دارد با ایجاد گفتمان، ظرفیت‌ها و زمینه‌های فعالیت در این عرصه را به جامعه و کارآفرینان و سرمایه‌گذاران معرفی نماید.

مسئول بسیج عشایری کشور با اشاره به مشکلات پشم‌چینی سنتی می‌گوید: «در بازدید‌هایی که از چند کارخانه ریسندگی داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که در حوزه چینش پشم نیاز به آموزش جدی و فراگیر وجود دارد تا دامداران بتوانند پشم با کیفیت بهتری را به کارخانه‌ها تحویل دهند.»

سعیدی ادامه می‌دهد: «در حال حاضر در چیدن پشم دقت کافی وجود ندارد و پشم گوسفندان چه با کیفیت بالا و چه با کیفیت پایین، چه رنگی و چه سفید، باهم مخلوط می‌شود و به صورت یکجا با قیمت پایین فروخته می‌شود. علاوه بر این در چینش سنتی اندازه پشم یکسان و یکدست نیست و مجموع این عوامل باعث کاهش کیفیت و کاهش بهره‌وری می‌شود، در حالی که در چینش مکانیزه علاوه بر صرفه‌جویی در وقت و هزینه، دامدار می‌آموزد چگونه پشم نقاط مختلف دام را تفکیک و بسته‌بندی نماید و پشم باکیفیت‌تر را با قیمت مناسب‌تری به فروش برساند.»

وی با اشاره به وضعیت صنعت پشم در سایر کشور‌ها تصریح می‌کند: «کشور‌های استرالیا، چین و نیوزیلند بزرگ‌ترین تولیدکنندگان پشم در دنیا هستند و برای فصل پشم‌چینی جشنواره و فستیوال برگزار می‌کنند که مسابقات جذاب و با نشاطی است و فعالان این صنعت آخرین دستاورد‌های خود را در قالب همین جشنواره‌ها به نمایش می‌گذارند.»

به گفته سعیدی با توجه به شرایط کرونایی و لزوم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، برگزاری جشنواره ممکن نبود، لذا این سازمان اولین مسابقه پشم‌چینی در کشور را در قالب مستند مسابقه تلویزیونی در تاریخ ۲۴ اسفند ۹۹ در استان ایلام، منطقه عشایری دهلران و در مزرعه یکی از کارآفرینان و دامداران نمونه استان برگزار کرد.

این مسابقه ابتدا با فراخوان در سطح استان ایلام شروع شد و از داوطلبان آزمون اولیه گرفته شد و ۲۰ نفر از آنان که تجربه چینش مکانیزه را داشتند، انتخاب شدند.

مسابقه اصلی بین این ۲۰ نفر (هر نفر پنج دام) برگزار شد و در پایان به نفرات برتر که از نظر هیئت داوران، چینش و «سرتینگ» را با دقت بیشتر و زمان کمتری انجام داده بودند، جوایزی اهدا شد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار