کد خبر: 1043666
تاریخ انتشار: ۲۳ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۰:۱۷
دکتر سیدرضا میرطاهر
امریکا بالا‌ترین بودجه نظامی جهان را در اختیار دارد. در واقع نظامی‌گری به ویژگی اصلی ایالات متحده تبدیل شده و در این مورد چندان تفاوتی بین رؤسای جمهور دموکرات و جمهوریخواه وجود ندارد. این مسئله اکنون در اولین بودجه اعلامی دولت بایدن آشکارا به چشم می‌خورد. جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا روز جمعه ۲۰ فروردین (۹ آوریل) طرح بودجه سال ۲۰۲۲ را تقدیم کنگره کرد. در این طرح ۷۵۳ میلیارد دلار برای هزینه‌های نظامی ایالات متحده درخواست شده که از این میزان بودجه در صورت تصویب، ۷۱۵ میلیارد دلار مستقیماً در اختیار وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) قرار می‌گیرد. مهار چین و روسیه، نوسازی برنامه هسته‌ای، ارتقای وضعیت جوی و مقابله با تهدید‌های نوظهور بیولوژیکی از اهداف پنتاگون اعلام شده‌اند. بخشی از برنامه پنتاگون برای مقابله با روسیه و چین شامل ساخت سلاح‌های هایپرسونیک و تقویت ناوگان دریایی این کشور با زیردریایی‌های مجهز به موشک‌های بالستیک است.

افزایش بودجه نظامی امریکا برای سال آینده میلادی با انتقادات شدیدی مواجه شده است. با توجه به فرسودگی زیرساخت‌های امریکا و لزوم توجه فوری و اختصاص منابع مالی عظیم برای بازسازی زیرساخت‌های قدیمی، افزایش بودجه نظامی امریکا آن هم از جانب یک رئیس‌جمهور دموکرات باعث واکنش‌های مختلف شده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق امریکا همواره از وضعیت نابسامان و حتی وخیم زیرساخت‌های امریکا انتقاد کرده، آن‌ها را در حال فروپاشی دانسته و وعده داده بود اقدامات اساسی برای رفع این معضل عظیم انجام خواهد داد، ولی او با افتخار به افزایش بی‌سابقه بودجه نظامی امریکا پرداخت که در راستای تداوم جنگ‌افروزی واشنگتن در نقاط مختلف جهان هزینه می‌شود. بدین ترتیب دولت فدرال امریکا به جای اینکه با کاهش بودجه نظامی به اختصاص منابع مالی لازم برای نوسازی زیرساخت‌ها به خصوص جاده‌ها، پل‌ها، تأسیسات آب و برق و مانند آن بپردازد، هر سال بودجه نظامی را در راستای منافع مجتمع‌های نظامی، صنعتی افزایش داده است. اکنون نیز بایدن پا جای پای ترامپ می‌گذارد. به گفته منتقدان، اگر بودجه نظامی امریکا بیش از بودجه‌ای باشد که در زمان ریاست جمهوری ترامپ تصویب شده بود، بازسازی زیرساخت‌های امریکا با مشکل مواجه خواهد شد. سناتور‌ها «مارکو روبیو» و «میچ مک کانل» از چهره‌های سرشناس جمهوریخواهان در سنا و «برنی سندرز» سناتور مستقل در سنا از منتقدان اصلی این بودجه نظامی هستند. در این میان موضع سندرز به عنوان رئیس کمیته بودجه سنای امریکا شدیدتر بوده و از پیشنهاد بایدن برای افزایش ۷/ ۱ درصدی معادل ۳/ ۱۲ میلیارد دلاری بودجه نظامی شدیداً انتقاد کرده است. به گفته سندرز، در زمانی که بودجه نظامی امریکا بیشتر از بودجه مجموع دوازده کشور دیگر است، وقت آن است که نگاه جدی به هزینه‌های سنگین، هدر رفت و کلاهبرداری‌های مالی بیندازیم که همین الان در وزارت دفاع امریکا وجود دارد. موضع منفی سندرز که دارای دیدگاه‌های مترقی در بین دموکرات‌ها است در این زمینه بسیار حائز اهمیت است. «رو خانا» نماینده دموکرات با ناامید‌کننده خواندن بودجه پیشنهادی کاخ سفید می‌گوید: «ما باید تغییرات اساسی در چگونگی پرداختن به مسائل امنیت ملی و سرمایه‌گذاری در زمینه اقدامات آب و هوایی و پاسخ به همه‌گیری ویروس کرونا ایجاد کنیم. این‌ها موضوعاتی است که امنیت مردم امریکا را بیشتر تأمین می‌کند تا هزینه‌های میلیاردی بر روی تسلیحات کشنده.»

افزایش بودجه نظامی امریکا درحالی است که امریکا اکنون کشور رده اول جهان در زمینه همه‌گیری کرونا با بیش از ۳۱ نفر میلیون نفر مبتلا و بیش از ۵۶۰ هزار نفر تلفات بوده و دچار تبعات اقتصادی ناشی از آن مانند کاهش رشد اقتصادی، افزایش شمار بیکاران، افزایش شدید فقر و گرسنگی و انواع نابسامانی‌های اجتماعی است. ضمن اینکه شاخص «امید به زندگی» بین شهروندان کم‌درآمد امریکایی کاهش یافته و ۱۵ سال کمتر از ثروتمندان است. این نشان از وضعیت وخیم شمار زیادی از اقشار کم درآمد و حتی متوسط جامعه امریکا دارد. دستگاه حاکمه امریکا به جای پرداختن به معضلات ساختاری جامعه امریکا، منافع مجتمع‌های نظامی- صنعتی و تداوم سیاست‌های نظامی‌گرایانه درعرصه بین‌المللی را اولویت نخست خود می‌داند و در این زمینه تفاوتی بین جمهوریخواهان و دموکرات‌ها وجود ندارد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار