کد خبر: 1044061
تاریخ انتشار: ۲۶ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۵:۳۰
پاسکاری بیش از ۵۰۰ هزار کودک کار و خیابانی از سوی دستگاه‌های متولی به جای ساماندهی موجب افزایش آسیب‌زایی و آسیب‌پذیری این کودکان شده‌است. سوء‌استفاده از کودکان کار به دور از چشم مسئولان سبب شده‌است تا کودکان کار به جای مدرسه به زباله‌گردی و مشاغل کاذب و زیر‌زمینی روی آورند. تدوین طرح حمایت اجتماعی از کودکان کار و خیابان سبب خواهد شد تا جذب کودکان کار و خیابان، غربالگری، پذیرش و توانمندسازی آن‌ها سامان بگیرد و این کودکان به چرخه مشاغل کاذب و خطرناک و آسیب‌زا جذب نشوند.
بیژن یانچشمه
سرویس جامعه جوان آنلاین: سال جدید در حالی آغاز شد که وعده‌های مسئولان در ساماندهی کودکان کار و خیابان به چند خبر رسانه‌ای و در نهایت، جمع‌آوری این افراد ختم شد. مشکلات کودکان کار و خیابان در معرض آسیب همچنان پا بر جا است. ۱۳ دستگاه متولی کودکان کار و خیابان سال‌هاست به‌رغم در اختیار گرفتن بودجه ساماندهی این کودکان، طرح‌ها و اقدامات خود را ابتر رها کرده‌اند. پس از سال‌ها، هنوز هم می‌توان در معابر شهری تعداد زیادی از این کودکان بی‌پناه را مشاهده کرد.

در همین رابطه، رئیس اورژانس اجتماعی کشور اعلام کرد: براساس اطلاعات سازمان‌های مردم‌نهاد در تهران نزدیک به ۴ هزار کودک زباله‌گرد وجود دارد. محمود علی‌گو افزود: بر اساس آمار وزارت کار در سال ۱۳۹۶، نیم میلیون کودک کار در سطح کشور وجود دارد که به سه دسته کودکان کار کارگاهی، کودکان‌کار در خیابان و کودکان زباله‌گرد تقسیم می‌شوند. وی افزود بیشترین کودکان کار از دسته کارگاهی هستند که کمترین میزان توجه به آن‌ها شده‌است. جمعیت کودکان کار در خیابان، قابل‌شمارش نیست و براساس آمار بهزیستی حدود ۱۴ هزار کودک کار در خیابان در کل کشور تخمین زده شده‌است. تعداد کودکان زباله‌گرد از دو دسته دیگر کمتر است و جزو مشاغل غیرمعمول و پرخطر به شمار می‌آید. براساس اطلاعات سازمان‌های مردم‌نهاد در تهران حدود ۴ هزار کودک زباله‌گرد وجود دارد.

رئیس اورژانس اجتماعی کشور به قانون حمایت از اطفال و نوجوانان اشاره کرد و گفت: در این قانون اعلام شده که کودکان زیر ۱۸ سال منع کار دارند، اما در قانون کار جمهوری اسلامی عنوان شده که کودکان بین ۱۵ تا ۱۸ سال، در صورتی که کار به آن‌ها آسیب نرساند، بلامانع است. وی افزود: در رابطه با کودکان زباله‌گرد با قاطعیت می‌توان گفت که این کودکان اکثر از اتباع و مهاجر کشور‌های افغانستان، پاکستان و بنگلادش هستند. درباره کودکان خیابانی نیز پراکندگی نامشخصی وجود دارد. علی‌گو یادآور شد: طی سال جاری و سال گذشته به مدیریت و ساماندهی ۶۰۰ کودک کار خیابانی در تهران پرداخته شده و قدرت و بودجه کافی برای رسیدگی به این مسئله وجود دارد و نیازمند اهتمام مضاعف است. رئیس اورژانس اجتماعی کشور درباره کودکان کار مهاجر گفت: وضعیت مرز‌ها یک مسئله اجتماعی است و بودجه‌ای که برای این منظور در نظر گرفته شده، کافی نیست.

وی افزود: مدل کاهش آسیب باید منجر به این باشد که کودک در درون خانواده پرورش یابد و این موضوع ما را به سمت حل مسئله به واسطه خانواده محوری سوق می‌دهد.

۱۳ دستگاه مسئول کودکان کار

در همین رابطه، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: ۱۳ دستگاه مسئول کودکان کار هستند، اما بعد از ۴۲ سال هنوز آمار مشخصی از کودکان ارائه نشده و این باعث شرمندگی است.

مهدی عیسی‌زاده افزود: یکی از شناخته‌شده‌ترین آسیب‌های اجتماعی کودکان کار خیابانی هستند، بنابراین باید بهزیستی را ثروتمند و قدرتمند کرد و باید سازماندهی مناسبی در این راستا صورت گیرد.

طرح حمایت اجتماعی از کودکان کار و خیابان تدوین شد

معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور نیز گفت: طرح حمایت اجتماعی از کودکان کار و خیابان تدوین شد. این طرح از ابتدای جذب کودکان کار و خیابان، غربالگری، پذیرش و توانمندسازی را در خود جای داده‌است.

حبیب‌الله مسعودی‌فرید در تبیین و تشریح اقدامات سال ۹۹ گفت: ما ۸۸۰ مرکز نگهداری شبانه‌روزی از کودکان و نوجوانان در کشور داریم که بیش از ۶۴۰ مرکز توسط بخش غیردولتی و خیرین اداره می‌شود و سازمان بهزیستی کشور به عنوان نهاد سیاستگذار نظارت بر روند اجرای کار شرکای اجتماعی با تسهیلگری موانع را مرتفع می‌کند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار