کد خبر: 1045940
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۲۰:۲۶
قدرت موشکی انصارا... یمن و حملات پی‌در‌پی به عمق خاک عربستان، موضع خصمانه ولیعهد این کشور را پس از هفت سال نرم کرد و محمد بن‌سلمان برای اولین بار در گفت‌وگوی تلویزیونی از یمنی‌ها خواست درگیری‌ها را متوقف کنند و بر سر میز مذاکره بنشیند. بن‌سلمان همچنین به‌رغم ابراز نگرانی از موشک‌های بالستیک ایران، از تمایل خود برای برقراری روابط خوب با ایران خبر داد.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: عربستان سعودی و ائتلاف تحت امرش با این تصور که می‌توانند در مدت دو هفته انصارا... یمن را نابود و این کشور را اشغال کنند، دست به ماجراجویی خطرناکی زده و حملات گسترده را به ملت بی‌دفاع یمن آغاز کردند اکنون با گذشت هفت سال، لحن جنگ‌طلبانه خود را عوض کرده‌اند و از در صلح وارد شده‌اند. محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی در تازه‌ترین مصاحبه خود با ادبیات بی‌سابقه‌ای در خصوص جنبش انصارا... موضع گرفت و گفت که «حوثی‌ها» خلق و منش عربی و یمنی دارند. بن‌سلمان سه شنبه شب در مصاحبه با شبکه العربیه درباره مخالفت انصارا... یمن با طرح صلح عربستان گفت: «بحران کنونی اولین بحران در نوع خود در تاریخ دو کشور نیست. سیطره حوثی‌ها (انصارا...) بر صنعا در سال ۲۰۱۴ «کودتا علیه مشروعیت و اقدامی غیرقانونی» بود!» وی گفت: «هیچ کشوری در جهان وجود «شبه‌نظامیان یا یک گروه مسلح غیرقانونی» در مرز‌ها را نمی‌پذیرد. این مسئله برای عربستان و کشور‌های منطقه و دولت «مشروع» (دولت منصور هادی) یمن غیرقابل قبول است.» ولیعهد عربستان همچنین گفت: «ما آماده حمایت از حوثی‌ها در یمن در ازای توقف حمله به عربستان هستیم. پیشنهاد عربستان حمایت اقتصادی و هر چیزی که بخواهند در ازای توقف درگیری‌ها و نشستن بر سر میز مذاکره است.» محمد بن‌سلمان گفت: «امیدواریم حوثی‌ها با تمام گروه‌های یمنی برای رسیدن به راهکاری که حقوق همگان را در یمن تضمین کند و همچنین ضامن منافع کشور‌های منطقه باشد، بر سر میز مذاکره بنشینند.» بن‌سلمان در ادامه سخنان خود گفت: «ما شکی نداریم که ارتباط قوی بین حوثی‌ها و ایران وجود دارد، اما امیدواریم حوثی‌ها منافع یمن را قبل از هر چیزی در نظر بگیرند.»

درخواست بن‌سلمان برای مذاکره با یمنی‌ها درحالی است که انصارا... و ارتش یمن تأکید کرده‌اند تا زمان لغو محاصره همه‌جانبه این کشور و تداوم حملات ائتلاف متجاوز، تن به مذاکره نخواهند داد و برای دفاع از کشورشان به حملات‌شان به خاک سعودی ادامه خواهند داد. عربستان در هفت سال گذشته نه‌تن‌ها در یمن دستاوردی نداشته بلکه بخش‌هایی از جنوب این کشور به کنترل انصارا... درآمده است. یمنی‌ها در هفته‌های اخیر در جبهه‌های مختلف پیشروی‌های گسترده‌ای داشتند و در استان مأرب در آستانه آزادسازی این منطقه قرار دارند.

فرو رفتن در باتلاق یمن سبب شده سعودی‌ها چاره‌ای جز راهکار غیرنظامی نداشته باشند، چرا که ادامه جنگ در کنار حملات روزانه موشکی و پهپادی یمنی‌ها، هزینه‌های گزافی را روی دوش عربستان می‌گذارد و شکست از انصارا... می‌تواند وجهه عربستان را در منطقه و جهان خدشه‌دار کند. سعودی‌ها در سال‌های اخیر بار‌ها از طریق واسطه کردن کشور‌های دیگر تلاش کرده‌اند تا آبرومندانه از باتلاق خودساخته بیرون بیایند. تحقق اهداف ادعایی ائتلاف متجاوز به یمن در طول این سال‌ها از یک طرف و رسوایی سران سعودی به دلیل این جنگ که بزرگ‌ترین فاجعه انسانی را رقم زده، عربستان را وادار کرده از در صلح درآید.

ولیعهد سعودی در ادامه گفت‌وگوی خود روابط عربستان و امریکا را استراتژیک خواند و گفت: «میزان توافق بین عربستان و دولت جو بایدن (رئیس‌جمهور امریکا) بیش از ۹۰ درصد است. با هم در منافع عربستان و امریکا توافق داریم و برای تقویت آن تلاش می‌کنیم. اختلافات ما کمتر از ۱۰درصد است و برای حل کردن آن تلاش می‌کنیم.» هرچند دولت جدید امریکا پیش‌تر ادعا کرده بود که در زمینه حقوق بشری با دولت عربستان مدارا نخواهد کرد، اما پس از روی کار آمدن موضع خود را تغییر داد و از تقویت مناسبات با ریاض خبر داد. هرچند دولت امریکا از سعودی‌ها خواسته است تا به جنگ در یمن پایان دهند، اما عمده تغییر لحن مقامات ریاض، درحالی انجام شده است که انصارا... و ارتش یمن در سال‌های اخیر به توانایی‌های بیشتری در زمینه ساخت موشک‌ها و پهپاد‌های بومی دست یافته‌اند و حملات پی‌درپی یمنی‌ها به عمق خاک سعودی، سرانجام ریاض را سر عقل آورده است، چرا که اگر سعودی‌ها امیدی به پیروزی در جنگ یمن داشتند، حاضر به تغییر رویکرد خود در مقابل یمنی‌ها نبودند.

تغییر ادبیات در برابر ایران

ولیعهد سعودی که در سال ۲۰۱۷ ایران را به ارسال تسلیحات و کمک به یمنی‌ها متهم می‌کرد و وعده کشاندن جنگ به داخل مرز‌های ایران را داده بود، در مورد ایران هم انعطاف از خود نشان داد و اظهار کرد که کشورش خواهان روابط خوب با ایران است. بن‌سلمان با اشاره به برنامه هسته‌ای، موشکی و اقدامات نیابتی ایران گفت: «مشکل ما با رفتار منفی ایران است.» وی با این حال افزود: «ما در حال کار با شرکای منطقه‌ای و جهانی خود هستیم تا راه‌حلی برای این مشکلات بیابیم و امیدواریم بتوانیم برای ایجاد روابطی خوب که همه بهره‌مند شوند، بر این مشکلات فائق آییم.» ادعای بن‌سلمان به تهدیدآمیز بودن موشک‌های بالستیک ایران در شرایطی است که عربستان و رژیم‌های عربی خلیج فارس بزرگ‌ترین خریدار تسلیحات در جهان هستند و سالانه ده‌ها میلیارد دلار از غرب سلاح می‌خرند و منطقه را به انبار باروت تبدیل کرده‌اند. مقامات عربستان در هفت سال گذشته بار‌ها ادعا کرده‌اند که ایران در حال ارسال سلاح‌های خود به یمن است و به همین منظور تلاش کرده‌اند تا از طریق مجامع بین‌المللی فشار‌ها علیه تهران را افزایش دهند، اما نتوانسته‌اند اسناد ادعایی خود در این زمینه را اثبات کنند. تغییر لحن بن‌سلمان در مقابل ایران و تمایل برای برقراری روابط خوب، در شرایطی است که او در سال‌های گذشته مدعی شده بود که برای مقابله با ایران باید درگیری در منطقه را به داخل این کشور بکشانند. شکست‌های سعودی‌ها در منطقه از ایران در نهایت مقامات ریاض را به تغییر سیاست‌های‌شان وادار کرده است.

از طرفی تغییر سیاست ریاض در برابر ایران به سیاست‌های منطقه‌ای امریکا نیز مربوط می‌شود و باتوجه به شروع دور جدید مذاکرات هسته‌ای بین ایران و امریکا برای بازگشت به برجام، عربستان نیز برای برقراری روابط با ایران ابراز تمایل کرده است. سعودی‌ها با این باور رسیده‌اند که بدون ایران نمی‌توانند بحران یمن را حل کرده و به درگیری‌ها پایان دهند. در همین راستا، هفته گذشته گفتگو‌هایی بین نمایندگان ایران و عربستان در بغداد انجام شد و قرار است این گفتگو‌ها برای حل اختلاف دو طرف ادامه داشته باشد.

واکنش یمنی‌ها
 
عبدالملک العجری، عضو تیم مذاکره‌کننده دولت نجات ملی یمن روز چهار شنبه در پست توئیتری نوشت: «محمد بن‌سلمان گفت که هیچ کشوری نمی‌پذیرد که هیچ نیروی شبه‌نظامی مسلحی در مرزهایش باشد. این سخن خوبی است، اما در مقابل، هیچ کشوری نیز وجود ندارد که بخواهد حضور نظامی یک کشور بیگانه در خاک خود را بپذیرد. مرز‌ها نیز با توافقنامه‌های امضاشده میان دو کشور سازمان‌دهی می‌شود. این معادله مناسب‌ترین راه برای زمینه‌سازی به منظور صلح با عربستان و برقراری ثبات در یمن است.» شورای انتقالی جنوب (متحد امارات در یمن) هم بر سخت بودن شکست ارتش و کمیته‌های مردمی یمن اذعان کرد. به گزارش شبکه المیادین، فضل الجعدی، عضو هیئت رئیسه شورای انتقالی جنوب در صفحه توئیتر خود نوشت: «ائتلاف اگر ۱۰۰ سال هم بجنگند به دلایلی که همه می‌دانند قادر به پیروزی بر انصارا... نیست.» وی ادامه داد: «بار‌ها گفته‌ایم و تکرار می‌کنیم که پیروزی نیازمند ابزاری است که به دنبال پیروزی است نه شکست؛ ابزار‌هایی که دنبال فریبکاری نباشند و در پشت پرده قرارداد نبندند.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار