کد خبر: 1046207
تاریخ انتشار: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۲:۳۱
گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد دولت در تأمین منابع یارانه‌ها شکست خورده است
فقط ۷۰ درصد از منابع هدفمندی یارانه‌ها در سال گذشته تأمین شد؛ رقمی معادل ۱۷۴ هزار میلیارد تومان که با همه پیش‌بینی‌های دولت در تضاد بود.
وحید حاجی‌پور

سرویس اقتصاد جوان آنلاین: به گزارش «جوان»، بررسی‌ها نشان می‌دهد طی سال ۱۳۹۹ جمعاً حدود ۳۰ درصد از منابع سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها (پس از کسر سهم شرکت‌های مشمول) به منظور پرداخت یارانه نقدی به طور مستقیم به حساب مشمولین (بالغ بر ۷۸ میلیون نفر) واریز شده که معادل ۹۸ درصد جمعیت آخرین سرشماری صورت گرفته‌است.


گزارش دیوان محاسبات هم می‌گوید در سال ۱۳۹۹ مبلغ حدوداً ۵/ ۳۲ هزار میلیارد تومان تحت عنوان بسته حمایت معیشتی ناشی از افزایش قیمت بنزین به حساب مستقیم حدود ۶۰ میلیون نفر واریز شده‌است؛ در حالی که مبلغ وصولی از محل افزایش قیمت بنزین مبلغ حدود ۹/ ۲۸ هزار میلیارد تومان بوده و مابه‌التفاوت مبلغ پرداختی با مبلغ وصول شده از محل هدفمندی یارانه‌ها پرداخت شده‌است که مغایر حکم تبصره ۱۴ است.
یافته‌های دیگر این گزارش حاکی است در راستای عمل به مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر پرداخت یارانه کمک معیشتی کرونا به ۴۰ میلیون نفر، از سه بانک تجارت، ملت و صادرات بابت چهار ماه پایانی سال ۱۳۹۹ مبلغ ۵ /۱۴ هزار میلیارد تومان به حساب سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها واریز شده و در مقابل، بخشی از سهام دولت در شرکت‌های بورسی به بانک‌های مذکور واگذار شده‌است. نکته جالب اینجاست که وظیفه قانونی حذف سه دهک بالای درآمدی که قرار بود توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شود، اجرایی نشده‌است.


جزئیات درآمد‌های یارانه‌ای


امید حاجتی، مدیرعامل سازمان هدفمندی یارانه‌ها هم با اشاره به جزئیات میزان منابع قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها در سال ۹۹ اظهار داشت: سال گذشته پیش‌بینی می‌شد که کل منابع حاصل هدفمندی یارانه‌ها در بودجه، ۲۵۰ هزار میلیارد تومان وصول شود که از این میزان ۷۰ درصد معادل ۱۷۴ هزار میلیارد تومان محقق شد.


مدیرعامل سازمان هدفمندی یارانه‌ها تأکید کرد: سال گذشته ۶۶ درصد از محل فروش داخلی فرآورده‌های نفتی بالغ بر ۵۱ هزارو ۱۷۷ میلیارد تومان حاصل شد، سهم فروش صادرات فرآورده‌های نفتی با لحاظ مابه‌التفاوت ارزش خوراک تحویلی و فرآورده‌های دریافتی از پالایشگاه‌ها نیز بیش از ۴۹ هزار میلیارد تومان معادل ۵۵ درصد محقق شد.


وی افزود: بالاترین درصد تحقق منابع تبصره ۱۴ قانون بودجه ناشی از هدفمند‌سازی یارانه‌ها از محل فروش گاز طبیعی با احتساب عوارض گازرسانی و مالیات بر ارزش افزوده با تحقق ۱۰۹ درصدی معادل ۳۲ هزارو ۷۶۲ میلیارد تومان بود. فروش صادرات داخلی و صادرات برق و سایر دریافتی‌ها ۱۰۱ درصد، سوخت نیروگاه‌ها ۴۷ درصد، خوراک میعانات گازی و پتروشیمی‌ها ۵۴ درصد و فروش آب ۵۶ درصد محقق شد.


مدیر عامل سازمان هدفمندی یارانه‌ها در پاسخ به این سؤال که چرا حدود بخشی از منابع و مصارف قانون هدفمندسازی یارانه‌ها در سال ۹۹ محقق نشد؟ بیان داشت: حدود ۳۰ درصد منابع سال ۹۹ به دست نیامد که عمدتاً به دلیل آثار تحریم‌های ظالمانه بر درآمد صادرات فرآورده‌های نفتی و کاهش درآمد فروش داخلی فرآورده‌های نفتی ایجاد شد.


وی در مورد اینکه چرا بخش زیادی از منابع ناشی از صادرات فرآورده‌های نفتی به سازمان هدفمند‌سازی یارانه‌ها واریز نمی‌شود یا به آن سازمان نمی‌رسد، تصریح کرد: شرکت ملی نفت مدعی است به میزان ارز برگشتی، صادرات انجام شده و سهم سازمان هدفمندی یارانه‌ها را پرداخت کرده‌است. بنابراین بخش مهم مربوط به تسعیر یا وقفه منابع ارزی توسط بانک مرکزی است.


حاجتی در مورد اولویت‌بندی مصارف هدفمندی یارانه‌ها با توجه به عدم تحقق بخشی از منابع گفت:‌پارسال ۱۷۴ هزار و ۸۵۱ میلیارد تومان کل مصارف بوده که برای پرداخت یارانه‌های نقدی و مستمری خانوار‌های واجد شرایط، پرداخت هزینه‌های اجتناب‌ناپذیر که ماهیت حقوق دارند شامل مستمری‌بگیران دستگاه‌ها و نهاد‌های حمایتی و نیز اجرای سایر تکالیف و الزامات قانونی که تا این لحظه به درستی و با دقت انجام شده، هزینه شد.


نحوه تأمین کسری درآمد


این مقام مسئول در پاسخ به این سؤال که کسری منابع سال ۹۹ برای پرداخت یارانه چگونه تأمین شد، تصریح کرد:‌کسری منابع سال گذشته از طریق مدیریت در مصارف و با توجه به اولویت‌های ضروری انجام شده‌است.


وی در مورد اینکه چرا دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ پیشنهاد اخذ تنخواه و انتشار اوراق را برای پرداخت مصارف سازمان هدفمند‌سازی یارانه‌ها را داده‌است، خاطرنشان کرد: این بخش از قانون بودجه (تبصره ۱۴) که امسال و با پیشنهاد دولت و تصویب مجلس ابلاغ شد، به این سازمان کمک می‌کند که در صورت عدم تحقق به‌موقع منابع از ظرفیت‌های مذکور برای پرداخت‌های منظم و به موقع هزینه‌های اجتناب‌ناپذیر استفاده شود.


وی در مورد نحوه ثبت‌نام جاماندگان از یارانه نقدی سرپرستان خانوار، خود انصرافی‌ها، یارانه معیشتی و حذف دهک‌های با درآمد بالا طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی گفت: حذف دهک‌های با درآمد بالا که تکلیف قانونی وزارت رفاه در سال گذشته بوده را می‌توان از مسئولان ذیربط پیگیری کرد. امسال هم وزارت رفاه و سازمان هدفمندی یارانه‌ها پس از ابلاغ آیین‌نامه اجرایی تبصره ۱۴ نسبت به ثبت‌نام و پرداخت به واجدین شرایط دریافت یارانه اقدام خواهد کرد. البته این موارد مشروط به تحقق منابع مورد نیاز است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار