کد خبر: 1046433
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۲۲:۲۵
حفظ شاکله تحریم‌های ضدایرانی سیاست نخست ایالات متحده در مذاکرات وین
هفدهم فروردین بود که دور جدید مذاکرات برجامی میان ایران و کشور‌های ۱+۴ به همراه ایالات متحده امریکا برای احیای توافقنامه هسته‌ای در شهر وین اتریش آغاز شد و از آن روز تاکنون سه دور مذاکرات فشرده میان طرفین برگزار شده است.
سعيد همتی

سرویس سیاسی جوان آنلاین: در حالی که گفته می‌شود، در سومین دور از مذاکرات وین، همگام با دو کارگروه موجود یعنی کارگروه‌های مرتبط با تعهدات برجامی ایران و همچنین لغو تحریم‌ها و بازگشت امریکا به برجام، کارگروه سومی با نام «گروه کارشناسی ترتیبات اجرایی» تشکیل شده است که همچنان افکار عمومی جامعه نسبت به جزئیات و مفاد توافقات احتمالی خالی ذهن هستند و همانند مذاکرات برجامی صورت گرفته در سال ۲۰۱۵، این رسانه‌ها و منابع خبری غربی هستند که برخی از جزئیات مذاکرات را منتشر می‌کنند.


اخبار منتشر شده توسط رسانه‌های غربی طی روز‌های اخیر نشان می‌دهد که طرف غربی همچنان علاقه‌مند است تا ضمن «فرسایشی کردن مذاکرات» قدرت اثرگذاری مهم‌ترین اهرم خود که همان تحریم است را حفظ کرده و تنها به صورت موقتی و با اهداف صرفاً انتخاباتی، بخش‌هایی از آن را تعلیق کنند. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در همان روز‌های نخست مذاکرات وین، می‌فرمایند: «تشخیص مسئولین این است که مذاکره کنیم تا این سیاست را اعمال کنیم. ما بحثی در این زمینه نداریم، ولی باید مراقبت شود که مذاکره فرسایشی نباشد و طوری نباشد که طرف‌ها مذاکره را کش دهند، چون این برای کشور ضرر دارد. امریکا مذاکره نمی‌کند که حرف حقی را قبول کند بلکه امریکا می‌خواهد مذاکره کند تا حرف باطلی را تحمیل کند.»


پایداری اهرم تحریم در پس اخبار ضد و نقیض


طی هفته اخیر خبر‌های ضد و نقیض بسیاری حول توافقات احتمالی میان تیم مذاکره‌کننده غربی و تیم ایرانی منتشر شده است از جمله اینکه «امریکا ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران را آزاد می‌کند» که توسط برخی از مقامات امریکایی رد شد. همچنین طبق گزارش آسوشیتدپرس، دولت‌های ایالات متحده و انگلیس روز دو‌شنبه گزارش‌های منتشر شده مبنی بر تصمیم مقامات واشنگتن و لندن برای تبادل زندانیان با ایران به ویژه آزادی «نازنین زاغری» (دارای تابعیت ایرانی- انگلیسی) و چهار تبعه ایرانی- امریکایی دیگر را رد کردند.


اما مهم‌ترین خط خبری که رسانه‌های خبری غربی طی روز‌های اخیر مخابره می‌کنند آن است که طرف امریکایی علاقه و اراده‌ای برای برداشتن تحریم‌های ضدایرانی نداشته و کمافی‌السابق اهرم اثرگذار خود را برای تأثیر‌گذاری بر روی سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در حوزه موشکی و منطقه‌ای حفظ خواهد کرد.


حال در شرایطی که منابع خبری نزدیک به دولت دائماً از سه‌گانه «برداشتن تحریم‌ها، راستی‌آزمایی و سپس بازگشت ایران به تعهدات» طی یک ماه اخیر سخن به میان می‌آورند و از لغو نه تعلیق قریب‌الوقوع تحریم‌های ضدایرانی سخن به میان می‌آورند که مقامات امریکایی و رسانه‌های معتبر این کشور خلاف چنین مسئله‌ای را عنوان می‌کنند.


فرسایشی کردن مذاکرات پیش از این نیز مسبوق به سابقه بوده است که در آخرین نمونه از آن می‌توان به دوران بعد از خروج دونالد ترامپ از برجام اشاره کرد که سه کشور اروپایی نزدیک به سه سال طرف ایرانی را با وعده‌های پوچ و مبهم نظیر اینستکس فریب داده، بدون آنکه کمترین گشایشی در روابط مالی تجاری و اقتصادی ایران ایجاد شود. طرف امریکایی تلاش دارد تا با اطاله دادن به روند مذاکرات هسته‌ای و تعلیق موقتی بخشی از تحریم‌ها، اصل معامله و توافق را به بعد از روشن شدن نتایج انتخابات ایران موکول کند، مسئله‌ای که ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه امریکا نیز تلویحاً به آن اشاره کرده است. هرچند نشریه «فارین پالیسی» نگاه متفاوتی به علت عدم برداشتن تحریم‌های ضدایرانی دارد. این نشریه تشریح می‌کند کمک مالی ۹۰ میلیارد دلاری بایدن به تهران در بازگشت به برجام می‌تواند تمام پیشرفت‌ها در صلح خاورمیانه را معکوس کند و خاورمیانه نسبتاً آرامی را که بایدن به ارث برد دوباره به آشوب بکشد.


سالیوان: راه دور و درازی در پیش است


اظهارات روز گذشته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی امریکا مبنی بر اینکه «مشخص نیست که مذاکرات وین در هفته‌های آینده به نتیجه برسد» نگرانی شکل گرفته نسبت به فرسایشی‌شدن مذاکرات را تقویت می‌کند. او در این باره می‌گوید: «قطعی نیست که مذاکرات وین در مورد ایران در هفته‌های آینده به توافق برسد. ما در حال مذاکره با مسکو درباره دیدار بین بایدن و پوتین در یک کشور اروپایی هستیم و هیچ تاریخی مشخص نشده است.»


در همین زمینه نشریه پولتیکو با درج عبارت «تلاش جمهوری‌خواهان امریکا برای ممانعت از بازگشت احتمالی بایدن به برجام» می‌نویسد: «جمهوری‌خواهان درباره استراتژی‌هایی بحث می‌کنند که بازگشت بایدن به توافق هسته‌ای را دشوار می‌کند. آن‌ها قصد دارند از مواد قانونی استفاده کنند که مانع بازگشت احتمالی امریکا به توافق هسته‌ای شود. جمهوری‌خواهان در کنگره مدعی هستند برداشتن بلاعوض تحریم‌های ایران خطرناک است.»


رایزنی فشرده بایدن با صهیونیست‌ها برای فرسایشی کردن مذاکرات؟


برخی منابع خبری نیز از رایزنى فشرده مقامات اسرائیل در واشنگتن همزمان با مذاکرات امریکا و اعضاى برجام در وین خبر می‌دهند. این رسانه‌ها خبر داده‌اند کوهن رئیس موساد در جلسه‌ای از پیش برنامه‌ریزی نشده شامگاه جمعه، با رئیس‌جمهور امریکا دیدار و درخصوص ایران گفتگو کرده و دو طرف درباره «تهدید‌های ایران» و دیگر مسائل گفتگو کردند. پیش از دیدار رئیس موساد با رئیس‌جمهور امریکا، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل با کوهن تماس گرفته و مواردی را درخصوص ایران به وی گوشزد کرده تا به بایدن انتقال دهد. در همین باره پایگاه خبری آکسیوس به نقل از منابعی گزارش داده که «جو بایدن» رئیس‌جمهور امریکا در دیدار با «یوسی کوهن» رئیس سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی به او گفته است که واشنگتن تا بازگشت به توافق هسته‌ای راه طولانی در پیش دارد.


فرسایشی شدن مذاکرات وین علاوه بر آنکه تعطیلی صنعت هسته‌ای کشور را استمرار می‌بخشد و قدرت چانه‌زنی ایران در فرآیند مذاکرات را تضعیف می‌کند، بستر دلخواه امریکایی‌ها برای تأثیرگذاری بر انتخابات ریاست جمهوری و نتایج آن را نیز فراهم می‌کند.

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۵
0
1
اتفاقا خدا کنه اینقدر طول بکشه که آمریکا نتونه با کمک این دولت ستون پنجمی یک سری دیگر سر مردم را کلاه بگذارد و تیم مذاکره کننده بیسواد غربزده از مذاکرات خارج شود
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار