کد خبر: 1047990
تاریخ انتشار: ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۲
روانشناس و مشاور خانواده با اشاره به مشکل روانشناختی که باعث چشم و هم چشمی و ایجاد شخصیت آفتاب پرستی افراد می‌شود، گفت: کمبود محبت و عزت نفس پایین، فرد را درگیر طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه می‌کند.
سرویس جامعه جوان آنلاین: کتایون حجتی روانشناس و مشاور خانواده درباره موضوع جلب توجه و پذیرش جویی اظهارداشت: درگیری با اینترنت، سایت‌ها و شبکه‌های مجازی ما و فرزندانمان را هرچه بیشتر به سمت و سوی جلب توجه و پذیرش جویی سوق داده است.

وی ادامه داد: فردی که درگیر طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه می‌شود، تأیید گرفتن و توجه دیگران برایش مهمترین معضل شده و به دنبال تعریف و تمجید دیگران است.

حجتی اضافه کرد: این گونه افراد، نگران هستند که کاری را انجام دهند و مورد انتقاد دیگران واقع شوند. آن‌ها سعی می‌کنند همه را راضی نگه دارند و به همین دلیل دست به هر اقدامی می‌زنند که دیگران از آن‌ها خشنود باشند.

این کارشناس علوم تربیتی تصریح کرد: این افراد برای اینکه مورد تحسین دیگران واقع شوند، به سختی تلاش می‌کنند و گاهی برای کسب رضایت و تأیید آن‌ها به دنبال موقعیت اجتماعی، ثروت، زیبایی و ... هستند. برای این افراد دشوار است که خودشان را به خاطر آنچه هستند تحسین کنند و نظر دیگران را معیار تأیید خودشان می‌دانند.

وی افزود: این طرحواره باعث تصمیماتی می‌شود که غیرقابل اطمینان و ناخوشایند است، مشکلاتی که برای این افراد به وجود می‌آید در نهایت منجر به چشم و هم‌چشمی می‌شود.

حجتی گفت: آن‌ها احساس نمی‌کنند که هویت مستقلی دارند و ستایش و توجه دیگران باعث می‌شود که احساس ارزشمندی کنند، این افراد می‌خواهند تا همه آن‌ها را دوست داشته باشند، عزت نفس آن‌ها به آنچه دیگران درباره شان فکر می‌کنند، بستگی دارد.

وی ادامه داد: تکرار این رفتار‌ها طاقت فرسا شده و باعث می‌شود این افراد در برابر همه عکس العمل‌ها، حساس شوند. با این طرحواره، فرد مانند آفتاب پرست رفتار می‌کنند و مرتباً رنگ عوض می‌کند.

این کارشناس علوم تربیتی اضافه کرد:این طرحواره در خانواده‌هایی ایجاد می‌شود که در آن‌ها
اهمیت حفظ ظاهر و آنچه دیگران فکر می‌کنند بسیار زیاد است، کنترل والدین بر روی علایق و سرگرمی فرزندان بسیار زیاد است و عشق و توجه فقط زمانی موردنظر قرار می‌گیرد که کودکان به نوعی والدینشان را خشنود می‌کنند.

حجتی گفت: در دوران کودکی افراد به دنبال تأیید و تشویق نیستند که ایده ها، نظرات، علایق و سلیقه یا مسیر زندگی خود را پرورش دهند، بنابراین آن‌ها از خود احساس پایدار و واقعی ندارند، این والدین و اطرافیان هستند که آن‌ها را به این سمت طرحواره سوق می‌دهند.

وی افزود: والدین باید بدانند که کودک هیچ تصویری از خوب یا بد ندارد و تمام کار‌های پدر و مادر و اطرفیان خود را درست می‌داند و از آن‌ها الگوبرداری می‌کند؛ بنابراین باید مواظب باشیم تا با رفتار‌های نادرست و اشتباه خود، زمینه ساز شکل گیری این تله در کودکانمان نشویم.

این کارشناس علوم تربیتی ادامه داد: والدین متملق و چاپلوس که از این طریق به دنبال جلب توجه دیگران هستند، الگوی نامناسبی برای کودک هستند و با رفتار‌های خود به کودک یاد می‌دهند که برای جلب توجه دیگران دست به هرکاری بزند.

حجتی افزود: برای درمان این طرحواره که علت اصلی بوجود آمدن آن، کمبود محبت و عزت نفس پایین است، بابد به جای اینکه برای دیگران زندگی کنید، به سراغ نیاز‌های اصلی خودتان بروید.

وی تصریح کرد: یکی دیگر از راهکار‌های درمان این طرحواره، تهیه یک برنامه ریزی ارزشمند جدید برای زندگی است، در این برنامه ریزی فرد باید استعداد، روحیات و نیاز‌های خود را در نظر داشته باشد و به آن عمل کند.

این کارشناس علوم تربیتی تصریح کرد: افراد دچار طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه باید با حذف رفتار‌هایی که برای دیگران و به خاطر آنان انجام می‌دهند در مسیر درمان خود گام بردارند.
منبع: فارس
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار